På icaforsakring.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2017-04-04

Köpguide begagnad bil

Köpguide begagnad bil
Köpguide begagnad bil Vår köpguide ger dig koll när du ska köpa en begagnad bil

Drömmer du om en ny bil?

Har familjen vuxit ur den gamla bilen eller vill du känna vinden i håret i en cabroilet.

ICA Banken kan hjälpa dig att förverkliga din dröm.

› Till ICA Bankens billån

Det ska kännas bra i magen när man köper en bil. Innan du sätter igång med letandet ska du ställa dig frågan, vilken typ av bil har du behov av utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Vi reder ut lite bra tips på vägen när det är dags att byta bil.

Det första man bör fundera på när man ska köpa en bil är om du behöver en bil som ska rymma hela familjen och packning, eller är det bara du själv som oftast kommer köra den? Ofta lockas vi till att köpa en större och mer oekonomisk bil än vad vi egentligen behöver.

När du hittat en bil du gillar, börja med att söka på tester av bilen på internet. Det finns många bilrelaterade sajter som har tester av begagnade bilar tillgängliga på sina sajter. Biltester kan ge en bra indikation om vad som är bra och dåligt, kända fel och ibland även vad ägare till bilmodellen tycker om den.

Här kommer många, men bra punkter att tänka på när man ska köpa en begagnad bil.

Bra att tänka på innan du åker för att provköra

 1. Beställ en fordonshistorik av bilen från t.ex. Carfax. Då får du reda på bland annat: mätarhistorik, om bilen varit stulen, besiktningsinformation, om bilen varit en taxi och mycket mer. Tänk på att lagen om god tro inte längre gäller och det är du som köpare som är ansvarig.

 2. Om bilen är belånad, bör du få skriftligt på att lånet löses i samband med att du köper bilen.

 3. En bil som haft många ägare på kort tid är något som man ska kolla upp. Det kan vara ett tecken på att ägarna haft problem med bilen.

 4. Om bilen är prissatt mycket lägre än genomsnittet, så bör du kolla upp bilen och dess historik lite extra.

När du är på plats för att titta på bilen

 1. Be att få se säljarens legitimation. Detta för att du måste veta att det är bilens ägare som säljer bilen.

 2. Börja med att syna bilens yttre och kolla efter bucklor, rost, repor och andra skavanker som eventuellt inte säljaren uppgivit i annonsen. Böj dig ned och försök få en överblick hur bilen ser under. Ha gärna med en stark ficklampa och kolla efter bristfälliga lagningar som t.ex. att man hängt upp avgassystemet i ståltråd eller något annat som inte kommer hålla under någon längre tid. Lyft på motorhuven och kolla att allt ser okej ut och kontrollera att behållare som innehåller vätskor har rätt mängd i sig. Glöm inte heller att kolla oljan i motorn med oljestickans hjälp. Alla saker som inte är som de ska kan vara en anledning till att inte köpa bilen, eller en chans att kunna pruta på priset.

 3. Kolla mönsterdjupet på både sommar- och vinterdäcken. Lagen säger att mönsterdjupet måste vara minst 3 mm. Är det väldigt slitna däck, så är även detta en anledning till att pruta på priset.

 4. Kolla serviceboken! Detta är speciellt viktigt om bilen fortfarande har någon form av garanti från biltillverkaren kvar. Saknas det stämplar i den, så gäller oftast inte biltillverkarens garantier längre och det är inte heller säkert att bilens maskinskadeförsäkring täcker eventuella fel.

 5. Provkör bilen och lyssna så att du inte hör några missljud från motorn, konstiga ljud när du svänger eller oljud när kör upp och ner för t.ex. en trottoarkant eller fartgupp.

 6. Kolla att mätare, knappar och reglage funkar som de ska. Kontrollera fläkten, värmen och även att aircondition fungerar om den är utrustad med detta. Att laga en aircondition kan vara rätt dyrt, testa att sätta den på kallaste läget och att den då verkligen ger kyla.

 7. Betala helst inga pengar i förskott, men gör du detta se till att få kvitto av säljaren på detta.

 8. Skriv ett köpekontrakt om ni gör affär. Konsumentverket har ett köpekontrakt som man kan fylla i på webben och sedan skriva ut i två exemplar som både köpare och säljare skriver under. Ett annat tips är att ta med två utskriva oifyllda kontrakt och fyll i dem tillsammans med säljaren.

 9. Teckna omgående en bilförsäkring på bilen. Säljarens försäkringen gäller inte för dig, så du måste ha en egen försäkring direkt när du kör därifrån med bilen. Att köra runt oförsäkrad är både olagligt och dumt, då Trafikförsäkringsföreningen automatiskt kommer debitera dig som ägare till bilen en avgift per dag för varje dag din bil är oförsäkrad. Den avgiften är väldigt hög.

Har du varit noga med att ta reda på info om ditt objekt innan och gjort en ordentligt kontroll av bilen innan du köper den, löper du mindre risk att bli lurad och få otrevliga överraskningar i efterhand.

Lycka till med köpet av din nästa bil!

Drömmer du om en ny bil?

Har familjen vuxit ur den gamla bilen eller vill du känna vinden i håret i en cabroilet.

ICA Banken kan hjälpa dig att förverkliga din dröm.

› Till ICA Bankens billån

Fler nyheter


Biltvätt
Bil 2017-02-27

En ren bil förlänger livet på den

När det snöar och är minusgrader den ena dagen och soligt och plusgrader den andra, då tar det inte lång stund innan din bil blir smutsig. Tycker du att det är onödigt att tvätta bilen om vintern - tänk till en extra gång om du vill att den ska hålla sig i bra skick längre.

› Läs mer om vikten av tvätta bilen på vintern
Stenskott på framrutan är ett av de vanligaste försäkringsärendet
Bil 2017-02-01

Stenskott - du är inte ensam om att få det

Över 300 000 glasskador rapporteras in varje år och där merparten av skadorna har sitt ursprung i att man fått ett stenskott mot framrutan på bilen. I skiftet mellan vinter och vår är risken extra stor för stenskott, men det finns sätt att minska risken.

› Mer om stenskott och vad du kan göra för undvika det
Packa takboxen på rätt sätt
Bil 2016-12-21

Packa takboxen på rätt sätt

När man åker iväg på långresa med bilen ska man inte bara få med hela familjen, utan även få med sig all packning i bilen. Då brukar många montera på takboxen för att få lite extra packutrymme. När du packar en takbox ska du tänka på flera sakar som vad och hur tunga saker du lägger i den.

› Tips när du ska packa takboxen
Tjuvarnas bästa tid är nu
Bil 2016-12-08

Tjuvarnas bästa tid är nu

Julen står snart för dörren och det innebär att många kommer trängas i shoppingcentrumen runt om i landet för att köpa julklappar till nära och kära. Detta vet tjuvarna, som slår till när du som minst anar.

› Bra att tänka på när julhandeln nu kör igång
Kör säkert med rätt däck i vinter
Bil 2016-10-10

Har du koll på vinterdäcken?

Första snön har redan siktats i norra Sverige och rätt som det är ligger första snön där utanför ditt fönster. Vi går igenom lite regler för vad som gäller för vinterdäck, så att du kan förbereda dig. Och vänta inte in i det sista med att byta till vinterdäck.

› Säkrare bilkörning med rätt däck i vinter
Bilar på en parkering
Bil 2016-09-26

Bästa bilförsäkringen för just dig

När man ska försäkra en bil ställs man inför flera val, som vilken typ av omfattning på bilförsäkringen man ska välja och vad är det som avgör priset egentligen? Här kommer lite tips för att du ska välja rätt försäkring för din bil.

› Så väljer du rätt bilförsäkring
Just nu är risken för viltolyckor stor
Bil 2016-09-20

Just nu är faran för viltolyckor extra stor

Under september och oktober är risken för viltolyckor extra stor. Vi ger dig fem tips som du ska vara extra vaksam på och som gör att du kanske kan undvika en viltolycka, samt vad gör man om råkar ut för en.

› Fem tips på hur du kan undvika en viltolycka
Checklista om du ska bila utomlands
Bil 2016-06-21

Checklista om du ska bila utomlands

Om du ska åka på bilsemester utomlands finns det flera saker som kan vara bra att ha koll på i god tid innan du åker iväg. Vi ger dig några tips på vägen för att du ska minska risken för obehagliga överraskningar på bilsemestern.

› Till checklistan
Dags för däckbyte
Bil 2016-04-15

Nu ska sommardäcken på

Åker du runt på vårvarma vägar med smattrande dubbdäck? Då kan det vara bra att veta att den 15 april är sista dagen som du får använda dem.

› Mer om vad som gäller för däck