På icaforsakring.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2017-02-27

En ren bil förlänger livet på den

Biltvätt
Biltvätt Maskintvätt eller handtvätt - det viktiga är att du tvättar din bil då och då

När det snöar och är minusgrader den ena dagen och soligt och plusgrader den andra, då tar det inte lång stund innan din bil blir smutsig. Tycker du att det är onödigt att tvätta bilen om vintern - tänk till en extra gång om du vill att den ska hålla sig i bra skick längre.

På vintern halkbekämpar man oftast med salt på de större vägarna, vilket medför slask och våta körbanor. Detta stänker sedan upp och fastnar överallt på bilarna. När smutsen torkar på lacken kan man ofta se saltet som vita partier i smutsen. Saltet gör att våra bilar slits fortare och därför bör du inte vänta för länge med att tvätta din bil under vintern. Bilens lack kan också ta skada och mattas av om du låter saltet och smutsen sitta kvar för länge.

En annan viktig anledning till att tvätta bilen är att en smutsig bil syns sämre i mörkret, detta eftersom lacken, lamporna och t.ex. registreringsskyltar tappar sin reflekterande förmåga. En alltför smutsig och oläslig registreringsskylt kan dessutom ge böter om polisen stoppar dig.

Hur ofta ska man tvätta bilen?

En bra regel är att tvätta bilen åtminstone 1 gång i månaden om du använder den varje dag, men givetvis är det upp till dig hur ofta du väljer att tvätta.

Maskintvätt eller handtvätt

Det är en smaksak hur man väljer att tvätta sin bil, men idag är de nya automatiska maskintvättarna väldigt bra och tvättprogrammen med borstar är hyfsat skonsamma. Man vet dock aldrig om borstarna kan ha grus på sig som kan skada lacken. Väljer du att köra en maskintvätt utan borstar om vintern, blir man ofta väldigt besviken eftersom bilen inte blir ren.

Om du väljer att handtvätta bilen, tänk då på att det är förbjudet att låta tvättvattnet rinna ner i dagvattenbrunnarna i många kommuner. Detta eftersom vattnet oftast rinner ut från dem helt orenat i sjöar och vattendrag. Åk istället till en gör-det-själv-hall som brukar finnas i de flesta kommuner, det är snällast mot miljön. För bästa tvättresultat bör du alltid använda en ny eller helt ren svamp och byta tvättvattnet ofta. Om du gnider runt på lacken med en smutsig svamp och dessutom doppar den i smutsigt vatten, är risken stor att du kan få repor i lacken.

Oavsett vad du väljer väljer för tvättsätt, kommer en bil som tvättas regelbundet vara i bättre skick och hålla längre än en som aldrig eller sällan tvättas.

Fler nyheter


Djuren är mest aktiva från skymningen till gryningen
Bil 2017-08-17

Nu ökar risken för viltolyckor

Under hösten är risken för viltolyckor extra stor. Vi ger dig fem tips om hur du kan undvika en olycka. Du får också veta vad du gör om du skulle råka ut för en.

› Fem tips på hur du kan undvika en viltolycka
Checklista om du ska bila utomlands
Bil 2017-06-21

Checklista om du ska bila utomlands

Om du ska åka på bilsemester utomlands finns det flera saker som kan vara bra att ha koll på i god tid innan du åker iväg. Vi ger dig några tips på vägen för att du ska minska risken för obehagliga överraskningar på bilresan.

› Till checklistan
Köpguide begagnad bil
Bil 2017-04-04

Köpguide begagnad bil

Det ska kännas bra i magen när man köper en bil. Innan du sätter igång med letandet ska du ställa dig frågan, vilken typ av bil har du behov av utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Vi reder ut lite bra tips på vägen när det är dags att byta bil.

› Till vår köpguide när du ska köpa en begagnad bil
Stenskott på framrutan är ett av de vanligaste försäkringsärendet
Bil 2017-02-01

Stenskott - du är inte ensam om att få det

Över 300 000 glasskador rapporteras in varje år och där merparten av skadorna har sitt ursprung i att man fått ett stenskott mot framrutan på bilen. I skiftet mellan vinter och vår är risken extra stor för stenskott, men det finns sätt att minska risken.

› Mer om stenskott och vad du kan göra för undvika det
Packa takboxen på rätt sätt
Bil 2016-12-21

Packa takboxen på rätt sätt

När man åker iväg på långresa med bilen ska man inte bara få med hela familjen, utan även få med sig all packning i bilen. Då brukar många montera på takboxen för att få lite extra packutrymme. När du packar en takbox ska du tänka på flera sakar som vad och hur tunga saker du lägger i den.

› Tips när du ska packa takboxen
Tjuvarnas bästa tid är nu
Bil 2016-12-08

Tjuvarnas bästa tid är nu

Julen står snart för dörren och det innebär att många kommer trängas i shoppingcentrumen runt om i landet för att köpa julklappar till nära och kära. Detta vet tjuvarna, som slår till när du som minst anar.

› Bra att tänka på när julhandeln nu kör igång
Kör säkert med rätt däck i vinter
Bil 2016-10-10

Har du koll på vinterdäcken?

Första snön har redan siktats i norra Sverige och rätt som det är ligger första snön där utanför ditt fönster. Vi går igenom lite regler för vad som gäller för vinterdäck, så att du kan förbereda dig. Och vänta inte in i det sista med att byta till vinterdäck.

› Säkrare bilkörning med rätt däck i vinter
Bilar på en parkering
Bil 2016-09-26

Bästa bilförsäkringen för just dig

När du ska försäkra bilen ställs du inför flera val, som vilken försäkringsnivå du ska välja. Men det finns också annat som påverkar ditt pris på bilförsäkring, till exempel årsmodell, din ålder och var du bor. Här får du veta mer om de olika bilförsäkringarna och hur försäkringspremien räknas ut.

› Så väljer du rätt bilförsäkring
Dags för däckbyte
Bil 2016-04-15

Nu ska sommardäcken på

Åker du runt på vårvarma vägar med smattrande dubbdäck? Då kan det vara bra att veta att den 15 april är sista dagen som du får använda dem.

› Mer om vad som gäller för däck