Köpa moped – här är allt du behöver veta

Ung kvinna på moped
Ung kvinna på moped

Kolla in ICAs mopedförsäkring

Vår mopedförsäkring är säsongsanpassad så att du får bra skydd året runt till ett schysst pris. Dessutom får du ICA-bonus på hela försäkringskostnaden.

Räkna ut pris på din mopedförsäkring

Minska risken för olyckor på mopeden

Vår försäkringsexpert ger råd om hur du hjälper ditt barn att köra säkert. Du får också veta vilka lagar och regler du ska hålla reda på.

Råd om säkerhet och regler

Att skaffa moped är drömmen för många unga. Moppen kan också vara ett smidigt färdmedel för dig som är vuxen, till exempel för att ta dig till och från jobbet. Men vilken moped ska du köpa? Den frågan hjälper vi dig med i denna köpguide, tillsammans med viktiga saker att tänka på.

Innan du väljer moped behöver du veta mer om de två mopedklasserna, som styr vilket förarbevis du behöver och var du kan köra med mopeden.

Moped klass I – EU-moped

EU-moppen får köras i max 45 km/h. Du behöver ha skyddshjälm och ett EU-mopedkörkort med behörighet AM. Vanligt körkort går också bra. Mopeden ska ha registreringsskylt baktill och vara minst trafikförsäkrad. Med EU-mopeden får du inte köra på cykelbanor eller motorvägar. Om du skjutsar någon måste den personen också ha hjälm.

Moped klass II

För att krångla till det lite finns det två typer av moped klass II: en EU-godkänd som får gå i 25 km/h och en som följer äldre svenska regler och får gå i 30 km/h. För att köra moped klass II behöver du ha skyddshjälm och antingen förarbevis för moped klass II, traktorkort eller vanligt körkort. Fyllde du 15 år före 1 oktober 2009 behöver du inget förarbevis alls.

Den här mopedtypen får köras på vanliga vägar, gator och även på cykelbanor, men inte på motorväg. Man får skjutsa barn på mopeden om man vill: ett barn under tio år (om du som kör är minst 15 år) eller två barn under sex år (om du som kör är minst 18 år). Barn som fyllt sju år behöver skyddshjälm.

AM-körkort eller förarbevis

Även om allt fler vuxna med vanligt körkort börjar använda moped, så är det ändå bland unga utan körkort som den stora användargruppen finns. De måste ha ett AM-körkort för att få köra EU-moped (klass I).

För att få ett AM-körkort behöver du

  • ansöka om körkortstillstånd
  • göra ett syntest
  • gå en mopedutbildning hos till exempel en trafikskola
  • utföra ett godkänt teoriprov hos Trafikverket.

För att få göra teoriprovet måste du ha fyllt 15 år, men du kan gå en moppekurs tre månader tidigare om du vill.

För att få förarbevis till moped klass II är kraven inte lika hårda. Du behöver inte ansöka om körkortstillstånd eller göra syntest. Mopedutbildningen är också mindre omfattande. Mer information om körkort hittar du hos Transportstyrelsen.

Vilken moped ska jag välja?

När du har koll på mopedtyper och förarbevis är det dags att välja vilken typ av moppe du ska köpa. Ska du köpa en helt ny moped eller en begagnad?

Här är tre saker du behöver fundera över:

  • Hur du vill köra. Det som ofta avgör om man väljer klass I eller klass II är om man vill kunna köra på cykelvägar eller inte, förutom själva hastigheten förstås.
  • Olika motortyper. 2-taktsmotor, miljövänligare 4-taktsmotor med jämnare motorgång eller varför inte en miljövänlig och tyst elmotor? Elmopparna har fått allt bättre räckvidd och är dessutom billiga i både drift och underhåll.
  • Lätt att laga och serva. Oavsett om du väljer ny eller begagnad moped så ska den servas regelbundet och du behöver kunna få tag på reservdelar när något går sönder. Innan du väljer mopedmärke, kolla hur lätt det är med reservdelar och service. Vissa billigare modeller blir dyra i längden när de inte går att laga.

Köpa begagnad moped

Om du köper en begagnad moped finns det vissa saker som är extra viktiga att kontrollera. Det första och viktigaste du bör göra är att kolla upp om någon försöker sälja en stulen moped till dig. Be därför alltid om registreringsbevis och jämför ramnumret på mopeden med det som står i papprena. En viktig varningsflagga är om ramnumret är bortfilat, då är risken stor att det är något som inte står rätt till.

Andra saker som är bra att kontrollera när du köper en begagnad moped är

  • däcken – undersök hur slitna de är genom att kolla mönsterdjupet och fråga hur gamla de är
  • bromsarna – undersök om de är rostiga och provkör mopeden för att kontrollera att bromsarna fungerar ordentligt
  • maxhastigheten – testa mopedens maxhastighet, då märker du snabbt ifall mopeden är trimmad
  • el och lampor – testa om bromslampan, blinkers, tutan och lyset fungerar
  • servicehistoriken – kontrollera när mopeden servades senast och ifall någon del har bytts ut, fråga i så fall efter mopedens originaldelar
  • antalet ägare och miltal – kolla upp hur många ägare mopeden har haft, ju fler ägare desto mindre är mopeden värd. 

Om det visar sig att du behöver åtgärda något med mopeden, kan du alltid försöka förhandla ned priset något. 

Se upp med detta när du köper moped

Klass II-mopeder saknar registreringsnummer. Se till att mopeden du köper har typintyg (för svenskt godkänd 30-moped) eller CoC-intyg – intyg om överensstämmelse (för EU-godkänd 25-moped). Jämför mopedens ramnummer med intyget så att det är samma nummer.

Se upp för sidoimporterade mopeder. De ser ut som vanliga mopeder men är inte godkända i Sverige.

Köp aldrig en trimmad moped. Trimmade mopeder är klart överrepresenterade i svåra olyckor med moped. Dessutom gäller varken försäkring eller garantier om mopeden är trimmad.

Försäkring till mopeden

Oavsett vilken moped du väljer så måste du ha en mopedförsäkring för att få köra den. Det minsta du behöver är en trafikförsäkring. Den ersätter ingenting på din egen moped utan täcker främst skador på dina medtrafikanter och deras egendom, till exempel om du kör på en bil. En trafikförsäkring ger också ersättning till dig och dina passagerare om ni skadas i en trafikolycka.

Vanligast och är att man väljer antingen hel- eller halvförsäkring. En halvförsäkring innehåller, förutom trafikförsäkring och trafikolycksfall, skydd för brand och stöld. Helförsäkringen täcker därtill skador på själva mopeden till följd av till exempel trafikolycka, skadegörelse eller om du kör omkull.

ICAs mopedförsäkring är den snabbast växande mopedförsäkringen i Sverige. Den har flera fördelar:

  • Bra försäkring till ett schysst pris – jämför gärna med andra
  • Säsongsanpassad premie – lägre kostnad under vinterhalvåret
  • Ingen självrisk om du har spårsändare
  • ICA-bonus på försäkringskostnaden

Läs mer om ICAs mopedförsäkring

Livsviktiga tips

När du har köpt din moppe och tecknat en försäkring är det bara att tuta och köra, men kom ihåg:

  • Använd alltid hjälm! Dels för att det är lag på det, men framför allt för din egen skull.
  • Trimma inte mopeden! Då gäller varken försäkring eller garantier.
  • Kör aldrig onykter! Förutom att du kan skada dig själv och andra kan du dömas för rattfylleri, vilket t ex kan påverka möjligheterna att få körkortstillstånd.

Källa: Transportstyrelsen

Kolla in ICAs mopedförsäkring

Vår mopedförsäkring är säsongsanpassad så att du får bra skydd året runt till ett schysst pris. Dessutom får du ICA-bonus på hela försäkringskostnaden.

Räkna ut pris på din mopedförsäkring

Minska risken för olyckor på mopeden

Vår försäkringsexpert ger råd om hur du hjälper ditt barn att köra säkert. Du får också veta vilka lagar och regler du ska hålla reda på.

Råd om säkerhet och regler

Artikeln publicerad 2022-04-11

Fler nyheter


Artikelbild
Fordon 2023-12-08

Teckna bilförsäkring på helgen

Många som köper en ny bil gör sitt köp just på helgen. Det många inte tänker på är att försäkringsbolagets kundservice vanligtvis håller stängt då, och därför går det inte att teckna en bilförsäkring via telefon på helgen. Men det finns givetvis andra sätt att göra det på!

› Läs mer
Byte av filter i bilmotor
Fordon 2023-03-16

5 anledningar att serva bilen

Det är visserligen inte lag på att serva bilen regelbundet, men även om kostnaden tillfälligt kan kännas tuff finns det åtminstone fem anledningar till att det lönar sig i slutändan. Här läser du mer om vad som ingår i en bilservice och hur du ska tänka kring att lämna in bilen eller serva den själv.

› Därför tjänar du på att serva bilen
Lagning av stenskott
Fordon 2022-11-24

Laga stenskottet för 200 kronor

Ett stenskott i vindrutan kan vara nog så irriterande, inte minst eftersom det kan vara början till en rejäl spricka. Genom att laga skadan så snabbt som möjligt kan du slippa byta hela framrutan. Det sparar du både tid och pengar på – för att inte tala om att en reparation ger betydligt lägre koldioxidavtryck än att byta hela rutan.

› Kostnad och tid för att laga stenskott
Djuren är mest aktiva från skymningen till gryningen
Fordon 2022-09-15

Viltolycka – risken ökar under hösten

Under hösten är risken för viltolycka extra stor. Vi ger dig tips på hur du kan undvika en olycka. Du får också veta vad du gör om du skulle krocka med en älg eller annat vilt.

› Fem tips på hur du kan undvika en viltolycka
Vinterförvara husvagnen
Fordon 2022-08-21

Vinterförvaring av husvagn och husbil

Nu är det dags att förbereda din husvagn eller husbil för vintern om du inte ska använda den. Vi ger dig tipsen som gör att du kommer fortare ut på vägarna till våren och sommaren.

› Bästa tipsen inför vinterförvaringen av husvagnen
Artikelbild
Fordon 2022-05-12

Tips för en härligare husbilssemester

Är det dags att låta drömmen om husbil slå in i sommar? Ta vara på den svenska sommaren och alla smultronställen i vårt avlånga land med en husbilssemester.

› Tips för din husbilssemester
Artikelbild
Fordon 2022-05-03

Moped eller elcykel – vad väljer du?

Vill du som många andra minska ditt beroende av bil och kollektivtrafik, men vill ha lite draghjälp? Du kanske har långt till jobbet eller affären och drar dig för att gå eller cykla för egen maskin. Elcyklar och mopeder av olika slag blir alltmer populära. Vi reder ut begreppen och hjälper dig att välja det fordon som passar dig bäst.

› Moped eller elcykel – läs guiden
Artikelbild
Fordon 2022-01-24

Så kan du undvika bilstöld och bilinbrott

Bilstölder och bilinbrott förändras, och vårt sätt att stöldskydda våra bilar behöver följa med i utvecklingen. Nutidens tjuvar är ofta ute efter bildelar som airbags, moderna rattar, katalysatorer, aluminiumfälgar, avancerade backspeglar, strålkastare, sensorer och kameror. Och ofta utnyttjas den elektroniska bilnyckeln för att ta sig in i bilen. Här får du tips om hur du skyddar din bil – och din bilnyckel. 

› Läs våra tips
Artikelbild
Fordon 2021-10-19

Ecodriving – så kör du miljövänligare

Att bilkörning påverkar miljön och klimatet negativt, vet vi. Fordon som går på fossila bränslen släpper ut koldioxid, och är de största miljöbovarna på vägarna. Men även om du kör på el eller biogas finns det vits att köra sparsamt för att utnyttja energin maximalt. 

› Läs våra 7 tips för sparsam körning
Husvagn i grönska
Fordon 2021-06-22

Köpa husvagn – din guide inför husvagnsköpet

Längtar du efter att upptäcka Sverige med en husvagn i sommar? Du är inte ensam. Intresset för husvagnssemester har ökat enormt det senaste året. Det kan vara mycket nytt att tänka på när du ska köpa din första husvagn. Vi guidar dig genom beslutet.

› Läs guiden
Bil på väg i motljus - ICA Försäkring om miltal i bilförsäkringen
Fordon 2020-10-09

Har du rätt miltal i din bilförsäkring?

Har du kört längre än vad du är försäkrad för? Om du råkar ut för en olycka kan du i så fall få lägre ersättning. Men bara lugn, genom att ändra körsträckan i försäkringen kan se du till att du får rätt skydd.

› Det här gäller för körsträckan
Någon vilar i bakluckan på en skåpbil
Fordon 2020-05-22

Tips för bästa Sverigesemestern

Funderar du på hur årets semester ska bli, nu när alla utlandsresor är inställda? Då är det kanske dags att upptäcka Sveriges sevärdheter och mer okända smultronställen. Med husvagn, husbil eller båt har du stor frihet att välja sommarens äventyr.

› Upptäck Sverige på väg och vatten
Tanka bilen, se upp för feltankning - ICA Försäkring
Fordon 2020-04-27

Tankat fel bränsle i bilen? Gör så här!

Skulle du råka tanka fel bränsle i bilen är du inte ensam. Varje år sker ungefär 20 000 feltankningar i Sverige. Om du vet vad du ska göra slipper du både att drabbas av panik och dra på dig stora kostnader. Här är vår guide för hur du ska agera vid en feltankning. 

› Läs vår guide
Elbil som laddas, tips när du ska köpa elbil
Fordon 2020-01-09

Köpguide elbil – vad ska man tänka på?

Intresset för elbilar har fått ett uppsving, inte minst på grund av nya skatteregler som gjort bensin- och dieselbilarna dyrare. Är du nyfiken på om eldrift är något för dig? Här är bra saker att tänka på inför köpet av ny eller begagnad elbil och hybrid.

› Våra tips när du ska köpa elbil
Man i kostym på elcykel
Fordon 2019-08-16

Guide till dig som ska köpa elcykel

Är du trött på att vänta på bussen eller fastna i bilkö på väg till jobbet? Då kanske det är dags att hoppa på elcykeltrenden. Här får du veta vad du ska tänka på inför köpet av elcykel.

› Allt inför elcykelköpet
Bil vid blomsteräng
Fordon 2019-05-04

Köpguide begagnad bil

Det ska kännas bra i magen när man köper en bil. Men hur vet man vad som är viktigt att tänka på? Vi reder ut lite bra tips på vägen.

› Till vår köpguide när du ska köpa en begagnad bil
Båtar med utombordare i hamn
Fordon 2019-04-09

Rätt stöldskydd för din båtmotor

Nu är det hög tid att förbereda din båt för sjösättningen. Om du har en båt med utombordare kan det samtidigt vara bra att fundera över stöldskydd. Här får du veta mer om motorlås, spårsändare och stöldskyddsmärkning.

› Så skyddar du din utombordare
Biltvätt
Fordon 2019-03-20

Tvätta bilen – en ren bil förlänger livet på den

När det snöar och är minusgrader den ena dagen och soligt och plusgrader den andra, då tar det inte lång stund innan din bil blir smutsig. Tycker du att det är onödigt att tvätta bilen på vårkanten – tänk till en extra gång om du vill att den ska hålla sig i bra skick längre.

› Läs mer om vikten av tvätta bilen på vintern
Packa takboxen på rätt sätt
Fordon 2019-02-05

Packa takboxen på rätt sätt

När du åker iväg på långresa med bilen ska du inte bara få med hela familjen, utan även all packning i bilen. Då brukar många montera på takboxen för att få lite extra packutrymme. När du packar en takbox finns det flera saker att tänka på, som vilka och hur tunga saker du lägger i den.

› Tips när du ska packa takboxen
tonåring på moped
Fordon 2018-10-09

Minska risken för olyckor på mopeden

Är ditt barn i mopedåldern? Vår försäkringsexpert ger råd om hur du hjälper barnet att köra säkert och varför du aldrig ska låta ditt barn ha en trimmad moped. Du får också veta vilka lagar och regler du ska hålla reda på. 

› Råd som skyddar både barn och moped
Person som meckar med sin MC
Fordon 2018-10-02

Tips inför vinterförvaringen av din MC

Är du lite händig kan du utan större problem göra i ordning din MC inför vinterförvaringen och spara in ett verkstadsbesök. Det kan vara bra att ha instruktionsboken nära till hands. Där finns ofta bra råd och instruktioner. Här får du veta hur du kan ta hand om din MC på bästa sätt och hur försäkringen gäller på vintern.

› Så här gör du
Checklista om du ska bila utomlands
Fordon 2018-06-10

Checklista om du ska på bilsemester

Om du ska åka på bilsemester utomlands finns det flera saker som kan vara bra att ha koll på i god tid innan du åker iväg. Vi ger dig några tips på vägen för att du ska minska risken för obehagliga överraskningar på bilresan.

› Bra att veta inför resan
Vattenskadad bil
Fordon 2017-09-05

Ska du köpa bil – tips vid bilköp

När man ska köpa bil och framför allt begagnad bil, så är det inte bara viktigt att gå igenom bilen och se att allt funkar. Det är också viktigt att kolla upp bilens historia, speciellt om den är privatimporterad.

› Så kan du göra ett säkrare bilköp
Bil med övningskörningsskylt
Fordon 2017-09-01

Övningskörning med personbil – vad gäller?

Ska du börja övningsköra för att ta körkort, eller ska du vara handledare för någon som ska övningsköra? Vad spännande! Övningskörningen är en viktig del i utbildningen när det gäller att lära sig hantera olika trafiksituationer. Här har vi gjort en lista på vad du behöver tänka på samt vad som gäller för bilen och bilförsäkringen.

› Tips inför övningskörningen
Båtförsäkring finns nu hos ICA Försäkring
Fordon 2017-04-25

Nu är det vind i seglen hos ICA Försäkring

Utbudet av försäkringar som vi nu erbjuder växer och för dig som inte märkt det ännu, så har vi smygstartat försäljningen av båtförsäkringar. Vi har paketerat den med ett omfattande och prisvärt innehåll redan från start.

› Läs mer om vår nya båtförsäkring
Stenskott på framrutan är ett av de vanligaste försäkringsärendet
Fordon 2017-02-01

Minska risken för stenskott på bilen

Över 300 000 glasskador rapporteras in varje år och merparten av skadorna har sitt ursprung i att man fått ett stenskott mot framrutan på bilen. I skiftet mellan vinter och vår är risken extra stor för stenskott, men det finns sätt att minska risken.

› Mer om stenskott och vad du kan göra för undvika det
Tjuvarnas bästa tid är nu
Fordon 2016-12-08

Risk för inbrott i bilen ökar under julen

Julen står snart för dörren och det innebär att många kommer trängas i shoppingcentrum runt om i landet för att köpa julklappar till nära och kära. Detta vet tjuvarna, som slår till när du som minst anar det.

› Bra att tänka på när julhandeln nu kör igång
Bilar på en parkering
Fordon 2016-09-26

Bästa bilförsäkringen för just dig

När du ska försäkra bilen ställs du inför flera val, som vilken försäkringsnivå du ska välja. Men det finns också annat som påverkar ditt pris på bilförsäkring, till exempel årsmodell, din ålder och var du bor. Här får du veta mer om de olika bilförsäkringarna och hur försäkringspremien räknas ut.

› Så väljer du rätt bilförsäkring
Lämna aldrig djur i bilen
Fordon 2016-04-25

Lämna inte djur eller små barn i bilen

Oavsett om du är på bilsemester eller bara ute med bilen för att göra ärenden – lämna aldrig hundar eller barn i bilen på sommaren, inte ens i skuggan!

› Mer om varför du inte ska lämna djur och små barn i bilen