Checklista för båtupptagning
Efter en skön båtsäsong är det dags att ta upp båten. Här får du bra tips om vad du behöver tänka på för att öka säkerheten vid båtupptagningen och minska risken för skador och stöld under vintern.
Kanske har du varit med förut, eller är detta är din första båtupptagning? Oavsett vilket kan det vara bra att gå igenom vilka förberedelser som behöver göras och hur du tar hand om din båt inför vintern.
Checklista
… inför båtupptagningen
Kolla att alla stöttor finns och är i bra skick.
Töm båten på värdesaker och lösa prylar som kan skadas av köld och fukt under vintern. Tänk på att flytvästar och dynor kan få mögelfläckar om de förvaras i båten.
Se över täckställning och presenning. Behöver något lagas eller förstärkas för att klara vinterstormar och snö?
Var rädd om ekolod och annan utrustning som sticker ut under vattenlinjen. Markera på relingen med tejp eller liknande var under båten de sitter.
Pumpa ur så mycket kölvatten som möjligt och se till att eventuell lös last är surrad. Då riskerar du inte att vikten plötsligt förskjuts så att båten eller släpvagnen tippar.
Vid upptagningen kan båtklubben kräva att få se bevis på att du har en gällande båtförsäkring. Se till att du har försäkringsbevis med dig.
… efter båtupptagningen
Kolla att båten står stadigt.
Spola av båten direkt och skrubba bort så mycket växtlighet som möjligt innan den hunnit torka. Om möjligt, försök samla upp bottenfärgen så att den inte rinner ut i naturen.
Öppna luckor och dra ut lådor så att alla utrymmen vädras och kan torka upp.
Vintertäck båten med ställning och presenning. Se till att det kan komma in luft så att du slipper kondens och instängd fukt som kan frysa och ge skador. Lägg gärna i en eller flera så kallade torrbollar som suger åt sig fukt.
Om du vinterförvarar båten på släp utomhus behöver du säkra det mot stöld. Med ICAs båtförsäkring krävs SSF-godkänt trailerlås eller klass 3-lås, eller att du skruvar av hjulen på släpet.
Kolla in ICAs båtförsäkring
Hos ICA Försäkring får du mycket båtförsäkring för pengarna. Du får skydd för skador båten får på sjön och under uppläggningen, skadegörelse och mycket mer.
Ta hand om båtmotorn
Inombordare
Kör igenom kylsystemet med frostskyddsvätska enligt anvisningarna. Byt gärna olja också, så undviker du att onödig smuts och fukt blir kvar i motorn under vintern.
Utombordare
Kör igenom med färskvatten enligt anvisningarna. Byt gärna olja, se ovan. Om möjligt, lyft av utombordsmotorn och förvara den stöldsäkert i ett låst utrymme. För motorer som är för stora att ta av kan du minska stöldrisken genom att montera av lösa delar. En motor som inte är komplett är mindre attraktiv. Läs mer om stöldskydd för båtmotorer.
För att ICAs båtförsäkring ska gälla behöver utombordsmotorer upp till 199 HK vara fastlåsta i båten med motorlås som är godkänt av SSF. Mindre utombordsmotorer, under 10 HK, får låsas fast med SSF-godkänd kätting och hänglås i minst klass 2. Tänk på att reglerna kan skilja sig mellan olika försäkringsbolag.
Lycka till med båtupptagningen önskar vi på ICA Försäkring!