Undvik denguefeber på resan
De senaste åren har denguefeber blivit allt vanligare och under 2019 har flera utbrott av sjukdomen härjat i bland annat Centralamerika och Asien, där även svenska turister blivit smittade. Här får du veta hur du skyddar dig mot denguefeber och andra myggburna sjukdomar när du reser utomlands.
Om denguefeber
Denguefeber sprids med myggor och finns i de flesta tropiska länder. De senaste åren har antalet utbrott ökat i många länder, också på populära turistmål. Sjukdomen är vanlig i bland annat Indien, Malaysia, Indonesien och Mexiko, men det är i Thailand som flest svenskar smittas.
När du blivit smittad av en mygga tar det några dagar innan sjukdomen bryter ut, med hög feber och värk i leder och muskler. Hur allvarligt sjuk du man blir kan skilja sig mycket, från milda symtom till livshotande, även om det är väldigt ovanligt med så svåra fall.
Så skyddar du dig
Än så länge finns inget bra vaccin, så det enda sättet att skydda sig är att undvika myggbett så gott det går. Denguemyggan är aktiv både på dagen och natten. Använd myggmedel och ha så heltäckande kläder som möjligt – även om det kan kännas jobbigt när det är varmt – och sov under myggnät. Var särskilt noga med att skydda barnen, som kan drabbas hårdare av sjukdomen.
Tropiska sjukdomar i Sydeuropa
Med ett varmare klimat, kombinerat med fler resenärer och transporter, har de tropiska myggsjukdomarna fått fäste i södra Europa. Denguefeber finns nu i till exempel Portugal, Spanien och Frankrike. Sommaren 2018 smittades tusentals människor och djur av nilfeber, en annan myggburen sjukdom som tagit sig till bland annat Grekland, Frankrike och Italien. Risken att smittas av mygg när du reser i Sydeuropa är för det mesta liten än så länge, men kolla upp sjukdomsläget på din semesterort och anpassa skyddet efter det.
Hur gäller försäkringen?
Om du har ICAs hemförsäkring eller en separat reseförsäkring hos oss, kan du få ersättning för vårdkostnader utanför EU och EES. Om du eller någon annan i familjen blir så sjuk att det behövs transport hem till Sverige kan försäkringen betala det också. Har du köpt ICAs reseförsäkring Semesterresa kan du få en ersättningsresa om du blir sängliggande mer än halva resan.
Källor: Läkartidningen, Folkhälsomyndigheten, ECDC