Köpa elbil – guide och tips inför köpet

Kvinna som laddar svart elbil ute i naturen
Kvinna som laddar svart elbil ute i naturen Hybrid, laddhybrid (plug in-hybrid) eller ren elbil?
Bilförsäkring

Bilförsäkring med fast pris

Med ICA Försäkrings bilförsäkring behåller du samma pris de första fem åren, så länge du är skadefri. Dessutom får du ett riktigt bra skydd för både dig och din bil.

› Läs mer om vår bilförsäkring

Även om det var få svenskar som planerade att köpa en ny bil förra året var det hela 64 procent av de köpsugna som angav att de föredrog att köpa en elbil, enligt undersökningen EY Mobility Consumer Index. Trots mindre köputrymme och slopad klimatbonus verkar alltså elbilen vara här för att stanna. Är du nyfiken på om eldrift är något för dig? Vi går igenom några bra saker att tänka på inför elbilsköpet.

För- och nackdelar med elbil

Om du funderar på att köpa en elbil kan det vara bra att överväga för- och nackdelarna. Några fördelar med att ha en elbil är att den

 • släpper ut mindre växthusgaser i trafiken
 • ger mindre buller i närområdet
 • har lägre underhållskostnad
 • är billigare att köra än en bil som drivs av fossilt bränsle
 • har lägre fordonsskatt.

Även om nackdelarna inte är lika många som fördelarna så finns det även några nackdelar med att ha en elbil. Exempelvis kan en elbil

 • vara dyrare i inköp
 • begränsas av att laddnätet inte är tillräckligt utbyggt
 • kräva fler stopp på resan på grund av begränsad räckvidd.

Laddning för elbil – hemma och på resan

Det bästa sättet att ladda din elbil är via en laddbox hemma eller på en offentlig laddstation. En laddbox måste installeras av en behörig elektriker och du kan göra ett skatteavdrag på 50 procent av kostnaden för både material och installation. Om du bor i bostads- eller hyresrätt bör du kolla upp vilka laddmöjligheter föreningen eller hyresvärden erbjuder. 

Laddnätet för elbilar byggs hela tiden ut och det blir allt vanligare att kunna ladda längst vägen vid restauranger, matbutiker och i gallerior. Offentliga laddstationer har större kraft och kan normalt sett ladda din elbil snabbare än vad du kan hemma. Är effekten över 43 kW i en laddstolpe klassas det som snabbladdning. Kom ihåg att du behöver ha med dig bilens laddkabel för att kunna ladda på offentliga laddstationer!

Så påverkar du räckvidden

All el som går åt till annat än själva körningen förkortar räckvidden, till exempel AC på sommaren och värme på vintern. Precis som för en traditionell motor blir förbrukningen betydligt högre när du kallstartar den på vintern. En motor- och kupévärmare gör att du sparar på batteriladdningen. Hur du kör gör också stor skillnad. En lugn och mjuk körstil drar mycket mindre energi än häftiga accelerationer och inbromsningar. Men det som påverkar allra mest är hastigheten; ju snabbare du kör, desto kortare blir räckvidden. Håll koll på bilens panel för att se hur räckvidden påverkas av hur du kör under resans gång. 

Läs mer om ecodriving och hur du kan köra miljövänligare

Köpa hybrid, elbil eller något annat?

Idag finns många olika typer av elbilar som fungerar på lite olika sätt. Här går vi igenom de vanligaste typerna. 

Hybridbilen har både en elmotor och en motor som går på bensin eller diesel. När du kör laddas batteriet till elmotorn, till exempel när du bromsar. Bilen växlar automatiskt mellan de olika motorerna och håller på så sätt ner förbrukningen av bensin eller diesel. Av de här tre elbilstyperna ligger hybridbilen lägst i pris.

Laddhybriden, som ibland kallas plug in-hybrid, har precis som en vanlig hybrid två motorer men kan också laddas hemma eller på en laddstation. Laddhybridens batteri har oftast bättre kapacitet, vilket gör att de flesta elmotorer klarar åtminstone tre till sex mil på enbart elmotorn. Det gör att de flesta turer i vardagen körs på el. När du ska ut på längre turer växlar bilen över till bensin- eller dieselmotorn.

Elbilen körs helt och hållet på el. Räckvidden skiljer mellan olika modeller, från ungefär 15 till 60 mil. Du kan ladda den hemma på åtta till tio timmar eller snabbladda längs resvägen på ca 30 minuter.

Vilken elbil ska du köpa?

Om du inte har möjlighet att ladda hemma eller på jobbet är förmodligen hybridbil ett bra alternativ. Vill du framför allt använda bilen för kortare vardagsturer till jobbet, affären och olika aktiviteter är laddhybriden rätt val för dig – förutsatt att du kan ladda ofta. Har du bra laddmöjligheter och kör mycket kan en ren elbil istället vara rätt alternativ för dig.

Leasa eller köpa elbil?

Det finns egentligen inget entydigt svar på om det är bäst för just dig att leasa eller köpa en elbil. Innan räntan började gå upp var det populärt att leasa. När den sedan steg blev det istället väldigt besvärligt för många att sitta fast med långa leasingavtal. Det kan vara värt att ha i åtanke.

Om du är sugen på en helt ny elbil är det flera faktorer som påverkar priset, bland annat tillverkare, storlek och bilens räckvidd. Räkna med minst 300 000 och uppemot 2 miljoner kronor. 

Köpa begagnad elbil

I samband med att räntan gick upp och leasingens popularitet dalade tog istället begagnatmarknaden för elbilar fart. Om du ska köpa en begagnad elbil finns det vissa saker du bör vara särskilt noga med, bland annat:

 • Be att få titta på historiken i bilens färddator, så att du ser hur mycket el den förbrukar och vad räckvidden faktiskt är.
 • Kolla så det inte finns skador på bilen nära batteriet, såsom bucklor i plåten.
 • Fråga om batteriet är friköpt eller om det finns en batterihyra.
 • Fundera över om du vill att bilen ska kunna snabbladdas, en del äldre elbilar och många laddhybrider kan nämligen inte snabbladdas.
 • Se till att du får med alla sladdar som behövs och att de är hela. Eftersom det kan bli dyrt att köpa nya kan det annars vara ett skäl att pruta på priset.

Läs fler tips om vad du ska tänka på när du köper en begagnad bil

Kom ihåg bilförsäkringen

När du skaffar ny bil behöver du ha minst en trafikförsäkring från första dagen för att få köra den. Hos oss på ICA Försäkring behåller du samma pris på din bilförsäkring i fem år, så länge du inte får någon skada. 

Funderar du på vilken försäkringsnivå du behöver teckna? Vi hjälper dig att reda ut skillnaden på trafik-, halv- och helförsäkring. Jämför bilförsäkringar här.

Källor: Allt om elbil, Elbil Sverige, Konsumentverket

Bilförsäkring

Bilförsäkring med fast pris

Med ICA Försäkrings bilförsäkring behåller du samma pris de första fem åren, så länge du är skadefri. Dessutom får du ett riktigt bra skydd för både dig och din bil.

› Läs mer om vår bilförsäkring

Artikeln publicerad 2024-02-15

Fler nyheter


Kvinna bredvid bil med öppen bagagelucka full av packning
Fordon 2024-05-14

Checklista för att bila utomlands

Det blir alltmer populärt att bila utomlands istället för att flyga. Restiden ökar givetvis men genom att bila blir också själva resan en del av upplevelsen. Det finns dock flera saker som kan vara bra att ha koll på i god tid innan du åker iväg. Vad gäller exempelvis för grönt kort, vägavgifter och miljözoner i Europa? Vi ger dig några tips på vägen för att minska risken för obehagliga överraskningar på bilresan.

› Bra att veta inför resan
Artikelbild
Fordon 2023-12-08

Teckna bilförsäkring på helgen

Många som köper en ny bil gör sitt köp just på helgen. Det många inte tänker på är att försäkringsbolagets kundservice vanligtvis håller stängt då, och därför går det inte att teckna en bilförsäkring via telefon på helgen. Men det finns givetvis andra sätt att göra det på!

› Läs mer
Byte av filter i bilmotor
Fordon 2023-03-16

5 anledningar att serva bilen

Det är visserligen inte lag på att serva bilen regelbundet, men även om kostnaden tillfälligt kan kännas tuff finns det åtminstone fem anledningar till att det lönar sig i slutändan. Här läser du mer om vad som ingår i en bilservice och hur du ska tänka kring att lämna in bilen eller serva den själv.

› Därför tjänar du på att serva bilen
Lagning av stenskott
Fordon 2022-11-24

Laga stenskottet för 200 kronor

Ett stenskott i vindrutan kan vara nog så irriterande, inte minst eftersom det kan vara början till en rejäl spricka. Genom att laga skadan så snabbt som möjligt kan du slippa byta hela framrutan. Det sparar du både tid och pengar på – för att inte tala om att en reparation ger betydligt lägre koldioxidavtryck än att byta hela rutan.

› Kostnad och tid för att laga stenskott
Djuren är mest aktiva från skymningen till gryningen
Fordon 2022-09-15

Viltolycka – risken ökar under hösten

Under hösten är risken för viltolycka extra stor. Vi ger dig tips på hur du kan undvika en olycka. Du får också veta vad du gör om du skulle krocka med en älg eller annat vilt.

› Fem tips på hur du kan undvika en viltolycka
Vinterförvara husvagnen
Fordon 2022-08-21

Vinterförvaring av husvagn och husbil

Nu är det dags att förbereda din husvagn eller husbil för vintern om du inte ska använda den. Vi ger dig tipsen som gör att du kommer fortare ut på vägarna till våren och sommaren.

› Bästa tipsen inför vinterförvaringen av husvagnen
Artikelbild
Fordon 2022-05-12

Tips för en härligare husbilssemester

Är det dags att låta drömmen om husbil slå in i sommar? Ta vara på den svenska sommaren och alla smultronställen i vårt avlånga land med en husbilssemester.

› Tips för din husbilssemester
Artikelbild
Fordon 2022-05-03

Moped eller elcykel – vad väljer du?

Vill du som många andra minska ditt beroende av bil och kollektivtrafik, men vill ha lite draghjälp? Du kanske har långt till jobbet eller affären och drar dig för att gå eller cykla för egen maskin. Elcyklar och mopeder av olika slag blir alltmer populära. Vi reder ut begreppen och hjälper dig att välja det fordon som passar dig bäst.

› Moped eller elcykel – läs guiden
Ung kvinna på moped
Fordon 2022-04-11

Köpa moped – här är allt du behöver veta

Att skaffa moped är drömmen för många unga. Moppen kan också vara ett smidigt färdmedel för dig som är vuxen, till exempel för att ta dig till och från jobbet. Men vilken moped ska du köpa? Den frågan hjälper vi dig med i denna köpguide, tillsammans med viktiga saker att tänka på.

› Detta ska du tänka på när du väljer och köper
Artikelbild
Fordon 2022-01-24

Så kan du undvika bilstöld och bilinbrott

Bilstölder och bilinbrott förändras, och vårt sätt att stöldskydda våra bilar behöver följa med i utvecklingen. Nutidens tjuvar är ofta ute efter bildelar som airbags, moderna rattar, katalysatorer, aluminiumfälgar, avancerade backspeglar, strålkastare, sensorer och kameror. Och ofta utnyttjas den elektroniska bilnyckeln för att ta sig in i bilen. Här får du tips om hur du skyddar din bil – och din bilnyckel. 

› Läs våra tips
Artikelbild
Fordon 2021-10-19

Ecodriving – så kör du miljövänligare

Att bilkörning påverkar miljön och klimatet negativt, vet vi. Fordon som går på fossila bränslen släpper ut koldioxid och är de största miljöbovarna på vägarna. Men oavsett om du kör på el eller biogas finns det vits att köra sparsamt för att utnyttja energin maximalt. 

› Läs våra 7 tips för sparsam körning
Husvagn i grönska
Fordon 2021-06-22

Köpa husvagn – din guide inför husvagnsköpet

Längtar du efter att upptäcka Sverige med en husvagn i sommar? Du är inte ensam. Intresset för husvagnssemester har ökat enormt det senaste året. Det kan vara mycket nytt att tänka på när du ska köpa din första husvagn. Vi guidar dig genom beslutet.

› Läs guiden
Bil på väg i motljus - ICA Försäkring om miltal i bilförsäkringen
Fordon 2020-10-09

Har du rätt miltal i din bilförsäkring?

Har du kört längre än vad du är försäkrad för? Om du råkar ut för en olycka kan du i så fall få lägre ersättning. Men bara lugn, genom att ändra körsträckan i försäkringen kan se du till att du får rätt skydd.

› Det här gäller för körsträckan
Någon vilar i bakluckan på en skåpbil
Fordon 2020-05-22

Tips för bästa Sverigesemestern

Funderar du på hur årets semester ska bli, nu när alla utlandsresor är inställda? Då är det kanske dags att upptäcka Sveriges sevärdheter och mer okända smultronställen. Med husvagn, husbil eller båt har du stor frihet att välja sommarens äventyr.

› Upptäck Sverige på väg och vatten
Tanka bilen, se upp för feltankning - ICA Försäkring
Fordon 2020-04-27

Tankat fel bränsle i bilen? Gör så här!

Skulle du råka tanka fel bränsle i bilen är du inte ensam. Varje år sker ungefär 20 000 feltankningar i Sverige. Om du vet vad du ska göra slipper du både att drabbas av panik och dra på dig stora kostnader. Här är vår guide för hur du ska agera vid en feltankning. 

› Läs vår guide
Man i kostym på elcykel
Fordon 2019-08-16

Guide till dig som ska köpa elcykel

Är du trött på att vänta på bussen eller fastna i bilkö på väg till jobbet? Då kanske det är dags att hoppa på elcykeltrenden. Här får du veta vad du ska tänka på inför köpet av elcykel.

› Allt inför elcykelköpet
Bil vid blomsteräng
Fordon 2019-05-04

Köpguide begagnad bil

Det ska kännas bra i magen när man köper en bil. Men hur vet man vad som är viktigt att tänka på? Vi reder ut lite bra tips på vägen.

› Till vår köpguide när du ska köpa en begagnad bil
Båtar med utombordare i hamn
Fordon 2019-04-09

Rätt stöldskydd för din båtmotor

Nu är det hög tid att förbereda din båt för sjösättningen. Om du har en båt med utombordare kan det samtidigt vara bra att fundera över stöldskydd. Här får du veta mer om motorlås, spårsändare och stöldskyddsmärkning.

› Så skyddar du din utombordare
Biltvätt
Fordon 2019-03-20

Tvätta bilen – en ren bil förlänger livet på den

När det snöar och är minusgrader den ena dagen och soligt och plusgrader den andra, då tar det inte lång stund innan din bil blir smutsig. Tycker du att det är onödigt att tvätta bilen på vårkanten – tänk till en extra gång om du vill att den ska hålla sig i bra skick längre.

› Läs mer om vikten av tvätta bilen på vintern
Packa takboxen på rätt sätt
Fordon 2019-02-05

Packa takboxen på rätt sätt

När du åker iväg på långresa med bilen ska du inte bara få med hela familjen, utan även all packning i bilen. Då brukar många montera på takboxen för att få lite extra packutrymme. När du packar en takbox finns det flera saker att tänka på, som vilka och hur tunga saker du lägger i den.

› Tips när du ska packa takboxen
tonåring på moped
Fordon 2018-10-09

Minska risken för olyckor på mopeden

Är ditt barn i mopedåldern? Vår försäkringsexpert ger råd om hur du hjälper barnet att köra säkert och varför du aldrig ska låta ditt barn ha en trimmad moped. Du får också veta vilka lagar och regler du ska hålla reda på. 

› Råd som skyddar både barn och moped
Person som meckar med sin MC
Fordon 2018-10-02

Tips inför vinterförvaringen av din MC

Är du lite händig kan du utan större problem göra i ordning din MC inför vinterförvaringen och spara in ett verkstadsbesök. Det kan vara bra att ha instruktionsboken nära till hands. Där finns ofta bra råd och instruktioner. Här får du veta hur du kan ta hand om din MC på bästa sätt och hur försäkringen gäller på vintern.

› Så här gör du
Vattenskadad bil
Fordon 2017-09-05

Ska du köpa bil – tips vid bilköp

När man ska köpa bil och framför allt begagnad bil, så är det inte bara viktigt att gå igenom bilen och se att allt funkar. Det är också viktigt att kolla upp bilens historia, speciellt om den är privatimporterad.

› Så kan du göra ett säkrare bilköp
Bil med övningskörningsskylt
Fordon 2017-09-01

Övningskörning med personbil – vad gäller?

Ska du börja övningsköra för att ta körkort, eller ska du vara handledare för någon som ska övningsköra? Vad spännande! Övningskörningen är en viktig del i utbildningen när det gäller att lära sig hantera olika trafiksituationer. Här har vi gjort en lista på vad du behöver tänka på samt vad som gäller för bilen och bilförsäkringen.

› Tips inför övningskörningen
Båtförsäkring finns nu hos ICA Försäkring
Fordon 2017-04-25

Nu är det vind i seglen hos ICA Försäkring

Utbudet av försäkringar som vi nu erbjuder växer och för dig som inte märkt det ännu, så har vi smygstartat försäljningen av båtförsäkringar. Vi har paketerat den med ett omfattande och prisvärt innehåll redan från start.

› Läs mer om vår nya båtförsäkring
Stenskott på framrutan är ett av de vanligaste försäkringsärendet
Fordon 2017-02-01

Minska risken för stenskott på bilen

Över 300 000 glasskador rapporteras in varje år och merparten av skadorna har sitt ursprung i att man fått ett stenskott mot framrutan på bilen. I skiftet mellan vinter och vår är risken extra stor för stenskott, men det finns sätt att minska risken.

› Mer om stenskott och vad du kan göra för undvika det
Tjuvarnas bästa tid är nu
Fordon 2016-12-08

Risk för inbrott i bilen ökar under julen

Julen står snart för dörren och det innebär att många kommer trängas i shoppingcentrum runt om i landet för att köpa julklappar till nära och kära. Detta vet tjuvarna, som slår till när du som minst anar det.

› Bra att tänka på när julhandeln nu kör igång
Bilar på en parkering
Fordon 2016-09-26

Bästa bilförsäkringen för just dig

När du ska försäkra bilen ställs du inför flera val, som vilken försäkringsnivå du ska välja. Men det finns också annat som påverkar ditt pris på bilförsäkring, till exempel årsmodell, din ålder och var du bor. Här får du veta mer om de olika bilförsäkringarna och hur försäkringspremien räknas ut.

› Så väljer du rätt bilförsäkring
Lämna aldrig djur i bilen
Fordon 2016-04-25

Lämna inte djur eller små barn i bilen

Oavsett om du är på bilsemester eller bara ute med bilen för att göra ärenden – lämna aldrig hundar eller barn i bilen på sommaren, inte ens i skuggan!

› Mer om varför du inte ska lämna djur och små barn i bilen