Vårrusta båten – checklista för en njutningsfull båtsäsong

Artikelbild
Artikelbild

Tillhör du båtfolket? Nu börjar uppladdningen inför en efterlängtad säsong på vattnet. Bädda för maximal njutning och minimalt med problem genom att ge båten en ordentlig genomgång innan du sjösätter och tar premiärturen. 

Här tipsar vi om de viktigaste sakerna på att-göra-listan för dig som ska vårrusta båten. Vi listar också vad som kan vara bra att ha i båten under säsongen. 

Se över motorn

Inför en ny båtsäsong ska du kunna känna dig trygg med att allt fungerar som det ska, så att du minimerar risken för ett plötsligt motorhaveri under sommarens båtturer.

Om du inte har koll på motorer, se till att en mekaniker kollar så att el-, kyl- och bränslesystemet fungerar som det ska. Du kan till exempel behöva byta impeller om den är sliten eller trasig, för att kylningen ska fungera.

Om du inte fick oljan och oljefiltret bytta i höstas behöver du göra det nu på våren. Använd alltid motortillverkarens egen motorolja. Du behöver också se över drev, propeller, styrning och reglage.

Byt bränslefilter

Mellan bränsletanken och motorn finns ofta ett vattenavskiljande filter som behöver bytas varje säsong. Du kan också behöva byta det bränslefilter som sitter inne i motorn. Det kan vara lite knepigt, så ta hjälp om du inte vet hur du går tillväga.

Passa också på att undersöka bränsletanken, så det inte finns smuts eller klumpar i den.

Tvätta båten med såpa och högtryckstvätt

Det bästa är att rengöra skrovet direkt när du tagit upp båten ur vattnet på hösten, helst innan den hunnit torka, för att lättast få bort alger. 

För att tvätta en plastbåt utvändigt kan du använda högtryckstvätt tillsammans med en mjuk borste eller svamp. Alger kan tvättas bort med färskvatten och såpa eller annat alkaliskt rengöringsmedel. Missfärgningar på en plastyta kan du få bort med oxalsyra.

Teakytor kan du rengöra med färskvatten och en mjuk borste eller svamp. Om du behöver rengöringsmedel finns det särskilda sorter avsedda för just teak.

Rengöra aluminiumbåt – ha koll på vad den tål

Ytor av aluminium kan vara känsliga för vissa rengöringsmedel. Innan du använder ett rengöringsmedel på din aluminiumbåt eller aluminiumyta, kontrollera så det inte innehåller alkohol, lösningsmedel eller syror som oxalsyra och fosforsyra.

Kapell kan du rengöra med vatten och tvättmedel.

Vaxa och polera båten med maskin eller för hand

En viktig del av att vårrusta båten är att skydda skrovet med ett vax som är avsett för ytan. Då tål den sol och salt mycket bättre. Det i sin tur minskar risken att ytskiktet torkar ut och spricker.

För aluminiumbåtar finns särskilt vax.

Det finns särskilda maskiner för att göra vaxningen och poleringen enklare, men det går förstås också bra att polera för hand med en trasa. Det viktiga är att du bort allt överflödigt vax.

Innan du vaxar är det viktigt att ytorna är rena och torra.

Tvätta segel själv

För att tvätta stora segel behöver du hitta en relativt ren, stor och jämn yta att vara på, där du kan veckla ut seglet. Sedan tvättar du med vatten, tvättmedel eller såpa, och en borste. Låt gärna tvättmedlet verka en stund innan du skrubbar och sköljer.

Mindre segel kan du tvätta i badkaret eller duschen.

Laga trasigt segel – sy, tejpa eller lämna in

Om du upptäcker att båtens segel har fått en mindre reva kan du ofta laga det själv, med hjälp av nål, segeltråd och kanske en instruktionsvideo på YouTube. Tejp och självhäftande segelduk kan också fungera utmärkt för att laga mindre revor.

Vill du känna dig extra trygg med att lagningen håller för alla väder under lång tid, kan du lämna in det till en segelmakare.

Rengör båten invändigt

Torka bort smuts och damm invändigt med färskvatten och milt rengöringsmedel eller såpa. Skölj bort rester av rengöringsmedel med vatten.

Om du blandar ättika i sköljvattnet neutraliseras tvålresterna, samtidigt som det motverkar dålig lukt.

Rengör båtdynor effektivt

Dammsug och tvätta av dynorna med ljummet vatten och en svag tvållösning, om du inte rengjorde dem inför vinterförvaringen.

Om båtdynorna fått vara kvar i båten under vintern behöver de förmodligen tvättas ordentligt. Mögelprickar kan vara i stort sett omöjliga att bli av med, men prova att gnugga ättika på dem och låt dra i minst en timme innan du maskintvättar klädseln.

Bottenmåla båt – nödvändigt eller miljöfarligt?

Många väljer att bottenmåla sin båt för att slippa påväxt av havstulpaner och alger. Men eftersom bottenfärgen innehåller miljöfarliga gifter som hamnar i sjön eller havet där du har din båt, är det inte att rekommendera.

Även om det finns godkända bottenfärger, betyder det inte att de är miljövänliga. Och förutom att de lämnar giftiga rester i vattnet, är de också hälsofarliga för dig som målar.

Det allra bästa är att hitta alternativa sätt att få bort påväxten, till exempel genom borsttvätt, högtryckstvätt eller skyddsduk. Du kan också försöka hålla koll på när havstulpanerna börjar sätta sig just där du är, till exempel genom tjänsten Havstulpanvarningen, och tvätta båten i samband med det.

Bra att ha i båten

När du är klar med att vårrusta båten kan du behöva se över vad du har med dig på sjön när du ger dig ut, för en så säker båttur som möjligt. Förutom den livsviktiga flytvästen kan det vara bra att ha med

 • brandsläckare/brandfilt
 • öskar
 • nödbloss
 • räddningslina
 • första hjälpen-låda
 • reservdunk med bränsle
 • sjökort och kompass (ifall tekniken strular)
 • ficklampa eller pannlampa
 • visselpipa
 • verktyg
 • sykit.

Belöningen efter slitet

Vi vet att det ibland kan kännas slitigt att vårrusta båten och införskaffa saker, men håll fokus på belöningen – en ljuvlig och säker sommar på sjön i en hel och ren båt. Vi på ICA Försäkring önskar dig lycka till med vårrustningen, och en härlig båtsäsong när det väl blir dags att kasta loss.

Läs gärna våra tips för en trygg sommar på sjön:

› Livsviktiga tips för sommar på strand och båt

› Guide – välj rätt flytväst till barnen

› Tips för bästa Sverigesemestern

 
Källor:
Städbloggen.se, hamnen.se, livetombord.se, båtguide.nu, yamarin.se, buster.fi, havochvatten.se och batmiljo.se.
Artikeln publicerad 2024-01-18

Fler nyheter


Cyklist med cykelhjälm
Fritid 2024-04-22

Guide – så väljer du rätt cykelhjälm

Vid en cykelolycka är det ofta huvudet som får ta största smällen. Har du på dig en hjälm när du cyklar minskar du risken att skadas allvarligt i en olycka med mer än hälften. Läs våra tips för att hitta rätt hjälm för just dig eller ditt barn!

› Tips när du ska köpa hjälm
Person vid laptop
Fritid 2024-02-27

ID-kapning – när någon använder ditt personnummer

ID-kapning, eller identitetsstöld, kan leda till stora problem för den som drabbas – för att inte tala om det obehagliga i att någon annan använder dina uppgifter och utger sig för att vara du. Tyvärr är ID-kapning idag ett av Sveriges vanligaste brott, men även om bedragarna har blivit väldigt skickliga finns det några saker du kan göra för att minska risken att drabbas.

› Tips som skyddar dig
Båt vid brygga i sjö
Fritid 2024-02-27

Köpa båt – viktigt att tänka på

Drömmer du om att köpa båt? Oavsett om du ska köpa din första båt någonsin eller redan har ägt ett par båtar finns en del att hålla koll på när du ska göra båtaffärer. Ska du köpa en begagnad båt är det till exempel mycket viktigt att ni upprättar ett köpekontrakt. Här kan du läsa mer om det och andra tips när du ska köpa båt.

› Läs mer
Cyklist på bro i snö och mörker
Fritid 2023-11-08

Träna utomhus på vintern – känn dig säker

Låt inte mörkret och kylan hindra dig från att cykla, löpträna eller ta promenader ute på vintern. Här kommer några tips som gör det säkrare både för dig och dina medtrafikanter att träna utomhus på vinterväglag.

› Våra tips för säkrare träning i mörker
Nu är det högsäsong för cyklar
Fritid 2023-05-17

Stöldskydda din cykel och håll tjuvarna borta

Intresset för cykling har skjutit i höjden de senaste åren då allt fler väljer att använda cykeln både som transportmedel och för träning. Tyvärr är cyklar också ett attraktivt byte för tjuvar, men det finns en hel del du kan göra för att minska risken att bli av med din cykel. 

› Så kan du försvåra för cykeltjuven
Kvinna som badar
Fritid 2023-04-12

Badvett – så badar du säkert

När solen gassar och temperaturen stiger är det många som gillar att ta ett svalkande dopp. Men det finns också risker med att befinna sig i och vid vatten. Juli månad är den tid på året då flest personer omkommer i drunkningsolyckor, enligt Svenska Livräddningssällskapet. Läs mer om badvett, HLR och andra livsviktiga tips för en trygg sommar nedan.

› Säkerhet som räddar liv
julgranskula i julgran
Fritid 2022-12-05

Avbeställningsskydd – hur och när gäller det?

Du har planerat resan för månader sedan och allt är bokat och betalt inför julledigheten. Men ett par dagar före avresan slår influensan till. Hur var det nu med avbeställningsskydd? Här får du veta när det ingår och hur det gäller.

› Läs om när det ingår och hur det gäller
Artikelbild
Fritid 2022-07-05

Så gäller försäkringen vid inställda flyg på grund av strejk

Många resenärer har drabbats av den strejk som just nu sker på SAS. Plan blir antingen försenade eller inställda helt och många tvingas tänka om eller avbryta sina resor. Så gäller försäkringen om ditt plan blir försenat eller inställt på grund av strejk.

› Så gäller din försäkring
flygplanskö
Fritid 2022-06-10

Långa köer på flygplatsen - så gäller reseförsäkringen

Nu närmar sig semestertider och för många bär det kanske av utomlands för första gången sedan pandemin startade. Men för alla som planerar att flyga i närtid finns också en oro i och med flygplatskaos som kantas av långa köer. Vi reder ut hur försäkringen funkar om du missat planet till följd av köerna.

› Så gäller reseförsäkringen
Kvinna går på stranden
Fritid 2022-05-20

Försäkring vid resa, vilket skydd är bäst?

Äntligen dags att åka på den efterlängtade semesterresan? Glöm inte att kolla upp dina försäkringar innan du åker, så att du slipper riskera en ekonomisk kalldusch om något skulle gå fel. Reseskydd kan finnas både i kreditkortsförsäkringen, hemförsäkringen och som särskild reseförsäkring. Känns det rörigt? Vi hjälper till att reda ut det hela.

› Läs om vad de olika försäkringarna täcker
Fästing
Fritid 2022-05-17

Skydda dig mot fästingarna i sommar

Tillhör du de som älskar att vara utomhus? När våren kommer och äntligen tar med sig värmen blir också ofta utflykterna fler. Men när det blir varmare i luften är det också något annat som vaknar till liv, fästingarna.  

› Så skyddar du dig i sommar
Fika på piazza
Fritid 2022-04-15

Checklista för resan – missa inget viktigt

Nu vågar många boka semesterresor utomlands igen. Det är alltid mycket att tänka på inför en utlandsresa, speciellt nu när olika länder fortfarande har olika restriktioner och rekommendationer. Vi bjuder på en checklista för din resa, som hjälper dig få koll på vad som gäller just nu.

› Läs vår checklista inför resan
Segelbåt
Fritid 2022-03-07

Sälja båt – tips för en lyckad försäljning

Är det dags att säga hejdå till din pärla? Att sälja båt är en stor affär. Vi hjälper dig att maxa dina möjligheter till en lyckad försäljning.  

› Så lyckas du med din båtförsäljning
Artikelbild
Fritid 2021-11-22

Inställt flyg eller förseningar? Så får du ersättning

Resor blir inte alltid som vi tänkt oss. Ofta råkar vi ut för förseningar, och ibland till och med inställda flyg. Då är det bra att ha koll på vad du har för rätt till kompensation från dina försäkringar och ditt flygbolag. Vi hjälper dig reda ut möjligheterna till ersättning om ditt flyg blir inställt eller försenat.

› Inställt och försenat flyg –så får du ersättning
Stulen cykel
Fritid 2021-09-07

Stulen cykel? Så gör du

Fler och fler väljer att cykla till jobb, skola och fritidsaktiviteter. Det är förstås positivt för både hälsan och miljön, men det har också gjort att antalet cykelstölder ökat de senaste åren. Cykelstöld är ett av de vanligaste egendomsbrotten. Så – vad gör du om du får din cykel stulen? Vi guidar dig. 

› Stulen cykel – läs vår guide
Stå på stege och måla
Fritid 2020-12-04

Visste du att de flesta olycksfallen sker hemma?

Känner du dig tryggare hemma än i trafiken? Då är det kanske dags att tänka om, eftersom mångdubbelt fler skadar sig i eller vid bostaden än ute i trafiken. Här får du veta vilka olyckor i hemmet som är vanligast och hur du kan förebygga dem.

› Så skadar vi oss i hemmet
Livbij i hamn - ICA Försäkrings tips inför båtupptagning
Fritid 2020-10-05

Checklista för båtupptagningen

Efter en skön båtsäsong är det dags att ta upp båten. Här får du bra tips om vad du behöver tänka på för att öka säkerheten vid båtupptagningen och minska risken för skador och stöld under vintern.

› Så förbereder du båten inför vintern
Mygga som sticker
Fritid 2019-10-04

Undvik denguefeber på resan

De senaste åren har denguefeber blivit allt vanligare och under 2019 har flera utbrott av sjukdomen härjat i bland annat Centralamerika och Asien, där även svenska turister blivit smittade. Här får du veta hur du skyddar dig mot denguefeber och andra myggburna sjukdomar när du reser utomlands.

› Så skyddar du dig
Cykel vid fjord i Norge
Fritid 2019-05-17

Cykelsemester för alla smaker

Oavsett om du är vältränad eller bekväm, om du gillar utmaningar eller kultur – det finns cykeläventyr för alla smaker. Så dra bort barn och vänner från skärmarna och ta med dem på en cykelsemester i sommar!

› Inspirerande tips och säkra råd
Ungdomar på moped
Fritid 2019-01-28

Så mycket kan det kosta att bli skadad på långresan

När du är ung och planerar för en långresa utanför Europa är det viktigt att kolla upp så att du har ett bra reseskydd. Det kan spara hundratusentals kronor om du råkar ut för sjukdom eller olycksfall på resan.

› Se prisexempel för vård utanför Europa
Gående på mörk, regnvåt gata
Fritid 2019-01-23

Störst risk att bli påkörd i gatubelysning

Under vinterhalvåret ökar risken för gående att bli påkörda i trafiken. 40 procent av alla trafikolyckor med gående inblandade händer när det är mörkt. Och de flesta av de här olyckorna sker där det finns gatubelysning. Genom att välja bra reflexer kan du undvika att drabbas.

› Läs vår reflexguide
Artikelbild
Fritid 2019-01-06

Vad täcker en drulleförsäkring?

Drulleförsäkring, eller otursförsäkring som det ibland kallas, heter egentligen allriskförsäkring. Oftast är den ett tillägg till den vanliga hemförsäkringen, men det finns även drulleförsäkring för bil. Allrisktillägget är tänkt att gälla för oväntade och vardagliga situationer, till exempel när en olycka inträffar eller om du råkar göra sönder någon av dina egna saker.

› Exempel på när drulleförsäkringen gäller
Fötter i vattenbrynet
Fritid 2018-11-21

Tips till dig som vill bo utomlands över vintern

Allt fler svenskar väljer att tillbringa vintern utomlands, till exempel i Frankrike, Spanien eller Thailand. Funderar du också på att fly mörkret och kylan? Vi frågade ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér om vad man ska tänka på.

› Vardagsekonomen svarar
ICAs reseförsäkring
Fritid 2018-06-28

Fem nya reseförsäkringar för korta och långa resor

Nu kan du köpa din reseförsäkring på ICA! Våra reseförsäkringar kan fungera både som förstärkning och självriskskydd till reseskyddet i hemförsäkringen och som en självständig försäkring när hemförsäkringens reseskydd upphör efter 45-60 dagar.

› Så fungerar reseförsäkringarna
Geting på äpple
Fritid 2018-06-13

Getingar – så undviker du dem i sommar

Getingstick utgör i de flesta fall ingen större fara om du inte är allergisk, men de kan ändå göra ordentligt ont. Här får du tips på hur du slipper getingstick, hur du tar bort getingbon där hemma och vad du gör om du blivit stucken.

› Läs vår getingguide
Fortsätt njuta av att vara ute på vintern med rätt halkskydd
Fritid 2018-03-21

Undvik att stå på öronen när det blir halt

När det töar och fryser om vartannat kan det bli ordentligt halt. Vi går igenom några hjälpmedel som kan minska risken att halka både till vardags och om du tränar ute om vintern.

› Så minskar du risken att halka
Resväska på avvägar
Fritid 2018-03-20

När bagaget blir försenat

Vad är det egentligen som gäller när ditt incheckade bagage inte kommer fram samtidigt som du till ditt resmål? Här får du veta vad du ska göra och hur du kan få ersättning.

› Så kan du få ersättning
Stetoskop och bosniskt formulär
Fritid 2018-02-20

Det här gäller för vård och vårdkostnader i EU-/EES-länder och Schweiz

Om du råkar ut för sjukdom eller olycka när du är på tillfälligt besök i ett annat EU-/EES-land eller Schweiz har du rätt till nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i det landet. Här är viktig info inför resan.

› Om EU-kortet och ersättning
Vad är olycksfallsskada
Fritid 2017-11-15

Skydd mot olyckor med olycksfallsförsäkring

En olycksfallsförsäkring skyddar dig förstås inte mot olyckor, men den kan ge dig ekonomisk ersättning oavsett om det är en stor eller liten olycka. Vi på ICA vill hjälpa dig till en tryggare, enklare och billigare vardag, både vid matbordet, ute i skogen eller var du än är.

› Läs om vad du kan få ersättning för
Person som upptäcker att plånboken är borta
Fritid 2017-11-13

Åh nej, min plånbok är borta!

Är du helt säker på att plånboken är borta? Då finns ingen tid att förlora om du vill slippa bedrägerier. Här har du en färdig checklista med vad du ska göra – både på en gång och de närmaste veckorna.

› Här är checklistan
Person som håller i sin smartphone
Fritid 2017-08-17

Skydda mobilen på bästa sätt

Att skada eller tappa bort sin mobiltelefon är både tråkigt och dyrt, men det finns sätt att minska risken för att det händer. Här är några enkla saker att tänka på.

› Läs mer
Kolla att reseförsäkringen gäller om du är eller varit sjuk
Fritid 2017-03-13

Därför bör du kolla att reseförsäkringen gäller

Visst är det härligt att resa? Och om drömresan hägrar så kanske du inte låter något stoppa dig, särskilt inte lite sjukdom. Men det kan ändå vara bra att kontrollera vissa saker innan du köper biljetten och ger dig ut på drömresan.

› Mer om varför du bör kolla att reseförsäkringen gäller
Du halkar väl inte runt där ute utan att ha en olycksfallsförsäkring
Fritid 2016-11-17

Lätt som en plätt att skaffa en olycksfallsförsäkring

Du halkar väl inte runt där ute utan att ha en olycksfallsförsäkring? Det är försäkringen som alla borde ha efter att man försäkrat sitt hem eller sin bil. För en låg månadskostnad har du ett skydd som är ovärderligt om du skulle råka ut för ett plötsligt oförutsett olycksfall.

› Mer om varför du ska skaffa en olycksfallsförsäkring
Artikelbild
Fritid 2016-09-06

Det där händer inte mig

Fortfarande tänker ganska många så. Skulle man nu mot förmodan ändå råka ut för en olycka, inser man snabbt vad mycket hjälp man kunnat få från en olycksfallsförsäkring.

› Mer om värdet av att ha en olycksfallsförsäkring
Artikelbild
Fritid 2016-09-01

Vad händer om robotgräsklipparen blir stulen?

Har du en robotgräsklippare eller funderar du på att skaffa en? Priset för en robotgräsklippare är fortfarande relativt högt och många frågar sig vad som händer om den skulle bli stulen. Här får du veta hur hemförsäkringen gäller.

› Bra att veta om du har en robotgräsklippare
Så bevarar du bäst dina digitala bilder
Fritid 2016-08-10

Så bevarar du bäst dina digitala bilder

Varje år fotograferas det flera hundra miljarder bilder världen över och det är inte helt ovanligt att man knäpper några hundra bilder under semestern. Vi tipsar dig därför hur du bevarar dina digitala bilder och minskar risken att förlora dem vid en brand eller inbrott.

› Till våra tips hur du bäst bevarar dina digitala bilder
Grilla säkrare i naturen
Fritid 2016-05-27

Grilla säkrare i naturen

Sommarkvällar inbjuder såklart till grillning, oavsett väder, men det förutsätter också ansvar. Kolla så att det inte råder eldningsförbud, det innebär att all öppen eld är förbjuden.

› Läs mer om hur du grillar i det fria
Grilla säkrare med en gasolgrill
Fritid 2016-05-27

Grilla säkrare med gasolgrill

Det finns mycket att tänka på när du ska använda din gasolgrill i sommar. Självklart ska grillen placeras fritt, utan något som kan fatta eld i närheten.

› Mer om gasolgrill får du här
Barnvakta din grill
Fritid 2016-05-27

Barnvakta din grill

När sommaren och grillfester med nära och kära, stora och små, kommer, är det alltid bra att vara förberedd. Här kommer lite curlingtips till dig. Saker som är bra att tänka på.

› Läs mer om hur du grillar säkrare