Därför ska du aldrig köpa en smuggelhund

Hund i bur, om smuggelhundar, ICA Försäkring
Hund i bur, om smuggelhundar, ICA Försäkring Använd en trygg och bra tjänst för att undvika bedragare.

Bra djurförsäkring till schysst pris

ICAs hund- och kattförsäkring är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår veterinärbesök hos den digitala veterinärkliniken FirstVet. 

› Läs mer och köp djurförsäkring

Köp hundmat på ICA Online

Varje år smugglas minst 600 hundar in i Sverige. De säljs ofta på några av våra vanligaste köp- och säljsajter, med annonser där hundarnas bakgrund inte avslöjas. Även om de här hundarna är lika söta som andra, innebär de en hälsofara för dig – men också för andra människor och djur. Du riskerar dessutom att stödja brottslig verksamhet med ditt köp. Fredrik Livijn och André Andersson på tjänsten Skaffa Hund berättar hur man avslöjar oseriösa säljare.

Varför ska man inte köpa smuggelhund?

Hälsorisker – Hundar som smugglas in kan föra med sig farliga smittor, framför allt rabies. Det är en dödlig sjukdom som kan smitta mellan alla varmblodiga djur, men också mellan djur och människa. Ett av de viktigaste kraven för att få föra in hundar i Sverige är därför att de är vaccinerade mot rabies. Hundar som förs in i Sverige illegalt är ofta ovaccinerade. De saknar därför skydd mot rabies och riskerar alltså att föra sjukdomen med sig in i Sverige, något som kan få svåra konsekvenser.

Djurskydd – De här hundarna är oftast uppvuxna och fraktade under hemska förhållanden. Dessutom är många hundar inavlade och tas från mamman väldigt tidigt. Det innebär stora risker för problem med både hundens hälsa och beteende.

Svensk lag – Det är olagligt att köpa en insmugglad hund, även om du gjort det i god tro.

Brottslig verksamhet – Genom att köpa en insmugglad hund stödjer du den illegala industrin. Stora pengar finns att tjäna på att föda upp hundar till lägsta möjliga pris i utlandet, utan hänsyn till att handeln utsätter hundarna för lidande samt människor och andra djur för hälsofara. Tänk på att handeln med smugglade hundar finns kvar så länge det finns köpare.

Försäkringsskydd – En bra hundförsäkring kan göra stor skillnad om din hund blir sjuk och behöver veterinärvård. Om bakgrund och sjukdomshistorik saknas när du köper hund kan det senare visa sig att den bar på sjukdomar redan innan köpet. Det kan betyda att din hundförsäkring inte gäller.

Så undviker du att råka ut för bedrägeri vid hundköpet

Annonser för smuggelhundar kan se ut på många olika sätt och det kan vara svårt för dig som letar efter hund att veta vilka man ska undvika. På sajten Skaffa Hund (skaffahund.se) jobbar man med flera kontrollmetoder för att säkerställa att inga smuggelhundar säljs genom dem.

– Anledningen till att vi startade Skaffa hund var att skapa en trygg, tydlig och lättnavigerad tjänst som kan hjälpa både köpare och säljare, samtidigt som vi ville minska risken för bedrägerier. Genom att man måste logga in med Mobilt BankID kan vi till exempel kontrollera om det verkligen finns en hund och om den är registrerad på personen som vill lägga upp annonsen, berättar Fredrik Livijn, medgrundare till Skaffa Hund.

Det är ofta flera saker som inte stämmer när Fredrik och hans kollegor fattar misstankar. Det kan vara att säljaren påstår att hunden är registrerad hos SKK, trots att det är tydligt att det är en blandras. Det kan också vara att man försöker sälja hunden billigare än vanligt.

–  För att säkerställa en trygg tjänst kontrollerar Skaffa hund gentemot ett flertal källor. Till att börja med kräver vi att säljaren skickar oss chipnummer på hunden, så att vi kan kontrollera det mot Jordbruksverkets register. Om valpen är för ung och ännu inte har fått ett chipnummer kan vi kontrollera hundmammans chipnummer istället. Vi kan också söka på bilden för att se om den är kopierad från någon annan hemsida, eller om säljaren har lagt upp annonser för många olika raser på andra annonssajter. Ifall vi hittar otvetydiga belägg för våra misstankar är det ett bedrägeriförsök och då blockerar vi annonsen och annonsören från vår tjänst, berättar André Andersson, medgrundare till Skaffa Hund.

Så kom ihåg, oavsett hur synd du tycker om hunden, köp den inte om har minsta misstanke om att den är insmugglad! Eftersom det kan vara svårt att göra bakgrundskontrollen på egen hand rekommenderar vi att du använder dig av en trygg och bra tjänst.

Lycka till med hundköpet önskar vi på ICA Försäkring!

Bra djurförsäkring till schysst pris

ICAs hund- och kattförsäkring är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår veterinärbesök hos den digitala veterinärkliniken FirstVet. 

› Läs mer och köp djurförsäkring

Köp hundmat på ICA Online

Artikeln publicerad 2020-04-27

Fler nyheter


Katt med nöjt ansiktsuttryck inbäddad i mjuk filt
Djur 2024-04-05

Köpa katt – vad är bra att tänka på?

Funderar du på att köpa eller adoptera en katt och undrar vad som egentligen gäller med vaccinering, id-märkning, registering och försäkring? Här går vi igenom det viktigaste du behöver veta när du skaffar katt eller kattunge.

› Läs mer
Hundvalp i högt gräs
Djur 2024-03-21

Fästingar på hund och katt

Fästingar kan vara en riktig plåga för både dig som djurägare och ditt husdjur. Här får du veta mer om vilka sjukdomar de kan sprida till hund och katt och hur du kan minska risken för fästingbett. 

› Så förebygger du fästingbett
Valp nosar på kvinna
Djur 2024-01-29

Att tänka på när du ska köpa hund

Vilken hundras passar dig? Vad gäller för vaccinering av hundvalp? Och var köper man ens en hund? Detta och mycket mer får du svar på i vår guide inför hundköpet.

› Råd till dig som ska välja och köpa valp
Digitala veterinärbesök ingår i ICAs djurförsäkring.
Djur 2023-08-07

Träffa veterinären online

När du köper en hund- eller kattförsäkring genom ICA Försäkring ingår digitala veterinärbesök i din försäkring. Men hur går egentligen ett besök till och vad kan man få hjälp med?

› Så träffar du veterinären direkt från soffan
Ledsen hund som ligger på golvet
Djur 2022-11-28

Så hjälper du din hund och katt att klara nyårsraketerna

Många djur blir skrämda av smällare och fyrverkerier. Ungefär trettio procent av alla hundar är skotträdda, men också många katter. Vi tipsar om hur du kan göra nyårsafton lättare för ditt husdjur.

› Läs våra tips
Hundar
Djur 2022-04-19

Vanliga hundsjukdomar

Nästan alla hundägare kan skriva under på att livet med sin fyrfotade bästis är toppen. Lika härligt som det är att ha hund är det tufft när den är sjuk. Du kanske inte kan skydda din pälskling mot allt, men det kan vara bra att ha koll på vilka sjukdomar din hund kan drabbas av. Här listar vi de vanligaste hundsjukdomarna, och vilka symptom du ska vara uppmärksam på. 

› Läs mer om de vanligaste hundsjukdomarna
Hund i bil
Djur 2022-03-07

Resa med hund

Funderar du på att ta med din pälskling på utlandssemestern? Idag blir det allt vanligare att ta med sin fyrfotade familjemedlem på resan. Men hur funkar det rent praktiskt? Och vad ska man tänka på? Vi har samlat tips för dig som vill resa med hund.  

› Läs våra tips om att resa med hund
Veterinärvård för hund och katt
Djur 2021-04-13

Välj rätt belopp för veterinärvård och självrisk när du försäkrar din hund eller katt

Veterinärvård för din hund eller katt kan kosta mycket. Hur stor del av kostnaden du behöver stå för själv beror på vilka val du gör när du tecknar försäkringen. Det kan vara ett svårt beslut – både känslomässigt och ekonomiskt. Vi hjälper dig på vägen och ger exempel på vad olika veterinärbesök kan kosta.

› Läs mer om veterinärvårdsbelopp och självrisk
Hund under filt
Djur 2019-06-12

Första hjälpen för hund och katt

Skärsår, förgiftning, ormbett och värmeslag är bara några av de saker som kan drabba din hund eller katt. Här kan du läsa mer om hur du ska agera och vad du behöver ha hemma.

› Om olyckan är framme
Katt och hund äter tillsammans
Djur 2018-05-08

Byta foder – vad ska man tänka på?

Att byta foder är något man normalt gör några gånger under hundens och kattens liv, inte minst för att näringsbehovet förändras efter ålder. En annan anledning kan vara att hunden inte verkar må helt bra av det den äter. Vi bad de ansvariga för ICAs djurmat om råd kring vad man ska tänka på vid foderbyte.

› Så gör du - steg för steg
Husse med kattunge
Djur 2018-01-25

ID-märkning – säkraste sättet att få tillbaka din katt

Varje år försvinner många katter hemifrån. En del av dem kan lyckligt återförenas med sina ägare, medan andra förblir olösta försvinnanden. För att inte drabbas av detta kan du ID-märka din katt, antingen med chip eller tatuering.

› Så funkar tatuering och chip
ICA Försäkrings hundförsäkring får höga betyg av Konsumenternas Försäkringsbyrå
Djur 2017-03-17

Konsumenternas höga betyg till vår hundförsäkring

ICA Försäkrings hundförsäkring placerade sig bland de topprankade i Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse av försäkringar för hundar.

› Läs mer om jämförelsen av hundförsäkringar
Nu kan du köpa kattförsäkring hos ICA Försäkring
Djur 2017-02-08

Välj den bästa kattförsäkringen!

Med ICA Försäkrings kattförsäkring får du en prisvärd försäkring och precis som vår hundförsäkring har den ett omfattande innehåll redan från grunden.

› Läs mer om vår nya kattförsäkring
Hundförsäkring till bra pris finns nu hos ICA Försäkring
Djur 2017-02-03

Välj den bästa hundförsäkringen!

Vi utökar nu vårt försäkringsutbud med djurförsäkringar och först ut är vår hundförsäkring. Tanken med vår hundförsäkring är att ge dig och din pälskling ett prisvärt alternativ där du redan från början får ett omfattande innehåll.

› Läs mer om vår nya hundförsäkring