Att tänka på när du ska köpa hund

Valp nosar på kvinna
Valp nosar på kvinna Planera så att du inte behöver lämna valpen ensam de första månaderna.

Bra djurförsäkring till schysst pris

ICAs hund- och kattförsäkring är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår veterinärbesök hos den digitala veterinärkliniken FirstVet. 

› Läs mer och köp djurförsäkring

Köp hundmat på ICA Online

Vilken hundras passar dig? Vad gäller för vaccinering av hundvalp? Och var köper man ens en hund? Detta och mycket mer får du svar på i vår guide inför hundköpet.

Hur mycket tid har du för din hund?

Innan du börjar titta på hundannonser är det viktigt att du försäkrar dig om att du och din familj har tillräckligt med tid att ta hand om en hund. Den ska trots allt vara en familjemedlem många år framöver. Räkna med att en liten hund lever ca 16 år, en medelstor eller stor hund i 1013 år, och en del stora hundraser upp till 8 år.

Hur mycket tid en vuxen hund kan vara ensam hemma varierar mycket mellan olika raser och från hund till hund. Vissa hundar vill inte alls bli lämnade, medan andra kan tränas att vara själva upp till fem–sex timmar. En valp ska inte lämnas ensam mer än korta stunder. Jordbruksverkets föreskrifter säger att en vuxen hund ska rastas minst var sjätte timma.

Vilken hund ska du köpa?

Att välja hundras kan vara svårt och även där behöver familjen vara överens om kapacitet att ta hand om ett husdjur och kostnaderna för att ha en hund. Hundar är inte bara olika i utseende såsom storlek och päls utan har även olika personlighetsdrag och aktiveringsbehov utifrån ras.

Vilken hundras passar dig?

Din hund behöver aktiveras både fysiskt och psykiskt varje dag för att må bra. Här skiljer sig olika hundraser mycket åt. På nätet finns mycket att läsa om olika hundraser och deras typiska drag. För att göra det lite enklare är alla hundraser indelade i tio grupper utefter vilka egenskaper de avlats fram för, till exempel jakthundar, vallhundar och sällskapshundar. För att du och din hund ska trivas ihop behöver du välja minst lika mycket efter rasegenskaper som efter utseende.

Tik eller hane?

Om du ska köpa en tik eller en hane är mycket upp till tycke och smak. En del föredrar tikar för att de anser att de är mer lättlärda än hanar, medan andra tycker att hanar är mer balanserade eftersom de inte löper. Tikar är vanligtvis något mindre än hanhundar och hanar har ofta ett större behov av att markera revir och vakta. Vad som passar dig bäst är alltså återigen en fråga om preferens och din kapacitet som hundägare.

Var kan man köpa en hund?

Det finns flera sätt att bli hundägare idag. Du kan till exempel köpa en valp direkt från en uppfödare, köpa en vuxen hund, bli fodervärd eller köpa en hund utomlands. Se dock till att inte köpa en hund som har smugglats in i landet olagligt – det finns många anledningar att aldrig köpa en smuggelhund

Köpa hundvalp från uppfödare

Om du ska köpa en hund från en uppfödare bör du vara noga med att träffa valpen i uppfödarens hem, så att du ser att den kommer från en trygg miljö och mår bra. Är uppfödaren seriös svarar hen gärna på dina frågor om hundarnas beteende och ursprung. Du ska också se till att träffa valpens mamma och gärna pappa, så att du kan kontrollera att de är friska och sociala. Om valpen eller föräldrarna är sjuka eller rädda ska du avbryta köpet och leta efter en annan uppfödare. Även om det känns svårt – köp aldrig en valp för att du tycker synd om den!

Många hundraser har problem med medfödda sjukdomar. Även om de inte märks på valpen kan de orsaka lidande för hunden senare och bli dyra för dig som hundägare. Be uppfödaren om information eller dokumentation om valpens föräldrar och deras hälsa. Du kan också själv gå in på SKKs e-tjänster Hunddata och Avelsdata, där det finns information om fysisk och mental hälsa på alla registrerade hundar.

Avtal och intyg

När du hämtar en valp ska du få med dig

 • registreringsbevis
 • köpeavtal
 • veterinärbesiktningsintyg som är max sju dagar gammalt
 • vaccinationsintyg (om valpen är vaccinerad)
 • ägaranmälningsblankett med hundens uppgifter ifyllda som visar att valpen är id-märkt med chip eller tatuering.

Vad behöver en hundvalp?

När du köper en valp är den väldigt liten och hjälplös när den kommer till dig. Planera därför så att du inte behöver lämna den ensam de första månaderna, antingen genom att ta ut ledighet eller engagera hela familjen, släkt och vänner.

Från ungefär sex månaders ålder kommer valpen i puberteten. Då kan den bland annat bli mer intresserad av att jaga och vakta, och lyssna mindre på dig. Kom ihåg att din hund inte blir lugn och förståndig av sig själv utan du behöver lära den vad som är tillåtet och inte tillåtet.

Se det första året som en möjlighet att bygga en stark och trygg relation. Du behöver utrusta dig med gott om tid och tålamod för att lugnt och metodiskt lära valpen allt ni behöver för en fungerande vardag tillsammans, till exempel att gå i koppel, komma när du kallar, vara ensam hemma och åka bil.

Köpa vuxen hund

Att köpa en vuxen hund, ofta kallad omplaceringshund, kan vara både lättare och svårare än att köpa en valp. Du slipper lära hunden att bli rumsren och att den inte ska tugga på dina tofflor, men det kan också vara begränsat hur mycket nytt hunden kan lära sig. Den kan också ha varit med om negativa saker som påverkar beteendet. Det behöver dock inte vara så, utan en vuxen hund kan också ha lämnats in för omplacering på grund av exempelvis allergi eller skilsmässa. Du kan köpa en vuxen hund från en uppfödare, ett hundstall eller annan privatperson. Se alltid till att ni upprättar ett köpeavtal och kontrollera att hunden har samma intyg som vid köp av valp. 

Fodervärd hund

Du kan också bli fodervärd åt en hund. Det innebär att du tar hand om en hund åt en uppfödare, och först när alla delar i fodervärdsavtalet är uppfyllda blir du hundens ägare på pappret. Detta arrangemang är vanligt när hunduppfödare vill kunna avla på en hund men inte har möjlighet att ta hand om fler hundar. Ett fodervärdsavtal innehåller därför ofta information om hur många valpkullar hunden ska få innan fodervärden får den fulla äganderätten om hunden. I avtalet ska det också framgå tydligt vem som ska stå på samt betala hundens försäkring. 

Köpa hund utomlands

Det finns en hel del att tänka på om du planerar att köpa och importera en hund från utlandet. Till exempel måste du vara extra noga med att

 • ta reda på varifrån valpen kommer
 • få besöka hunden i dess hemmiljö och se till att få träffa valpens föräldrar
 • kräva ID-handlingr och intyg från veterinärbesiktningen
 • se till att valpen är vaccinerad mot hundpest, HCC, valpsjuka och rabies. 

När valpen förs in i Sverige ska den ha ett EU-pass som visar att den är ID-märkt och har fått rabiesvaccin. Det ska också framgå vem som är ägare till hunden och ett intyg om att den inte ska säljas vidare. När du fått hem hunden till Sverige måste du registrera den hos Jordbruksverket.

Rätt försäkring för din hund

En bra hundförsäkring är en trygghet för dig som hundägare om din hund behöver vård eller rehabilitering. När du väljer försäkring är det viktigt att titta på vad som ingår och vilka tillval som finns. ICAs hundförsäkring är omfattande, med få krångliga undantag. I vår grundförsäkring ingår bland annat

 • fri flytträtt
 • kostnader för receptbelagd medicin upp till ditt valda försäkringsbelopp
 • rehabilitering upp till 6 000 kr
 • tillgång till den digitala veterinärkliniken FirstVet
 • dolda fel om hunden varit försäkrad hos oss sedan före fyra månaders ålder och veterinärbesiktigad utan anmärkning mellan 7 och 12 veckors ålder.

Veterinärvårdsbelopp och självrisk väljer du själv. Här får du guidning kring vad veterinärvård kan kosta och hur beloppen påverkar försäkringens pris. Läs också om vanliga hundsjukdomar.

Lycka till med hundköpet!

Bra djurförsäkring till schysst pris

ICAs hund- och kattförsäkring är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår veterinärbesök hos den digitala veterinärkliniken FirstVet. 

› Läs mer och köp djurförsäkring

Köp hundmat på ICA Online

Artikeln publicerad 2024-01-29

Fler nyheter


Katt med nöjt ansiktsuttryck inbäddad i mjuk filt
Djur 2024-04-05

Köpa katt – vad är bra att tänka på?

Funderar du på att köpa eller adoptera en katt och undrar vad som egentligen gäller med vaccinering, id-märkning, registering och försäkring? Här går vi igenom det viktigaste du behöver veta när du skaffar katt eller kattunge.

› Läs mer
Hundvalp i högt gräs
Djur 2024-03-21

Fästingar på hund och katt

Fästingar kan vara en riktig plåga för både dig som djurägare och ditt husdjur. Här får du veta mer om vilka sjukdomar de kan sprida till hund och katt och hur du kan minska risken för fästingbett. 

› Så förebygger du fästingbett
Digitala veterinärbesök ingår i ICAs djurförsäkring.
Djur 2023-08-07

Träffa veterinären online

När du köper en hund- eller kattförsäkring genom ICA Försäkring ingår digitala veterinärbesök i din försäkring. Men hur går egentligen ett besök till och vad kan man få hjälp med?

› Så träffar du veterinären direkt från soffan
Ledsen hund som ligger på golvet
Djur 2022-11-28

Så hjälper du din hund och katt att klara nyårsraketerna

Många djur blir skrämda av smällare och fyrverkerier. Ungefär trettio procent av alla hundar är skotträdda, men också många katter. Vi tipsar om hur du kan göra nyårsafton lättare för ditt husdjur.

› Läs våra tips
Hundar
Djur 2022-04-19

Vanliga hundsjukdomar

Nästan alla hundägare kan skriva under på att livet med sin fyrfotade bästis är toppen. Lika härligt som det är att ha hund är det tufft när den är sjuk. Du kanske inte kan skydda din pälskling mot allt, men det kan vara bra att ha koll på vilka sjukdomar din hund kan drabbas av. Här listar vi de vanligaste hundsjukdomarna, och vilka symptom du ska vara uppmärksam på. 

› Läs mer om de vanligaste hundsjukdomarna
Hund i bil
Djur 2022-03-07

Resa med hund

Funderar du på att ta med din pälskling på utlandssemestern? Idag blir det allt vanligare att ta med sin fyrfotade familjemedlem på resan. Men hur funkar det rent praktiskt? Och vad ska man tänka på? Vi har samlat tips för dig som vill resa med hund.  

› Läs våra tips om att resa med hund
Veterinärvård för hund och katt
Djur 2021-04-13

Välj rätt belopp för veterinärvård och självrisk när du försäkrar din hund eller katt

Veterinärvård för din hund eller katt kan kosta mycket. Hur stor del av kostnaden du behöver stå för själv beror på vilka val du gör när du tecknar försäkringen. Det kan vara ett svårt beslut – både känslomässigt och ekonomiskt. Vi hjälper dig på vägen och ger exempel på vad olika veterinärbesök kan kosta.

› Läs mer om veterinärvårdsbelopp och självrisk
Hund i bur, om smuggelhundar, ICA Försäkring
Djur 2020-04-27

Därför ska du aldrig köpa en smuggelhund

Varje år smugglas minst 600 hundar in i Sverige. De säljs ofta på några av våra vanligaste köp- och säljsajter, med annonser där hundarnas bakgrund inte avslöjas. Även om de här hundarna är lika söta som andra, innebär de en hälsofara för dig – men också för andra människor och djur. Du riskerar dessutom att stödja brottslig verksamhet med ditt köp. Fredrik Livijn och André Andersson på tjänsten Skaffa Hund berättar hur man avslöjar oseriösa säljare.

› Så avslöjas bedragare
Hund under filt
Djur 2019-06-12

Första hjälpen för hund och katt

Skärsår, förgiftning, ormbett och värmeslag är bara några av de saker som kan drabba din hund eller katt. Här kan du läsa mer om hur du ska agera och vad du behöver ha hemma.

› Om olyckan är framme
Katt och hund äter tillsammans
Djur 2018-05-08

Byta foder – vad ska man tänka på?

Att byta foder är något man normalt gör några gånger under hundens och kattens liv, inte minst för att näringsbehovet förändras efter ålder. En annan anledning kan vara att hunden inte verkar må helt bra av det den äter. Vi bad de ansvariga för ICAs djurmat om råd kring vad man ska tänka på vid foderbyte.

› Så gör du - steg för steg
Husse med kattunge
Djur 2018-01-25

ID-märkning – säkraste sättet att få tillbaka din katt

Varje år försvinner många katter hemifrån. En del av dem kan lyckligt återförenas med sina ägare, medan andra förblir olösta försvinnanden. För att inte drabbas av detta kan du ID-märka din katt, antingen med chip eller tatuering.

› Så funkar tatuering och chip
ICA Försäkrings hundförsäkring får höga betyg av Konsumenternas Försäkringsbyrå
Djur 2017-03-17

Konsumenternas höga betyg till vår hundförsäkring

ICA Försäkrings hundförsäkring placerade sig bland de topprankade i Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse av försäkringar för hundar.

› Läs mer om jämförelsen av hundförsäkringar
Nu kan du köpa kattförsäkring hos ICA Försäkring
Djur 2017-02-08

Välj den bästa kattförsäkringen!

Med ICA Försäkrings kattförsäkring får du en prisvärd försäkring och precis som vår hundförsäkring har den ett omfattande innehåll redan från grunden.

› Läs mer om vår nya kattförsäkring
Hundförsäkring till bra pris finns nu hos ICA Försäkring
Djur 2017-02-03

Välj den bästa hundförsäkringen!

Vi utökar nu vårt försäkringsutbud med djurförsäkringar och först ut är vår hundförsäkring. Tanken med vår hundförsäkring är att ge dig och din pälskling ett prisvärt alternativ där du redan från början får ett omfattande innehåll.

› Läs mer om vår nya hundförsäkring