Byta till vinterdäck – datum och regler

Har du koll på när det är dags att byta till vinterdäck?

Vad gäller för vinterdäck?

Sitter sommardäcken fortfarande på trots att det hunnit bli slutet av november? Då är det hög tid att byta till vinterdäck! Vi går igenom vilka datum och regler som gäller och tipsar bland annat om vad du ska tänka på om det är dags att köpa nya däck.

Vinterdäck – lag och datum

När måste man ha vinterdäck? I Sverige är det lag på att personbilar ska ha vinterdäck mellan den 1 december och 31 mars om det är vinterväglag. Vad som är vinterväglag är det Polisen som avgör på den plats där du befinner dig. Generellt kan man säga att det är vinterväglag om det är frost, is, snö eller snömodd någonstans på vägen.

Vinterdäck som monteras på en personbil måste ha ett mönsterdjup på minst 3 mm. För att de ska hålla hela vintern bör du ha ett mönsterdjup på minst 4-5 mm när du sätter på dem för säsongen.

Enligt lagen för dubbdäck gäller andra datum. Reglerna säger att dessa endast får användas mellan den 1 oktober och den 15 april.

Bra att tänka på vid köp av nya vinterdäck

Precis som med allt annat är det lätt att falla för lockpriser på billiga däck. Tänk på att däckens kontakt med vägbanan är lite större än en handflata och därför vill man ha så bra grepp som möjligt.

Vinterdäck kan delas upp i tre kategorier:

  • Dubbdäck
  • Nordiska dubbfria däck
  • Centraleuropeiska dubbfria däck

Vilket vinterdäck passar dig?

Vilken däckstyp du ska ha till din bil beror på var i Sverige du bor och hur mycket du kör.

Dubbdäck

Nya dubbdäck är alltid att föredra om det är kallt och isigt och ger då kortare bromssträcka. Tänk på att ett nytt dubbdäck ska köras in för att dubbarna ska sitta kvar i sina fästen, så var försiktig med snabba accelerationer och inbromsningar i början.

Nordiskt dubbfria däck

Dubbfria däck är ett slags friktionsdäck, alltså ett vinterdäck utan dubbar. Dessa är ett bra val om man kör mycket i stan och speciellt i storstäder, där det idag kan vara förbjudet att använda dubbdäck på vissa gator. Tänk dock på att bromssträckan är längre på ett dubbfritt däck om det är isigt.

Centraleuropeiska dubbfria däck

Ett annat slags friktionsdäck. Dessa däck är gjorda för användas på våt och slaskig väg samt torr asfalt, men är ofta mindre anpassade till vårt nordiska klimat.

Friktionsdäck året runt

Enligt lag får inte dubbdäck användas efter den 15 april (undantag om vinterväglag). Dubbfria vinterdäck, så kallade friktionsdäck, går enligt lag att använda även året runt eftersom de är just dubbfria. Friktionsdäck har däremot en längre bromssträcka vilket gör sommardäck till ett säkrare val för sommarhalvåret.

Så ut i förrådet eller källaren och spana in skicket på dina däck och tänk på att köra försiktigt och hålla avstånd även om inte vintern kommit till dig ännu. Det kan också vara läge att se över nivån på din bilförsäkring, så att den täcker skador om olyckan skulle vara framme.

Lag för vinterdäck

Kolla skicket på dina vinterdäck så att de klarar kraven. Mönsterdjupet på dina vinterdäck bör vara minst 4-5 mm när du sätter på dem.

Sommardäck

Funderar du på att byta till sommardäck?

När vårsolen letar sig fram är det kanske dags att börja fundera på sommardäcken. Vilka datum gäller egentligen? VI har samlat information om datum, regler och tips för dig som ska byta till sommardäck. Läs mer här!

Däckbyte

Så gör du däckbyte

Vill du ha tips och råd hur du gör själva däckbytet? Läs mer här.

Bonus på ICA Försäkring

Samlingsbonus på dina försäkringar

Du som har flera försäkringar hos oss kan få en extra bonusutbetalning i januari varje år, på upp till 500 kr. Härligt va?

› Läs mer om hur det funkar

Stödsamtal via BlueCall ingår

När du har någon av våra försäkringar ingår stödsamtal via BlueCall. Genom appen kan du chatta eller ringa och prata med en terapeut för att öka välmåendet och förebygga psykisk ohälsa.

› Mer om samtalsstödet