5 vanliga frågor om att försäkra barn

Baby som håller i en vuxens finger - om ICA Försäkrings barnförsäkring
Baby som håller i en vuxens finger - om ICA Försäkrings barnförsäkring

Toppenbetyg till ICAs barnförsäkring

Tummen uppVår barnförsäkring hamnar på första plats i Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse. Hos oss får ditt barn ett bra skydd vid sjukdom, olycksfall och invaliditet.

› Barnförsäkring – läs mer och köp

Hur stor skillnad är det på olika barnförsäkringar? Och går det att byta barnförsäkring till ett annat bolag? Per Täckenström på ICA Försäkring ger svar på några vanliga frågor om att försäkra barn.

Varför ska man ha barnförsäkring?

En barnförsäkring kan göra en enorm skillnad den dag något händer – och resten av livet. Det menar Per Täckenström, ansvarig för personförsäkringar på ICA Försäkring. Här ger han några exempel:

Medicinsk invaliditet – ersättning för nedsatt fysisk förmåga

– Om barnet man förlorar någon förmåga, till exempel skadar ett knä permanent eller får försämrad syn, ger försäkringen ekonomisk kompensation. Det gäller också ett antal kroniska sjukdomar. Vid svårare handikapp kan det handla om stora summor, vilket kan vara till stor hjälp för ekonomin senare i livet.

Ekonomisk invaliditet – ersättning för förlorad arbetsförmåga

– När barnet drabbats av medicinsk invaliditet på grund av en skada eller sjukdom kanske det blir svårt att klara sig i arbetslivet. Här kan ersättningen för ekonomisk invaliditet i barnförsäkringen vara livsavgörande. Den betalas ut som en engångssumma och kan uppgå till flera miljoner kronor. Läs mer om ekonomisk invaliditet.

Vårdersättning – kompensation för förlorad arbetsinkomst

– Behöver du vara borta från jobbet en tid för att vårda ett skadat eller svårt sjukt barn ger barnförsäkringen förstärkning i ekonomin utöver vårdbidraget från Försäkringskassan.

Diagnosersättning – engångsbelopp vid vissa allvarliga diagnoser

– Om barnet får en kritisk sjukdom betalas ett större engångsbelopp ut direkt för att minska den ekonomiska smällen under den kritiska sjukperioden. Det gäller till exempel cancer, barnreumatism, hjärtoperation och psykiska diagnoser som anorexi, ADHD eller autism.

Hur länge gäller barnförsäkringen och när kan man senast skaffa den?

– Barnförsäkringen gäller fram till barnet fyller 25 år, och du kan köpa den när som helst fram till 18-årsdagen. Häromdagen hade vi till exempel en kund som köpte barnförsäkring till sin 17-åring. Olycksstatistiken har en topp i 20-25-årsåldern och då har man ett mycket bättre skydd genom barnförsäkringen än olycksfallsförsäkringen. Barnförsäkringen täcker dessutom sjukdomar.

Kan man byta barnförsäkring?

– Rent tekniskt går det bra att byta barnförsäkring. Se bara till att du får en motsvarande försäkring godkänd i det nya bolaget, så att du inte får sämre villkor. Skulle ni upptäcka en sjukdom kan det ibland bli lite bökigt att reda ut vilket bolag som ska betala, eftersom det beror på när de allra första symtomen visade sig. Om ditt barn har en sjukdomshistoria tycker jag att du ska tänka till en extra gång innan du byter.

Hur stor skillnad är det på olika barnförsäkringar?

– Vad som ersätts skiljer i princip inte mellan olika barnförsäkringar. Däremot kan det vara en enorm skillnad på hur stor ersättningen är, på ett helt annat sätt än hem- och bilförsäkringar. Skälet till att ICAs barnförsäkring får så hög placering i jämförelsen på konsumenternas.se är att vi ger mer än dubbelt så mycket i ersättning vid medicinsk och ekonomisk invaliditet jämfört med många andra stora, etablerade bolag. Vi vet hur avgörande de delarna kan vara för barnet och familjen, så visst är det skillnad.

Räcker det inte med kommunens barnförsäkring?

– Kommunens försäkring gäller för alla barn i förskolan och skolan. I vissa kommuner gäller försäkringen dygnet runt, medan andra kommuner bara försäkrar barnen medan de är i verksamheten, inte på fritiden och lov. Det är viktigt att komma ihåg att kommunens försäkring bara gäller olycksfall, inte sjukdomar. Dessutom är beloppen väldigt begränsade, särskilt vid invaliditet. Vad många inte vet är att det är vanligare att barn får bestående skador av sjukdomar än av olycksfall. Sammantaget kan den kommunala försäkringen inte alls ersätta en vanlig barnförsäkring.

Toppenbetyg till ICAs barnförsäkring

Tummen uppVår barnförsäkring hamnar på första plats i Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse. Hos oss får ditt barn ett bra skydd vid sjukdom, olycksfall och invaliditet.

› Barnförsäkring – läs mer och köp

Artikeln publicerad 2020-12-10

Fler nyheter


Artikelbild
Familj 2023-08-23

Försäkringar vid skilsmässa och separation

Förutom alla känslor som ska hanteras vid en skilsmässa eller separation ställs man också inför mycket praktiskt som ska tas tag i. För att ge en hjälpande hand i det som redan kan vara nog svårt och krångligt har vi sammanställt vad som gäller för olika försäkringar när ni går skilda vägar. Vad händer till exempel med hemförsäkringen vid skilsmässa och separation? Och går det att få rättshjälp via hemförsäkringen när man tillhör samma hushåll? 

› Läs mer
Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken
Familj 2023-03-10

Så gäller försäkringen på skidresan

Många åker till fjällen så här års och både på väg dit eller på plats kan det hända saker där en försäkring hjälper till. ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjélmer delar med sig av några tips på försäkringar som kan vara extra bra att ha på fjällsemestern.

› De här försäkringarna kan vara bra att ha
blomma
Familj 2022-12-13

Livförsäkring eller bolåneskydd - vad är skillnaden?

Ibland tar livet nya, oplanerade vägar framåt. En försäkring kanske inte kan ändra på din livssituation, men den kanske kan underlätta den. Både livförsäkring och bolåneskydd är till för att hjälpa dig eller dina närstående ekonomiskt när det som mest behövs. Det kan handla om andra förutsättningar i vardagen som gör att ekonomin påverkas, som dödsfall, sjukdom, skada eller annat. Vi reder ut skillnaden mellan livförsäkring och bolåneskydd, och i vilka situationer försäkringarna är bra att ha.

› Så skiljer sig försäkringarna
Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken
Familj 2022-12-03

5 försäkringar du inte ska vara utan

Vilka försäkringar behöver man för att ha ett bra skydd när något händer som slår hårt mot ekonomin, till exempel arbetslöshet eller långtidssjukskrivning? Här svarar Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken, på vilket grundskydd som är bra att ha.

› Dessa är de viktigaste försäkringarna
barn som cyklar
Familj 2022-04-14

Lära barn att cykla – så gör du

När solen tittar fram och gruset på gatorna har sopats bort är det många som blir extra sugna på att plocka fram cykeln. Att cykla är en viktig färdighet och ett stort steg för den som ska lära sig. Men hur lär man någon hur man gör egentligen? Här kommer några tips för dig som vill lära ditt barn att cykla.

› Läs mer om hur du lär ditt barn cykla
Artikelbild
Familj 2022-01-21

Varför ska man ha en livförsäkring?

Nu kan du skaffa en livförsäkring hos oss. Men när kan man egentligen behöva en livförsäkring? Med hjälp av vår produktansvarige Per Täckenström, reder vi ut när och varför det kan vara läge att skaffa en livförsäkring.

› Läs om när man kan behöva en livförsäkring
Artikelbild
Familj 2021-10-15

Samtalsterapeut online via BlueCall – så kan du få hjälp

Om du har en försäkring hos oss har du möjlighet att få samtalsstöd via BlueCall – en app för digitala stödsamtal. Här ger BlueCall fem konkreta tips för att hantera oro.

› Så fungerar samtalsstöd hos BlueCall
Läkare och patient
Familj 2020-12-03

Vad är ekonomisk invaliditet?

Skulle du bli skadad eller sjuk så att du inte längre kan jobba fullt ut kan det få stor inverkan på din ekonomi, både under ditt arbetsliv och efter. Med rätt försäkring kan du få ersättning för ekonomisk invaliditet.

› Om skador och ersättningar
Babyhand i vuxen hand
Familj 2020-02-10

Skaffa barn – vilka försäkringar behövs?

Försäkringar innebär ekonomisk trygghet om något skulle hända. När ni bildar familj kan den tryggheten kännas viktigare än tidigare. Här listar vi de viktigaste försäkringarna för den blivande barnfamiljen.

› Från gravidförsäkring till låneskydd
Person med jordglob under armen
Familj 2019-08-12

Tips till dig som vill studera utomlands

Att studera utomlands ger dig eller ditt vuxna barn en fantastisk möjlighet att lära känna en annan kultur, träna språk och knyta värdefulla kontakter. Men det är ofta mer jobb än man kan tro att ordna utlandsstudier. Vi ger dig bra tips för att komma igång.

› Så kommer du igång
Barn med flytväst på bräda
Familj 2019-06-12

Guide – välj rätt flytväst till barnen

Den bästa flytvästen för barn behöver inte vara den dyraste. Här får du veta vad du ska tänka på när du väljer flytväst till baby, småbarn och äldre barn.

› Livsviktiga råd
Små barn som leker på stranden
Familj 2019-05-22

Tips för dig som ska resa utomlands med barn

Här tipsar vi om hur du reser utomlands tryggt och säkert med barn. Du får veta vad du ska tänka på när du bokar resan, vilka vaccinationer och försäkringar som kan vara bra och hur du gör om barnet råkar ut för magsjuka eller behöver läkarvård.

› Läs våra tips inför utlandsresan med barnen
Barn på skateboard
Familj 2018-08-24

Så får du barnen att släppa skärmen och röra sig mer

Det finns många stillasittande aktiviteter som lockar i barnens vardag. Samtidigt visar all forskning att barnen mår bättre både fysiskt och psykiskt av att röra på sig. Så här får du små och stora barn att hitta rörelseglädjen.

› Tjata mindre – aktivera mera
Gravidförsäkring box ICA Försäkring
Familj 2018-08-23

Gravidförsäkringen som skyddar både föräldrarna och bebisen

Det senaste tillskottet i ICAs försäkringsfamilj är vår gravidförsäkring. Den ger ett bra skydd för den gravida, bebisen och partnern från tidigast gravidvecka 22 och fram tills bebisen fyller sex månader.

› Så fungerar den
Barn som hjälper till att laga mat
Familj 2018-08-01

Hur försäkrar man bonusfamiljen?

Hur gäller försäkringarna när barn bor växelvis hos sina föräldrar? Och täcker de hela familjen med både mina och sambons barn och husdjur? Här reder vi ut vad som gäller för hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och husdjursförsäkring när du har bonusfamilj eller bor med barnen varannan vecka.

› Läs vad som gäller för olika försäkringar
Julklappar vid granen
Familj 2017-12-05

Årets julklappstips – rimmade och klara!

För dig som känner att en elcykel inte är årets julklapp för dina nära och kära – eller för din ekonomi – kommer här några andra, bra tips. För att spara tid åt dig i julruschen bjuder vi dessutom på rimförslag.

› Fem säkra presenttips