Hus och hem

Här får du svar på hur du kan göra ditt hem tryggt och säkert. Läs mer om vad som ingår i hemförsäkringen när du är hemma eller utanför hemmet och när du och familjen är bortresta utomlands. Smarta tips och råd om säkerhet i hemmet finns också här.


Tjej och kille som packar upp flyttlådor sittandes på golvet
Hus och hem 2024-02-07

Hemförsäkring som sambo – hur fungerar det?

Ska du flytta ihop med någon? Stort grattis! När du ska bli sambo finns en hel del att hålla koll på, inte minst när det kommer till hemförsäkringen. Den skyddar både ditt hem, dina tillhörigheter och er som personer när ni till exempel är ute och reser. Läs mer nedan om vad du ska tänka på med hemförsäkringen när du blir sambo.

› Läs mer
Artikelbild
Hus och hem 2023-10-18

Sänkt värme i huset ökar risken för frysskador

De ökade elpriserna och fallande temperaturerna gör att många letar efter sätt att hålla nere kostnaderna i vinter. Planerar du kanske på att elda mer i kaminen? Att elda under de kallare månaderna är både mysigt och kan vara smart för plånboken. Men se upp så att du inte sänker värmen i huset för mycket, då ökar nämligen risken för frysskador på ledningar och rör. 

› Så undviker du frysskador på huset
barn leker med dockhus
Hus och hem 2023-08-28

Ändra hemförsäkringen – när behöver du göra det?

Reser du mer än tidigare? Har du fått barn, byggt om eller flyttat? Anledningarna till att ändra sin hem- eller husförsäkring kan vara många och det är extra viktigt när du befinner dig i en ny livssituation. Vi hjälper dig att få koll på några vanliga situationer då det kan vara bra att se över din hemförsäkring.

› Fixa rätt skydd till rätt pris
Sovrum med lampa
Hus och hem 2023-04-17

Inneboende och hemförsäkring – vad gäller?

Att hyra ut en del av sin bostad till en student eller någon annan som behöver ett tillfälligt boende bidrar inte bara till att lindra bostadsbristen – det är också en välkommen extra inkomst för den som har ett rum till övers. Men hur fungerar det egentligen med hemförsäkringen när du har en inneboende? Och hur ska du som inneboende tänka när du flyttar in hos någon? Vi reder ut allt du behöver veta om hemförsäkring när du har eller är inneboende. 

› Detta gäller med hemförsäkringen när du har eller är inneboende
Sommarstuga omgiven av blommor
Hus och hem 2023-03-14

Hyra ut stuga och fritidshus – tips och råd

Funderar du på att hyra ut stugan eller fritidshuset? Uthyrning kan vara en bra lösning om du föredrar att ditt semesterboende används istället för att stå tomt när du själv inte är där. Det är dessutom ett smart sätt att dryga ut ekonomin. Men innan du börjar leta efter hyresgäster via annonser och uthyrningstjänster finns det några saker att hålla koll på. Vi har tagit fram några tips och råd som hjälper dig att komma igång. 

› Tips och råd när du ska hyra ut sommarstugan
hand med nyckelknippa
Hus och hem 2023-01-21

Försäkring vid andrahandsuthyrning – vad gäller?

De senaste åren har det blivit allt vanligare att hyra ut sin bostad via exempelvis Airbnb eller Blocket. Vad många inte vet är att hemförsäkringen så gott som aldrig gäller automatiskt vid korttidsuthyrning. Det är också vanligt att hyra ut sin bostad en längre tid för att exempelvis studera på annan ort eller testa att flytta ihop med någon. Vi reder ut vad du ska tänka på för att vara rätt försäkrad vid olika typer av andrahandsuthyrning.

› Detta behöver du ha koll på
Adventsljusstake med levande ljus
Hus och hem 2022-12-01

Brandsäkra hemmet till jul och förebygg brand

Runt tredje advent är det extra många bränder som startas av levande ljus. Vi pratade med Ann-Charlotte Jenmert, skadechef på ICA Försäkring, om hur man kan njuta av ljus och annat julmys hemma utan att råka ut för eldsvåda.

› Säkra tips i advent
Elektronikförsäkring – barn spelar tv-spel
Hus och hem 2022-10-13

Elektronikförsäkring – behövs det?

Ofta när du handlar elektronikprylar i butik, får du frågan om du vill köpa till en försäkring. Elektronikförsäkring kan förstås ge ersättning om något skulle hända, men dina saker har ofta ett skydd även utan en separat produktförsäkring. 

› Läs om när en elektronikförsäkring kan vara onödig
Nycklar lämnas
Hus och hem 2022-09-01

Hemförsäkring för hyresrätt – därför är det viktigt

En stor fördel med att bo i en hyresrätt är att du har mer frihet än om du äger din bostad. Det är nämligen hyresvärden som är skyldig att se till att hyresrätten är i bra skick. Men trots att du slipper en hel del ansvar för hyresrätten, är det viktigt att vara försäkrad. Vi reder ut ansvar mellan hyresgäst och hyresvärd och varför det är så viktigt att ha en hemförsäkring för hyresrätt.

› Så funkar hyresrättsförsäkringen
Lämna över nycklar - ICA Försäkring om dolda fel-försäkring
Hus och hem 2022-06-08

Dolda fel-försäkring – vad innebär det för dig som köpare respektive säljare?

I bostadsannonser är det lätt att få uppfattningen att en försäkring mot dolda fel är en trygghet för köparen, trots att den snarare är till för säljaren. Här får du veta vad försäkringen innebär, vad som räknas som dolda fel och hur din undersökningsplikt gäller som köpare.

› Om dolda fel och undersökningsplikt
rapsfalt
Hus och hem 2022-03-16

Öppna ditt hem för flyktingar – utan höjd hemförsäkringspremie

Rysslands invasion av Ukraina har fått hela världen att stanna upp och hålla andan. Det som händer har en enorm påverkan på människors vardag och att folk tvingas fly för sina liv är en tragedi. Många i Sverige öppnar just nu sina hem för att hjälpa de som flyr. Med anledning av det kan nu flyktingar medförsäkras i hemförsäkringen, utan extra kostnad.

› Läs om hur du gör här
Elsäkerhet i hemmet - eluttag
Hus och hem 2022-03-03

Elsäkerhet i hemmet

Det är inte alla som vet, men du är faktiskt den som är ansvarig för elsäkerheten i ditt hus. Hur ofta kontrollerar du egentligen din elanläggning? Och vet du vad du ska titta efter? Vi hjälper dig att få koll på elsäkerheten i ditt hem. 

› Läs mer om hur du kan göra för att elsäkra ditt hem
Artikelbild
Hus och hem 2022-01-19

Inbrott hemma – vad gör man då?

Att drabbas av inbrott hemma eller i förrådet kan vara en traumatisk upplevelse. Det är inte lätt att hålla huvudet kallt och veta vad du ska göra, och i vilken ordning. Vi guidar dig steg för steg genom processen.

› Läs om vad du ska göra efter ett inbrott
Iskristaller på fönsterruta
Hus och hem 2022-01-17

Luftvärmepump – tips för lägre elkostnader

För att din luftvärmepump ska fortsätta att hålla nere elkostnaden år efter år behöver den din hjälp. Här är några enkla knep som ger dig mer värme för pengarna.

› Underhåll som du kan göra själv
Översvämning i hus
Hus och hem 2021-09-01

Översvämning i hus – så skyddar du dina saker

Klimatförändringarnas konsekvenser blir alltmer påtagliga i vår del av världen. Extrema regnväder som orsakar översvämningar kommer bli allt vanligare i framtiden, spår meteorologerna. Vi kanske inte kan stoppa regnet, men det finns saker du kan göra att förebygga och begränsa skadorna. 

› Läs mer om vad du kan göra
Villagata
Hus och hem 2021-02-27

Köpa hus med källare – undvik och förebygg skador

En inredd källare kan vara mysig och ge utrymme för både gäster, jobb, träning och avkoppling. Men den kan också ställa till stora problem, om renoveringen inte är gjord utifrån dagens byggnormer och kunskap.

Här får du veta vad du behöver vara vaksam på när du köper hus med inredd källare.

› Läs våra tips om hus med källare
Smältande snö i takränna
Hus och hem 2021-01-12

Stor risk för extrema snöfall i delar av Sverige

Nu faller kraftiga snömängder i stora delar av Sverige. Det i kombination med lågtryck gör att SMHI utfärdar en klass 2-varning. Läs om vad du kan göra för att skydda dig och dina tillhörigheter. 

› Så förbereder du dig
Caroline Farberger, vd ICA Försäkring
Hus och hem 2020-10-26

Försäkringsskydd för våld i nära relationer

I dagsläget gäller inte de flesta hemförsäkringars överfallsersättning och krishjälp om gärningspersonen är av samma hushåll. Detta undantag har ICA Försäkring tagit bort. Hemförsäkringen innehåller dessutom ombudshjälp och ett omställningsskydd vid exempelvis behov av flytt till skyddat boende. 

› Läs mer om vad försäkringsskyddet innebär
Nyrenoverad och orenoverad fasad - ICA Försäkring
Hus och hem 2020-07-27

Livslängd hus – så länge håller olika delar

Hur länge håller taket, fönstren, dräneringen och värmepumpen? Här får du en uppfattning om vilken ungefärlig livslängd du kan räkna med, del för del.

› Planera underhållet i tid
Stulen plånbok - ICA Försäkring
Hus och hem 2020-07-09

5 tips som hjälper dig få tillbaka stulna saker

Oavsett om du råkar ut för inbrott eller blir av med väskan på stan finns det en chans att få tillbaks dina stulna prylar. Här är fem tips som ökar dina möjligheter.

› Förberedelser som ökar dina chanser
Ljussling i trädgård - tips från ICA Försäkring
Hus och hem 2020-06-16

Så fixar du högre mysfaktor i sommarstugan

Börjar fritidshuset kännas lite slitet och trist? Här får du fem enkla tips på hur du höjer mysfaktorn, utan att det behöver bli dyrt.

› 5 fixartips för fritidshuset
Elkablar och fiberkablar
Hus och hem 2020-06-15

Koppla säkert och slipp farlig el hemma

Alldeles för många skadas allvarligt av dåliga och farliga elinstallationer varje år. Ofta är det hemmafixade ellösningar som ligger bakom olyckorna. Därför har Elsäkerhetsverket lanserat webbtjänsten Koppla säkert, som ska göra det enklare att göra rätt när det ska installeras el i hemmet.

› Hjälp vid elinstallationer
hur vet man om man har vägglöss?
Hus och hem 2020-01-11

Varning för vägglöss i bagaget

De senaste tjugo åren har vägglöss blivit allt vanligare och antalet saneringar har ökat i snabb takt. Lössen kan följa med i begagnade möbler, framför allt sängar, men det vanligaste är att vi tar med dem hem i resväskan. New York och London är exempel på omtyckta resmål som har stora problem med vägglöss.

› Hur vet man om man har vägglöss?
Motorsåg - om att hyra ut saker
Hus och hem 2020-01-10

Låna eller hyra ut dina prylar – vilket skydd har du?

Många av våra saker står oanvända en stor del av tiden. Att låna eller hyra dem ut till andra kan vara ett sätt att spara på jordens resurser – och kanske få lite extra i plånboken. Här får du veta hur försäkringen gäller vid utlån och uthyrning, så att du slipper få en otrevlig överraskning om något händer.

› Så gäller försäkringen när du vill hyra ut saker
stöldbegärlig hemelektronik, t ex hörlurar och surfplatta
Hus och hem 2019-11-25

Därför håller DNA-märkning tjuven borta

Hur fungerar DNA-märkning, hur säker är den och kan tjuven skrapa bort den från dina värdesaker? Här får du veta mer om fördelar och nackdelar med MärkDNA.

› Frågor och svar om MärkDNA
Villor på gata med blommande träd
Hus och hem 2019-11-20

Köpa hus-guide: De vanligaste problemen med olika hustyper

Varje tid har sitt husmode när det kommer till byggmetoder, något som ofta lett till problem senare. Här får du veta vad du ska se upp med när du letar efter drömhuset, så att du inte råkar ut för obehagliga överraskningar efter köpet.

› Läs om hus från 1900 fram till idag
En inbrottstjuv med en kofot
Hus och hem 2019-10-01

Förhindra inbrott – så minskar du risken

Att drabbas av inbrott är ofta en värre upplevelse än man kan föreställa sig. Förutom att du blir av med värdefulla saker, så är känslan av att någon okänd gått omkring och rotat bland dina tillhörigheter kanske det svåraste. Som grädde på moset kanske alla lådor och garderober är tömda och allt är en enda röra. Här är tips på hur du gör det svårt för tjuvarna.

› Så minskar du inbrottsrisken
Johan Nilsson och Caroline Farberger presenterar nyheten i husförsäkringen
Hus och hem 2019-10-01

Nu med skydd för den som investerat i förnyelsebar energi

Idag investerar fler och fler småhusägare i förnyelsebar energi. Fram tills idag har inget försäkringsbolag försäkrat utebliven elproduktion. Detta gör nu ICA Försäkring från och med den 1 oktober 2019.

› Läs mer om nyheten i husförsäkringen
Par tar emot nycklar
Hus och hem 2019-05-15

Byta bostad på semestern

De senaste åren har allt fler upptäckt fördelarna med bostadsbyte på semestern. Det ger möjlighet att upptäcka nya delar av Sverige, Europa och världen – med gratis boende. Men kolla att din bostad är fullt försäkrad när du lånar ut den!

› Detta gäller när du lånar ut din bostad
Person som sågar ett nedfallet träd
Hus och hem 2019-01-11

Stormskador på villan eller fritidshuset?

Det har varit en stormig start på 2019. Många villor och fritidshus har skadats och ännu fler har blivit strömlösa. Här får du veta vad du ska göra om du har drabbats.

› Till checklistan
Person torkar upp läckande vatten med trasa
Hus och hem 2019-01-07

Vattenskada i köket allt vanligare

De senaste åren har andelen vattenskador i kök ökat drastiskt. Anledningen är att vi kopplar in allt fler apparater i våra kök, samtidigt som kraven på fuktskydd är betydligt lägre än i badrummet. Det gör att vatten från läckande ledningar eller kopplingar kan hinna ge stora skador på golv, väggar och bjälklag innan läckan upptäcks.

› Så minskar du risken för vattenskador
Ett litet barn undersöker en byrålåda
Hus och hem 2019-01-04

Hur barnsäkrar jag mitt hem?

Varje år skadar sig många barn i hemmet helt i onödan. Här får du tips på hur du förebygger olycksfall och gör hemmet tryggare och säkrare för de yngsta familjemedlemmarna.

› Så barnsäkrar du ditt hem
Brinnande kastrull på spisen
Hus och hem 2018-12-04

”Det luktar bränt!” Så brandsäkrar du studentlyan

Under den mörkaste tiden av året startar extra många bränder. Se till att du har koll på brandsäkerheten – det kan rädda liv. Vi har säkra tips för både studentkorridor och lägenhet.

› Brandskydd för studentboendet
Badrum som renoveras
Hus och hem 2018-10-17

Renovera badrum – så undviker du fällorna

En badrumsrenovering är ofta ett stort och dyrt projekt. Vår byggtekniker Daniel Olsson hjälper dig undvika besvärliga fallgropar, som att golvvärmen inte fungerar, eller att det nya badrummet får vattenskador.

› Läs byggteknikerns tips
Sommarstuga i höstskog
Hus och hem 2018-10-17

Checklista när du ska stänga sommarstugan

När du ska lämna sommarstugan obebodd under en längre tid gäller det att vara noggrann för att slippa allt från vattenskador till möss och andra skadedjur. Vi har samlat några tips för att fritidshuset ska klara vintern på bästa möjliga sätt.

› Så slipper du problem i vinter
Ytterdörr på glänt
Hus och hem 2017-10-11

Varför ska jag köpa en säkerhetsdörr?

Bor du i en lägenhet kan en säkerhetsdörr vara en riktigt bra och till och med livsviktig investering.  Det kan ge mindre risk för inbrott, tystare lägenhet och ge ett framför allt betydligt bättre brandskydd.

› Läs om vilka krav som gäller
Mysig brasa i kaminen
Hus och hem 2017-09-19

Elda rätt i din eldstad

När hösten börjar smyga sig på ser många av oss fram emot mysiga kvällar framför brasan, medan andra eldar för att få värme i huset. Tyvärr är det också många bränder som startar kring eldstäder, men det finns sätt att minska riskerna. Vi har samlat några tips och råd hur du eldar säkert och effektivt, men också med omtanke om miljön.

› Så undviker du brand i eldstaden
Kackerlacka i köket
Hus och hem 2017-09-19

Skadedjur i köket? Så här blir du av med dem

Plötsligt en dag upptäcker du att det flyttat in objudna gäster hemma i köket. Då gäller det att agera, annars kan de snabbt bli många fler. Här lär du dig känna igen fem vanliga skadedjur. Du får också veta vad du kan göra för att bli av med ohyran.

› Läs mer
Sjukvård på resan - hur gör man?
Hus och hem 2017-06-26

Sjukvård utomlands – hur gör man?

Många svenskar vet inte vem de ska kontakta när de behöver vård utomlands utan frågar sig runt. Det kan leda till att du inte får rätt hjälp. Det hela är egentligen väldigt enkelt.

› Så gör du om du skadar dig på utlandsresan
Åskskydda hemelektroniken
Hus och hem 2017-06-05

Åskvarning – så skyddar du hemelektroniken

Sommaren är högsäsong för åskväder. Åska och blixtnedslag står varje år för en mängd skador på hus och hemelektronik, ofta på grund av överspänning i elkablarna. Vill du slippa oroa dig? Här får du veta hur du åskskyddar ditt hem och dina elprylar.

› Läs frågor och svar om åskskydd
Om det börjar brinna
Hus och hem 2017-05-27

Om det börjar brinna

Har du otur och det ändå börjar brinna, trots att du vidtagit alla åtgärder du kan för att förhindra en eld så kan du oftast släcka mindre bränder själv.

› Läs mer om hur du gör om det börjar brinna
Spisen är det vanligaste stället där en brand uppstår hemma
Hus och hem 2016-12-12

Nu är eld uti var spis

Precis som en av refrängerna antyder i den traditionella Staffansvisan, så är det på spisen de flesta bränder startar i våra hem. Detta kan lätt undvikas genom att man inte lämnar spisen obevakad när man lagar mar eller installerar en spisvakt.

› Mer hur du undviker och släcker en spisbrand
Artikelbild
Hus och hem 2016-03-02

Har du en brandsläckare i köket?

Köket är den vanligaste startplatsen för bränder i hemmet och det är på spisen som branden oftast uppstår. Trots att 75 % känner till att de flesta bränderna startar i köket är det bara 15 % i Sverige som har en brandsläckare i köket.

› Läs våra tips för ett säkrare kök
Studenthemförsäkring
Hus och hem 2016-02-16

Därför ska du som student ha en hemförsäkring

Att stå utan en hemförsäkring när olyckan slår till kan leda till en ekonomisk katastrof. Du behöver inte äga massor av dyra prylar för att motivera kostnaden för en hemförsäkring.

› Mer om vikten av att ha en hemförsäkring