Försäkra solceller

Nyfiken på solceller? Vi guidar dig i hur försäkringen gäller.

Försäkra solceller - så funkar det

Har du, eller funderar du på att skaffa solceller? Grattis, det är ett stort steg att investera i förnyelsebar el. Oavsett om du har vårt grundskydd eller tillägget Hus Plus, är dina solceller skyddade via egendomsskyddet i vår husförsäkring och fritidshusförsäkring. Det gäller oavsett om dina solceller sitter på taket eller garaget.

Har du Hus Plus är dessutom även din elproduktion försäkrad. Då får du inte bara ersättning om dina solceller går sönder eller får en skada, du får också ersättning för den uteblivna elproduktionen.

 Läs mer och köp husförsäkring

Ersättning vid utebliven elproduktion

Intresset för solceller och förnyelsebar energi ökar takt med att elpriserna blir högre. Funderar du på, eller har du investerat i förnyelsebar energi för huset? Med Hus Plus får du ersättning om något skulle hända som gör att din elproduktion uteblir.

Vi erbjuder dig som har investerat i solceller, vind eller vattenkraft ersättning för utebliven elproduktion. Det betyder att om du får en skada som gör att det inte går att producera el, ersätter vi den förlorade elproduktionen under tiden som skadan åtgärdas. Dessutom helt utan självrisk.

Så funkar det:

  • Vi ersätter upp till 50 kronor per dag i upp till 24 månader.
  • Vi ersätter upp till 30 000 kronor totalt per skada.

Bra att tänka på för dig som funderar på att installera solceller

När du ska installera solceller finns det en hel del grejer som är bra att tänka på. Vi bjuder på några handfasta tips:

  • Fundera på var du vill placera solcellerna. Bäst är rakt söderläge, men andra väderstreck funkar också. Tänk på saker som takets lutning, riktning, elnät och skuggning. Idag finns solkartor du kan ta hjälp av för att se hur solen strålar.
  • Använd behörig installatör. Det är en stor investering, och något du kommer ha nytta av länge. Öka säkerheten och livslängden på dina solceller genom att använda dig av behörig installatör.
  • Livslängd på solceller. Du beräknas tjäna in investerade pengar efter cirka 10–15 år, och solcellernas livslängd är minst 30 år. Med andra är det något du kommer ha nytta av länge.
  • Lagra energi eller sälja el? Genom ett solcellsbatteri kan du lagra el och använda vid ett senare tillfälle, men den mest ekonomiskt lönsamma strategin är att sälja tillbaka din överskottsel till ditt elbolag.
  • Hur många solceller vill du installera? Tänk på hur mycket pengar du vill investera och hur mycket elförbrukning hushållet har innan du bestämmer dig.

Vanliga frågor och svar

Behöver jag göra ändring i min försäkring när jag skaffar solceller?
Nej, dina solceller är försäkrade när du har vår husförsäkring. Du behöver alltså inte kontakta oss om du har installerat solceller.

Spelar det någon roll om solcellerna sitter på taket eller garaget?
Nej, oavsett var dina solceller sitter är det skyddade så länge de sitter på någon av de byggnader som står i ditt försäkringsbrev.

Om mina solceller är installerade på annan tomt, gäller försäkringen då?
Nej, dina solceller behöver sitta på ditt tak eller på anslutande byggnad för att försäkringen ska gälla.

Vad är det för självrisk?
Det är din valda grundsjälvrisk som gäller om du råkar ut för en skada,

Vad är det för åldersavdrag på solcellerna?
Det är inget åldersavdrag i två år, därefter är det ett avdrag på 10% per påbörjat år.

Vilka slags skador täcker försäkringen?
Försäkringen gäller bland annat om dina solceller ar skadats av till exempel brand, väder eller vid plötslig händelse. Med andra ord kan du känna dig trygg med vår husförsäkring.

Vad gör jag vid en skada på mina solceller?
Du anmäler enkelt en skada till oss online. Du kan också ringa oss på 033-47 47 90 så hjälper vi dig.

Anmäl skada för solceller

Låna till solceller

Om du är intresserad av att skaffa solceller och vill veta mer om hur du kan finansiera investeringen, kan du läsa om hur solcellslån på ICA Banken funkar.

Läs mer om solcellslån på ICA Banken

Stödsamtal via BlueCall ingår

När du har någon av våra försäkringar ingår stödsamtal via BlueCall. Genom appen kan du chatta eller ringa och prata med en terapeut för att öka välmåendet och förebygga psykisk ohälsa.

› Mer om samtalsstödet

Bonus på ICA Försäkring

Samlingsbonus på dina försäkringar

Du som har flera försäkringar hos oss kan få en extra bonusutbetalning i januari varje år, på upp till 500 kr. Härligt va?

› Läs mer om hur det funkar