Badvett – så badar du säkert

Kvinna som badar
Kvinna som badar

Kolla in ICAs båtförsäkring!

Hos ICA Försäkring får du mycket båtförsäkring för pengarna. Du får skydd för skador båten får på sjön och under uppläggningen, skadegörelse och mycket mer.

› Läs mer om vår båtförsäkring

När solen gassar och temperaturen stiger är det många som gillar att ta ett svalkande dopp. Men det finns också risker med att befinna sig i och vid vatten. Juli månad är den tid på året då flest personer omkommer i drunkningsolyckor, enligt Svenska Livräddningssällskapet. Läs mer om badvett, HLR och andra livsviktiga tips för en trygg sommar nedan.

Vattensäkerhet

Drunkningsolyckor kan hända överallt där vatten finns: bassänger, sjöar, hav, mindre vattendrag och till och med i badkar. Det kan vara svårt att märka att någon håller på att drunkna då det ofta sker både snabbt och tyst. Därför handlar vattensäkerhet såväl om förebyggande åtgärder som att lära sig att agera rätt om olyckan ändå skulle vara framme.

Förebygg drunkningsolyckor

Det finns en hel del att göra för att minska risken för drunkningsolyckor, både för barn och vuxna. Nedan följer sju allmänna råd för att öka ditt badvett och förebygga olyckor vid vatten:

  • Lär dig själv och dina barn att simma, och fortsätt att öva på det! 
  • Lämna aldrig barn i vatten utan uppsikt, inte ens för att kolla mobilen lite snabbt.
  • Använd inte alkohol eller droger i närheten av vatten såsom på stränder eller båtar.
  • Ha flytväst när du och barnen åker båt, och låt även barnen ha flytväst om de leker nära vatten eller på bryggor. 
  • Hoppa eller dyk aldrig i okänt vatten.
  • Knuffa aldrig någon annan och håll aldrig fast någon annan i vattnet.
  • Töm små plastpooler för barn på vatten när de inte används.

Om du ska köpa nya flytvästar till familjen kan du läsa vår guide om hur du väljer rätt flytväst till barnen.

Agera rätt om olyckan är framme

Trots att drunkningsolyckor ofta sker snabbt och tyst finns några tecken som kan indikera att någon håller på att drunkna. Det kan vara svårighet att hålla sig flytande, desperata armrörelser i vattnet och kämpande andning. Däremot är det väldigt få som orkar skrika och ropa på hjälp när de är i nöd i vatten. 

Om någon håller på att drunkna är det första du ska göra att ropa på hjälp och ringa 112, eller be någon annan att göra det. Därefter ska du försöka få upp personen ur vattnet, gärna med något redskap såsom en livboj eller något annat som personen kan ta tag i. Använd också redskapet om du behöver simma ut till den som behöver hjälp.

När du fått upp personen ur vattnet behöver du undersöka om personen andas. Lägg personen på rygg och titta om bröstkorgen och magen rör sig. Du kan också lägga ditt öra mot personens mun och näsa för att känna och höra om det strömmar in och ut luft där. Kontrollera också om personen reagerar på tilltal, sväljer eller rör på sig. 

Om personen inte andas ska du direkt påbörja hjärt-lungräddning (HLR).

HLR vid drunkning

HLR består av två moment: bröstkompressioner och inblåsningar. Ju tidigare HLR påbörjas, desto större chans att personen överlever ett potentiellt hjärtstopp. Det bästa är att gå en kurs i HLR för att veta hur du ska agera i en nödsituation. Om du inte har gått en kurs och ställs inför att ge någon annan HLR får du råd av larmoperatören när du ringer 112. Ha gärna telefonen på högtalarfunktion när du ringer så att du har händerna fria. 

HLR på en vuxen person består av 30 bröstkompressioner varvat med två inblåsningar. En bröstkompression innebär att du trycker rytmiskt med båda händerna samtidigt på bröstkorgen. Trycket ska vara på din handlov. Oftast behöver man trycka hårdare än vad man tror, bröstkorgen ska gå ned ca 5–6 cm när du trycker. 

När du gjort 30 kompressioner klämmer du ihop personens näsborrar och lyfter huvudet bakåt. Gör sedan två inblåsningar med mun mot mun-metoden. Blås in och kolla samtidigt på personens bröstkorg och se till att den höjer sig vid inblåsningen. Därefter återgår du till kompressionerna och upprepar hela processen tills ambulanspersonal är på plats. 

HLR på barn vid drunkning 

När det kommer till barn beror ett hjärtstopp oftast på att barnet inte kunnat andas, medan det för vuxna oftare beror på hjärtsjukdom. HLR på barn skiljer sig åt beroende på barnets ålder, framför allt om det handlar om ett spädbarn under 1 år. 

Om ett barn mellan 0-1 år inte andas eller har en onormal andning ska du omedelbart göra fem inblåsningar. Placera din mun över både barnets näsa och mun samtidigt och blås in den luft du har i din mun, vilket tar ungefär en sekund per inblåsning. Titta på barnets bröstkorg och sluta blås in luft när bröstkorgen höjer sig. Sedan gör du 15 bröstkompressioner på bröstbenets nedre halva med två fingrar, så att bröstkorgen går ned cirka fyra centimeter. Därefter fortsätter du med två inblåsningar och varvar med 15 bröstkompressioner.

När det kommer till barn som är över 1 år behöver du anpassa mängden luft i inblåsningarna efter barnets storlek, och istället för att blåsa in luft i både näsa och mun håller du för barnets näsborrar med fingrarna och blåser in luft i munnen. Sluta blåsa in luft när bröstkorgen höjs. Bröstkompressionerna görs med ena handloven på bröstbenets nedre halva. Hur mycket du ska trycka beror på barnets ålder, men mellan 4–6 cm. Växla mellan två inblåsningar och 15 bröstkompressioner tills ambulans är på plats.

Läs mer om drunkningsolyckorHLR för vuxna och HLR för barn hos 1177.

Källor: Svenska Livräddningssällskapet och 1177

Kolla in ICAs båtförsäkring!

Hos ICA Försäkring får du mycket båtförsäkring för pengarna. Du får skydd för skador båten får på sjön och under uppläggningen, skadegörelse och mycket mer.

› Läs mer om vår båtförsäkring

Artikeln publicerad 2023-04-12

Fler nyheter


Person vid laptop
Fritid 2024-02-27

ID-kapning – när någon använder ditt personnummer

ID-kapning, eller identitetsstöld, kan leda till stora problem för den som drabbas – för att inte tala om det obehagliga i att någon annan använder dina uppgifter och utger sig för att vara du. Tyvärr är ID-kapning idag ett av Sveriges vanligaste brott, men även om bedragarna har blivit väldigt skickliga finns det några saker du kan göra för att minska risken att drabbas.

› Tips som skyddar dig
Båt vid brygga i sjö
Fritid 2024-02-27

Köpa båt – viktigt att tänka på

Drömmer du om att köpa båt? Oavsett om du ska köpa din första båt någonsin eller redan har ägt ett par båtar finns en del att hålla koll på när du ska göra båtaffärer. Ska du köpa en begagnad båt är det till exempel mycket viktigt att ni upprättar ett köpekontrakt. Här kan du läsa mer om det och andra tips när du ska köpa båt.

› Läs mer
Artikelbild
Fritid 2024-01-18

Vårrusta båten – checklista för en njutningsfull båtsäsong

Tillhör du båtfolket? Nu börjar uppladdningen inför en efterlängtad säsong på vattnet. Bädda för maximal njutning och minimalt med problem genom att ge båten en ordentlig genomgång innan du sjösätter och tar premiärturen. 

Här tipsar vi om de viktigaste sakerna på att-göra-listan för dig som ska vårrusta båten. Vi listar också vad som kan vara bra att ha i båten under säsongen. 

› Vårrusta båten – här är checklistan
Cyklist på bro i snö och mörker
Fritid 2023-11-08

Träna utomhus på vintern – känn dig säker

Låt inte mörkret och kylan hindra dig från att cykla, löpträna eller ta promenader ute på vintern. Här kommer några tips som gör det säkrare både för dig och dina medtrafikanter att träna utomhus på vinterväglag.

› Våra tips för säkrare träning i mörker
Nu är det högsäsong för cyklar
Fritid 2023-05-17

Stöldskydda din cykel och håll tjuvarna borta

Intresset för cykling har skjutit i höjden de senaste åren då allt fler väljer att använda cykeln både som transportmedel och för träning. Tyvärr är cyklar också ett attraktivt byte för tjuvar, men det finns en hel del du kan göra för att minska risken att bli av med din cykel. 

› Så kan du försvåra för cykeltjuven
julgranskula i julgran
Fritid 2022-12-05

Avbeställningsskydd – hur och när gäller det?

Du har planerat resan för månader sedan och allt är bokat och betalt inför julledigheten. Men ett par dagar före avresan slår influensan till. Hur var det nu med avbeställningsskydd? Här får du veta när det ingår och hur det gäller.

› Läs om när det ingår och hur det gäller
Artikelbild
Fritid 2022-07-05

Så gäller försäkringen vid inställda flyg på grund av strejk

Många resenärer har drabbats av den strejk som just nu sker på SAS. Plan blir antingen försenade eller inställda helt och många tvingas tänka om eller avbryta sina resor. Så gäller försäkringen om ditt plan blir försenat eller inställt på grund av strejk.

› Så gäller din försäkring
flygplanskö
Fritid 2022-06-10

Långa köer på flygplatsen - så gäller reseförsäkringen

Nu närmar sig semestertider och för många bär det kanske av utomlands för första gången sedan pandemin startade. Men för alla som planerar att flyga i närtid finns också en oro i och med flygplatskaos som kantas av långa köer. Vi reder ut hur försäkringen funkar om du missat planet till följd av köerna.

› Så gäller reseförsäkringen
Kvinna går på stranden
Fritid 2022-05-20

Försäkring vid resa, vilket skydd är bäst?

Äntligen dags att åka på den efterlängtade semesterresan? Glöm inte att kolla upp dina försäkringar innan du åker, så att du slipper riskera en ekonomisk kalldusch om något skulle gå fel. Reseskydd kan finnas både i kreditkortsförsäkringen, hemförsäkringen och som särskild reseförsäkring. Känns det rörigt? Vi hjälper till att reda ut det hela.

› Läs om vad de olika försäkringarna täcker
Fästing
Fritid 2022-05-17

Skydda dig mot fästingarna i sommar

Tillhör du de som älskar att vara utomhus? När våren kommer och äntligen tar med sig värmen blir också ofta utflykterna fler. Men när det blir varmare i luften är det också något annat som vaknar till liv, fästingarna.  

› Så skyddar du dig i sommar
Fika på piazza
Fritid 2022-04-15

Checklista för resan – missa inget viktigt

Nu vågar många boka semesterresor utomlands igen. Det är alltid mycket att tänka på inför en utlandsresa, speciellt nu när olika länder fortfarande har olika restriktioner och rekommendationer. Vi bjuder på en checklista för din resa, som hjälper dig få koll på vad som gäller just nu.

› Läs vår checklista inför resan
Segelbåt
Fritid 2022-03-07

Sälja båt – tips för en lyckad försäljning

Är det dags att säga hejdå till din pärla? Att sälja båt är en stor affär. Vi hjälper dig att maxa dina möjligheter till en lyckad försäljning.  

› Så lyckas du med din båtförsäljning
Artikelbild
Fritid 2021-11-22

Inställt flyg eller förseningar? Så får du ersättning

Resor blir inte alltid som vi tänkt oss. Ofta råkar vi ut för förseningar, och ibland till och med inställda flyg. Då är det bra att ha koll på vad du har för rätt till kompensation från dina försäkringar och ditt flygbolag. Vi hjälper dig reda ut möjligheterna till ersättning om ditt flyg blir inställt eller försenat.

› Inställt och försenat flyg –så får du ersättning
Stulen cykel
Fritid 2021-09-07

Stulen cykel? Så gör du

Fler och fler väljer att cykla till jobb, skola och fritidsaktiviteter.   Det är förstås positivt för både hälsan och miljön, men det har också gjort att antalet cykelstölder ökat de senaste åren. Cykelstöld är ett av de vanligaste egendomsbrotten. Så – vad gör du om du får din cykel stulen? Vi guidar dig.

› Stulen cykel – läs vår guide
Stå på stege och måla
Fritid 2020-12-04

Visste du att de flesta olycksfallen sker hemma?

Känner du dig tryggare hemma än i trafiken? Då är det kanske dags att tänka om, eftersom mångdubbelt fler skadar sig i eller vid bostaden än ute i trafiken. Här får du veta vilka olyckor i hemmet som är vanligast och hur du kan förebygga dem.

› Så skadar vi oss i hemmet
Livbij i hamn - ICA Försäkrings tips inför båtupptagning
Fritid 2020-10-05

Checklista för båtupptagningen

Efter en skön båtsäsong är det dags att ta upp båten. Här får du bra tips om vad du behöver tänka på för att öka säkerheten vid båtupptagningen och minska risken för skador och stöld under vintern.

› Så förbereder du båten inför vintern
Mygga som sticker
Fritid 2019-10-04

Undvik denguefeber på resan

De senaste åren har denguefeber blivit allt vanligare och under 2019 har flera utbrott av sjukdomen härjat i bland annat Centralamerika och Asien, där även svenska turister blivit smittade. Här får du veta hur du skyddar dig mot denguefeber och andra myggburna sjukdomar när du reser utomlands.

› Så skyddar du dig
Cykel vid fjord i Norge
Fritid 2019-05-17

Cykelsemester för alla smaker

Oavsett om du är vältränad eller bekväm, om du gillar utmaningar eller kultur – det finns cykeläventyr för alla smaker. Så dra bort barn och vänner från skärmarna och ta med dem på en cykelsemester i sommar!

› Inspirerande tips och säkra råd
Ungdomar på moped
Fritid 2019-01-28

Så mycket kan det kosta att bli skadad på långresan

När du är ung och planerar för en långresa utanför Europa är det viktigt att kolla upp så att du har ett bra reseskydd. Det kan spara hundratusentals kronor om du råkar ut för sjukdom eller olycksfall på resan.

› Se prisexempel för vård utanför Europa
Gående på mörk, regnvåt gata
Fritid 2019-01-23

Störst risk att bli påkörd i gatubelysning

Under vinterhalvåret ökar risken för gående att bli påkörda i trafiken. 40 procent av alla trafikolyckor med gående inblandade händer när det är mörkt. Och de flesta av de här olyckorna sker där det finns gatubelysning. Genom att välja bra reflexer kan du undvika att drabbas.

› Läs vår reflexguide
Artikelbild
Fritid 2019-01-06

Vad täcker en drulleförsäkring?

Drulleförsäkring, eller otursförsäkring som det ibland kallas, heter egentligen allriskförsäkring. Oftast är den ett tillägg till den vanliga hemförsäkringen, men det finns även drulleförsäkring för bil. Allrisktillägget är tänkt att gälla för oväntade och vardagliga situationer, till exempel när en olycka inträffar eller om du råkar göra sönder någon av dina egna saker.

› Exempel på när drulleförsäkringen gäller
Fötter i vattenbrynet
Fritid 2018-11-21

Tips till dig som vill bo utomlands över vintern

Allt fler svenskar väljer att tillbringa vintern utomlands, till exempel i Frankrike, Spanien eller Thailand. Funderar du också på att fly mörkret och kylan? Vi frågade ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér om vad man ska tänka på.

› Vardagsekonomen svarar
ICAs reseförsäkring
Fritid 2018-06-28

Fem nya reseförsäkringar för korta och långa resor

Nu kan du köpa din reseförsäkring på ICA! Våra reseförsäkringar kan fungera både som förstärkning och självriskskydd till reseskyddet i hemförsäkringen och som en självständig försäkring när hemförsäkringens reseskydd upphör efter 45-60 dagar.

› Så fungerar reseförsäkringarna
Geting på äpple
Fritid 2018-06-13

Getingar – så undviker du dem i sommar

Getingstick utgör i de flesta fall ingen större fara om du inte är allergisk, men de kan ändå göra ordentligt ont. Här får du tips på hur du slipper getingstick, hur du tar bort getingbon där hemma och vad du gör om du blivit stucken.

› Läs vår getingguide
Fortsätt njuta av att vara ute på vintern med rätt halkskydd
Fritid 2018-03-21

Undvik att stå på öronen när det blir halt

När det töar och fryser om vartannat kan det bli ordentligt halt. Vi går igenom några hjälpmedel som kan minska risken att halka både till vardags och om du tränar ute om vintern.

› Så minskar du risken att halka
Resväska på avvägar
Fritid 2018-03-20

När bagaget blir försenat

Vad är det egentligen som gäller när ditt incheckade bagage inte kommer fram samtidigt som du till ditt resmål? Här får du veta vad du ska göra och hur du kan få ersättning.

› Så kan du få ersättning
Stetoskop och bosniskt formulär
Fritid 2018-02-20

Det här gäller för vård och vårdkostnader i EU-/EES-länder och Schweiz

Om du råkar ut för sjukdom eller olycka när du är på tillfälligt besök i ett annat EU-/EES-land eller Schweiz har du rätt till nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i det landet. Här är viktig info inför resan.

› Om EU-kortet och ersättning
Vad är olycksfallsskada
Fritid 2017-11-15

Skydd mot olyckor med olycksfallsförsäkring

En olycksfallsförsäkring skyddar dig förstås inte mot olyckor, men den kan ge dig ekonomisk ersättning oavsett om det är en stor eller liten olycka. Vi på ICA vill hjälpa dig till en tryggare, enklare och billigare vardag, både vid matbordet, ute i skogen eller var du än är.

› Läs om vad du kan få ersättning för
Person som upptäcker att plånboken är borta
Fritid 2017-11-13

Åh nej, min plånbok är borta!

Är du helt säker på att plånboken är borta? Då finns ingen tid att förlora om du vill slippa bedrägerier. Här har du en färdig checklista med vad du ska göra – både på en gång och de närmaste veckorna.

› Här är checklistan
Cyklist med cykelhjälm
Fritid 2017-09-11

Guide – så väljer du rätt cykelhjälm

Vid en cykelolycka är det ofta huvudet som får ta största smällen. Tar du på dig en hjälm minskar du risken att skadas allvarligt med mer än hälften. Här är några saker som är viktiga att tänka på när du väljer hjälm.

› Tips när du ska köpa hjälm
Person som håller i sin smartphone
Fritid 2017-08-17

Skydda mobilen på bästa sätt

Att skada eller tappa bort sin mobiltelefon är både tråkigt och dyrt, men det finns sätt att minska risken för att det händer. Här är några enkla saker att tänka på.

› Läs mer
Kolla att reseförsäkringen gäller om du är eller varit sjuk
Fritid 2017-03-13

Därför bör du kolla att reseförsäkringen gäller

Visst är det härligt att resa? Och om drömresan hägrar så kanske du inte låter något stoppa dig, särskilt inte lite sjukdom. Men det kan ändå vara bra att kontrollera vissa saker innan du köper biljetten och ger dig ut på drömresan.

› Mer om varför du bör kolla att reseförsäkringen gäller
Du halkar väl inte runt där ute utan att ha en olycksfallsförsäkring
Fritid 2016-11-17

Lätt som en plätt att skaffa en olycksfallsförsäkring

Du halkar väl inte runt där ute utan att ha en olycksfallsförsäkring? Det är försäkringen som alla borde ha efter att man försäkrat sitt hem eller sin bil. För en låg månadskostnad har du ett skydd som är ovärderligt om du skulle råka ut för ett plötsligt oförutsett olycksfall.

› Mer om varför du ska skaffa en olycksfallsförsäkring
Artikelbild
Fritid 2016-09-06

Det där händer inte mig

Fortfarande tänker ganska många så. Skulle man nu mot förmodan ändå råka ut för en olycka, inser man snabbt vad mycket hjälp man kunnat få från en olycksfallsförsäkring.

› Mer om värdet av att ha en olycksfallsförsäkring
Artikelbild
Fritid 2016-09-01

Vad händer om robotgräsklipparen blir stulen?

Har du en robotgräsklippare eller funderar du på att skaffa en? Priset för en robotgräsklippare är fortfarande relativt högt och många frågar sig vad som händer om den skulle bli stulen. Här får du veta hur hemförsäkringen gäller.

› Bra att veta om du har en robotgräsklippare
Så bevarar du bäst dina digitala bilder
Fritid 2016-08-10

Så bevarar du bäst dina digitala bilder

Varje år fotograferas det flera hundra miljarder bilder världen över och det är inte helt ovanligt att man knäpper några hundra bilder under semestern. Vi tipsar dig därför hur du bevarar dina digitala bilder och minskar risken att förlora dem vid en brand eller inbrott.

› Till våra tips hur du bäst bevarar dina digitala bilder
Grilla säkrare i naturen
Fritid 2016-05-27

Grilla säkrare i naturen

Sommarkvällar inbjuder såklart till grillning, oavsett väder, men det förutsätter också ansvar. Kolla så att det inte råder eldningsförbud, det innebär att all öppen eld är förbjuden.

› Läs mer om hur du grillar i det fria
Grilla säkrare med en gasolgrill
Fritid 2016-05-27

Grilla säkrare med gasolgrill

Det finns mycket att tänka på när du ska använda din gasolgrill i sommar. Självklart ska grillen placeras fritt, utan något som kan fatta eld i närheten.

› Mer om gasolgrill får du här
Barnvakta din grill
Fritid 2016-05-27

Barnvakta din grill

När sommaren och grillfester med nära och kära, stora och små, kommer, är det alltid bra att vara förberedd. Här kommer lite curlingtips till dig. Saker som är bra att tänka på.

› Läs mer om hur du grillar säkrare