Köpa båt – viktigt att tänka på

Drömmer du om att köpa båt? Oavsett om du ska köpa din första båt någonsin eller redan har ägt ett par båtar finns en del att hålla koll på när du ska göra båtaffärer. Ska du köpa en begagnad båt är det till exempel mycket viktigt att ni upprättar ett köpekontrakt. Här kan du läsa mer om det och andra tips när du ska köpa båt.

Vilken båt ska du välja?

Kanske har du redan en idé om vilken typ av båt du vill köpa men det kan vara bra att tänka igenom valet en extra gång innan du slår till. Vad ska du till exempel använda båten till och hur stor budget har du? Olika båttyper såsom motorbåt, segelbåt, roddbåt, yacht, elbåt och husbåt har givetvis lite olika syften och medför också olika stora kostnader.

Användningsområde

Det första du bör göra när du ska köpa båt är att fundera över hur du vill använda båten. Ska hela familjen kunna ge sig ut på långa turer eller är det du själv som vill kunna åka och fiska ibland? Är segling din grej eller vill barnen åka vattenskidor och wakeboard efter båten?

Kostnad

Vad det kostar att ha båt beror på en rad olika faktorer. Räkna inte bara med båtens inköpspris när du tänker igenom din budget utan fundera också på om du kommer att behöva en båtplats, hur du ska vinterförvara båten och transportera den på land samt kostnader för underhåll, reparationer, bränsle och båtförsäkring.

Kvinna står i garage/verkstad med båt i bakgrunden och hund bredvid sig.

Kolla in ICAs båtförsäkring

Hos ICA Försäkring får du mycket båtförsäkring för pengarna. Du får skydd för skador båten får på sjön och under uppläggningen, skadegörelse och mycket mer.

Läs mer om vår båtförsäkring

Köpa begagnad båt med köpekontrakt

När du köper en begagnad båt av en privatperson finns mycket att hålla koll på, och extra viktigt är det att du och säljaren skriver ett köpekontrakt. Konsumentverket har till exempel en köpekontraktsmall som går utmärkt att använda.

Checklista vid köp av begagnad båt:

  • Kontrollera säljaren. Ta reda på om säljaren är den som faktiskt äger båten och be om legitimation när ni träffas.

  • Kolla upp att båten inte är stulen. Hos Larmtjänst listas båtar som är rapporterade som stulna och därmed efterlysta.

  • Kontrollera båtens handlingar. Be om kvitton, försäkringspapper och servicehistorik.

  • Kontrollera att båten är CE-märkt. Om en båt är tillverkad efter 1998 måste den vara CE-märkt, annars får den inte säljas i Sverige.

  • Gör en besiktning av båten. Använd en oberoende besiktningsman eller gör själv en utförlig kontroll av t ex båtens skrov, botten, däck, drivlina, bälgar, tätningar, genomföringar, mast, rigg och andra delar.

  • Provkör båten tillsammans med säljaren. Starta och lyssna på båtens motor, kör en sväng och kontrollera att all utrustning fungerar som den ska.

  • Skriv på köpekontraktet.

Köpa ny båt

När du köper en ny båt av en båthandlare eller -förmedlare gäller istället konsumentköplagen. Det innebär bland annat att båthandlaren ansvarar för ursprungliga fel på båten och att du har reklamationsrätt i tre år. Du har alltså ett starkare konsumentskydd då än om du köper en begagnad båt.

Hos en båthandlare har du ofta möjlighet att ta ett lån med båten som säkerhet. Du kan också ta ett separat privatlån för att finansiera båten.

Fler båttips

Dags att sälja båten? Läs våra tips för en lyckad båtförsäljning

Har du en båt med utombordare? Skaffa rätt stöldskydd för din båtmotor