Barn i bil – det här gäller

Här hittar du svar på vanliga frågor och våra bästa tips för barn i bil!

Barn i framsätet

När det kommer till att ha barn i framsätet är det främst dig själv och dina förutsättningar du bör utgå från. Det finns nämligen ingenting som säger att det är säkrade att ha barnen i baksätet - förutsatt att du har en bil där man kan koppla ur airbag i framsätet. Många väljer att ha barn i framsätet om man till exempel kör själv med barnet för att få bättre uppsyn. Andra tycker att det är enklare att fokusera på körningen när barnet sitter bak.

Som du kanske märker finns det inga självklara för- och nackdelar, och det gäller att hitta vad som passar bäst för dig. Det absolut viktigaste när det kommer till säkerhet och barn i framsätet är att du behöver koppla ur din airbag. Beroende på vilken bil du har kan detta vara något du enkelt gör med din bilnyckel, men för att vara på den säkra sidan kan du lämna in bilen till en verkstad som gör jobbet åt dig. I din bils instruktionsbok hittar du vad som gäller för just din bil.

Ett tips för dig som föredrar att ha ditt barn i baksätet är att köpa en liten spegel som du placerar i baksätet i linje med backspegeln. På det sättet kan du lättare hålla koll på ditt barn även när du kör själv.

När får barn sitta i framsätet

Det finns egentligen ingenting som säger att du inte får ha ditt barn i framsätet redan från födseln. Det finns alltså ingen skillnad på barnsäkerhet i bil oavsett om du väljer att ha ditt barn i baksätet eller framsätet så länge du kopplar bort airbag.

När får barn använda enbart bilens bälte

Barn ska enligt svensk lag ska alla barn som är kortare än 135 centimeter sitta i någon slags skyddsanordning enligt transportstyrelsen. Däremot rekommenderar forskare att barn använder någon slags skyddsanordning i bilen fram till cirka 10-12 år.

Barn utan bilstol

Om du hamnar i ett läge där du behöver ta dig någonstans tillsammans med ditt barn och inte har tillgång till bilstol, är det bäst att se över alternativa möjligheter. Kan du exempelvis åka kollektivtrafik eller ta en länger promenad? Om du har möjlighet kan du exempelvis åka taxi. Se då till att ringa taxibolaget och säkerställ att de har en bilstol som är godkänd och anpassad för ditt barns ålder.

Guide välj rätt bilbarnstol

Guide till rätt bilbarnstol

Det finns en hel del att tänka på när du ska köpa bilbarnstol. Vi har samlat allt från information om montering, olika typer av bilstolar och annan viktig information. Läs guiden här!

Stödsamtal via BlueCall ingår

När du har någon av våra försäkringar ingår stödsamtal via BlueCall. Genom appen kan du chatta eller ringa och prata med en terapeut för att öka välmåendet och förebygga psykisk ohälsa.

› Mer om samtalsstödet

Bonus på ICA Försäkring

Samlingsbonus på dina försäkringar

Du som har flera försäkringar hos oss kan få en extra bonusutbetalning i januari varje år, på upp till 500 kr. Härligt va?

› Läs mer om hur det funkar