Byta foder – vad ska man tänka på?

Funderat på att byta foder till din katt eller hund? Vi har några tips på vägen.

Hund som sniffar i sin matskål

Att byta foder är något man normalt gör några gånger under hundens och kattens liv, inte minst för att näringsbehovet förändras efter ålder. En annan anledning kan vara att hunden inte verkar må helt bra av det den äter. Vi bad de ansvariga för ICAs djurmat om råd kring vad man ska tänka på vid foderbyte.

Valpen och kattungen behöver få mycket näring för att växa, medan ett vuxet djur behöver ett mer balanserat energiinnehåll. I takt med att våra djur blir äldre och mindre aktiva sjunker energibehovet, men de behöver fortfarande få i sig tillräckligt med vitaminer.

Fasa in successivt och varsamt

När det är dags för ett nytt foder är det viktigaste att byta successivt. Både hundar och katter har ett ganska känsligt mag- och tarmsystem och när man byter foder kan balansen förändras mycket. Det gäller att låta bakteriefloran anpassa sig till den nya maten under minst en vecka. Ibland kan det ta mycket längre tid än så, beroende på hur känslig din katt eller hund är.

Gör så här:

Börja med att ge det nya fodret som godis vid träning och promenader. Efter det kan du börja blanda försiktigt med maten. De första dagarna ger du en fjärdedel av det nya fodret och resten av det gamla. Efter några dagar kan du ta hälften av varje, för att ytterligare några dagar ta mest nytt foder och bara lite av det gamla. Efter ca 10 dagar kan du prova att gå över helt till det nya fodret. Håll koll på hur magen reagerar och låt det ta den tid ditt husdjur behöver. Avföringen ska inte vara lös, utan fast. Enstaka hundar kan behöva upp till sex veckors upptrappning, medan andra kan klara av ett byte direkt utan större problem.

Tänk på detta:

  • Undvik helst att ge ditt djur matrester, hundgodis och annat under den här perioden och strax efter. Annars kan det vara svårt att veta var problemet ligger om magen börjar krångla.

  • Håll koll på vikten före och efter foderbytet så att du försäkrar dig om att hunden eller katten får i sig lagom mängd energi och näring. Tänk också på att inte gå över till vuxenfoder för tidigt. Då får valpen eller kattungen inte i sig tillräckligt med näringsämnen.

  • Sist men inte minst – se till att det alltid finns tillgång till friskt vatten!

Vit hund med lång, krullig päls gäspar stort.

Försäkring för din fyrfotade vän

Vår djurförsäkring för katt och hund är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår fria veterinärbesök på den digitala veterinärkliniken FirstVet.

Läs mer och köp djurförsäkring