Intresset för cykling har skjutit i höjden de senaste åren, då fler och fler väljer att använda cykeln som transportmedel och som träningsform. Cyklar är därför ett attraktivt byte för tjuvar.
Under 2015 anmäldes 66 300 cykelstölder* i Sverige, det är mer än 180 stycken per dag om man slår ut det på helåret. Våren och sommaren är inte bara högsäsong för cyklister, utan även högsäsong för cykeltjuvarna. Det är alltid trist och kostsamt när någon stulit ens cykel och även om din bostadsrättsförsäkring eller hemförsäkring för hyresrätt kan täcka en del av kostnaden, behöver man alltid betala en självrisk till försäkringsbolaget.
Om du köpt en dyr cykel kan det vara värt att kolla upp med ditt försäkringsbolag om vad som gäller vid stöld av cykel, då ersättningsnivåerna kan variera kraftigt mellan försäkringsbolagen. Hos ICA Försäkring ersätts cykel till ett värde av upp till 50 000 kronor.
Fler tips hittar du i vår guide: Stulen cykel – så gör du
Hur låser man cykeln bäst?
- Hemma är det bra om din cykel kan förvaras i ett låst utrymme
- Använd ett eller gärna två av Stöldskyddsföreningen godkända cykellås
- När du parkerar din cykel, välj en öppen plats där det rör sig folk
- Lås fast cykelns ram i ett fast föremål
Stöldmärkning knyter din cykel till dig
Något som kan göra det lättare för polisen att avgöra om det är din cykel man har hittat, är att DNA-märka den med till exempel Stöldskyddsförenings SSF DNA-märkning. Den är enkel att montera och är väldigt svår att få bort för en tjuv. Den kan också verka avskräckande eftersom man även får tydliga märken att sätta på cykeln om att den är DNA-märkt.
Ett annat tips är att någonstans, gärna lite undangömt på cykeln måla ett märke med en permanent- eller spritpenna. Fotografera sedan märket med din mobil, så att du har något att visa polisen om du skulle bli av med din cykel. Då blir detta ett märke något som knyter din cykel till dig.
Anteckna din cykels ramnummer, det kan också vara till hjälp för polisen.
* Källa: Brottsförebyggande Rådet (BRÅ)