Frågor och svar

Försäkringsutmanaren

Hur fungerar Försäkringsutmanaren?

Svar:

Försäkringsutmanaren är vår digitala tjänst som samlar ihop och visar alla försäkringar du har hos olika försäkringsbolag på ett och samma ställe. Det ger dig en bättre överblick över dina befintliga försäkringar. Den hjälper dig också att jämföra och utmana dina försäkringar baserat på pris och betyg hos Konsumenternas Försäkringsbyrå för att se om det finns ICA-alternativ som är lika bra eller bättre och billigare för dig. Du identifierar dig säkert genom BankID för att hämta alla försäkringsuppgifter. Självklart gör vi inga förändringar i dina försäkringar om du inte uttryckligen bett oss om det.

Varför ska Försäkringsutmanaren användas?

Svar:

Även om vi älskar försäkringar förstår vi att alla inte är lika intresserade av försäkringsvillkor som vi. Försäkringsutmanaren är till för dig som inte kan eller vill lägga tid på att jämföra och hålla koll på dina försäkringar. Du får snabbt och enkelt allt samlat på samma ställe – vilka försäkringar du har, vad du betalar och när de löper ut. Dessutom utmanar vi dina försäkringar för att se om vi kan ge dig lika bra eller bättre alternativ till lägre pris. Till det använder vi den oberoende jämförelsetjänsten Konsumenternas Försäkringsbyrå

Hur fungerar användning av Försäkringsutmanaren?

Svar:

Försäkringsutmanaren samlar ihop och ger dig en överblick av alla dina försäkringar hos olika försäkringsbolag. Du har fortfarande kvar dina avtal med respektive försäkringsbolag och behöver därför vända dig till dem om du vill förändra något i dina pågående försäkringar. Vi kan inte ändra något i dina försäkringar hos andra bolag och flyttar aldrig en försäkring om du inte uttryckligen bett oss om det. Vill du byta till en ICA-försäkring hjälper vi dig självklart att säga upp din gamla försäkring.

Hur kan Försäkringsutmanaren hämta data från andra försäkringsbolag?

Svar:

Försäkringsutmanaren hämtar in information om dina försäkringar genom en säker inloggning via BankID hos respektive försäkringsbolag. Genom att identifiera dig med BankID tillåter du att vi får hämta in information i syfte att sammanställa och jämföra innehållet för att ge dig en enkel överblick och se om du kan få en bättre försäkring och/eller spara pengar.

Vilka uppgifter samlar Försäkringsutmanaren in?

Svar:

Vi samlar in information som namn, kontaktuppgifter, personnummer, pågående försäkringar och uppgifter om dessa, till exempel försäkringsbelopp och vad som är försäkrat. Dessutom samlar vi in data om boendeform, hushåll och om du har några fordon eller djur. Informationen används för att kunna ge dig en tydlig överblick av alla dina försäkringar och utmana pris och villkor för dessa. Vi kommer inte sälja vidare dina uppgifter till företag utanför ICA.

Min försäkring saknas i Försäkringsutmanaren? Varför?

Svar:

Om du upplever att vissa av dina försäkringar saknas i din överblick i Försäkringsutmanaren kan det bero på några olika saker:

 • Din försäkring är registrerad på en annan person i hushållet
  Det är vanligt att vissa försäkringar är tecknade på en familjemedlem även om den omfattar hela hushållet. Till exempel hemförsäkringar, bilförsäkringar eller barnförsäkringar.
 • Tillfälligt tekniskt fel hos försäkringsbolaget
  Försäkringsutmanaren är beroende av dina andra försäkringsbolags system för att kunna hämta information. Om du får ett felmeddelande kan det bero på ett tillfälligt tekniskt fel i dessa system. Vänta gärna någon dag och prova sedan igen.
 • Du har inga gällande försäkringar hos det valda försäkringsbolaget
  Ibland kan det vara så enkelt som att du inte har några försäkringar hos det försäkringsbolag du valt. Det händer ganska ofta och kan bero på att du har bytt försäkringsbolag, missat att förnya en försäkring eller att försäkringen ännu inte börjat gälla.
 • Dina försäkringar är av annan typ än de vi har support för just nu
  Det finns några typer av försäkringar som vi inte kan visa, till exempel livförsäkringar och pensionsförsäkringar.
Vill ej att information inhämtas av Försäkringsutmanaren, hur gör jag?

Svar:

Du väljer själv vilka försäkringsbolag du vill att vi hämtar information från. Under Inställningar kan du välja att radera all information vi hämtat om dina försäkringar i andra bolag.