På icaforsakring.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2017-11-02

Störst risk att bli påkörd i gatubelysning

Gående på mörk, regnvåt gata
Gående på mörk, regnvåt gata Att du själv ser bättre i gatubelysning betyder inte att du syns bättre i trafiken.
Olycksfallsförsäkring

Just nu: Köp olycksfallsförsäkring och få 30.000 bonuspoäng!

Passa på att köpa ICA Försäkrings olycksfallsförsäkring under november. Just nu får du nämligen 30.000 extra bonuspoäng att handla för i ICA-butikerna.

› Köp olycksfallsförsäkring

Under vinterhalvåret ökar risken för gående att bli påkörda i trafiken. 40 procent av alla trafikolyckor med gående inblandade händer när det är mörkt. Och de flesta av de här olyckorna sker där det finns gatubelysning. Genom att välja bra reflexer kan du undvika att drabbas.

Nu går vi in i den mörka årstiden, med allt kortare dagar. Då är det lätt att överskatta hur bra du syns i trafiken. Sanningen är att om du har mörka kläder och går över en gata i mörkret så syns du först på ca 25 meters håll i strålkastarljuset från en bil. Det är en extremt kort sträcka, särskilt om det är blött eller halt på vägen, och det gäller att bilföraren är på alerten för att inte riskera en olycka. Med en vanlig reflex kan du öka den sträckan till ungefär 125 meter. En reflex kan med andra ord vara en billig livförsäkring.

Låt dig inte luras av gatubelysningen

Många känner sig tryggare i stadstrafiken, med gatlyktor och ljusskyltar. Men det är en falsk trygghet; De flesta olyckor med gående sker i tätbebyggda områden med gatubelysning. Att du själv ser bättre betyder alltså inte att du syns bättre. Var extra försiktig om det regnar eller snöar. Då syns du som allra sämst utan reflexer.

Vilka reflexer är bäst?

Utbudet av reflexer är större än någonsin. Tänk bara på att köpa reflexer som är godkända, med SIS- eller CE-märkning. Använd gärna flera stycken så att du syns från olika håll, gärna på ställen som är i rörelse. Och sätt dem långt ner på kroppen – då syns de bättre i bilarnas halvljus. Här är några typer av reflexer:

Prismareflex Hängande prismareflex – Reflekterar mycket bra och rör sig. Du syns mycket bra.
Mjuk reflex Hängande mjukplastreflex – Reflekterar oftast bra och rör sig. Du syns bra.
Snap on-reflex
Snap on reflexband – Ojämn kvalitet beroende på tillverkare. Du syns som regel bra när de sitter på handleder eller ben.
Självhäftande småreflexer
Självhäftande reflex för kläder och barnvagnar – Oftast för små för att synas bra på håll. Använd många för att få en större reflekterande yta, eller välj en annan reflex.
LED-reflex Reflex med LED-lampa – Syns bra på håll. Tänk på att en röd lampa kan misstas för bakljuset på en cykel på väg bort.

Slitage minskar effekten

Byt ut dina reflexer regelbundet. De blir nämligen märkbart sämre med tiden av smuts och slitage. Reflexer som finns på kläder slits extra mycket på grund av tvätt. Man brukar räkna med att reflexer behöver bytas efter tre år. Så här kan du testa hur din reflex mår:

Testa din gamla reflex

Häng upp den bredvid en ny och godkänd reflex i ett mörkt rum och lys på båda reflexerna med en ficklampa från några meters avstånd. Om den gamla reflexen är märkbart sämre än den nya är det dags att slänga den.

Sätt reflex på barnvagn och husdjur

Cyklar du är det lag på både reflexer och belysning. Glöm heller se till att dina fyrbenta vänner syns i mörkret, som hunden, katten eller hästen. Har du barnvagn är det smart att sätta fast rejäla reflexer runt om hela vagnen.

Källa: Trafikkalendern.se, trafikverket.se

Olycksfallsförsäkring

Just nu: Köp olycksfallsförsäkring och få 30.000 bonuspoäng!

Passa på att köpa ICA Försäkrings olycksfallsförsäkring under november. Just nu får du nämligen 30.000 extra bonuspoäng att handla för i ICA-butikerna.

› Köp olycksfallsförsäkring

Fler nyheter


Vad är olycksfallsskada
Person 2017-11-15

Skydd mot olyckor med olycksfallsförsäkring

En olycksfallsförsäkring skyddar dig förstås inte mot olyckor, men den kan ge dig ekonomisk ersättning oavsett om det är en stor eller liten olycka. Vi på ICA vill hjälpa dig till en tryggare, enklare och billigare vardag, både vid matbordet, ute i skogen eller var du än är.

› Läs om vad du kan få ersättning för
Person vid laptop
Person 2017-11-13

ID-kapning – när någon använder ditt personnummer

Kapad identitet, eller identitetsstöld, kan leda till stora problem för den som drabbas. Här är några tips som skyddar dig.

› Tips som skyddar dig
Person som upptäcker att plånboken är borta
Person 2017-11-13

Åh nej, min plånbok är borta!

Är du helt säker på att plånboken är borta? Då finns ingen tid att förlora om du vill slippa bedrägerier. Här har du en färdig checklista med vad du ska göra – både på en gång och de närmaste veckorna.

› Här är checklistan
Artikelbild
Person 2017-09-19

Vad täcker en drulleförsäkring?

Drulleförsäkring, eller otursförsäkring som det ibland kallas, heter egentligen allriskförsäkring. Oftast är den ett tillägg till den vanliga hemförsäkringen, men det finns även drulleförsäkring för bil. Allrisktillägget är tänkt att gälla för oväntade och vardagliga situationer, till exempel när en olycka inträffar eller om du råkar göra sönder någon av dina egna saker.

› Exempel på när drulleförsäkringen gäller
Cyklist med cykelhjälm
Person 2017-09-11

Guide – så väljer du rätt cykelhjälm

Vid en cykelolycka är det ofta huvudet som får ta största smällen. Tar du på dig en hjälm minskar du risken att skadas allvarligt med mer än hälften. Här är några saker som är viktiga att tänka på när du väljer hjälm.

› Tips när du ska köpa hjälm
Barnsäkerhet
Person 2017-05-22

Hur barnsäkrar jag mitt hem?

Många barn skadar sig i hemmet varje år helt i onödan, olycksfall som ganska enkelt skulle kunna undvikas. Små olyckor kommer att hända oavsett hur väl förberedd man än är, det är så livet är med barn. Däremot gäller det att se till att inte de små olyckorna blir allvarliga.

› Så barnsäkrar du ditt hem