Åh nej, min plånbok är borta!

Är du helt säker på att plånboken är borta? Då finns ingen tid att förlora om du vill slippa bedrägerier. Här har du en färdig checklista med vad du ska göra – både på en gång och de närmaste veckorna.

Detta gör du så snart du upptäckt att plånboken är borta

Det allra första du bör göra är att leta ordentligt en extra gång. Många gånger tror man att plånboken är borttappad eller stulen, när man istället lagt den någonstans utan att tänka på det, eller råkat tappa den mellan sätena i bilen. Visar det sig att plånboken är borta på riktigt är det några saker som du behöver göra omedelbart. Följ checklistan för att slippa råka ut för att någon kapar din identitet och använder dina handlingar till att köpa saker eller ta lån och krediter i ditt namn.

  • Polisanmäl förlusten på polisen.se eller via telefonnummer 114 14.

  • Spärra dina betalkort via banken eller kreditkortsföretaget. ICA Bankens bankkort kan spärras både i appen och internetbanken eller på 033‑47 47 90 dygnet runt. Vill du spärra Samsung Pay kan du göra det via Samsungs funktion ”Hitta min mobila enhet”.

  • Spärra körkort och ID-handlingar. Görs hos den som utfärdat ID-handlingen (Polisen, Skatteverket eller Transportstyrelsen).

  • Spärra möjligheten att göra en kreditupplysning. Kreditupplysningen är en förutsättning för att det ska gå att ta lån, handla på kredit eller köpa abonnemang i ditt namn. Spärren kan du bland annat göra hos Creditsafe, så aktiveras den även hos UC och andra anslutna kreditupplysningsföretag.

  • Beställ nytt körkort eller ID-kort och nya bankkort

Detta gör du senast efter ett dygn

Kanske har någon hunnit beställa varor eller söka lån och krediter i ditt namn innan dina kort och möjligheten till kreditupplysning spärrades. En riktigt förslagen tjuv kan till och med försöka ändra din hemadress. Därför är det viktigt att ingen obehörig kan komma åt postavier, kreditupplysningar eller adressändringsblanketter i din brevlåda.

Försäkringsutmanaren i telefonen som visar texten !var har du dina försäkringar" följt av flera andra försäkringsbolags loggor.

Är du rätt försäkrad?

Vi kan kontakta dig för en försäkringsgenomgång och se till att du är rätt försäkrad eller hjälpa dig att räkna fram ett pris på en ny försäkring.

Boka ett möte

Detta gör du under den närmaste månaden eller längre

Nu behöver du hålla koll på några saker under de kommande veckorna, gärna till minst en månad har gått sedan du blev av med kort och legitimation.

  • Kolla att inga okända kontohändelser dyker upp på internetbanken. Har du ICA Bankens bankkort fyller du i så fall i blanketten Reklamation av transaktion.

  • Skicka in polisanmälan till kreditupplysningsföretagen inom 14 dagar om du vill förlänga kreditupplysningsspärren

  • Håll extra koll på vilka fakturor du får på posten. Upptäcker du fakturor på saker du inte köpt ska du kontakta företaget direkt.

  • Glöm inte att kolla slutfakturor för dina kreditkort. Kontakta kreditkortsföretaget om någon annan handlat med ett kort innan du hann spärra det.

Vad täcker hemförsäkringen?

Vad hemförsäkringen täcker kan skilja mellan olika försäkringsbolag och om du valt till allriskskydd eller inte. ICAs hemförsäkring gäller inte för borttappade saker, men om din plånbok blivit stulen kan du bland annat få ersättning för utlägg upp till 2 000 kronor för att skaffa nya ID-handlingar och liknande. Du kan dessutom få hjälp med kostnaden för juridisk hjälp om någon har stulit din identitet.

Koder i plånboken eller mobilen?

Drömmen för en ficktjuv eller bedragare är naturligtvis att få tag i en plånbok med koder till dina konto- och kreditkort. Självklart ska du aldrig förvara koder i plånboken. Det många däremot inte tänker på är att inte heller ha koderna åtkomliga i telefonen, eftersom plånbok och telefon ofta förvaras på samma plats, till exempel handväskan. Har du kortkoder och annan känslig information i mobilen är det viktigt att du har kodlås på den. Annars kan du riskera att bli utan ersättning om någon obehörig använder kortet. Tänk också på att skydda din PIN-kod vid uttagsautomaten eller i kassan, så att ingen kan stå bredvid och se vad du knappar in.