Resa med hund

Hund i bil
Hund i bil Fördelen att resa med din bästis är att du slipper skaffa hundvakt eller leta plats på hundpensionat.

Funderar du på att ta med din pälskling på utlandssemestern? Idag blir det allt vanligare att ta med sin fyrfotade familjemedlem på resan. Men hur funkar det rent praktiskt? Och vad ska man tänka på? Vi har samlat tips för dig som vill resa med hund.  

Vad krävs när du ska resa utomlands med hund?

Om du funderar på att resa utomlands med din hund, finns det en del grejer som är bra att hålla koll på. Det handlar nämligen inte bara om vart ni ska resa utan även hur. De flesta flygbolag tillåter exempelvis inte större hundar att sitta med dig i kabinen, utan reser istället i bagageutrymmet. Om din hund åker i kabinen med dig behöver den vistas i väska eller bur under hela resan. Det är stor variation beroende på vilket flygbolag du väljer och vilken destination, så se till att kolla upp det i god tid.

Reser du med tåg finns det oftast hela avdelningar där djur tillåts. Ibland är det till och med utan kostnad, och på många tåg behöver din hund inte vistas i bur eller väska under resan. Tåg är alltså för många ett enklare alternativ när man reser med hund.

Hundpass

Om du tar med din hund utomlands måste den ha ett hundpass. Passet är en värdehandling och innehåller bland annat information om vaccinationer och behandlingar. Du ordnar passet genom en veterinär. Se till att vara ute i god tid här.

Vaccinera hund för utlandsresa

Beroende på vilket land du åker till behöver din hund olika slags vaccinationer och hälsokontroller. Reser du inom EU behöver din hund till exempel vaccineras mot rabies. Hur länge en rabiesvaccination håller beror på vilken typ av vaccination din hund har fått. Förutom rabies finns det även andra vaccinationer och skydd som rekommenderas vid utomlandsresa för hund. Din hund kan även behöva avmaskas innan det är dags att åka. Rådfråga din veterinär om vad just du behöver göra inför resan.

Chipmärkning och ID-märkning

Din fyrbenta kompis måste vara ID-märkt för att få resa utomlands. Alla hundar i Sverige ska ID-märkas, så chansen är stor att din hund redan är märkt, oftast med mikrochip. ID-märkningen utförs av veterinär och kan göras på hundar från sex veckors ålder.

Införselregler för hundar

Något annat som är bra att känna till är att vissa länder har egna bestämmelser och förbud mot vissa raser. Vad därför noggrann med att kolla upp hur reglerna ser ut för just det land ni planerar åka till.

Tullen

När du reser tillbaka till Sverige med din hund behöver du anmäla din hund till tullen. Du väljer röd gång vid tullen och behöver visa papper på din hund. Du hittar mer information på tullverket.se.

Resa med hund utanför EU

Det finns ingen övergripande bestämmelse över vad som gäller för att resa med hund utanför EU. Det ligger alltså på dig som ägare att ta reda på vilka regler som gäller för det land du och din hund ska resa till.

Bra saker att ta med

Förutom det självklara som koppel och halsband, finns det några bra saker att ha med till din hund på resan. Att byta foder är en stor omställning för din hunds mage, så om du har möjlighet, ta med din hunds vanliga foder. Det kräver förstås att du räknar ut hur mycket du behöver ha med dig på resan. Och ja, räkna med att det blir tungt. Men det kan vara väl värt det för både dig och din hund i slutändan. Andra saker som kan vara bra att ha är:

  • Några av din hunds favoritleksaker.
  • En filt som luktar som du – det kan göra din hund tryggare om den inte sitter med dig under själva resvägen.
  • Reseapotek – Det kan även vara tryggt för din vetskap att ha med ett reseapotek om något skulle hända. Exempelvis åksjuketabletter, vätskeersättning och myggnät.
  • Löper din hund? Då kan det vara bra att ta höjd för det.
  • Vatten! Glöm inte att ta med dig vatten som din hund kan dricka under resan.

Annat som är bra att tänka på

Det kan vara en bra idé att vänja din hund vid att resa redan innan det är dags. Ska din hund exempelvis spendera många timmar i en bur kan det vara bra att introducera buren hemma och låta hunden bekanta sig med den. På så sätt kan du minska din hunds oro under själva resan.

Ett annat tips är att se till att aktivera din hund innan resan. Att göra av med energi är ett perfekt sätt att förbereda din hund för en flygresa.

OBS! Det är alltid ditt ansvar att se till att du har all information och har förberett dig och din hund för resan. I vissa länder kan din hund nekas inträde, hamna i karantän eller i värsta fall avlivas om alla papper inte är i ordning. Tar du med din hund utomlands är det här en resa du vill planera i god tid.

Vad täcker hundförsäkringen vid utlandsresa?

Se till att din hund har en riktigt bra försäkring så att du kan känna dig trygg. Med vår hundförsäkring kan du känna dig säker, både på resande fot och hemma, på att din fyrfotade vän har ett bra skydd. Vår hundförsäkring gäller nämligen i alla EU-länder, Storbritannien, Norge och Schweiz under max ett år (365 dagar), räknat från den dag du reser ut från Sverige.

Glöm inte bort att försäkra resan

Nu när resandet är igång kan det vara extra skönt med trygghet i en riktigt bra försäkring. Vi erbjuder flera olika reseförsäkringar, från weekend till långresan och mer.

Mer läsning

› Första hjälpen för hund och katt

› Fästingar på hund och katt

› Vanliga hundsjukdomar

 

Artikeln publicerad 2022-03-07

Fler nyheter


Hund i bakluckan på en bil.
Djur 2024-05-27

Hund i bil

Har du ofta en lurvig medpassagerare i bilen? Hund i bil är ett smidigt, ofta enkelt sätt att ta sig fram. Oavsett om du planerar på en längre resa eller om du kör ofta och korta sträckor har vi tipsen för dig som ofta åker bil med din pälskling. Dessutom har vi pratat med bilfantasten och djurvännen Isabell. Hon jobbar som affärsutvecklare inom bilhandeln och ett av hennes uppdrag är att hitta bra lösningar för bilkunder som också är djurägare.  

› Det här är bra att tänka på när du åker med hund i bil
Katt med nöjt ansiktsuttryck inbäddad i mjuk filt
Djur 2024-04-05

Köpa katt – vad är bra att tänka på?

Funderar du på att köpa eller adoptera en katt och undrar vad som egentligen gäller med vaccinering, id-märkning, registering och försäkring? Här går vi igenom det viktigaste du behöver veta när du skaffar katt eller kattunge.

› Läs mer
Hundvalp i högt gräs
Djur 2024-03-21

Fästingar på hund och katt

Fästingar kan vara en riktig plåga för både dig som djurägare och ditt husdjur. Här får du veta mer om vilka sjukdomar de kan sprida till hund och katt och hur du kan minska risken för fästingbett. 

› Så förebygger du fästingbett
Valp nosar på kvinna
Djur 2024-01-29

Att tänka på när du ska köpa hund

Vilken hundras passar dig? Vad gäller för vaccinering av hundvalp? Och var köper man ens en hund? Detta och mycket mer får du svar på i vår guide inför hundköpet.

› Råd till dig som ska välja och köpa valp
Digitala veterinärbesök ingår i ICAs djurförsäkring.
Djur 2023-08-07

Träffa veterinären online

När du köper en hund- eller kattförsäkring genom ICA Försäkring ingår digitala veterinärbesök i din försäkring. Men hur går egentligen ett besök till och vad kan man få hjälp med?

› Så träffar du veterinären direkt från soffan
Ledsen hund som ligger på golvet
Djur 2022-11-28

Så hjälper du din hund och katt att klara nyårsraketerna

Många djur blir skrämda av smällare och fyrverkerier. Ungefär trettio procent av alla hundar är skotträdda, men också många katter. Vi tipsar om hur du kan göra nyårsafton lättare för ditt husdjur.

› Läs våra tips
Hundar
Djur 2022-04-19

Vanliga hundsjukdomar

Nästan alla hundägare kan skriva under på att livet med sin fyrfotade bästis är toppen. Lika härligt som det är att ha hund är det tufft när den är sjuk. Du kanske inte kan skydda din pälskling mot allt, men det kan vara bra att ha koll på vilka sjukdomar din hund kan drabbas av. Här listar vi de vanligaste hundsjukdomarna, och vilka symptom du ska vara uppmärksam på. 

› Läs mer om de vanligaste hundsjukdomarna
Veterinärvård för hund och katt
Djur 2021-04-13

Välj rätt belopp för veterinärvård och självrisk när du försäkrar din hund eller katt

Veterinärvård för din hund eller katt kan kosta mycket. Hur stor del av kostnaden du behöver stå för själv beror på vilka val du gör när du tecknar försäkringen. Det kan vara ett svårt beslut – både känslomässigt och ekonomiskt. Vi hjälper dig på vägen och ger exempel på vad olika veterinärbesök kan kosta.

› Läs mer om veterinärvårdsbelopp och självrisk
Hund i bur, om smuggelhundar, ICA Försäkring
Djur 2020-04-27

Därför ska du aldrig köpa en smuggelhund

Varje år smugglas minst 600 hundar in i Sverige. De säljs ofta på några av våra vanligaste köp- och säljsajter, med annonser där hundarnas bakgrund inte avslöjas. Även om de här hundarna är lika söta som andra, innebär de en hälsofara för dig – men också för andra människor och djur. Du riskerar dessutom att stödja brottslig verksamhet med ditt köp. Fredrik Livijn och André Andersson på tjänsten Skaffa Hund berättar hur man avslöjar oseriösa säljare.

› Så avslöjas bedragare
Hund under filt
Djur 2019-06-12

Första hjälpen för hund och katt

Skärsår, förgiftning, ormbett och värmeslag är bara några av de saker som kan drabba din hund eller katt. Här kan du läsa mer om hur du ska agera och vad du behöver ha hemma.

› Om olyckan är framme
Katt och hund äter tillsammans
Djur 2018-05-08

Byta foder – vad ska man tänka på?

Att byta foder är något man normalt gör några gånger under hundens och kattens liv, inte minst för att näringsbehovet förändras efter ålder. En annan anledning kan vara att hunden inte verkar må helt bra av det den äter. Vi bad de ansvariga för ICAs djurmat om råd kring vad man ska tänka på vid foderbyte.

› Så gör du - steg för steg
Husse med kattunge
Djur 2018-01-25

ID-märkning – säkraste sättet att få tillbaka din katt

Varje år försvinner många katter hemifrån. En del av dem kan lyckligt återförenas med sina ägare, medan andra förblir olösta försvinnanden. För att inte drabbas av detta kan du ID-märka din katt, antingen med chip eller tatuering.

› Så funkar tatuering och chip
ICA Försäkrings hundförsäkring får höga betyg av Konsumenternas Försäkringsbyrå
Djur 2017-03-17

Konsumenternas höga betyg till vår hundförsäkring

ICA Försäkrings hundförsäkring placerade sig bland de topprankade i Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse av försäkringar för hundar.

› Läs mer om jämförelsen av hundförsäkringar
Nu kan du köpa kattförsäkring hos ICA Försäkring
Djur 2017-02-08

Välj den bästa kattförsäkringen!

Med ICA Försäkrings kattförsäkring får du en prisvärd försäkring och precis som vår hundförsäkring har den ett omfattande innehåll redan från grunden.

› Läs mer om vår nya kattförsäkring
Hundförsäkring till bra pris finns nu hos ICA Försäkring
Djur 2017-02-03

Välj den bästa hundförsäkringen!

Vi utökar nu vårt försäkringsutbud med djurförsäkringar och först ut är vår hundförsäkring. Tanken med vår hundförsäkring är att ge dig och din pälskling ett prisvärt alternativ där du redan från början får ett omfattande innehåll.

› Läs mer om vår nya hundförsäkring