Byta till sommardäck - datum och regler

När är det dags att byta till sommardäck? Vilka datum gäller och finns det några regler att ta hänsyn till? Här svarar vi på dina frågor om sommardäck.

Byta till sommardäck

Snön har smält, vårsolen börjar värma och vi går mot ljusare tider. Det kan bara betyda en sak, det doftar vår runt hörnet. Kanske dina tankar redan har vandrat iväg till sommarens planer, uteserveringar och sol - och sen var det ju det här med sommardäck. När ska man byta? Vilka datum gäller egentligen och finns det några regler att ta hänsyn till? Luta dig tillbaka, vi har svaren. Om du åker runt med smattrande dubbdäck på vårvägarna kan det vara bra att veta att den 15 april är sista dagen som du får använda dem. Efter 16 april och framåt är det sommar- och all allrounddäck som gäller. 

Hur länge håller sommardäck?

Hur länge dina sommardäck håller är en klurig fråga utan ett enkelt svar. Det beror nämligen på flera faktorer och på just dina förutsättningar. Dessa kan exempelvis vara...

  • Hur bra du tar hand om dina däck. Det kanske förklarar sig självt, men ju bättre du tar hand om dina sommardäck desto längre håller dem.
  • Om du kör med för lågt däcktryck. Då ökar bromssträckan och dina sommardäck slits  snabbare.
  • Om du kör vårdslöst eller försiktigt.
  • Vilken bil du har. 

Det finns såklart fler faktorer som spelar in, men det här kanske ger dig ett riktmärke i vad du kan förvänta dig beroende på hur du sköter dina däck. 

Hur många mil håller sommardäck då?

Att det varierar hur många mil sommardäcken håller vet vi nu, men du kan ändå räkna med att de håller cirka 3000-5000 mil.

Hur mycket luft ska man ha i sommardäck?

Återigen en klurig fråga utan ett enkelt svar eftersom det skiljer sig mellan bilar. Ett enkelt sätt att ta reda på vilket lufttryck just dina sommardäck bör ha är att läsa i din bils instruktionsbok. Tänk på att däckens livslängd förkortas om du kör med undertryck och att det även är större risk för vattenplaning. Med andra ord kan det vara en bra idé om du är osäker att svänga in på närmsta mack med utrustning och kolla till lufttrycket i dina sommardäck.

Vilket mönsterdjup måste ett sommardäck minst ha?

Och så lite regler som kan vara bra att ha koll på. Det finns nämligen krav på att mönsterdjupet på ett sommardäck för en personbil måste vara minst 1,6 mm. Däremot bör mönsterdjupet vara minst 3 mm i början av säsongen för bra fäste på fuktig vägbana.

Tips inför bytet till sommardäck

  • Använd riktiga sommardäck! Kör du med dubbfria vinterdäck eller friktionsdäck även på sommaren blir bromssträckan mycket längre. Dessutom ökar bränsleförbrukningen och bilens prestanda försämras.
  • Alla däck på din bil måste vara av samma typ.

Källa: Transportstyrelsen

Däckbyte

Vill du veta mer om däckbyte?

Om du vill veta mer om däckbyte, exempelvis hur du byter däck själv, kan du läsa mer om det här.

Vinterdäck

Dags att byta till vinterdäck?

Här hittar du tips, råd och information som är bra att ha för dig som ska byta till vinterdäck. Läs om datum, lagar, däcktips och mer.

Bonus på ICA Försäkring

Samlingsbonus på dina försäkringar

Du som har flera försäkringar hos oss kan få en extra bonusutbetalning i januari varje år, på upp till 500 kr. Härligt va?

› Läs mer om hur det funkar

Stödsamtal via BlueCall ingår

När du har någon av våra försäkringar ingår stödsamtal via BlueCall. Genom appen kan du chatta eller ringa och prata med en terapeut för att öka välmåendet och förebygga psykisk ohälsa.

› Mer om samtalsstödet