På icaforsakring.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2017-09-19

Vad täcker en drulleförsäkring?

Artikelbild
Artikelbild Om du råkar sätta dig på glasögonen är det drulleförsäkringen som kan ersätta kostnaden.

Drulleförsäkring, eller otursförsäkring som det ibland kallas, heter egentligen allriskförsäkring. Oftast är den ett tillägg till den vanliga hemförsäkringen, men det finns även drulleförsäkring för bil. Allrisktillägget är tänkt att gälla för oväntade och vardagliga situationer, till exempel när en olycka inträffar eller om du råkar göra sönder någon av dina egna saker.

Just detta att skadan sker plötsligt och oförutsett är helt avgörande för att drulleförsäkringen ska gälla. Dessutom måste du göra vad du kan för att skydda dina prylar. En skada som kunde ha gått att förutse och förhindra täcks som regel inte. Samma sak gäller om du varit oaktsam eller framkallar en skada med flit. Försäkringen täcker inte heller sådant som räknas som normalt slitage.

För att du ska kunna få ersättning är det viktigt att du kan beskriva var och när dina saker blev skadade eller stulna. Därför gäller försäkringen inte sådant som du tappat bort.

Drulleförsäkringen gäller när …

  • du tappar datorn i marken och den går sönder (allrisk hem)
  • dina värdesaker blir stulna vid inbrott i skåpet på gymmet (allrisk hem)
  • du råkar sätta dig på glasögonen (allrisk hem)
  • inredningen i bilen skadas vid lastning (allrisk bil)
  • du råkar tanka fel bränsle och behöver sanera tanken (allrisk bil)

Drulleförsäkringen gäller inte när …

  • du lämnar handväskan utan uppsikt på caféet
  • du tappar bort plånboken
  • din hockeyklubba går sönder när du spelar match eller tränar
  • du glömmer mobiltelefonen på en restaurang och den försvinner

Drulleförsäkring för bil

När det gäller ICAs bilförsäkring ingår allriskförsäkring i både halv- och helförsäkringen. Den ersätter skador på bilens inredning, förlust av nycklar eller sanering av tank efter feltankning. Med helförsäkring har du dessutom vagnskadeskydd, som alltid täcker dina egna plåtskador om du till exempel krockar med en annan bil eller backar in i en stolpe.

Om du skadar andras saker

Råkar du av misstag göra sönder någon annans saker är det däremot inte drulleförsäkringen som är aktuell. Då handlar det för det mesta istället om den drabbade personens egen försäkring. Skulle du bli skadeståndsskyldig kan din ansvarsförsäkring hjälpa dig. Den ingår alltid i den vanliga hemförsäkringen.

Skydda värdesakerna på resan

Allriskskyddet ingår i de flesta av ICAs försäkringar, till exempel hemförsäkringen. Det många inte tänker på är att man ofta har mer värdesaker med sig på semestern än under vardagarna då man går till jobbet eller skolan. Är man en familj handlar det ofta om flera mobiltelefoner, surfplattor, datorer och kanske också annan utrustning. Därför kan det vara en bra idé att välja till hemförsäkringens Pluspaket, som kan ersätta skadad eller stulen egendom med upp till 100 000 kronor. Skyddet gäller både på resan och i vardagen!

Fler nyheter


Kvinna går på stranden
Person 2017-12-13

Är du dubbelförsäkrad eller oförsäkrad på resan?

Äntligen dags att åka på den efterlängtade semesterresan? Glöm inte att kolla upp dina försäkringar innan du åker, så att du slipper riskera en ekonomisk kalldusch om något skulle gå fel. Reseskydd kan finnas både i kreditkortsförsäkringen, hemförsäkringen och som särskild reseförsäkring. Känns det rörigt? Vi hjälper till att reda ut det hela.

› Läs om vad de olika försäkringarna täcker
Vad är olycksfallsskada
Person 2017-11-15

Skydd mot olyckor med olycksfallsförsäkring

En olycksfallsförsäkring skyddar dig förstås inte mot olyckor, men den kan ge dig ekonomisk ersättning oavsett om det är en stor eller liten olycka. Vi på ICA vill hjälpa dig till en tryggare, enklare och billigare vardag, både vid matbordet, ute i skogen eller var du än är.

› Läs om vad du kan få ersättning för
Person vid laptop
Person 2017-11-13

ID-kapning – när någon använder ditt personnummer

Kapad identitet, eller identitetsstöld, kan leda till stora problem för den som drabbas. Här är några tips som skyddar dig.

› Tips som skyddar dig
Person som upptäcker att plånboken är borta
Person 2017-11-13

Åh nej, min plånbok är borta!

Är du helt säker på att plånboken är borta? Då finns ingen tid att förlora om du vill slippa bedrägerier. Här har du en färdig checklista med vad du ska göra – både på en gång och de närmaste veckorna.

› Här är checklistan
Gående på mörk, regnvåt gata
Person 2017-11-02

Störst risk att bli påkörd i gatubelysning

Under vinterhalvåret ökar risken för gående att bli påkörda i trafiken. 40 procent av alla trafikolyckor med gående inblandade händer när det är mörkt. Och de flesta av de här olyckorna sker där det finns gatubelysning. Genom att välja bra reflexer kan du undvika att drabbas.

› Läs vår reflexguide
Cyklist med cykelhjälm
Person 2017-09-11

Guide – så väljer du rätt cykelhjälm

Vid en cykelolycka är det ofta huvudet som får ta största smällen. Tar du på dig en hjälm minskar du risken att skadas allvarligt med mer än hälften. Här är några saker som är viktiga att tänka på när du väljer hjälm.

› Tips när du ska köpa hjälm
Barnsäkerhet
Person 2017-05-22

Hur barnsäkrar jag mitt hem?

Många barn skadar sig i hemmet varje år helt i onödan, olycksfall som ganska enkelt skulle kunna undvikas. Små olyckor kommer att hända oavsett hur väl förberedd man än är, det är så livet är med barn. Däremot gäller det att se till att inte de små olyckorna blir allvarliga.

› Så barnsäkrar du ditt hem