Så hjälper du din hund och katt att klara nyårsraketerna

Ledsen hund som ligger på golvet
Ledsen hund som ligger på golvet Lämna inte hunden eller katten ensam på nyårskvällen

Husapotek för hund och katt

Hos Apotek Hjärtat hittar du läkemedel och produkter för vård och skötsel av ditt husdjur.

› Till apotekhjartat.se

Bra djurförsäkring till schysst pris

ICAs hund- och kattförsäkring är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår veterinärbesök hos den digitala veterinärkliniken FirstVet. 

› Läs mer och köp djurförsäkring

Köp hundmat på ICA Online

Många djur blir skrämda av smällare och fyrverkerier. Ungefär trettio procent av alla hundar är skotträdda, men också många katter. Vi tipsar om hur du kan göra nyårsafton lättare för ditt husdjur.

Antal raketer som smälls runt nyår har minskat en del de sista åren. Men för dig som har djur och bor i ett tätbebyggt område eller där det ofta smälls nyårsraketer, har vi samlat lite tips på hur du kan förbereda din pälskling.

Djurens öron är betydligt mer känsliga än våra. Smällarna och visslingarna från nyårsraketer kan därför vara plågsamma eller till och med göra fysiskt ont, något som kan göra hunden eller katten rädd. Det kan också vara det blinkande ljuset som skrämmer, eller kombinationen av ljud och ljus. Vissa husdjur kan vänja sig med åren, men många blir mer rädda för varje gång.

Detta kan du göra i god tid före nyår

 • Träna din hund eller katt så att den vänjer sig vid fyrverkeriljud. Det gör man med hjälp av särskilda inspelningar med fyrverkeriljud som spelas på låg volym. Så fort du märker att djuret blir stressat eller visar obehag måste du sänka ljudet. Annars är risken stor att du får motsatt resultat av träningen. För att få bra resultat behöver ni börja träna lång tid i förväg. Det är förstås enklast att lyckas med unga djur som ännu inte hunnit bli rädda, eller de som inte visar så stark rädsla. Om din hund eller katt redan är skotträdd, ta hjälp av en specialist för att lägga upp ett träningsprogram.
 • Prova receptfria preparat med lugnande effekt. Det finns olika typer av kosttillskott och feromoner. För hundar finns en så kallad Thundershirt, en typ av väst som kan verka lugnande. Tänk på att öva med västen i god tid, medan din hund är lugn. De här metoderna kan fungera bra mot mildare rädsla, eller som komplement till annan behandling för en väldigt rädd hund.
 • Kontakta veterinär för receptbelagda mediciner. Om du vet att din hund eller katt mår mycket dåligt av fyrverkerier kan du få lugnande och ångestdämpande medicin utskriven av veterinär. Det är viktigt att djurets hjärta och lungor är friska när det får den här typen av medicin. Därför behöver veterinären göra en hälsoundersökning.
 • Planera att resa bort. Om du bor i ett område där det skuts mycket fyrverkerier och har en skotträdd hund eller katt är en utväg att resa bort, till exempel till en sommarstuga. Vissa hotell i närheten av flygplatser, där det är fyrverkerifritt, tillåter att du övernattar med hund.

Under själva nyårsafton

På många orter börjar smällandet redan tidigt på dagen, ibland redan dagarna före nyår. Anpassa råden efter hur ditt djur reagerar på raketerna.

 • Ta in katten och rasta hunden i god tid innan det mest intensiva smällandet börjar, helst en bit utanför bebyggelse
 • När du är ute med hunden, håll den kopplad så att den inte kan rusa iväg om någon skulle skjuta raketer i närheten
 • När tolvslaget närmar sig, dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljud och ljus från raketerna
 • Ta aldrig med din hund till en plats där det skjuts fyrverkerier
 • Lämna inte hunden eller katten ensam medan det smäller
 • Om hunden eller katten är orolig, försök avleda uppmärksamheten med saker du vet att den tycker om – en rolig leksak eller något gott att tugga på
 • Tycker ditt djur om att åka bil, ta en tur med bilen
 • Om ditt djur gömmer sig, låt det hållas

Gott nytt år till dig och din pälskling önskar ICA Försäkring!

Källor: Firstvet, Svenska Kennelklubben

Husapotek för hund och katt

Hos Apotek Hjärtat hittar du läkemedel och produkter för vård och skötsel av ditt husdjur.

› Till apotekhjartat.se

Bra djurförsäkring till schysst pris

ICAs hund- och kattförsäkring är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår veterinärbesök hos den digitala veterinärkliniken FirstVet. 

› Läs mer och köp djurförsäkring

Köp hundmat på ICA Online

Artikeln publicerad 2022-11-28

Fler nyheter


Katt med nöjt ansiktsuttryck inbäddad i mjuk filt
Djur 2024-04-05

Köpa katt – vad är bra att tänka på?

Funderar du på att köpa eller adoptera en katt och undrar vad som egentligen gäller med vaccinering, id-märkning, registering och försäkring? Här går vi igenom det viktigaste du behöver veta när du skaffar katt eller kattunge.

› Läs mer
Hundvalp i högt gräs
Djur 2024-03-21

Fästingar på hund och katt

Fästingar kan vara en riktig plåga för både dig som djurägare och ditt husdjur. Här får du veta mer om vilka sjukdomar de kan sprida till hund och katt och hur du kan minska risken för fästingbett. 

› Så förebygger du fästingbett
Valp nosar på kvinna
Djur 2024-01-29

Att tänka på när du ska köpa hund

Vilken hundras passar dig? Vad gäller för vaccinering av hundvalp? Och var köper man ens en hund? Detta och mycket mer får du svar på i vår guide inför hundköpet.

› Råd till dig som ska välja och köpa valp
Digitala veterinärbesök ingår i ICAs djurförsäkring.
Djur 2023-08-07

Träffa veterinären online

När du köper en hund- eller kattförsäkring genom ICA Försäkring ingår digitala veterinärbesök i din försäkring. Men hur går egentligen ett besök till och vad kan man få hjälp med?

› Så träffar du veterinären direkt från soffan
Hundar
Djur 2022-04-19

Vanliga hundsjukdomar

Nästan alla hundägare kan skriva under på att livet med sin fyrfotade bästis är toppen. Lika härligt som det är att ha hund är det tufft när den är sjuk. Du kanske inte kan skydda din pälskling mot allt, men det kan vara bra att ha koll på vilka sjukdomar din hund kan drabbas av. Här listar vi de vanligaste hundsjukdomarna, och vilka symptom du ska vara uppmärksam på. 

› Läs mer om de vanligaste hundsjukdomarna
Hund i bil
Djur 2022-03-07

Resa med hund

Funderar du på att ta med din pälskling på utlandssemestern? Idag blir det allt vanligare att ta med sin fyrfotade familjemedlem på resan. Men hur funkar det rent praktiskt? Och vad ska man tänka på? Vi har samlat tips för dig som vill resa med hund.  

› Läs våra tips om att resa med hund
Veterinärvård för hund och katt
Djur 2021-04-13

Välj rätt belopp för veterinärvård och självrisk när du försäkrar din hund eller katt

Veterinärvård för din hund eller katt kan kosta mycket. Hur stor del av kostnaden du behöver stå för själv beror på vilka val du gör när du tecknar försäkringen. Det kan vara ett svårt beslut – både känslomässigt och ekonomiskt. Vi hjälper dig på vägen och ger exempel på vad olika veterinärbesök kan kosta.

› Läs mer om veterinärvårdsbelopp och självrisk
Hund i bur, om smuggelhundar, ICA Försäkring
Djur 2020-04-27

Därför ska du aldrig köpa en smuggelhund

Varje år smugglas minst 600 hundar in i Sverige. De säljs ofta på några av våra vanligaste köp- och säljsajter, med annonser där hundarnas bakgrund inte avslöjas. Även om de här hundarna är lika söta som andra, innebär de en hälsofara för dig – men också för andra människor och djur. Du riskerar dessutom att stödja brottslig verksamhet med ditt köp. Fredrik Livijn och André Andersson på tjänsten Skaffa Hund berättar hur man avslöjar oseriösa säljare.

› Så avslöjas bedragare
Hund under filt
Djur 2019-06-12

Första hjälpen för hund och katt

Skärsår, förgiftning, ormbett och värmeslag är bara några av de saker som kan drabba din hund eller katt. Här kan du läsa mer om hur du ska agera och vad du behöver ha hemma.

› Om olyckan är framme
Katt och hund äter tillsammans
Djur 2018-05-08

Byta foder – vad ska man tänka på?

Att byta foder är något man normalt gör några gånger under hundens och kattens liv, inte minst för att näringsbehovet förändras efter ålder. En annan anledning kan vara att hunden inte verkar må helt bra av det den äter. Vi bad de ansvariga för ICAs djurmat om råd kring vad man ska tänka på vid foderbyte.

› Så gör du - steg för steg
Husse med kattunge
Djur 2018-01-25

ID-märkning – säkraste sättet att få tillbaka din katt

Varje år försvinner många katter hemifrån. En del av dem kan lyckligt återförenas med sina ägare, medan andra förblir olösta försvinnanden. För att inte drabbas av detta kan du ID-märka din katt, antingen med chip eller tatuering.

› Så funkar tatuering och chip
ICA Försäkrings hundförsäkring får höga betyg av Konsumenternas Försäkringsbyrå
Djur 2017-03-17

Konsumenternas höga betyg till vår hundförsäkring

ICA Försäkrings hundförsäkring placerade sig bland de topprankade i Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse av försäkringar för hundar.

› Läs mer om jämförelsen av hundförsäkringar
Nu kan du köpa kattförsäkring hos ICA Försäkring
Djur 2017-02-08

Välj den bästa kattförsäkringen!

Med ICA Försäkrings kattförsäkring får du en prisvärd försäkring och precis som vår hundförsäkring har den ett omfattande innehåll redan från grunden.

› Läs mer om vår nya kattförsäkring
Hundförsäkring till bra pris finns nu hos ICA Försäkring
Djur 2017-02-03

Välj den bästa hundförsäkringen!

Vi utökar nu vårt försäkringsutbud med djurförsäkringar och först ut är vår hundförsäkring. Tanken med vår hundförsäkring är att ge dig och din pälskling ett prisvärt alternativ där du redan från början får ett omfattande innehåll.

› Läs mer om vår nya hundförsäkring