På icaforsakring.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2017-11-13

ID-kapning – när någon använder ditt personnummer

Person vid laptop
Person vid laptop Kapad identitet, eller identitetsstöld, kan leda till stora problem för den som drabbas

Kapad identitet, eller identitetsstöld, kan leda till stora problem för den som drabbas. Här är några tips som skyddar dig.

Så kallad ID-kapning är ett växande problem. Det kan bland annat innebära att någon annan köper saker i ditt namn på webben eller använder dina personuppgifter för att ta lån och krediter. Bedragare kan komma åt din identitet och dina kortuppgifter på olika sätt, till exempel om du blir av med din plånbok. Försök därför att inte lägga den ifrån dig, till exempel i en öppen väska, i shoppinvagnen eller i bilen – även om den är låst.

Något som blivit allt vanligare de senaste åren är att bedragare via nätet lyckas ta sig in i register hos företag som säljer varor över nätet och på det sättet kan lägga beslag på sparade adress- och kortuppgifter. Läs också om hur du handlar säkert på nätet.

Kolla hemförsäkringen

Om du blivit utsatt för ID-stöld kan det kan vara svårt att reda ut på egen hand. Genom ICAs hemförsäkring kan du få hjälp med kostnaden för juridisk hjälp ifall du råkar ut för betalningskrav för sådant du inte köpt eller lån du inte tecknat.

Du kan själv öppna och stänga ditt kort för utlandsköp

Att ha dina bankkort spärrade för utlandsköp kan skydda dig mot vanliga typer av bedrägerier. Hos ICA Banken är ditt bankkort automatiskt stängt för köp utanför Europa. Du kan när som helst ändra köpspärren i appen eller internetbanken. Om du tillåter köp i en ny region, till exempel inför en utlandsresa, glöm inte att slå på spärren igen efteråt! Du kan även välja att stänga möjligheten att använda kortet för köp hos webbutiker som inte kräver godkännande med exempelvis Mobilt BankID.

Spärra ditt personnummer för kreditupplysning

Har du blivit av med bankkort eller ID-handlingar kan du spärra ditt personnummer för kreditupplysningar. Spärren börjar gälla inom en timme hos alla anslutna kreditupplysningsföretag och ligger kvar i 14 dagar.

Den här spärren ska inte användas i förebyggande syfte. Om du vill hålla koll på ifall någon försöker låna eller handla i ditt namn finns det tjänster som ger dig ett meddelande direkt i mobilen när någon tar en kreditupplysning på dig. Då kan du ta kontakt med kreditbolaget för att stoppa lånet eller krediten.

Lås brevlådan

Om bedragare dessutom kommer åt att vittja din brevlåda kan de få tillgång till viktiga uppgifter. De kan också göra både adressändring och kreditupplysning, eller beställa varor i ditt namn – utan att du märker något. Du kan själv spärra obehörig adressändring i Skatteverkets e-tjänst.

Fler nyheter


Vad är olycksfallsskada
Person 2017-11-15

Skydd mot olyckor med olycksfallsförsäkring

En olycksfallsförsäkring skyddar dig förstås inte mot olyckor, men den kan ge dig ekonomisk ersättning oavsett om det är en stor eller liten olycka. Vi på ICA vill hjälpa dig till en tryggare, enklare och billigare vardag, både vid matbordet, ute i skogen eller var du än är.

› Läs om vad du kan få ersättning för
Person som upptäcker att plånboken är borta
Person 2017-11-13

Åh nej, min plånbok är borta!

Är du helt säker på att plånboken är borta? Då finns ingen tid att förlora om du vill slippa bedrägerier. Här har du en färdig checklista med vad du ska göra – både på en gång och de närmaste veckorna.

› Här är checklistan
Gående på mörk, regnvåt gata
Person 2017-11-02

Störst risk att bli påkörd i gatubelysning

Under vinterhalvåret ökar risken för gående att bli påkörda i trafiken. 40 procent av alla trafikolyckor med gående inblandade händer när det är mörkt. Och de flesta av de här olyckorna sker där det finns gatubelysning. Genom att välja bra reflexer kan du undvika att drabbas.

› Läs vår reflexguide
Artikelbild
Person 2017-09-19

Vad täcker en drulleförsäkring?

Drulleförsäkring, eller otursförsäkring som det ibland kallas, heter egentligen allriskförsäkring. Oftast är den ett tillägg till den vanliga hemförsäkringen, men det finns även drulleförsäkring för bil. Allrisktillägget är tänkt att gälla för oväntade och vardagliga situationer, till exempel när en olycka inträffar eller om du råkar göra sönder någon av dina egna saker.

› Exempel på när drulleförsäkringen gäller
Cyklist med cykelhjälm
Person 2017-09-11

Guide – så väljer du rätt cykelhjälm

Vid en cykelolycka är det ofta huvudet som får ta största smällen. Tar du på dig en hjälm minskar du risken att skadas allvarligt med mer än hälften. Här är några saker som är viktiga att tänka på när du väljer hjälm.

› Tips när du ska köpa hjälm
Barnsäkerhet
Person 2017-05-22

Hur barnsäkrar jag mitt hem?

Många barn skadar sig i hemmet varje år helt i onödan, olycksfall som ganska enkelt skulle kunna undvikas. Små olyckor kommer att hända oavsett hur väl förberedd man än är, det är så livet är med barn. Däremot gäller det att se till att inte de små olyckorna blir allvarliga.

› Så barnsäkrar du ditt hem