Guide till dig som ska köpa elcykel

Man i kostym på elcykel
Man i kostym på elcykel Om din elcykel blir stulen eller skadad i en olycka täcks det av hemförsäkringen. Kolla upp vilket maxbelopp du har i din försäkring.
Hemförsäkring

ICAs hemförsäkring ger skydd för din cykel

Med ICA Försäkrings hem- och husförsäkring har du ett bra skydd om olyckan skulle vara framme. Till exempel ersätter vi en stulen cykel med upp till 50.000 kr.

› Mer om våra hem- och husförsäkringar

Är du trött på att vänta på bussen eller fastna i bilkö på väg till jobbet? Då kanske det är dags att hoppa på elcykeltrenden. Här får du veta vad du ska tänka på inför köpet av elcykel.

Elcykeln erbjuder friheten att ta sig till jobbet en längre sträcka utan förseningar – och utan att komma fram svettig. Numera finns det många typer av elcyklar. Vilken som passar dig beror framför allt hur du vill använda den. Fundera på dessa frågor:

Hur långt vill du kunna köra?

Räckvidden på cykelbatteriet skiljer mycket mellan olika cyklar, men påverkas också av hur mycket du trampar själv, om det är backigt, hur mycket du väger och hur varmt det är ute. Beroende på cykelmodell räcker en laddning ungefär från 30 upp till 140 km. Kolla att batteriet är tillräckligt stort för att klara din pendlingssträcka. Batterier mår som regel bäst av att inte laddas ur helt, så se gärna till att du har lite extra räckvidd, eller koppla loss batteriet och ladda på jobbet.

Hur ser vägen ut?

Ska du pendla med elcykeln åker du förmodligen ungefär samma väg varje dag. Är det vanliga gator utan så mycket backar passar en 3-växlad cykel bra. Har du däremot branta backar är det bättre att välja fler växlar. Dessutom behövs mer kraft i elmotorn. Välj i så fall en cykel där motorn sitter vid tramporna. Har du dåliga vägar med grus och gropar är en cykel med dämpning ett bra val.

Hur snabbt vill du kunna köra?

På en elcykel får du hjälp av elmotorn när du trampar. Elassistansen fungerar upp till 25 km/h, över den hastigheten får du trampa helt själv. Ett snabbare alternativ är så kallad Speedbike, som har elassistans upp till 45 km/h. Enligt reglerna räknas den dock som moped och du behöver körkort som gäller för moped samt mopedförsäkring. Läs mer om vilka regler som gäller på transportstyrelsen.se.

Olika typer av elcyklar – vilken passar dig?

Klassisk citybike

Perfekt för kortare pendlingsavstånd och plan mark. Den här modellen är bekväm att stiga på eller av och är försedd med stänkskärmar och pakethållare. Eftersom den är tung och stabil fungerar det bra att sätta på barnsits, eller att ställa matkassen i cykelkorgen.

Lastcykel

Med den här kan du skjutsa barnen till dagis, köra tunga väskor eller storhandla. Tack vare elmotorn blir det inte mycket jobbigare än en promenad i parken.

Hybridcykel

Vill du ha en sportigare elcykel väljer du en hybrid. Den har ofta smalare däck och kraftigare motor, vilket gör att du kommer betydligt längre på en laddning. Eftersom den här cykeln är lättare och har fler växlar fungerar den också bra utan eldrift.

Speedbike

För dig som vill ta dig fram riktigt snabbt! Eftersom motorn stöttar upp till 45km/h klassas Speedbike som moped, med backspegel och registreringsnummer. Du behöver körkort för moped, skyddshjälm och mopedförsäkring för att köra. Speedbike har kraftigare motor, bromsar, batteri och däck, vilket också gör den dyrare.

Försäkring för elcykel

Om din elcykel blir stulen eller skadad i en olycka täcks det av hemförsäkringen. Tänk på att kolla upp vilket maxbelopp du har i din hemförsäkring. ICAs hemförsäkring ersätter till exempel en stulen cykel med upp till 50 000 kronor. Vilken självrisk du har i din hemförsäkring ser du i ditt försäkringsbrev.

Undantaget är Speedbike eller liknande, som har högre maxhastighet eller där du slipper trampa själv. De räknas nämligen som moped av Transportstyrelsen och du behöver därför en mopedförsäkring.

En förutsättning för att du ska få full ersättning är att cykeln varit låst med SSF-godkända lås. Fråga när du köper cykeln, så får du hjälp att välja bra lås. I takt med att elcyklarna blivit fler har stölder av elcykelbatterier ökat kraftigt, så glöm inte att ta med batteriet om du parkerar cykeln utomhus under längre stunder.

Läs mer i vår guide: Stulen cykel – så gör du

Viktigt att tänka på är att personskador inte ersätts av den vanliga hemförsäkringen. Då behöver du ha ett olycksfallstillägg eller en separat olycksfallsförsäkring.

Cykla försiktigt!

Hemförsäkring

ICAs hemförsäkring ger skydd för din cykel

Med ICA Försäkrings hem- och husförsäkring har du ett bra skydd om olyckan skulle vara framme. Till exempel ersätter vi en stulen cykel med upp till 50.000 kr.

› Mer om våra hem- och husförsäkringar

Artikeln publicerad 2019-08-16

Fler nyheter


Djuren är mest aktiva från skymningen till gryningen
Fordon 2021-08-25

Viltolycka – risken ökar under hösten

Under hösten är risken för viltolycka extra stor. Vi ger dig tips på hur du kan undvika en olycka. Du får också veta vad du gör om du skulle krocka med en älg eller annat vilt.

› Fem tips på hur du kan undvika en viltolycka
Husvagn i grönska
Fordon 2021-06-22

Köpa husvagn – din guide inför husvagnsköpet

Längtar du efter att upptäcka Sverige med en husvagn i sommar? Du är inte ensam. Intresset för husvagnssemester har ökat enormt det senaste året. Det kan vara mycket nytt att tänka på när du ska köpa din första husvagn. Vi guidar dig genom beslutet.

› Läs guiden
Artikelbild
Fordon 2021-05-03

Moped eller elcykel – vad väljer du?

Vill du som många andra minska ditt beroende av bil och kollektivtrafik, men vill ha lite draghjälp? Du kanske har långt till jobbet eller affären och drar dig för att gå eller cykla för egen maskin. Elcyklar och mopeder av olika slag blir alltmer populära. Vi reder ut begreppen och hjälper dig att välja det fordon som passar dig bäst.

› Moped eller elcykel – läs guiden
Ung kvinna på moped
Fordon 2021-02-24

Köpa moped – här är allt du behöver veta

Att skaffa moped är drömmen för många unga. Moppen kan också vara ett smidigt färdmedel för dig som är vuxen, till exempel för att ta dig till och från jobbet. Men vilken moped ska du köpa? Den frågan hjälper vi dig med i denna köpguide, tillsammans med viktiga saker att tänka på.

› Detta ska du tänka på när du väljer och köper
Bil på väg i motljus - ICA Försäkring om miltal i bilförsäkringen
Fordon 2020-10-09

Har du rätt miltal i din bilförsäkring?

Har du kört längre än vad du är försäkrad för? Om du råkar ut för en olycka kan du i så fall få lägre ersättning. Men bara lugn, genom att ändra körsträckan i försäkringen kan se du till att du får rätt skydd.

› Det här gäller för körsträckan
Någon vilar i bakluckan på en skåpbil
Fordon 2020-05-22

Tips för bästa Sverigesemestern

Funderar du på hur årets semester ska bli, nu när alla utlandsresor är inställda? Då är det kanske dags att upptäcka Sveriges sevärdheter och mer okända smultronställen. Med husvagn, husbil eller båt har du stor frihet att välja sommarens äventyr.

› Upptäck Sverige på väg och vatten
Tanka bilen, se upp för feltankning - ICA Försäkring
Fordon 2020-04-27

Tankat fel bränsle i bilen? Gör så här!

Skulle du råka tanka fel bränsle i bilen är du inte ensam. Varje år sker ungefär 20 000 feltankningar i Sverige. Om du vet vad du ska göra slipper du både att drabbas av panik och dra på dig stora kostnader. Här är vår guide.

› Läs vår guide
Elbil som laddas, tips när du ska köpa elbil
Fordon 2020-01-09

Köpguide elbil – vad ska man tänka på?

Intresset för elbilar har fått ett uppsving, inte minst på grund av nya skatteregler som gjort bensin- och dieselbilarna dyrare. Är du nyfiken på om eldrift är något för dig? Här är bra saker att tänka på inför köpet av ny eller begagnad elbil och hybrid.

› Våra tips när du ska köpa elbil
Byte av filter i bilmotor
Fordon 2019-08-19

5 anledningar att inte missa bilservicen

Det är visserligen inte lag på att serva bilen regelbundet, men även om kostnaden kan kännas tuff finns det åtminstone fem anledningar till att det lönar sig slutändan.

› Därför tjänar du på att serva bilen
Bil vid blomsteräng
Fordon 2019-05-04

Köpguide begagnad bil

Det ska kännas bra i magen när man köper en bil. Men hur vet man vad som är viktigt att tänka på? Vi reder ut lite bra tips på vägen.

› Till vår köpguide när du ska köpa en begagnad bil
Båtar med utombordare i hamn
Fordon 2019-04-09

Rätt stöldskydd för din båtmotor

Nu är det hög tid att förbereda din båt för sjösättningen. Om du har en båt med utombordare kan det samtidigt vara bra att fundera över stöldskydd. Här får du veta mer om motorlås, spårsändare och stöldskyddsmärkning.

› Så skyddar du din utombordare
Biltvätt
Fordon 2019-03-20

Tvätta bilen – en ren bil förlänger livet på den

När det snöar och är minusgrader den ena dagen och soligt och plusgrader den andra, då tar det inte lång stund innan din bil blir smutsig. Tycker du att det är onödigt att tvätta bilen på vårkanten – tänk till en extra gång om du vill att den ska hålla sig i bra skick längre.

› Läs mer om vikten av tvätta bilen på vintern
Packa takboxen på rätt sätt
Fordon 2019-02-05

Packa takboxen på rätt sätt

När du åker iväg på långresa med bilen ska du inte bara få med hela familjen, utan även all packning i bilen. Då brukar många montera på takboxen för att få lite extra packutrymme. När du packar en takbox finns det flera saker att tänka på, som vilka och hur tunga saker du lägger i den.

› Tips när du ska packa takboxen
tonåring på moped
Fordon 2018-10-09

Minska risken för olyckor på mopeden

Är ditt barn i mopedåldern? Vår försäkringsexpert ger råd om hur du hjälper barnet att köra säkert och varför du aldrig ska låta ditt barn ha en trimmad moped. Du får också veta vilka lagar och regler du ska hålla reda på. 

› Råd som skyddar både barn och moped
Person som meckar med sin MC
Fordon 2018-10-02

Tips inför vinterförvaringen av din MC

Är du lite händig kan du utan större problem göra i ordning din MC inför vinterförvaringen och spara in ett verkstadsbesök. Det kan vara bra att ha instruktionsboken nära till hands. Där finns ofta bra råd och instruktioner. Här får du veta hur du kan ta hand om din MC på bästa sätt och hur försäkringen gäller på vintern.

› Så här gör du
Checklista om du ska bila utomlands
Fordon 2018-06-10

Checklista om du ska på bilsemester

Om du ska åka på bilsemester utomlands finns det flera saker som kan vara bra att ha koll på i god tid innan du åker iväg. Vi ger dig några tips på vägen för att du ska minska risken för obehagliga överraskningar på bilresan.

› Bra att veta inför resan
Lagning av stenskott
Fordon 2018-01-26

Laga stenskottet för 200 kronor

Ett stenskott i vindrutan kan vara nog så irriterande, inte minst som det kan vara början till en rejäl spricka. Genom att laga skadan så snabbt som möjligt kan du slippa byta hela framrutan. Det sparar du mycket pengar på.

› Så här går det till
Vattenskadad bil
Fordon 2017-09-05

Ska du köpa bil – tips vid bilköp

När man ska köpa bil och framför allt begagnad bil, så är det inte bara viktigt att gå igenom bilen och se att allt funkar. Det är också viktigt att kolla upp bilens historia, speciellt om den är privatimporterad.

› Så kan du göra ett säkrare bilköp
Bil med övningskörningsskylt
Fordon 2017-09-01

Övningskörning med personbil – vad gäller?

Ska du börja övningsköra för att ta körkort, eller ska du vara handledare för någon som ska övningsköra? Vad spännande! Övningskörningen är en viktig del i utbildningen när det gäller att lära sig hantera olika trafiksituationer. Här har vi gjort en lista på vad du behöver tänka på samt vad som gäller för bilen och bilförsäkringen.

› Tips inför övningskörningen
Båtförsäkring finns nu hos ICA Försäkring
Fordon 2017-04-25

Nu är det vind i seglen hos ICA Försäkring

Utbudet av försäkringar som vi nu erbjuder växer och för dig som inte märkt det ännu, så har vi smygstartat försäljningen av båtförsäkringar. Vi har paketerat den med ett omfattande och prisvärt innehåll redan från start.

› Läs mer om vår nya båtförsäkring
Stenskott på framrutan är ett av de vanligaste försäkringsärendet
Fordon 2017-02-01

Minska risken för stenskott på bilen

Över 300 000 glasskador rapporteras in varje år och där merparten av skadorna har sitt ursprung i att man fått ett stenskott mot framrutan på bilen. I skiftet mellan vinter och vår är risken extra stor för stenskott, men det finns sätt att minska risken.

› Mer om stenskott och vad du kan göra för undvika det
Tjuvarnas bästa tid är nu
Fordon 2016-12-08

Risk för inbrott i bilen ökar under julen

Julen står snart för dörren och det innebär att många kommer trängas i shoppingcentrum runt om i landet för att köpa julklappar till nära och kära. Detta vet tjuvarna, som slår till när du som minst anar det.

› Bra att tänka på när julhandeln nu kör igång
Vinterförvara husvagnen
Fordon 2016-10-21

Vinterförvaring av husvagn

Nu är det dags att förbereda din husvagn för vintern om du inte ska använda den. Vi ger dig tipsen som gör att du kommer fortare ut på vägarna till våren och sommaren.

› Bästa tipsen inför vinterförvaringen av husvagnen
Bilar på en parkering
Fordon 2016-09-26

Bästa bilförsäkringen för just dig

När du ska försäkra bilen ställs du inför flera val, som vilken försäkringsnivå du ska välja. Men det finns också annat som påverkar ditt pris på bilförsäkring, till exempel årsmodell, din ålder och var du bor. Här får du veta mer om de olika bilförsäkringarna och hur försäkringspremien räknas ut.

› Så väljer du rätt bilförsäkring
Lämna aldrig djur i bilen
Fordon 2016-04-25

Lämna inte djur eller små barn i bilen

Oavsett om du är på bilsemester eller bara ute med bilen för att göra ärenden – lämna aldrig hundar eller barn i bilen på sommaren, inte ens i skuggan!

› Mer om varför du inte ska lämna djur och små barn i bilen