På icaforsakring.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2017-09-11

Guide – så väljer du rätt cykelhjälm

Cyklist med cykelhjälm
Cyklist med cykelhjälm En bra cykelhjälm ska vara bekväm och sitta stadigt, utan att glida runt på huvudet.

Vid en cykelolycka är det ofta huvudet som får ta största smällen. Tar du på dig en hjälm minskar du risken att skadas allvarligt med mer än hälften. Här är några saker som är viktiga att tänka på när du väljer hjälm.

Bra passform

Se till att hjälmen sitter bra och är bekväm. Den får inte glida runt på huvudet så att till exempel pannan riskerar att bli oskyddad. Många modeller är justerbara, så att man enkelt kan anpassa storleken när man vill ha mössa under hjälmen.

Hög säkerhet

Kontrollera att hjälmen har CE-märkning. Modeller som tillverkas med den nya MIPS-tekniken ger ett förbättrat skydd mot sneda slag mot huvudet än traditionella hjälmar.

Rätt utseende

Välj en modell som du faktiskt kan tänka dig att ha på dig. Hemma gör den ju ingen nytta. När du väljer utseende är det viktigt att tänka på att hjälmen ska ha tillräcklig ventilation, så att den inte blir för varm och svettig.

Undvik begagnat

Köp inte en begagnad hjälm. Om den har utsatts för hårda slag stötar kan den ha tappat i funktion. Därför ska du också byta ut hjälmen när den har varit med om en olycka.

Airbag som alternativ

Kan du inte tänka dig att sätta en hjälm på huvudet, fundera på om en airbag-cykelhjälm kan vara något för dig. Den sitter som en krage, men fälls upp och skyddar huvudet vid en olycka.

Cykelhjälmar till barn

Barn måste ha hjälm enligt lag upp till 15 års ålder. Det gäller både om de cyklar själva och om de blir skjutsade. Eftersom barn ofta är mer aktiva och rörliga är det extra viktigt att ha en hjälm som skyddar. Här är några bra tips:

  • Köp inte en för stor hjälm att ”växa i”. Den ska sitta fast på huvudet och täcka panna och bakhuvud ordentligt. Se till att hjälmen går lätt att justera både i nacken och under hakan, så att den passar både med och utan mössa.
  • Var noga med att hjälmen har CE-märkning. Barn upp till sju år ska ha en hjälm med grönt spänne, som förhindrar strypningsolyckor genom att lösa ut om barnet skulle fastna när det leker med hjälmen på.
  • Det är vanligt att större barn ”glömmer” att ta på hjälm. Låt tonåringen vara med och välja en modell den gillar.

 Källa: Konsumentverket

 

Fler nyheter


Artikelbild
Person 2017-09-19

Vad täcker en drulleförsäkring?

Drulleförsäkring, eller otursförsäkring som det ibland kallas, heter egentligen allriskförsäkring. Oftast är den ett tillägg till den vanliga hemförsäkringen, men det finns även drulleförsäkring för bil. Allrisktillägget är tänkt att gälla för oväntade och vardagliga situationer, till exempel när en olycka inträffar eller om du råkar göra sönder någon av dina egna saker.

› Exempel på när drulleförsäkringen gäller
Barnsäkerhet
Person 2017-05-22

Hur barnsäkrar jag mitt hem?

Många barn skadar sig i hemmet varje år helt i onödan, olycksfall som ganska enkelt skulle kunna undvikas. Små olyckor kommer att hända oavsett hur väl förberedd man än är, det är så livet är med barn. Däremot gäller det att se till att inte de små olyckorna blir allvarliga.

› Så barnsäkrar du ditt hem
Vad är olycksfallsskada
Person 2017-04-28

Skydd mot olyckor

Det är inte en försäkring som skyddar dig mot olyckor, men den kan ge dig ekonomisk ersättning oavsett om det är en stor eller liten olycka. Vi på ICA vill hjälpa dig till en tryggare, enklare och billigare vardag, både vid matbordet, ute i skogen eller var du än är.

› Läs mer om vad en olycksfallsskada är