Skydda dig mot fästingarna i sommar

Tillhör du de som älskar att vara utomhus? När våren kommer och äntligen tar med sig värmen blir också ofta utflykterna fler. Men när det blir varmare i luften är det också något annat som vaknar till liv, fästingarna.

Förra året fördubblades antalet TBE-fall i Sverige, och nu pekar mycket på att det kommer bli ytterligare ett rekordår för fästingarna. Fästingarna finns i stora delar av Sverige och håller vanligtvis till i högt gräs och i lövskogar där det är lite mörkare och fuktigt. Men de finns i både skog och stad. Med andra ord är det lätt hänt att råka få med dig en extra liten passagerare om du är ute i naturen.

Om fästingar

Fästingen är ett litet spindeldjur som lever på att suga blod från sina värdar, och de bär bland annat på virussjukdomen TBE. När fästingen biter sin värd sprutar den samtidigt in saliv i såret för att bedöva bettet, och det är via saliven som vi blir smittade.

Vad är TBE?

TBE är en virussjukdom som sprids genom fästingar och går inte att bota. Det går däremot att förebygga sjukdom genom att vaccinera sig. Lina Jägfalk, legitimerad sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner hos Min Doktor, berättar mer:

– Det finns ingen botande behandling för TBE och sjukdomen kan leda till allvarliga tillstånd som till exempel hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Det bästa sättet att skydda sig är genom vaccination, säger Lina Jägfalk.

Om en fästing har satt sig

Fästingar kan vandra runt i flera timmar innan de sätter sig. Så ett tips är att alltid kolla dig efter fästingar direkt när du kommer in från en dag utomhus, så kanske du hinner ta bort den innan den hunnit sätta sig. Har en fästing väl satt sig ska du använda en pincett eller fästingborttagare för att ta bort den. Försök få grepp så nära huden som möjligt och dra rakt uppåt.

Efteråt

Undvik att klia eller klämma på såret där fästingen suttit. Det är normalt att huden där fästingen bitit är röd och lite svullen ett tag. Blir det däremot värre, eller om rodnaden inte försvinner inom en vecka, kan det vara läge att uppsöka vård.

Så njut av naturen, hjälp varandra att leta efter fästingar efter en dag utomhus (glöm inte hårbotten och bakom öronen) och se till att skydda dig mot TBE med hjälp av vaccinering.