På icaforsakring.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2017-08-17

Nu ökar risken för viltolyckor

Djuren är mest aktiva från skymningen till gryningen
Djuren är mest aktiva från skymningen till gryningen Från skymning till gryning är risken för viltolycka som störst.

Under hösten är risken för viltolyckor extra stor. Vi ger dig fem tips om hur du kan undvika en olycka. Du får också veta vad du gör om du skulle råka ut för en.

Under 2016 rapporterades nästan 58 600 viltolyckor, vilket är 10 000 fler än året innan. Överlägset vanligast är krock med rådjur och hösten är den tid då de flesta olyckorna sker. De olyckor som ofta innebär personskador är då man krockat med en älg. Krockar med mindre djur ger oftast bara plåtskador, men det kan vara nog så jobbigt.

Fem tips på hur du undviker en viltolycka

 1. Djuren är mest aktiva från skymningen fram till gryningen. Är du ute på vägarna under den tiden på dygnet ska du vara extra vaksam, särskilt under årets sista månader.
 2. Tänk på att det ofta rör sig om flockdjur. Ser du ett rådjur springa över vägen är det alltså troligt att det kommer fler.
 3. Vid skogskanter och kalhyggen är det extra stor risk att det rör sig djur.
 4. Titta inte bara på vägen, utan läs även av terrängen. Ett djurs ögon vid sidan om vägen kan reflektera bilens strålkastare.
 5. Vägskyltar med varning för vilt sitter där av en anledning – respektera dem.

Om du kör på ett djur

Skulle du krocka med rådjur, älg, vildsvin, hjort, björn, varg, järv, lodjur, utter, mufflonfår eller örn är du skyldig att genast ringa 112. Det gäller även om varken passagerare, bil eller djuret har fått synliga skador. Vänta alltså inte med anmälan till ett senare tillfälle – det räknas som straffbart och kan ge böter.

Det första du ska göra vid en viltolycka är att sätta ut en varningstriangel för att skydda dig själv och andra trafikanter. Ring sedan 112 och lämna dessa uppgifter:

 • person- och fordonsuppgifter
 • olycksplats – allra helst GPS-position, annars ort, vägnummer och kännemärken på platsen
 • om du eller någon medpassagerare är skadad
 • vilken typ av djur du kört på
 • ifall djuret finns kvar på platsen eller i vilken riktning det försvunnit

Märk ut olycksplatsen

Du ska även märka ut platsen för olyckan, så att en jägare lätt kan hitta den. Använd helst viltolycksremsan från Nationella viltolycksrådet. Den innehåller även information om vad du ska göra vid en viltolycka. Skriv ut den och lägg i bilen, så att du har den till hands om olyckan skulle vara framme. Har du inga markeringsremsor går det lika bra att knyta fast en plastpåse eller liknande vid olycksplatsen.

Undvik detta…

 • Gå inte ut på en trafikerad väg för att undersöka eller lyfta bort ett djur
 • Gå aldrig nära skadat vildsvin, björn eller varg – dessa djur kan bli väldigt aggressiva
 • Sök inte efter djuret på egen hand
 • Försök inte att avliva ett skadat djur själv – om du inte har specialkunskaper

Bra att veta

Om du har ICA Försäkrings bilförsäkring och har den helförsäkrad hos oss betalar du ingen självrisk vid krock med djur.


Källor: Viltolycka.se, Polisen

Fler nyheter


Kör säkert med rätt däck i vinter
Fordon 2017-10-16

Byta bildäck – har du koll på vinterdäcken?

Första snön har redan siktats i norra Sverige och rätt som det är ligger den där utanför ditt fönster. Vi går igenom regler för vad som gäller för vinterdäck, så att du kan förbereda dig. Och vänta inte in i det sista med att byta till vinterdäck!

› Säkrare bilkörning med rätt däck i vinter
Avställd bil med höstlöv
Fordon 2017-09-26

Ställa av bilen – så gör du!

För en avställd bil behövs varken fordonsskatt eller trafikförsäkring. Du kan med andra ord spara en hel del pengar genom att ställa av en bil som du planerar att inte använda under en längre period. Så här gör du.

› Allt om avställning av fordon
Vattenskadad bil
Fordon 2017-09-05

Ska du köpa bil – tips vid bilköp

När man ska köpa bil och framför allt begagnad bil, så är det inte bara viktigt att gå igenom bilen och se att allt funkar. Det är också viktigt att kolla upp bilens historia, speciellt om den är privatimporterad.

› Så kan du göra ett säkrare bilköp
Bil med övningskörningsskylt
Fordon 2017-09-01

Övningskörning med personbil – vad gäller?

Ska du börja övningsköra för att ta körkort, eller ska du vara handledare för någon som ska övningsköra? Vad spännande! Övningskörningen är en viktig del i utbildningen när det gäller att lära sig hantera olika trafiksituationer. Här har vi gjort en lista på vad du behöver tänka på samt vad som gäller för bilen och bilförsäkringen.

› Tips inför övningskörningen
Checklista om du ska bila utomlands
Fordon 2017-06-21

Checklista om du ska på bilsemester

Om du ska åka på bilsemester utomlands finns det flera saker som kan vara bra att ha koll på i god tid innan du åker iväg. Vi ger dig några tips på vägen för att du ska minska risken för obehagliga överraskningar på bilresan.

› Till checklistan
Båtförsäkring finns nu hos ICA Försäkring
Fordon 2017-04-25

Nu är det vind i seglen hos ICA Försäkring

Utbudet av försäkringar som vi nu erbjuder växer och för dig som inte märkt det ännu, så har vi smygstartat försäljningen av båtförsäkringar. Vi har paketerat den med ett omfattande och prisvärt innehåll redan från start.

› Läs mer om vår nya båtförsäkring
Bil som ställts på igen
Fordon 2017-04-15

Ställa på bilen – så gör du!

När det är dags att ställa på bilen behöver du först se till att du har en aktiv trafikförsäkring. Men så snart du fått din anmälan registrerad och godkänd är det i de flesta fall bara att tuta och köra.

› Läs mer om påställning av fordon
Köpguide begagnad bil
Fordon 2017-04-04

Köpguide begagnad bil

Det ska kännas bra i magen när man köper en bil. Innan du sätter igång med letandet ska du ställa dig frågan, vilken typ av bil har du behov av utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Vi reder ut lite bra tips på vägen när det är dags att byta bil.

› Till vår köpguide när du ska köpa en begagnad bil
Biltvätt
Fordon 2017-02-27

Tvätta bilen – en ren bil förlänger livet på den

När det snöar och är minusgrader den ena dagen och soligt och plusgrader den andra, då tar det inte lång stund innan din bil blir smutsig. Tycker du att det är onödigt att tvätta bilen om vintern – tänk till en extra gång om du vill att den ska hålla sig i bra skick längre.

› Läs mer om vikten av tvätta bilen på vintern
Stenskott på framrutan är ett av de vanligaste försäkringsärendet
Fordon 2017-02-01

Minska risken för stenskott på bilen

Över 300 000 glasskador rapporteras in varje år och där merparten av skadorna har sitt ursprung i att man fått ett stenskott mot framrutan på bilen. I skiftet mellan vinter och vår är risken extra stor för stenskott, men det finns sätt att minska risken.

› Mer om stenskott och vad du kan göra för undvika det
Packa takboxen på rätt sätt
Fordon 2016-12-21

Packa takboxen på rätt sätt

När man åker iväg på långresa med bilen ska man inte bara få med hela familjen, utan även all packning i bilen. Då brukar många montera på takboxen för att få lite extra packutrymme. När du packar en takbox finns det flera saker att tänka på, som vilka och hur tunga saker du lägger i den.

› Tips när du ska packa takboxen
Tjuvarnas bästa tid är nu
Fordon 2016-12-08

Risk för inbrott i bilen ökar under julen

Julen står snart för dörren och det innebär att många kommer trängas i shoppingcentrum runt om i landet för att köpa julklappar till nära och kära. Detta vet tjuvarna, som slår till när du som minst anar det.

› Bra att tänka på när julhandeln nu kör igång
Vinterförvara husvagnen
Fordon 2016-10-21

Vinterförvaring av husvagn

Nu är det dags att förbereda din husvagn för vintern om du inte ska använda den. Vi ger dig tipsen som gör att du kommer fortare ut på vägarna till våren och sommaren.

› Bästa tipsen inför vinterförvaringen av husvagnen
Bilar på en parkering
Fordon 2016-09-26

Bästa bilförsäkringen för just dig

När du ska försäkra bilen ställs du inför flera val, som vilken försäkringsnivå du ska välja. Men det finns också annat som påverkar ditt pris på bilförsäkring, till exempel årsmodell, din ålder och var du bor. Här får du veta mer om de olika bilförsäkringarna och hur försäkringspremien räknas ut.

› Så väljer du rätt bilförsäkring
Lämna aldrig djur i bilen
Fordon 2016-04-25

Lämna inte djur eller små barn i bilen

Även om vintern kommit på kort besök lite här och var i Sverige är det ändå viktigt påminna om att snart är sommaren här med sol och värme. Det innebär att många ger sig ut på vägarna med familj och husdjur.

› Mer om varför du inte ska lämna djur och små barn i bilen
Dags för däckbyte
Fordon 2016-04-15

Nu är det dags för däckbyte till sommardäcken

Åker du runt på vårvarma vägar med smattrande dubbdäck? Då kan det vara bra att veta att den 15 april är sista dagen som du får använda dem.

› Mer om vad som gäller för däck