Köpa husvagn – din guide inför husvagnsköpet

Husvagn i grönska
Husvagn i grönska Många drömmer om husvagnssemester i Sommarsverige.

Funderar du på lån?

ICA Banken kan hjälpa dig att förverkliga din dröm om en båt, husvagn eller husbil.

› Räkna på privatlån hos ICA Banken

Längtar du efter att upptäcka Sverige med en husvagn i sommar? Du är inte ensam. Intresset för husvagnssemester har ökat enormt det senaste året. Det kan vara mycket nytt att tänka på när du ska köpa din första husvagn. Vi guidar dig genom beslutet.

Att tänka på när du ska köpa husvagn

Det är många små och stora saker att tänka på inför att du ska köpa husvagn. Här hjälper vi dig med några av dem, till exempel vilka fördelar och nackdelar som finns med ny respektive begagnad husvagn, vad du ska titta lite extra på, hur ditt körkort gäller och vad du behöver tänka på när det gäller uppvärmning, gasol och vinterförvaring.

Vilken husvagn ska man köpa?

Vilken husvagn som passar just dig kan bara du veta. Avgörande aspekter som du behöver fundera på är storleken, priset, komfort och utrustning, antal sovplatser, planlösning och förvaring. Fundera igenom hur dina behov ser ut, och undersök vilka alternativ som finns inom ramen för din budget.

Köpa begagnad husvagn – eller satsa på en ny?

Den stora fördelen med att köpa begagnad husvagn är förstås det lägre priset. Nackdelen är att den kan ha dolda fel, som du kanske upptäcker först när du börjar använda husvagnen. Särskilt om du funderar på att köpa en gammal husvagn. Därför kan det vara klokt att ta med dig någon kunnig person när du ska titta på husvagnen, innan du köper den. Du ska också be att få titta på husvagnens besiktningsprotokoll från senaste besiktningen.

En viktig detalj att titta på är om tätningen ser heltäckande ut, och om det finns en gällande täthetsgaranti. På så sätt minskar du risken för fuktskada i husvagnen. Undersök också om nya installationer är genomförda på ett professionellt sätt, och om inredning och tillbehör ser välskötta ut. Titta särskilt efter spår av mögel och fukt.

Fräscha upp en gammal husvagn

En gammal husvagn kan fräschas upp med enkla medel. Byt ut gardiner, reparera eller byt ut överdrag till dynorna, måla väggarna invändigt och fräscha upp golven med nya mattor så kan du få en gammal husvagn att kännas som ny.

Ny husvagn – tänk på leveranstiden

Vill du hellre köpa en ny husvagn behöver du vara ute i god tid innan din första planerade campingtur. Ett tips är egentligen att först låna eller hyra en husvagn under sommaren, så du får en känsla för hur du vill ha din nya husvagn. Vad är viktigt, och vad är mindre viktigt? Vad gillar du, och vad gillar du inte? Gör en lista över vad du vill ha, så kan du ägna hösten åt att undersöka olika modeller innan du gör en beställning. En ny husvagn kan ha flera månaders leveranstid.

Oavsett om du köper ny eller begagnad husvagn – se till att du får en grundlig genomgång av hur allt fungerar innan du ger dig ut på din första campingtur.

Körkort för husvagn – räcker din behörighet?

Innan du bestämmer dig för vilken storlek du vill ha på din husvagn, behöver du ta reda på vad ditt körkort tillåter. Du kan förstås utöka behörigheten på ditt körkort hos Transportstyrelsen om det behövs, men det kan i värsta fall vara långa väntetider.

För att ta reda på hur tung husvagn du kan köra med din bil och din körkortsbehörighet, kan du använda Transportstyrelsens släpvagnskalkylator.

Vad ingår i tjänstevikt för husvagn

Reglerna för vad du får köra med olika körkortsbehörigheter hänger ihop med bilens och husvagnens vikt. När man pratar om tjänstevikt gäller det den vikt husvagnen har i driftfärdigt skick, utan last.

Totalvikt på husvagn – vad ingår?

En husvagns totalvikt är summan av tjänstevikten och den maxlast husvagnen är tillverkad och godkänd för. Om en husvagn alltså väger 1 500 kilo utan last, och maximalt får lastas med 200 kilo, blir totalvikten 1 700 kilo.

Gasol i husvagn – vad ska jag tänka på?

Gasol driver ofta kylskåp, spis och ofta värmesystemet i en husvagn. För att undvika gasolläckage som kan leda till olyckor, ska gasolen helst kontrolleras varje år. Gasolkontroll kan man göra på en bilbesiktning, som undersöker alla ledningar och gör trycktest för att upptäcka eventuellt läckage. Det finns också gasolläckagetestare som du kan köpa och använda själv.

Köper du en begagnad husvagn – fråga när gasolen kontrollerades senast.

Du får max ha med dig två gasolflaskor på 30 liter vardera i husvagnen, och de ska förvaras så de bara är åtkomliga utifrån. De ska sitta fast ordentligt, men också vara lätta att lossa utan verktyg.

Uppvärmning i husvagn – hur funkar det?

Det finns olika sätt att få värme i en husvagn när det är kyligt ute. Det vanligaste sättet är att använda gasol, men du kan också få upp värmen med hjälp av el eller en dieselmotor. Värmen kan antingen spridas ut i husvagnen via luftslangar, radiatorer eller vattenrör. Eller så kan den stråla ut från pannan genom ett galler.

Vilket av de här systemen som fungerar bäst beror på olika faktorer. Alla har för- och nackdelar. Exempel på saker du kan fråga om och fundera på när det gäller en husvagns värmesystem är:

  • Hur mycket låter systemet?
  • Hur fort kan du få upp värmen?
  • Vilka olika typer av fel kan uppstå?
  • Hur påverkar systemet luftkvaliteten?
  • Når värmen alla viktiga delar av husvagnen?
  • Hur är tillgången på den energikälla som används?
  • Vilken miljöpåverkan har systemet?

Förvaring av husvagn

En viktig sak att tänka på när du ska köpa husvagn är hur du planerar att förvara den när du inte ska använda den. Dels kan du behöva en lättillgänglig husvagnsparkering under sommarhalvåret, dels behöver du tänka på hur du kan förvara din husvagn på vintern.

Vill du hyra ett varmgarage över vintern behöver du förstås räkna in den kostnaden i din budget. Ska du förvara vagnen utomhus finns den en del att tänka på. Läs vår guide om vinterförvaring av husvagn.

Efter att du köpt husvagn

När du väl hittat din drömhusvagn återstår bara att börja njuta av campinglivet. Men innan du ger dig i väg – se till att din husvagn är rätt försäkrad. Läs gärna mer om vår husvagnsförsäkring.

Ha en fin husvagnssommar!

Funderar du på lån?

ICA Banken kan hjälpa dig att förverkliga din dröm om en båt, husvagn eller husbil.

› Räkna på privatlån hos ICA Banken

Artikeln publicerad 2021-06-22

Fler nyheter


Kvinna bredvid bil med öppen bagagelucka full av packning
Fordon 2024-05-14

Checklista för att bila utomlands

Det blir alltmer populärt att bila utomlands istället för att flyga. Restiden ökar givetvis men genom att bila blir också själva resan en del av upplevelsen. Det finns dock flera saker som kan vara bra att ha koll på i god tid innan du åker iväg. Vad gäller exempelvis för grönt kort, vägavgifter och miljözoner i Europa? Vi ger dig några tips på vägen för att minska risken för obehagliga överraskningar på bilresan.

› Bra att veta inför resan
Kvinna som laddar svart elbil ute i naturen
Fordon 2024-02-15

Köpa elbil – guide och tips inför köpet

Även om det var få svenskar som planerade att köpa en ny bil förra året var det hela 64 procent av de köpsugna som angav att de föredrog att köpa en elbil, enligt undersökningen EY Mobility Consumer Index. Trots mindre köputrymme och slopad klimatbonus verkar alltså elbilen vara här för att stanna. Är du nyfiken på om eldrift är något för dig? Vi går igenom några bra saker att tänka på inför elbilsköpet.

› Våra tips när du ska köpa elbil
Artikelbild
Fordon 2023-12-08

Teckna bilförsäkring på helgen

Många som köper en ny bil gör sitt köp just på helgen. Det många inte tänker på är att försäkringsbolagets kundservice vanligtvis håller stängt då, och därför går det inte att teckna en bilförsäkring via telefon på helgen. Men det finns givetvis andra sätt att göra det på!

› Läs mer
Byte av filter i bilmotor
Fordon 2023-03-16

5 anledningar att serva bilen

Det är visserligen inte lag på att serva bilen regelbundet, men även om kostnaden tillfälligt kan kännas tuff finns det åtminstone fem anledningar till att det lönar sig i slutändan. Här läser du mer om vad som ingår i en bilservice och hur du ska tänka kring att lämna in bilen eller serva den själv.

› Därför tjänar du på att serva bilen
Lagning av stenskott
Fordon 2022-11-24

Laga stenskottet för 200 kronor

Ett stenskott i vindrutan kan vara nog så irriterande, inte minst eftersom det kan vara början till en rejäl spricka. Genom att laga skadan så snabbt som möjligt kan du slippa byta hela framrutan. Det sparar du både tid och pengar på – för att inte tala om att en reparation ger betydligt lägre koldioxidavtryck än att byta hela rutan.

› Kostnad och tid för att laga stenskott
Djuren är mest aktiva från skymningen till gryningen
Fordon 2022-09-15

Viltolycka – risken ökar under hösten

Under hösten är risken för viltolycka extra stor. Vi ger dig tips på hur du kan undvika en olycka. Du får också veta vad du gör om du skulle krocka med en älg eller annat vilt.

› Fem tips på hur du kan undvika en viltolycka
Vinterförvara husvagnen
Fordon 2022-08-21

Vinterförvaring av husvagn och husbil

Nu är det dags att förbereda din husvagn eller husbil för vintern om du inte ska använda den. Vi ger dig tipsen som gör att du kommer fortare ut på vägarna till våren och sommaren.

› Bästa tipsen inför vinterförvaringen av husvagnen
Artikelbild
Fordon 2022-05-12

Tips för en härligare husbilssemester

Är det dags att låta drömmen om husbil slå in i sommar? Ta vara på den svenska sommaren och alla smultronställen i vårt avlånga land med en husbilssemester.

› Tips för din husbilssemester
Artikelbild
Fordon 2022-05-03

Moped eller elcykel – vad väljer du?

Vill du som många andra minska ditt beroende av bil och kollektivtrafik, men vill ha lite draghjälp? Du kanske har långt till jobbet eller affären och drar dig för att gå eller cykla för egen maskin. Elcyklar och mopeder av olika slag blir alltmer populära. Vi reder ut begreppen och hjälper dig att välja det fordon som passar dig bäst.

› Moped eller elcykel – läs guiden
Ung kvinna på moped
Fordon 2022-04-11

Köpa moped – här är allt du behöver veta

Att skaffa moped är drömmen för många unga. Moppen kan också vara ett smidigt färdmedel för dig som är vuxen, till exempel för att ta dig till och från jobbet. Men vilken moped ska du köpa? Den frågan hjälper vi dig med i denna köpguide, tillsammans med viktiga saker att tänka på.

› Detta ska du tänka på när du väljer och köper
Artikelbild
Fordon 2022-01-24

Så kan du undvika bilstöld och bilinbrott

Bilstölder och bilinbrott förändras, och vårt sätt att stöldskydda våra bilar behöver följa med i utvecklingen. Nutidens tjuvar är ofta ute efter bildelar som airbags, moderna rattar, katalysatorer, aluminiumfälgar, avancerade backspeglar, strålkastare, sensorer och kameror. Och ofta utnyttjas den elektroniska bilnyckeln för att ta sig in i bilen. Här får du tips om hur du skyddar din bil – och din bilnyckel. 

› Läs våra tips
Artikelbild
Fordon 2021-10-19

Ecodriving – så kör du miljövänligare

Att bilkörning påverkar miljön och klimatet negativt, vet vi. Fordon som går på fossila bränslen släpper ut koldioxid och är de största miljöbovarna på vägarna. Men oavsett om du kör på el eller biogas finns det vits att köra sparsamt för att utnyttja energin maximalt. 

› Läs våra 7 tips för sparsam körning
Bil på väg i motljus - ICA Försäkring om miltal i bilförsäkringen
Fordon 2020-10-09

Har du rätt miltal i din bilförsäkring?

Har du kört längre än vad du är försäkrad för? Om du råkar ut för en olycka kan du i så fall få lägre ersättning. Men bara lugn, genom att ändra körsträckan i försäkringen kan se du till att du får rätt skydd.

› Det här gäller för körsträckan
Någon vilar i bakluckan på en skåpbil
Fordon 2020-05-22

Tips för bästa Sverigesemestern

Funderar du på hur årets semester ska bli, nu när alla utlandsresor är inställda? Då är det kanske dags att upptäcka Sveriges sevärdheter och mer okända smultronställen. Med husvagn, husbil eller båt har du stor frihet att välja sommarens äventyr.

› Upptäck Sverige på väg och vatten
Tanka bilen, se upp för feltankning - ICA Försäkring
Fordon 2020-04-27

Tankat fel bränsle i bilen? Gör så här!

Skulle du råka tanka fel bränsle i bilen är du inte ensam. Varje år sker ungefär 20 000 feltankningar i Sverige. Om du vet vad du ska göra slipper du både att drabbas av panik och dra på dig stora kostnader. Här är vår guide för hur du ska agera vid en feltankning. 

› Läs vår guide
Man i kostym på elcykel
Fordon 2019-08-16

Guide till dig som ska köpa elcykel

Är du trött på att vänta på bussen eller fastna i bilkö på väg till jobbet? Då kanske det är dags att hoppa på elcykeltrenden. Här får du veta vad du ska tänka på inför köpet av elcykel.

› Allt inför elcykelköpet
Bil vid blomsteräng
Fordon 2019-05-04

Köpguide begagnad bil

Det ska kännas bra i magen när man köper en bil. Men hur vet man vad som är viktigt att tänka på? Vi reder ut lite bra tips på vägen.

› Till vår köpguide när du ska köpa en begagnad bil
Båtar med utombordare i hamn
Fordon 2019-04-09

Rätt stöldskydd för din båtmotor

Nu är det hög tid att förbereda din båt för sjösättningen. Om du har en båt med utombordare kan det samtidigt vara bra att fundera över stöldskydd. Här får du veta mer om motorlås, spårsändare och stöldskyddsmärkning.

› Så skyddar du din utombordare
Biltvätt
Fordon 2019-03-20

Tvätta bilen – en ren bil förlänger livet på den

När det snöar och är minusgrader den ena dagen och soligt och plusgrader den andra, då tar det inte lång stund innan din bil blir smutsig. Tycker du att det är onödigt att tvätta bilen på vårkanten – tänk till en extra gång om du vill att den ska hålla sig i bra skick längre.

› Läs mer om vikten av tvätta bilen på vintern
Packa takboxen på rätt sätt
Fordon 2019-02-05

Packa takboxen på rätt sätt

När du åker iväg på långresa med bilen ska du inte bara få med hela familjen, utan även all packning i bilen. Då brukar många montera på takboxen för att få lite extra packutrymme. När du packar en takbox finns det flera saker att tänka på, som vilka och hur tunga saker du lägger i den.

› Tips när du ska packa takboxen
tonåring på moped
Fordon 2018-10-09

Minska risken för olyckor på mopeden

Är ditt barn i mopedåldern? Vår försäkringsexpert ger råd om hur du hjälper barnet att köra säkert och varför du aldrig ska låta ditt barn ha en trimmad moped. Du får också veta vilka lagar och regler du ska hålla reda på. 

› Råd som skyddar både barn och moped
Person som meckar med sin MC
Fordon 2018-10-02

Tips inför vinterförvaringen av din MC

Är du lite händig kan du utan större problem göra i ordning din MC inför vinterförvaringen och spara in ett verkstadsbesök. Det kan vara bra att ha instruktionsboken nära till hands. Där finns ofta bra råd och instruktioner. Här får du veta hur du kan ta hand om din MC på bästa sätt och hur försäkringen gäller på vintern.

› Så här gör du
Vattenskadad bil
Fordon 2017-09-05

Ska du köpa bil – tips vid bilköp

När man ska köpa bil och framför allt begagnad bil, så är det inte bara viktigt att gå igenom bilen och se att allt funkar. Det är också viktigt att kolla upp bilens historia, speciellt om den är privatimporterad.

› Så kan du göra ett säkrare bilköp
Bil med övningskörningsskylt
Fordon 2017-09-01

Övningskörning med personbil – vad gäller?

Ska du börja övningsköra för att ta körkort, eller ska du vara handledare för någon som ska övningsköra? Vad spännande! Övningskörningen är en viktig del i utbildningen när det gäller att lära sig hantera olika trafiksituationer. Här har vi gjort en lista på vad du behöver tänka på samt vad som gäller för bilen och bilförsäkringen.

› Tips inför övningskörningen
Båtförsäkring finns nu hos ICA Försäkring
Fordon 2017-04-25

Nu är det vind i seglen hos ICA Försäkring

Utbudet av försäkringar som vi nu erbjuder växer och för dig som inte märkt det ännu, så har vi smygstartat försäljningen av båtförsäkringar. Vi har paketerat den med ett omfattande och prisvärt innehåll redan från start.

› Läs mer om vår nya båtförsäkring
Stenskott på framrutan är ett av de vanligaste försäkringsärendet
Fordon 2017-02-01

Minska risken för stenskott på bilen

Över 300 000 glasskador rapporteras in varje år och merparten av skadorna har sitt ursprung i att man fått ett stenskott mot framrutan på bilen. I skiftet mellan vinter och vår är risken extra stor för stenskott, men det finns sätt att minska risken.

› Mer om stenskott och vad du kan göra för undvika det
Tjuvarnas bästa tid är nu
Fordon 2016-12-08

Risk för inbrott i bilen ökar under julen

Julen står snart för dörren och det innebär att många kommer trängas i shoppingcentrum runt om i landet för att köpa julklappar till nära och kära. Detta vet tjuvarna, som slår till när du som minst anar det.

› Bra att tänka på när julhandeln nu kör igång
Bilar på en parkering
Fordon 2016-09-26

Bästa bilförsäkringen för just dig

När du ska försäkra bilen ställs du inför flera val, som vilken försäkringsnivå du ska välja. Men det finns också annat som påverkar ditt pris på bilförsäkring, till exempel årsmodell, din ålder och var du bor. Här får du veta mer om de olika bilförsäkringarna och hur försäkringspremien räknas ut.

› Så väljer du rätt bilförsäkring
Lämna aldrig djur i bilen
Fordon 2016-04-25

Lämna inte djur eller små barn i bilen

Oavsett om du är på bilsemester eller bara ute med bilen för att göra ärenden – lämna aldrig hundar eller barn i bilen på sommaren, inte ens i skuggan!

› Mer om varför du inte ska lämna djur och små barn i bilen