Första hjälpen för hund och katt

Hund under filt
Hund under filt

Bra djurförsäkring till schysst pris

ICAs djurförsäkring för katt och hund är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår fria veterinärbesök på den digitala veterinärkliniken FirstVet.

› Läs mer och köp djurförsäkring

Köp hundmat på ICA Online

Husapotek för hund och katt

Hos Apotek Hjärtat hittar du läkemedel och produkter för vård och skötsel av ditt husdjur.

› Till apotekhjartat.se

Skärsår, förgiftning, ormbett och värmeslag är bara några av de saker som kan drabba din hund eller katt. Läs om hur du ska agera och vad du behöver ha hemma.

Husapotek till hund och katt – detta behöver du ha hemma

  • Självhäftande linda
  • Termometer, normal temperatur för hund och katt är ca. 38–39 grader
  • Bomull på rulle och kompresser
  • Koksaltlösning och klorhexidinlösning eller -schampo
  • Krage
  • Munkorg (till hund)
  • Vätskeersättning för husdjur
  • Plåster till matte eller husse
  • Telefonnummer till närmaste dygnet-runt öppna veterinärmottagning

Sår – om ditt husdjur hamnar i slagsmål eller skär sig

Det är tyvärr vanligt att trasigt glas eller andra vassa saker ger hundar och katter skärsår i tassar och nos. Men också om din hund eller katt varit i slagsmål är det bra att leta igenom hela djurets kropp efter sår. Om hunden eller katten är stressad eller har ont kan det vara bra att sätta på krage eller munkorg, så att du kan undersöka ordentligt utan att själv bli biten.

Småsår kan du ofta ta hand om själv. Klipp bort päls runt såret och tvätta rent 1-2 gånger om dagen med tvål och vatten alternativt klorhexidinlösning eller klorhexidinschampo. För sår på tassarna är ett tassbandage bra för att skydda såret från smuts. Använd sedan krage, så att djuret inte kommer åt att slicka såret medan det läker.

Du behöver åka till veterinär om katten eller hunden har:

  • sår som är minst en centimeter långt och två millimeter djupt, eller blöder mycket
  • sår som inte går att få rent med tvål och vatten eller koksaltlösning
  • sår som svullnar eller om det blir varigt trots att du tvättar

Om blödningen är kraftig, gör ett tryckbandage och håll djuret i stillhet på väg till veterinären.

Tänk på!

Använd aldrig starka medel som alsolsprit eller jodopax i öppna sår. Det gör att de läker sämre. Stryk inte heller salva på såret.

Hälta och benbrott

Om din katt eller hund haltar, försök undersöka benet för att hitta orsaken. Känn eller kläm försiktigt på huden, musklerna och runt lederna. Titta noga på klorna, trampdynorna och mellan tårna. När du tagit reda på var skadan sitter är det bra att rådfråga en veterinär. Mindre sår i tassarna kan du själv behandla, se ovan.

Om katten eller hunden inte kan stödja på benet alls, eller om det verkar brutet, ska du söka akut hjälp hos en veterinärmottagning. Om det är möjligt kan du försöka linda bomull och klibblinda runt benet tillsammans med något som stabiliserar, såsom hårt ihoprullade tidningar till en större hund eller en ren blompinne eller liknande till katt eller mindre hund.

Om ditt djur fått i sig något olämpligt eller farligt

Vantar, strumpor, leksaker, snören, stenar, plastpåsar, tamponger, bindor m.m. kan orsaka stopp i tarmen på ditt djur. Även tillagade kotlettben, fiskben eller kycklingben kan vara farliga. Kontakta därför veterinär omedelbart om du misstänker att djuret svalt något olämpligt. Ju snabbare djuret får vård, desto större chans är det att man kan få det att kräkas upp sakerna.

Om hunden eller katten ätit något som du misstänker kan vara giftigt, som choklad, giftiga växter, rengöringsmedel, läkemedel eller liknande, kan du också behöva hjälp av veterinär. Ta med förpackningen till det som djuret har fått i sig när det är möjligt. Information om vad som är giftigt hittar du hos giftinformationscentralen.

Vid algblomning i sjöar och hav kan det bildas gift i vattnet. Om din hund får i sig det kan den drabbas av algförgiftning – ett livshotande tillstånd. Tidiga symptom på algförgiftning är kan vara oro, darrighet och kräkningar. Om du tror att din hund är drabbad, skölj av den med rent vatten och åk direkt till närmaste veterinär.

Tänk på!

Mata inte djuret med salt för att få det att kräkas. Det kan leda till saltförgiftning, vilket kan vara dödligt. Rådfråga veterinär innan du försöker få djuret att kräkas upp något giftigt, eftersom det kan förvärra skadorna.

Ormbett

När en hund eller katt blir biten av en huggorm kan det bli både allvarligt och smärtsamt. Husdjuret kan snabbt bli trött och få en kraftig svullnad där ormen bitit, ofta i nosen eller benet. Om du misstänker eller ser att djuret blivit ormbitet ska du hålla det så stilla som möjligt för att undvika att giftet sprids. Kontakta veterinär omedelbart. Hunden eller katten behöver ofta läggas in för dropp, smärtlindring och observation. 

Tänk på!

Det är viktigt att inte röra bettstället. Försök alltså inte suga, kyla eller liknande, eftersom det kan göra att giftet sprids snabbare.

Hundar och värmeslag

Hundar kan inte kan reglera sin kroppstemperatur genom att svettas som vi människor och är därför värmekänsliga. Tidiga tecken på värmeslag kan vara att hunden flåsar kraftigt, har hög puls, dreglar och är orolig. Flytta hunden till en sval och skuggig plats och erbjud kallt vatten. Kyl ner hunden genom att duscha den med ljummet vatten – men absolut inte iskallt! Det är viktigt att hunden inte kyls ned för snabbt. Ett alternativ är att blöta ner handdukar med ljummet vatten och lägga på hunden. Byt dem ofta och se till att de täcker ljumskar, armhålor, trampdynor och huvud. Kontrollera kroppstemperaturen med termometer var femte minut. När temperaturen har gått ned till ca 39,5 ˚C. ska du avsluta behandlingen. Oavsett hur hunden mår måste du ta den till veterinär för kontroll, även efter lättare värmeslag.

Om hunden råkar ut för allvarligt värmeslag, så att den blir svag och vinglig, inte orkar resa sig och får andningssvårigheter, krävs akut vård hos veterinär. I ett sådant läge är varje minut dyrbar! Gör vad du kan för att kyla ned hunden på väg till mottagningen, till exempel genom att svepa in hunden i en blöt handduk under bilfärden och erbjuda kallt vatten att dricka.

Källa: FirstVet

Mer att läsa

När du tecknar djurförsäkring hos oss behöver du välja veterinärvårdsbelopp och självrisknivå.

Här får du guidning kring vad veterinärvård kan kosta och hur försäkringens pris påverkas av de belopp du väljer.

Läs om vad du behöver tänka på när du ska resa med hund.

Bra djurförsäkring till schysst pris

ICAs djurförsäkring för katt och hund är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår fria veterinärbesök på den digitala veterinärkliniken FirstVet.

› Läs mer och köp djurförsäkring

Köp hundmat på ICA Online

Husapotek för hund och katt

Hos Apotek Hjärtat hittar du läkemedel och produkter för vård och skötsel av ditt husdjur.

› Till apotekhjartat.se

Artikeln publicerad 2019-06-12

Fler nyheter


Digitala veterinärbesök ingår i ICAs djurförsäkring.
Djur 2023-08-07

Träffa veterinären online

När du köper en hund- eller kattförsäkring genom ICA Försäkring ingår digitala veterinärbesök i din försäkring. Men hur går egentligen ett besök till och vad kan man få hjälp med?

› Så träffar du veterinären direkt från soffan
Ledsen hund som ligger på golvet
Djur 2022-11-28

Så hjälper du din hund och katt att klara nyårsraketerna

Många djur blir skrämda av smällare och fyrverkerier. Ungefär trettio procent av alla hundar är skotträdda, men också många katter. Vi tipsar om hur du kan göra nyårsafton lättare för ditt husdjur.

› Läs våra tips
Hundar
Djur 2022-04-19

Vanliga hundsjukdomar

Nästan alla hundägare kan skriva under på att livet med sin fyrfotade bästis är toppen. Lika härligt som det är att ha hund är det tufft när den är sjuk. Du kanske inte kan skydda din pälskling mot allt, men det kan vara bra att ha koll på vilka sjukdomar din hund kan drabbas av. Här listar vi de vanligaste hundsjukdomarna, och vilka symptom du ska vara uppmärksam på. 

› Läs mer om de vanligaste hundsjukdomarna
Hund i bil
Djur 2022-03-07

Resa med hund

Funderar du på att ta med din pälskling på utlandssemestern? Idag blir det allt vanligare att ta med sin fyrfotade familjemedlem på resan. Men hur funkar det rent praktiskt? Och vad ska man tänka på? Vi har samlat tips för dig som vill resa med hund.  

› Läs våra tips om att resa med hund
Veterinärvård för hund och katt
Djur 2021-04-13

Välj rätt belopp för veterinärvård och självrisk när du försäkrar din hund eller katt

Veterinärvård för din hund eller katt kan kosta mycket. Hur stor del av kostnaden du behöver stå för själv beror på vilka val du gör när du tecknar försäkringen. Det kan vara ett svårt beslut – både känslomässigt och ekonomiskt. Vi hjälper dig på vägen och ger exempel på vad olika veterinärbesök kan kosta.

› Läs mer om veterinärvårdsbelopp och självrisk
Hund i bur, om smuggelhundar, ICA Försäkring
Djur 2020-04-27

Därför ska du aldrig köpa en smuggelhund

Varje år smugglas minst 600 hundar in i Sverige. De säljs ofta på några av våra vanligaste köp- och säljsajter, med annonser där hundarnas bakgrund inte avslöjas. Även om de här hundarna är lika söta som andra, innebär de en hälsofara för dig – men också för andra människor och djur. Du riskerar dessutom att stödja brottslig verksamhet med ditt köp. Fredrik Livijn och André Andersson på tjänsten Skaffa Hund berättar hur man avslöjar oseriösa säljare.

› Så avslöjas bedragare
Hundvalp i högt gräs
Djur 2019-05-17

Fästingar på hund och katt

Fästingar kan bli en sommarplåga för både dig som djurägare och ditt husdjur. Här får du veta vilka sjukdomar fästingarna kan sprida till hund och katt och hur du kan minska risken för fästingbett.

› Så förebygger du fästingbett
Valp nosar på kvinna
Djur 2019-02-14

Stora guiden inför hundköpet

Vilken hundras ska jag välja? Hur vet jag att valpen är frisk? Och vad ska en bra hundförsäkring innehålla? Detta och mycket mer får du svar på i vår guide till valpköpet.

› Råd till dig som ska välja och köpa valp
Katt och hund äter tillsammans
Djur 2018-05-08

Byta foder – vad ska man tänka på?

Att byta foder är något man normalt gör några gånger under hundens och kattens liv, inte minst för att näringsbehovet förändras efter ålder. En annan anledning kan vara att hunden inte verkar må helt bra av det den äter. Vi bad de ansvariga för ICAs djurmat om råd kring vad man ska tänka på vid foderbyte.

› Så gör du - steg för steg
Husse med kattunge
Djur 2018-01-25

ID-märkning – säkraste sättet att få tillbaka din katt

Varje år försvinner många katter hemifrån. En del av dem kan lyckligt återförenas med sina ägare, medan andra förblir olösta försvinnanden. För att inte drabbas av detta kan du ID-märka din katt, antingen med chip eller tatuering.

› Så funkar tatuering och chip
ICA Försäkrings hundförsäkring får höga betyg av Konsumenternas Försäkringsbyrå
Djur 2017-03-17

Konsumenternas höga betyg till vår hundförsäkring

ICA Försäkrings hundförsäkring placerade sig bland de topprankade i Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse av försäkringar för hundar.

› Läs mer om jämförelsen av hundförsäkringar
Nu kan du köpa kattförsäkring hos ICA Försäkring
Djur 2017-02-08

Välj den bästa kattförsäkringen!

Med ICA Försäkrings kattförsäkring får du en prisvärd försäkring och precis som vår hundförsäkring har den ett omfattande innehåll redan från grunden.

› Läs mer om vår nya kattförsäkring
Hundförsäkring till bra pris finns nu hos ICA Försäkring
Djur 2017-02-03

Välj den bästa hundförsäkringen!

Vi utökar nu vårt försäkringsutbud med djurförsäkringar och först ut är vår hundförsäkring. Tanken med vår hundförsäkring är att ge dig och din pälskling ett prisvärt alternativ där du redan från början får ett omfattande innehåll.

› Läs mer om vår nya hundförsäkring