Guide – välj rätt flytväst till barnen

Barn med flytväst på bräda
Barn med flytväst på bräda För barn som är bra på att simma är en vanlig flytväst, också kallad seglarväst, ett bra val.

Toppenbetyg till ICAs barnförsäkring

Tummen uppVår barnförsäkring hamnar på delad förstaplats i jämförelsen hos Konsumenternas Försäkringsbyrå. Den ger ett bra skydd vid sjukdom, olycksfall och invaliditet.

› Barnförsäkring – läs mer och köp

5 tips vid vård av sjukt barn

ICA Banken ger info och råd om ersättning, anmälan och utbetalning vid VAB.

› Så klarar du VAB-tiden

Den bästa flytvästen för barn behöver inte vara den dyraste. Här får du veta vad du ska tänka på när du väljer flytväst till baby, småbarn och äldre barn.

Var noga med passformen

Det är livsviktigt att flytvästen sitter bra, så att den till exempel inte kan halka av i vattnet. Köp därför aldrig flytväst i en större storlek, som barnet kan växa i! När västen sitter på ska du kunna lyfta upp västen i öglan som sitter i nacken utan att barnets haka glider ner genom halsöppningen. Ta med ditt barn så att det får prova flytvästen i butik. Där kan ni få hjälp att hitta rätt storlek och passform. Kolla att västen är CE-märkt och välj en färg som syns bra i vattnet.

Räddningsväst till de minsta

Små barn ska ha räddningsväst med stor krage som finns för barn från tre kilo och uppåt. Räddningsvästen är utformad så att den vänder barnet på rygg i vattnet och stödjer huvudet. Det bästa är om västen är enkel för en vuxen att sätta på, men svår för barnet att ta av på egen hand.

Barn som nyss lärt sig simma

Även om ditt barn blivit lite större och lärt sig simma – överskatta inte simförmågan! Att ramla i sjön med kläder, kanske med kallt vatten och vågor, är något helt annat än en simbassäng. Välj en flytväst märkt med 100 N, vilket betyder att den har tillräcklig bärkraft för icke simkunniga. Ju högre tal, desto större flytkraft.

Flytväst för äldre barn

När ditt barn blivit en säker simmare är en vanlig flytväst, som också kallas seglarväst, ett bra val. Eftersom den inte har någon rem i grenen är passformen viktig. Om västen sitter för löst riskerar den att glida uppåt när barnet ramlar i vattnet. Då blir det svårare att simma och i värsta fall kan barnet ramla ur flytvästen. Låt gärna barnet prova att bada i västen i början av säsongen för att se hur den fungerar på.

Glömt att ta med flytvästen?

Upptäcker du för sent att du glömt ta med flytväst till barn eller vuxna finns det flytvästdepåer i många kommuner i Sverige. Det kan till exempel vara räddningstjänsten, campingplatser eller turistbyrån på orten som lånar ut flytvästar, eller hyr ut för en billig peng.

Varning för uppblåsbart

Undvik uppblåsbara västar till barn som inte är bra simmare. Tänk också på att uppblåsbara arm- och simringar aldrig kan ersätta en flytväst.

 

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Toppenbetyg till ICAs barnförsäkring

Tummen uppVår barnförsäkring hamnar på delad förstaplats i jämförelsen hos Konsumenternas Försäkringsbyrå. Den ger ett bra skydd vid sjukdom, olycksfall och invaliditet.

› Barnförsäkring – läs mer och köp

5 tips vid vård av sjukt barn

ICA Banken ger info och råd om ersättning, anmälan och utbetalning vid VAB.

› Så klarar du VAB-tiden

Artikeln publicerad 2019-06-12

Fler nyheter


Baby som håller i en vuxens finger - om ICA Försäkrings barnförsäkring
Familj 2020-12-10

5 vanliga frågor om att försäkra barn

Hur stor skillnad är det på olika barnförsäkringar? Och går det att byta barnförsäkring till ett annat bolag? Per Täckenström på ICA Försäkring ger svar på några vanliga frågor om att försäkra barn.

› Varför behöver man barnförsäkring?
Läkare och patient
Familj 2020-12-03

Vad är ekonomisk invaliditet?

Skulle du bli skadad eller sjuk så att du inte längre kan jobba fullt ut kan det få stor inverkan på din ekonomi, både under ditt arbetsliv och efter. Med rätt försäkring kan du få ersättning för ekonomisk invaliditet.

› Om skador och ersättningar
Babyhand i vuxen hand
Familj 2020-02-10

Skaffa barn – vilka försäkringar behövs?

Försäkringar innebär ekonomisk trygghet om något skulle hända. När ni bildar familj kan den tryggheten kännas viktigare än tidigare. Här listar vi de viktigaste försäkringarna för den blivande barnfamiljen.

› Från gravidförsäkring till låneskydd
Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken
Familj 2019-10-04

5 försäkringar du inte ska vara utan

Vilka försäkringar behöver man för att ha ett bra skydd när något händer som slår hårt mot ekonomin, till exempel arbetslöshet eller långtidssjukskrivning? Här svarar Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken, på vilket grundskydd som är bra att ha.

› Dessa är de viktigaste försäkringarna
Person med jordglob under armen
Familj 2019-08-12

Tips till dig som vill studera utomlands

Att studera utomlands ger dig eller ditt vuxna barn en fantastisk möjlighet att lära känna en annan kultur, träna språk och knyta värdefulla kontakter. Men det är ofta mer jobb än man kan tro att ordna utlandsstudier. Vi ger dig bra tips för att komma igång.

› Så kommer du igång
Små barn som leker på stranden
Familj 2019-05-22

Resa med barn på semestern

Här tipsar vi om hur du reser tryggt och säkert med barn. Du får veta vad du ska tänka på när du bokar resan, vad som gäller för vaccinationer och försäkringar samt hur du gör om barnet råkar ut för magsjuka eller behöver läkarvård.

› Smarta och säkra tips
Barn på skateboard
Familj 2018-08-24

Så får du barnen att släppa skärmen och röra sig mer

Det finns många stillasittande aktiviteter som lockar i barnens vardag. Samtidigt visar all forskning att barnen mår bättre både fysiskt och psykiskt av att röra på sig. Så här får du små och stora barn att hitta rörelseglädjen.

› Tjata mindre – aktivera mera
Gravidförsäkring box ICA Försäkring
Familj 2018-08-23

Gravidförsäkringen som skyddar både föräldrarna och bebisen

Det senaste tillskottet i ICAs försäkringsfamilj är vår gravidförsäkring. Den ger ett bra skydd för den gravida, bebisen och partnern från tidigast gravidvecka 22 och fram tills bebisen fyller sex månader.

› Så fungerar den
Barn som hjälper till att laga mat
Familj 2018-08-01

Hur försäkrar man bonusfamiljen?

Hur gäller försäkringarna när barn bor växelvis hos sina föräldrar? Och täcker de hela familjen med både mina och sambons barn och husdjur? Här reder vi ut vad som gäller för hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och husdjursförsäkring när du har bonusfamilj eller bor med barnen varannan vecka.

› Läs vad som gäller för olika försäkringar
Julklappar vid granen
Familj 2017-12-05

Årets julklappstips – rimmade och klara!

För dig som känner att en elcykel inte är årets julklapp för dina nära och kära – eller för din ekonomi – kommer här några andra, bra tips. För att spara tid åt dig i julruschen bjuder vi dessutom på rimförslag.

› Fem säkra presenttips