Fästingar på hund och katt

Fästingar kan bli en sommarplåga för både dig som djurägare och ditt husdjur. Här får du veta mer om vilka sjukdomar de kan sprida till hund och katt och hur du kan minska risken för fästingbett.

Fästingburna sjukdomar och symptom

De tre sjukdomar som kan smitta från fästing till hund och katt i Sverige är anaplasma, borrelia och TBE. Skulle din hund eller katt bli sjuk kan veterinärvården bli dyr. Se därför till att ha en bra hundförsäkring eller kattförsäkring. Det kan vara svårt att upptäcka att ditt husdjur har drabbats av just en fästingsjukdom då symptomen visar sig gansla lång tid efter smittillfället.

Anaplasma

De flesta husdjur som blir sjuka av fästingar har fått anaplasma. Både hund och katt kan drabbas, men anaplasma är ovanligare hos katt. Smittan förs över när fästingen sugit blod i minst ett dygn. Sedan tar det en till två veckor innan djuret blir sjukt. Symtomen kan till exempel vara slöhet, dålig aptit, feber, stelhet eller hälta som kommer och går. Kontakta en veterinär direkt om hunden får hög feber, eller om tillståndet är kraftigt försämrat. När man behandlat anaplasma hämtar sig djuret ofta snabbt.

Borrelia

Både hundar och katter kan bli smittade av borrelia, men väldigt få blir sjuka. Framför allt katter har visat sig vara mycket motståndskraftiga. De symptom som en hund eller katt kan uppvisa vid borrelia är att ett allmänt nedsatt välbefinnande, feber, hälta, har blivit magert eller är öm och stel i leder.

TBE

TBE är en typ av hjärnhinneinflammation som sprids av fästingar. Även om många katter och hundar bär på TBE-virus är det ovanligt att de får symtom. Sjukdomen är ännu ovanligare hos katter. De husdjur som trots det blir sjuka kan uppvisa olika symtom: hög feber, vinglighet, kramper eller förändrat beteende. Sjukdomen kan bli mycket allvarlig och det finns ingen effektiv behandling. TBE kan inte smitta mellan hund och människa.

Ta bort fästingen på ett säkert sätt

Om du upptäcker en fästing på din hund eller katt är det viktigt att försöka ta bort den så fort som möjligt eftersom risken för sjukdom ökar ju längre tid fästingen sitter kvar. Använd en pincett eller ännu hellre en fästingborttagare för att ta bort fästingen. Så här gör du:

  • Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt.

  • Dra rakt ut och försök se till att hela fästingen följer med.

Ibland kan delar av fästingens käkparti eller främre benpar blir kvar, men oftast innebär inte det någon ökad risk för sjukdom. Du kan försöka dra ut de kvarvarande fästingdelarna med en pincett, men det är inget måste utan oftast brukar sådant stötas ut av huden. Det kan klia och bli rött där fästingen suttit och ibland bildas en liten sårskorpa men det brukar försvinna efter några dagar.

Tänk på

Använd aldrig nagellack, fotogen, smör eller liknande för att ta bort fästingar. Då är risken större att ditt husdjur får i sig smitta. Försöka inte heller ta bort fästingen med fingrarna eller en pincett, eftersom delar av den kan bli kvar och irritera huden.

Förebygg fästingsjukdomar

Det kan vara svårt att undvika fästingbett helt och hållet men om du regelbundet kontrollerar ditt husdjurs päls kan du minska risken för att en fästing biter sig fast en längre tid och sprider eventuell smitta.

  • Kamma eller borsta igenom pälsen ofta, helst efter varje promenad. Titta noga efter krypande fästingar och tänk på att de kan vara mycket små.

  • Leta igenom pälsen varje dag för att hitta fästingar som bitit sig fast.

  • Ta bort eventuella fästingar som bitit sig fast med fästingplockare så fort som möjligt.

Även om hundar och katter sällan blir sjuka av fästingar, riskerar de att ta med dem in till oss människor. Fästingar som kryper i soffan och sängen kan bli en otrevlig överraskning och inte minst kan vi människor bli väldigt sjuka och drabbas av kvarstående besvär.

Skydda din hund och katt mot fästingar

På apoteket finns olika metoder att slippa få fästingar på ditt husdjur: vaccin, fästinghalsband, fästingmedel och fästingtabletter. De innehåller olika verksamma ämnen mot fästingar. En del behandlingar räcker hela säsongen och andra behöver upprepas med några veckors mellanrum.

Håll koll på om ditt djur får biverkningar och byt i så fall till ett annat medel. Det kan till exempel vara klåda, håravfall eller hudrodnad. Tänk också på att vissa fästingmedel för hund kan vara mycket giftiga för katter!

Vaccin mot borrelia

Det finns ett vaccin mot borrelia för hundar, men det skyddar inte mot TBE eller anaplasma. Vaccinet ges inledningsvis två gånger med tre veckors mellanrum och därefter en gång om året. Helst ska vaccinet ges på vintern eller tidigt på våren så att det hinner bildas så många antikroppar som möjligt innan säsongen drar igång. Eftersom vaccinet endast skyddar mot borrelia kan det inte fullt ut ersätta andra typer av fästingmedel.

Fästinghalsband

Ett fästinghalsband frisätter ett aktivt ämne direkt till hudens fettfilm och päls som gör att fästingar inte vill bita sig fast, och dödar de få som ändå lyckas göra det. Halsbandet har full effekt inom några dagar och ända upp till åtta månader, beroende på sort.

Fästingmedel

Flytande fästingmedel finns i flera olika varianter men alla appliceras direkt på djurets hud i nacken. Vissa medel blir kvar på huden och i pälsen medan andra absorberas av huden till blodet. Hur ofta du ska applicera fästingmedlet skiljer sig mellan olika preparat. Det kan vara bra att veta att vissa medel får minskad effekt om en hund exempelvis badar.

Fästingtabletter

Fästingtabletter ges via munnen till hund eller katt och har effekt inom ett dygn på både fästingar och annan ohyra såsom loppor och löss. Effekten varar mellan 4–12 veckor beroende på sort.

Fästingens utbredning och säsong

Tidigare fanns fästingar framför allt i södra Sverige men i takt med vårt förändrade klimat sprids den allt längre norrut. Fästingsäsongen är numera lång och kan i södra delarna av Sverige sträcka sig ända från mars till november. Där rekommenderas att skydda sin hund eller katt mot fästingar året runt. Fästingarna är ofta extra många i högt gräs, ris och låga buskar där vilda djur som harar, fåglar och rådjur gillar att vara – precis som våra hundar och katter.

Källor: FirstVet, Brukshundsklubben, Evidensias djurvårdsguide