5 anledningar att serva bilen

Byte av filter i bilmotor
Byte av filter i bilmotor Serva bilen själv eller på verkstad?
Bilförsäkring

Bilförsäkring med fast pris

Med ICA Försäkrings bilförsäkring behåller du samma pris de första fem åren, så länge du är skadefri. Dessutom får du ett riktigt bra skydd för både dig och din bil.

› Läs mer om vår bilförsäkring

Det är visserligen inte lag på att serva bilen regelbundet, men även om kostnaden tillfälligt kan kännas tuff finns det åtminstone fem anledningar till att det lönar sig i slutändan. Här läser du mer om vad som ingår i en bilservice och hur du ska tänka kring att lämna in bilen eller serva den själv.

Vad ingår i en bilservice?

Vad som ingår vid ett specifikt servicetillfälle beror på hur gammal bilen är och vad som anges i bilens servicehäfte för det aktuella tillfället. Det är också där det anges hur ofta du ska serva bilen. Några exempel på sådant som brukar ses över vid en bilservice är

  • lampor, framför allt yttre
  • vätskor såsom olja, spolarvätska och kylarvätska
  • däck, till exempel mönsterdjup och däcktryck
  • bromsar och tillhörande delar såsom bromsvätska och bromsrör
  • instrument såsom hastighetsmätare, tuta och varningslampor
  • elektronik såsom batteri, ledningar och generator
  • motorn och dess ledningar, filter, axlar, tändstift och avgassystem
  • interiör såsom bilbälten, speglar, dörrar och lås.

Vad byter man vid en service?

Sådant som kan bytas direkt vid servicetillfället är exempelvis lampor och vätskor. Om det behövs andra, större åtgärder på exempelvis en del av motorn tillkommer kostnader för det – men det är helt klart billigare att byta ut en del av en motor än att behöva hantera en som havererat helt.

Måste man serva bilen?

Det finns idag inga lagkrav som säger att du måste serva bilen utan det handlar snarare om att se till att din bil är säker att köra och få den att hålla längre. Ditt försäkringsbolag kan dock ställa krav på att servicen måste utföras för att bilförsäkringen ska gälla fullt ut.

Serva bilen på auktoriserad verkstad, allbilsverkstad eller serva själv?

En auktoriserad verkstad, eller märkesverkstad, innebär att verkstaden servar och reparerar vissa bilmärken enligt tillverkarens anvisningar och har personal som är särskilt utbildad för märket i fråga. Det kan å ena sidan kosta något mer att serva bilen på en auktoriserad verkstad men å andra sidan har de ofta bättre kunskap om just din bil. För att komma billigare undan kan du serva bilen på en allbilsverkstad, de har i regel lägre timtaxa och kan använda alternativa reservdelar. 

Går det att serva bilen själv?

Det finns givetvis vissa saker du kan göra själv istället för att låta verkstaden göra det vid en service, till exempel att fylla på spolarvätska, byta till vinter- eller sommardäck, kontrollera motoroljan och byta olje- och luftfilter. En del moment kräver dock att du har vissa verktyg. Det är också värt att komma ihåg att det är fler saker än t ex vätskor som kontrolleras vid en service. En mekaniker kan upptäcka begynnande fel innan de faktiskt uppstår, vilket blir både en energi- och kostnadsbesparing i längden.

Serva bilen själv garanti

Om du har en ny bil som fortfarande har garanti från tillverkaren kan det vara så att bilservice på verkstad är en del av det obligatoriska underhållet för att garantin ska gälla. Det är för att garantin är ett frivilligt åtagande från biltillverkaren och därför kan de själva utforma villkoren för garantin. Kolla därför upp vad som gäller för din bil. 

Kostnad för bilservice

Vad det kostar att serva bilen beror på olika saker, bland annat vilken verkstad du vänder dig till, vilket bilmärke du har och vad som ska göras vid servicetillfället. Kostnaden kan variera mellan 1 500 kronor för en basservice ända upp till 10 000 kronor för vissa bilmärken. Du kan enkelt få ett kostnadsförslag online hos en verkstad innan du bokar servicen. 

Därför ska du serva bilen:

1. Undvik dyra skador längre fram

Vid servicen kan mindre fel upptäckas och fixas innan de blir till stora och kostsamma skador. Det kan till exempel handla om komponenter som är slitna och skulle kunna ge skador på motorn om de inte byts ut i tid.

2. Försäkringen och garantin gäller fullt ut

För att maskinskadedelen i bilförsäkringen ska ersätta fullt ut behöver din bil ha fått service och underhåll enligt serviceboken. Maskinskyddet i ICAs bilförsäkring gäller de första åtta åren, eller de första 10.000 milen, beroende på vilket som inträffar först. Har du en nytillverkad bil kan garantin påverkas om du skulle skippa en service. Du väljer själv vilken verkstad du vill gå till för att få service. Om det skulle visa sig att bilen behöver repareras behöver du däremot stämma av med ditt försäkringsbolag innan du anlitar en verkstad.

3. Mindre risk för ombesiktning

Vid besiktningen testas allt från avgasutsläpp till hastighetsmätare. Skulle fel upptäckas kan du få krav på åtgärd och ombesiktning, eller i värsta fall körförbud. Om du servat bilen regelbundet är risken mindre att råka ut för detta. Känner du dig osäker på hur din bil kommer klara sig erbjuder vissa verkstäder så kallad förbesiktning till ett bra pris.

› Läs mer om att besikta bilen

4. Lägre bränsleförbrukning

Har du en bensinbil? Nya tändstift, rena luftfilter, byte av olja och rätt däcktryck gör att motorn jobbar effektivare och blir mer bränslesnål. Det ger också lägre utsläpp!

5. Bättre pris vid försäljning

När det är dags att sälja din bil kommer köparen vara mån om att slippa obehagliga och dyra överraskningar. Om du kan visa att bilen fått regelbunden service och underhåll kommer det vara betydligt lättare att få det pris du vill ha. Se exempel på vad en köpare kan tänkas titta efter i vår köpguide för begagnade bilar.

Dags för en ny bilförsäkring?

Med vår kostnadsfria tjänst Försäkringsutmanaren hjälper vi dig att jämföra din nuvarande bilförsäkring med vår för att se vilken som är bäst. Eller funderar du istället på vilken försäkringsnivå du behöver till din bil? Vi hjälper dig att jämföra olika bilförsäkringsnivåer och reder ut skillnaden mellan trafik-, halv- och helförsäkring.

Fler bilrelaterade tips

Så här gör du om du råkat tanka fel bränsle i bilen
Minska risken för stenskott på bilen

Bilförsäkring

Bilförsäkring med fast pris

Med ICA Försäkrings bilförsäkring behåller du samma pris de första fem åren, så länge du är skadefri. Dessutom får du ett riktigt bra skydd för både dig och din bil.

› Läs mer om vår bilförsäkring

Artikeln publicerad 2023-03-16

Fler nyheter


Kvinna bredvid bil med öppen bagagelucka full av packning
Fordon 2024-05-14

Checklista för att bila utomlands

Det blir alltmer populärt att bila utomlands istället för att flyga. Restiden ökar givetvis men genom att bila blir också själva resan en del av upplevelsen. Det finns dock flera saker som kan vara bra att ha koll på i god tid innan du åker iväg. Vad gäller exempelvis för grönt kort, vägavgifter och miljözoner i Europa? Vi ger dig några tips på vägen för att minska risken för obehagliga överraskningar på bilresan.

› Bra att veta inför resan
Kvinna som laddar svart elbil ute i naturen
Fordon 2024-02-15

Köpa elbil – guide och tips inför köpet

Även om det var få svenskar som planerade att köpa en ny bil förra året var det hela 64 procent av de köpsugna som angav att de föredrog att köpa en elbil, enligt undersökningen EY Mobility Consumer Index. Trots mindre köputrymme och slopad klimatbonus verkar alltså elbilen vara här för att stanna. Är du nyfiken på om eldrift är något för dig? Vi går igenom några bra saker att tänka på inför elbilsköpet.

› Våra tips när du ska köpa elbil
Artikelbild
Fordon 2023-12-08

Teckna bilförsäkring på helgen

Många som köper en ny bil gör sitt köp just på helgen. Det många inte tänker på är att försäkringsbolagets kundservice vanligtvis håller stängt då, och därför går det inte att teckna en bilförsäkring via telefon på helgen. Men det finns givetvis andra sätt att göra det på!

› Läs mer
Lagning av stenskott
Fordon 2022-11-24

Laga stenskottet för 200 kronor

Ett stenskott i vindrutan kan vara nog så irriterande, inte minst eftersom det kan vara början till en rejäl spricka. Genom att laga skadan så snabbt som möjligt kan du slippa byta hela framrutan. Det sparar du både tid och pengar på – för att inte tala om att en reparation ger betydligt lägre koldioxidavtryck än att byta hela rutan.

› Kostnad och tid för att laga stenskott
Djuren är mest aktiva från skymningen till gryningen
Fordon 2022-09-15

Viltolycka – risken ökar under hösten

Under hösten är risken för viltolycka extra stor. Vi ger dig tips på hur du kan undvika en olycka. Du får också veta vad du gör om du skulle krocka med en älg eller annat vilt.

› Fem tips på hur du kan undvika en viltolycka
Vinterförvara husvagnen
Fordon 2022-08-21

Vinterförvaring av husvagn och husbil

Nu är det dags att förbereda din husvagn eller husbil för vintern om du inte ska använda den. Vi ger dig tipsen som gör att du kommer fortare ut på vägarna till våren och sommaren.

› Bästa tipsen inför vinterförvaringen av husvagnen
Artikelbild
Fordon 2022-05-12

Tips för en härligare husbilssemester

Är det dags att låta drömmen om husbil slå in i sommar? Ta vara på den svenska sommaren och alla smultronställen i vårt avlånga land med en husbilssemester.

› Tips för din husbilssemester
Artikelbild
Fordon 2022-05-03

Moped eller elcykel – vad väljer du?

Vill du som många andra minska ditt beroende av bil och kollektivtrafik, men vill ha lite draghjälp? Du kanske har långt till jobbet eller affären och drar dig för att gå eller cykla för egen maskin. Elcyklar och mopeder av olika slag blir alltmer populära. Vi reder ut begreppen och hjälper dig att välja det fordon som passar dig bäst.

› Moped eller elcykel – läs guiden
Ung kvinna på moped
Fordon 2022-04-11

Köpa moped – här är allt du behöver veta

Att skaffa moped är drömmen för många unga. Moppen kan också vara ett smidigt färdmedel för dig som är vuxen, till exempel för att ta dig till och från jobbet. Men vilken moped ska du köpa? Den frågan hjälper vi dig med i denna köpguide, tillsammans med viktiga saker att tänka på.

› Detta ska du tänka på när du väljer och köper
Artikelbild
Fordon 2022-01-24

Så kan du undvika bilstöld och bilinbrott

Bilstölder och bilinbrott förändras, och vårt sätt att stöldskydda våra bilar behöver följa med i utvecklingen. Nutidens tjuvar är ofta ute efter bildelar som airbags, moderna rattar, katalysatorer, aluminiumfälgar, avancerade backspeglar, strålkastare, sensorer och kameror. Och ofta utnyttjas den elektroniska bilnyckeln för att ta sig in i bilen. Här får du tips om hur du skyddar din bil – och din bilnyckel. 

› Läs våra tips
Artikelbild
Fordon 2021-10-19

Ecodriving – så kör du miljövänligare

Att bilkörning påverkar miljön och klimatet negativt, vet vi. Fordon som går på fossila bränslen släpper ut koldioxid och är de största miljöbovarna på vägarna. Men oavsett om du kör på el eller biogas finns det vits att köra sparsamt för att utnyttja energin maximalt. 

› Läs våra 7 tips för sparsam körning
Husvagn i grönska
Fordon 2021-06-22

Köpa husvagn – din guide inför husvagnsköpet

Längtar du efter att upptäcka Sverige med en husvagn i sommar? Du är inte ensam. Intresset för husvagnssemester har ökat enormt det senaste året. Det kan vara mycket nytt att tänka på när du ska köpa din första husvagn. Vi guidar dig genom beslutet.

› Läs guiden
Bil på väg i motljus - ICA Försäkring om miltal i bilförsäkringen
Fordon 2020-10-09

Har du rätt miltal i din bilförsäkring?

Har du kört längre än vad du är försäkrad för? Om du råkar ut för en olycka kan du i så fall få lägre ersättning. Men bara lugn, genom att ändra körsträckan i försäkringen kan se du till att du får rätt skydd.

› Det här gäller för körsträckan
Någon vilar i bakluckan på en skåpbil
Fordon 2020-05-22

Tips för bästa Sverigesemestern

Funderar du på hur årets semester ska bli, nu när alla utlandsresor är inställda? Då är det kanske dags att upptäcka Sveriges sevärdheter och mer okända smultronställen. Med husvagn, husbil eller båt har du stor frihet att välja sommarens äventyr.

› Upptäck Sverige på väg och vatten
Tanka bilen, se upp för feltankning - ICA Försäkring
Fordon 2020-04-27

Tankat fel bränsle i bilen? Gör så här!

Skulle du råka tanka fel bränsle i bilen är du inte ensam. Varje år sker ungefär 20 000 feltankningar i Sverige. Om du vet vad du ska göra slipper du både att drabbas av panik och dra på dig stora kostnader. Här är vår guide för hur du ska agera vid en feltankning. 

› Läs vår guide
Man i kostym på elcykel
Fordon 2019-08-16

Guide till dig som ska köpa elcykel

Är du trött på att vänta på bussen eller fastna i bilkö på väg till jobbet? Då kanske det är dags att hoppa på elcykeltrenden. Här får du veta vad du ska tänka på inför köpet av elcykel.

› Allt inför elcykelköpet
Bil vid blomsteräng
Fordon 2019-05-04

Köpguide begagnad bil

Det ska kännas bra i magen när man köper en bil. Men hur vet man vad som är viktigt att tänka på? Vi reder ut lite bra tips på vägen.

› Till vår köpguide när du ska köpa en begagnad bil
Båtar med utombordare i hamn
Fordon 2019-04-09

Rätt stöldskydd för din båtmotor

Nu är det hög tid att förbereda din båt för sjösättningen. Om du har en båt med utombordare kan det samtidigt vara bra att fundera över stöldskydd. Här får du veta mer om motorlås, spårsändare och stöldskyddsmärkning.

› Så skyddar du din utombordare
Biltvätt
Fordon 2019-03-20

Tvätta bilen – en ren bil förlänger livet på den

När det snöar och är minusgrader den ena dagen och soligt och plusgrader den andra, då tar det inte lång stund innan din bil blir smutsig. Tycker du att det är onödigt att tvätta bilen på vårkanten – tänk till en extra gång om du vill att den ska hålla sig i bra skick längre.

› Läs mer om vikten av tvätta bilen på vintern
Packa takboxen på rätt sätt
Fordon 2019-02-05

Packa takboxen på rätt sätt

När du åker iväg på långresa med bilen ska du inte bara få med hela familjen, utan även all packning i bilen. Då brukar många montera på takboxen för att få lite extra packutrymme. När du packar en takbox finns det flera saker att tänka på, som vilka och hur tunga saker du lägger i den.

› Tips när du ska packa takboxen
tonåring på moped
Fordon 2018-10-09

Minska risken för olyckor på mopeden

Är ditt barn i mopedåldern? Vår försäkringsexpert ger råd om hur du hjälper barnet att köra säkert och varför du aldrig ska låta ditt barn ha en trimmad moped. Du får också veta vilka lagar och regler du ska hålla reda på. 

› Råd som skyddar både barn och moped
Person som meckar med sin MC
Fordon 2018-10-02

Tips inför vinterförvaringen av din MC

Är du lite händig kan du utan större problem göra i ordning din MC inför vinterförvaringen och spara in ett verkstadsbesök. Det kan vara bra att ha instruktionsboken nära till hands. Där finns ofta bra råd och instruktioner. Här får du veta hur du kan ta hand om din MC på bästa sätt och hur försäkringen gäller på vintern.

› Så här gör du
Vattenskadad bil
Fordon 2017-09-05

Ska du köpa bil – tips vid bilköp

När man ska köpa bil och framför allt begagnad bil, så är det inte bara viktigt att gå igenom bilen och se att allt funkar. Det är också viktigt att kolla upp bilens historia, speciellt om den är privatimporterad.

› Så kan du göra ett säkrare bilköp
Bil med övningskörningsskylt
Fordon 2017-09-01

Övningskörning med personbil – vad gäller?

Ska du börja övningsköra för att ta körkort, eller ska du vara handledare för någon som ska övningsköra? Vad spännande! Övningskörningen är en viktig del i utbildningen när det gäller att lära sig hantera olika trafiksituationer. Här har vi gjort en lista på vad du behöver tänka på samt vad som gäller för bilen och bilförsäkringen.

› Tips inför övningskörningen
Båtförsäkring finns nu hos ICA Försäkring
Fordon 2017-04-25

Nu är det vind i seglen hos ICA Försäkring

Utbudet av försäkringar som vi nu erbjuder växer och för dig som inte märkt det ännu, så har vi smygstartat försäljningen av båtförsäkringar. Vi har paketerat den med ett omfattande och prisvärt innehåll redan från start.

› Läs mer om vår nya båtförsäkring
Stenskott på framrutan är ett av de vanligaste försäkringsärendet
Fordon 2017-02-01

Minska risken för stenskott på bilen

Över 300 000 glasskador rapporteras in varje år och merparten av skadorna har sitt ursprung i att man fått ett stenskott mot framrutan på bilen. I skiftet mellan vinter och vår är risken extra stor för stenskott, men det finns sätt att minska risken.

› Mer om stenskott och vad du kan göra för undvika det
Tjuvarnas bästa tid är nu
Fordon 2016-12-08

Risk för inbrott i bilen ökar under julen

Julen står snart för dörren och det innebär att många kommer trängas i shoppingcentrum runt om i landet för att köpa julklappar till nära och kära. Detta vet tjuvarna, som slår till när du som minst anar det.

› Bra att tänka på när julhandeln nu kör igång
Bilar på en parkering
Fordon 2016-09-26

Bästa bilförsäkringen för just dig

När du ska försäkra bilen ställs du inför flera val, som vilken försäkringsnivå du ska välja. Men det finns också annat som påverkar ditt pris på bilförsäkring, till exempel årsmodell, din ålder och var du bor. Här får du veta mer om de olika bilförsäkringarna och hur försäkringspremien räknas ut.

› Så väljer du rätt bilförsäkring
Lämna aldrig djur i bilen
Fordon 2016-04-25

Lämna inte djur eller små barn i bilen

Oavsett om du är på bilsemester eller bara ute med bilen för att göra ärenden – lämna aldrig hundar eller barn i bilen på sommaren, inte ens i skuggan!

› Mer om varför du inte ska lämna djur och små barn i bilen