Däckbyte – tips, regler & att byta däck själv

Är det dags att byta däck på bilen? Här hittar du tips och råd om däckbyte.

Hur byter man däck?

I Sverige har vi lagar och regler som innebär att du bör byta däck på bilen minst två gånger om året. Det första steget är att bestämma dig för om du vill göra det själv eller om du vill lämna in den på bilverkstad.

Byta däck själv

Det finns en hel del fördelar med att byta däck själv. Bland annat att du oftast gör det på platsen där du förvarar dina däck och slipper därmed den tunga frakten. Du kan spara pengar och är du nybörjare skaffar dig en viktig kompetens.

Däremot innebär det också att du tar på dig ansvaret om något går fel. Lejer du ut arbetet till exempelvis en bilverkstad är de ansvariga över arbetet. Det finns risk för att det blir fel om du är ovan och tar längre tid att göra det själv. Du behöver även frakta de tunga däcken till verkstaden om du inte använder dig av ett däckhotell.

Med andra ord väljer du kanske mellan tid och pengar? 

Vad kostar däckbyte?

Vad däckbyte kostar varierar mellan olika verkstäder och däckfirmor, så du gör dig själv en tjänst genom att jämföra olika alternativ. Vill du göra däckbytet själv kan du komma undan med riktigt låga kostnader om du har tillgång till alla verktyg som behövs. Ska du införskaffa verktygen blir det en högre engångskostnad men som du sedan kan tjäna på i längden.

När ska man köpa nya däck?

Det finns olika sätt att ta reda på när det är dags att köpa nya däck. Bland annat kan det vara dags att byta ut däcken om de är ojämnt slitna. Det är även viktigt att du har koll på mönsterdjupet. För vinterdäck måste du enligt lag minst ha 3 mm mönsterdjup vilket innebär att du i början av säsongen bör ha minst 4,5 mm. För sommardäck säger lagen att du minst får ha 1,6 mm i mönsterdjup vilket gör att du av säkerhetsskäl bör ha cirka 3 mm vid säsongens start.

Olika typer av däck har olika livslängd. Ser de slitna ut, har sprickor eller många år på nacken är det förmodligen dags att byta. Däcken har ofta en tillverkningssiffra på fyra siffror som visar hur gamla dina däck är. Använder du dig av däckhotell brukar besiktning av däck ingå som säger till när det är dags att byta.

Tänk också på att...

  • Först och främst, läs igenom din instrumentbok för bilen. Du hittar exempelvis rätt lufttryck och hur du placerar domkraften där.
  • Placera däcken på rätt plats. Det är ett vanligt misstag att däcken hamnar på fel plats vilket gör att hjulen får sämre väggrepp.
  • Se till att det är bra lufttryck i däcken.
  • Skruva åt muttrarna – och efterdra dem. Annars kan hjulet ramla av vilket kan bli en jobbig historia.
  • Byt i god tid. Vi vet vilket datum vinterdäcken ska vara på, ändå ser man många slira runt under de första kalla dagarna på året. Gör dig själv en tjänst och slipp det genom att vara ute i god tid.
  • Se till att du har alla verktyg som behövs.
  • Och allra viktigast - tänk på säkerheten. Se exempelvis till att domkraften som lyfter bilen är rätt placerad.

Så gör grundlig research, var försiktig och lycka till!

Vinterdäck

Dags att byta till vinterdäck?

Här hittar du tips, råd och information som är bra att ha för dig som ska byta till vinterdäck. Läs om datum, lagar, däcktips och mer.

Sommardäck

Funderar du på att byta till sommardäck?

När vårsolen letar sig fram är det kanske dags att börja fundera på sommardäcken. Vilka datum gäller egentligen? VI har samlat information om datum, regler och tips för dig som ska byta till sommardäck. Läs mer här!

Bonus på ICA Försäkring

Samlingsbonus på dina försäkringar

Du som har flera försäkringar hos oss kan få en extra bonusutbetalning i januari varje år, på upp till 500 kr. Härligt va?

› Läs mer om hur det funkar

Är du rätt försäkrad?

Vi kan kontakta dig för en försäkringsgenomgång och se till att du är rätt försäkrad eller hjälpa dig att räkna fram ett pris på en ny försäkring.

› Fyll i dina kontaktuppgifter här

Stödsamtal via BlueCall ingår

När du har någon av våra försäkringar ingår stödsamtal via BlueCall. Genom appen kan du chatta eller ringa och prata med en terapeut för att öka välmåendet och förebygga psykisk ohälsa.

› Mer om samtalsstödet