Hund i bil

Hund i bakluckan på en bil.
Hund i bakluckan på en bil. Isabell tillsammans med hunden Diezel.

Har du ofta en lurvig medpassagerare i bilen? Hund i bil är ett smidigt, ofta enkelt sätt att ta sig fram. Oavsett om du planerar på en längre resa eller om du kör ofta och korta sträckor har vi tipsen för dig som ofta åker bil med din pälskling. Dessutom har vi pratat med bilfantasten och djurvännen Isabell. Hon jobbar som affärsutvecklare inom bilhandeln och ett av hennes uppdrag är att hitta bra lösningar för bilkunder som också är djurägare.  

Lagar och regler

Vi börjar med det viktigaste – säkerheten. När du reser med din hund i bil finns det några lagar och regler som du behöver följa. Vi går igenom dem.

Får jag lämna min hund i bilen?

Du får max lämna din hund tre timmar i stillastående bil givet att det inte är för varmt eller för kallt. Ett tips här är att utgå från din hund. Många hundar kan bli stressade av att lämnas själva eller för att de inte är vana. Du känner din hund bäst.

Under färd behöver du tänka på att rasta minst var sjätte timma och ge din hund vatten.

Får jag ha en lös hund i bilen?

I Sverige får hundar inte resa lösa i bilen. För en säker resa för dig och din fyrbenta kompis behöver hunden resa i en transportbur, bakom ett lastgaller eller sitta fast med en sele i bilbältet.

Hundbur

En hundbur kan vara ett bra alternativ för din hund. Det är viktigt att buren är tillräckligt stor för att din hund ska ligga bekvämt. Isabell berättar om fördelar, bland annat att hundbur kan göra att hunden känner trygghet i att ha sin egen plats.

– Hunden sitter instängd så man kan ha bagageluckan helt öppen om man lämnar bilen i värmen. Jag har laminerade lappar på min bur med namn på hunden och en person som blåljuspersonal ska kontakta ifall det skulle hända något. Buren sitter också fast i lastöglorna i bilen så den inte kan förflytta sig och har man som jag har en låsbar bur så är risken att sin hund blir stulen väldigt liten. Rycker man i en korrekt fastsatt bur så går hela bilens larm, berättar Isabell.

Vidare berättar hon om de nackdelar som hundbur innebär. Bland annat behöver man ofta ha en stor bil för att få plats med buren, eller en liten hund.

– Burar kan kännas som en djungel när man ska köpa. Du ska tänka på både måtten i bagageluckan och om du har nersänkt bagagegolv eller inte. Vad är måtten för just ditt djur? så det är mycket som ska matcha. Jordbruksverket och länstyrelsen är bra för de har info om lagar och regler kring måtten.

Sele

Sele kan vara ett bra alternativ för dig som antingen inte har plats med en hundbur eller om hunden av någon anledning inte trivs i buren. Det är också bättre för plånboken och mer flexibelt om du behöver byta bil. En av nackdelarna med sele är hur din hund reagerar om du skulle krocka.

– Vid en eventuell krock kan hunden vara skärrad och ilsken vilket gör att blåljuspersonal kan ha svårt att hjälpa personer vid en personskada. Skulle bältet lossna, gå av eller tuggas sönder av en stressad hund kan hunden av rädsla hoppa ut genom ett krossat fönster och göra sig riktigt illa, berättar Isabell.

Hund i framsätet eller baksätet

Hunden får sitta både i fram- och baksätet så länge du har den fastspänd i sele eller i bur. Tänk på att koppla ur krockkudden om du vill ha din hund i framsätet.

Temperatur i bilen för hund

Enligt lag får du inte lämna din hund i bilen om temperaturen överstiger 25 grader. Bilen blir snabbt varm under sommaren och det är därför viktigt att förebygga överhettning och värmeslag. Lämna inte hunden ensam i bilen en varm, solig sommardag. Hundar och barn kan inte reglera värme och vätskebalans på det sätt som en vuxen människa kan. Att lämna en hund i en varm bil kan i värsta fall innebära livsfara. Behöver du ändå lämna din hund finns det bra och säkra lösningar. Isabell berättar om hur hon gör.

– Mina bästa tips är en silverduk att lägga på bilen för att hålla den sval, Parkera i skugga och veva ner rutorna så det blir korsdrag. Lämnar du hunden i bilen ensam så ska hunden ha tillgång till vatten. Mina hundar har en dubbelbur utrustade med kyldynor. De aktiveras vid tryck och håller sig svala. Jag har en bil med öppningsbart panorama tak samt fjärrstyrd klimatanläggning så jag har det lite enklare att skapa korsdrag alt kyla bilen med klimatanläggningen. Det finns även batteridrivna fläktar som man lägger en nedfryst kylare i som gör att luften som fläktar är kyld som man kan fästa på buren.

Andra tips för hund i bil

För att underlätta för både dig och din hund kan du vänja din pälskling vid att åka bil, sitta i transportbur och ha på sig selen. Börja först i en stillastående bil och utöka sen resorna.

Tänk på att en del djur blir stressade eller åksjuka av att åka bil. Det kan tränas bort men skulle det inte fungera för din hund så kan din veterinär bedöma djuret och se om åksjuketabletter eller medel mot illamående kan vara en lösning.  

Hundens resväska

Oavsett om du ska på en längre resa eller kör ofta med korta sträckor kan det vara bra att vara förberedd. Här är tips på packningslista för din hund:

  • vatten och vattenskål
  • favoritfodret
  • hundgodis
  • leksaker
  • handduk
  • filt
  • borste
  • fästingplockare
  • Reseapotek

Se till att vara försäkrad

Genom bilförsäkringen skyddar du både dig själv, din bil och ditt djur om något skulle hända. Har ddu vår hundförsäkring kan du om olyckan är framme bland annat ha rätt till rehabilitering och veterinärvård.

› Läs mer om vår hundförsäkring

Mer läsning

› Resa med hund

› Första hjälpen för hund och katt

Lycka till ute på vägarna med din pälskling!

Artikeln publicerad 2024-05-27

Fler nyheter


Katt med nöjt ansiktsuttryck inbäddad i mjuk filt
Djur 2024-04-05

Köpa katt – vad är bra att tänka på?

Funderar du på att köpa eller adoptera en katt och undrar vad som egentligen gäller med vaccinering, id-märkning, registering och försäkring? Här går vi igenom det viktigaste du behöver veta när du skaffar katt eller kattunge.

› Läs mer
Hundvalp i högt gräs
Djur 2024-03-21

Fästingar på hund och katt

Fästingar kan vara en riktig plåga för både dig som djurägare och ditt husdjur. Här får du veta mer om vilka sjukdomar de kan sprida till hund och katt och hur du kan minska risken för fästingbett. 

› Så förebygger du fästingbett
Valp nosar på kvinna
Djur 2024-01-29

Att tänka på när du ska köpa hund

Vilken hundras passar dig? Vad gäller för vaccinering av hundvalp? Och var köper man ens en hund? Detta och mycket mer får du svar på i vår guide inför hundköpet.

› Råd till dig som ska välja och köpa valp
Digitala veterinärbesök ingår i ICAs djurförsäkring.
Djur 2023-08-07

Träffa veterinären online

När du köper en hund- eller kattförsäkring genom ICA Försäkring ingår digitala veterinärbesök i din försäkring. Men hur går egentligen ett besök till och vad kan man få hjälp med?

› Så träffar du veterinären direkt från soffan
Ledsen hund som ligger på golvet
Djur 2022-11-28

Så hjälper du din hund och katt att klara nyårsraketerna

Många djur blir skrämda av smällare och fyrverkerier. Ungefär trettio procent av alla hundar är skotträdda, men också många katter. Vi tipsar om hur du kan göra nyårsafton lättare för ditt husdjur.

› Läs våra tips
Hundar
Djur 2022-04-19

Vanliga hundsjukdomar

Nästan alla hundägare kan skriva under på att livet med sin fyrfotade bästis är toppen. Lika härligt som det är att ha hund är det tufft när den är sjuk. Du kanske inte kan skydda din pälskling mot allt, men det kan vara bra att ha koll på vilka sjukdomar din hund kan drabbas av. Här listar vi de vanligaste hundsjukdomarna, och vilka symptom du ska vara uppmärksam på. 

› Läs mer om de vanligaste hundsjukdomarna
Hund i bil
Djur 2022-03-07

Resa med hund

Funderar du på att ta med din pälskling på utlandssemestern? Idag blir det allt vanligare att ta med sin fyrfotade familjemedlem på resan. Men hur funkar det rent praktiskt? Och vad ska man tänka på? Vi har samlat tips för dig som vill resa med hund.  

› Läs våra tips om att resa med hund
Veterinärvård för hund och katt
Djur 2021-04-13

Välj rätt belopp för veterinärvård och självrisk när du försäkrar din hund eller katt

Veterinärvård för din hund eller katt kan kosta mycket. Hur stor del av kostnaden du behöver stå för själv beror på vilka val du gör när du tecknar försäkringen. Det kan vara ett svårt beslut – både känslomässigt och ekonomiskt. Vi hjälper dig på vägen och ger exempel på vad olika veterinärbesök kan kosta.

› Läs mer om veterinärvårdsbelopp och självrisk
Hund i bur, om smuggelhundar, ICA Försäkring
Djur 2020-04-27

Därför ska du aldrig köpa en smuggelhund

Varje år smugglas minst 600 hundar in i Sverige. De säljs ofta på några av våra vanligaste köp- och säljsajter, med annonser där hundarnas bakgrund inte avslöjas. Även om de här hundarna är lika söta som andra, innebär de en hälsofara för dig – men också för andra människor och djur. Du riskerar dessutom att stödja brottslig verksamhet med ditt köp. Fredrik Livijn och André Andersson på tjänsten Skaffa Hund berättar hur man avslöjar oseriösa säljare.

› Så avslöjas bedragare
Hund under filt
Djur 2019-06-12

Första hjälpen för hund och katt

Skärsår, förgiftning, ormbett och värmeslag är bara några av de saker som kan drabba din hund eller katt. Här kan du läsa mer om hur du ska agera och vad du behöver ha hemma.

› Om olyckan är framme
Katt och hund äter tillsammans
Djur 2018-05-08

Byta foder – vad ska man tänka på?

Att byta foder är något man normalt gör några gånger under hundens och kattens liv, inte minst för att näringsbehovet förändras efter ålder. En annan anledning kan vara att hunden inte verkar må helt bra av det den äter. Vi bad de ansvariga för ICAs djurmat om råd kring vad man ska tänka på vid foderbyte.

› Så gör du - steg för steg
Husse med kattunge
Djur 2018-01-25

ID-märkning – säkraste sättet att få tillbaka din katt

Varje år försvinner många katter hemifrån. En del av dem kan lyckligt återförenas med sina ägare, medan andra förblir olösta försvinnanden. För att inte drabbas av detta kan du ID-märka din katt, antingen med chip eller tatuering.

› Så funkar tatuering och chip
ICA Försäkrings hundförsäkring får höga betyg av Konsumenternas Försäkringsbyrå
Djur 2017-03-17

Konsumenternas höga betyg till vår hundförsäkring

ICA Försäkrings hundförsäkring placerade sig bland de topprankade i Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse av försäkringar för hundar.

› Läs mer om jämförelsen av hundförsäkringar
Nu kan du köpa kattförsäkring hos ICA Försäkring
Djur 2017-02-08

Välj den bästa kattförsäkringen!

Med ICA Försäkrings kattförsäkring får du en prisvärd försäkring och precis som vår hundförsäkring har den ett omfattande innehåll redan från grunden.

› Läs mer om vår nya kattförsäkring
Hundförsäkring till bra pris finns nu hos ICA Försäkring
Djur 2017-02-03

Välj den bästa hundförsäkringen!

Vi utökar nu vårt försäkringsutbud med djurförsäkringar och först ut är vår hundförsäkring. Tanken med vår hundförsäkring är att ge dig och din pälskling ett prisvärt alternativ där du redan från början får ett omfattande innehåll.

› Läs mer om vår nya hundförsäkring