Kapad identitet, eller identitetsstöld, kan leda till stora problem för den som drabbas. Här är några tips som skyddar dig.
Så kallad ID-kapning är ett växande problem. Det kan bland annat innebära att någon annan köper saker i ditt namn på webben eller använder dina personuppgifter för att ta lån och krediter. Bedragare kan komma åt din identitet och dina kortuppgifter på olika sätt, till exempel om du blir av med din plånbok. Försök därför att inte lägga den ifrån dig, till exempel i en öppen väska, i shoppingvagnen eller i bilen – även om den är låst.
Något som blivit allt vanligare de senaste åren är att bedragare via nätet lyckas ta sig in i register hos företag som säljer varor över nätet och på det sättet kan lägga beslag på sparade adress- och kortuppgifter. Läs också om hur du handlar säkert på nätet.
Kolla hemförsäkringen
Om du blivit utsatt för ID-stöld kan det kan vara svårt att reda ut på egen hand. Genom ICAs hemförsäkring kan du få hjälp med kostnaden för juridisk hjälp ifall du råkar ut för betalningskrav för sådant du inte köpt eller lån du inte tecknat.
Du kan själv öppna och stänga ditt kort för utlandsköp
Att ha dina bankkort spärrade för utlandsköp kan skydda dig mot vanliga typer av bedrägerier. Hos ICA Banken är ditt bankkort automatiskt stängt för köp utanför Europa. Du kan när som helst ändra köpspärren i appen eller internetbanken. Om du tillåter köp i en ny region, till exempel inför en utlandsresa, glöm inte att slå på spärren igen efteråt! Du kan även välja att stänga möjligheten att använda kortet för köp hos webbutiker som inte kräver godkännande med exempelvis Mobilt BankID.
Spärra ditt personnummer för kreditupplysning
Har du blivit av med bankkort eller ID-handlingar kan du spärra ditt personnummer för kreditupplysningar. Spärren börjar gälla inom en timme hos alla anslutna kreditupplysningsföretag och ligger kvar i 14 dagar.
Den här spärren ska inte användas i förebyggande syfte. Om du vill hålla koll på ifall någon försöker låna eller handla i ditt namn finns det tjänster som ger dig ett meddelande direkt i mobilen när någon tar en kreditupplysning på dig. Då kan du ta kontakt med kreditbolaget för att stoppa lånet eller krediten.
Lås brevlådan
Om bedragare dessutom kommer åt att vittja din brevlåda kan de få tillgång till viktiga uppgifter. De kan också göra både adressändring och kreditupplysning, eller beställa varor i ditt namn – utan att du märker något. Du kan själv spärra obehörig adressändring i Skatteverkets e-tjänst.