Det är visserligen inte lag på att serva bilen regelbundet, men även om kostnaden kan kännas tuff finns det åtminstone fem anledningar till att det lönar sig slutändan.
1. Undvik dyra skador
Vid servicen kan mindre fel upptäckas och fixas innan de blir till stora och kostsamma skador. Det kan till exempel handla om komponenter som är slitna och skulle kunna ge skador på motorn om de inte byts ut i tid.
2. Försäkringen och garantin gäller fullt ut
För att maskinskadedelen i bilförsäkringen ska ersätta fullt ut behöver din bil ha fått service och underhåll enligt serviceboken. Maskinskyddet i ICAs bilförsäkring gäller de första åtta åren, eller de första 10.000 milen, beroende på vilket som inträffar först. Har du en nytillverkad bil påverkas också garantierna om du skulle skippa en service. Du väljer själv vilken verkstad du vill gå till för att få service. Om det skulle visa sig att bilen behöver repareras behöver du däremot stämma av med ditt försäkringsbolag innan du anlitar en verkstad.
3. Mindre risk för ombesiktning
Vid besiktningen testas allt från avgasutsläpp till hastighetsmätare. Skulle fel upptäckas kan du få krav på åtgärd och ombesiktning, eller i värsta fall körförbud. Om du servat bilen regelbundet är risken mindre att råka ut för detta. Känner du dig osäker på hur din bil kommer klara sig erbjuder vissa verkstäder så kallad förbesiktning till ett bra pris.
›Läs mer om att besikta bilen
4. Lägre bränsleförbrukning
Har du en bensinbil? Nya tändstift, rena luftfilter, byte av olja och rätt däcktryck gör att motorn jobbar effektivare och blir mer bränslesnål. Det ger också lägre utsläpp!
5. Bättre pris vid försäljning
När det är dags att sälja din bil kommer köparen vara mån om att slippa obehagliga och dyra överraskningar. Om du kan visa att bilen fått regelbunden service och underhåll kommer det vara betydligt lättare att få det pris du vill ha.
Dags för en ny bilförsäkring?
Hitta den bästa bilförsäkringen för dig. Genom Försäkringsutmanaren jämför du din nuvarande bilförsäkring med vår och se vilken som är bäst. Eller funderar du istället på vilken försäkringsnivå du vill teckna? Vi hjälper dig reda ut skillnaden på trafik-, halv- och helförsäkring. Jämför bilförsäkringar här.