Stora guiden inför hundköpet

Valp nosar på kvinna
Valp nosar på kvinna Planera så att du inte behöver lämna valpen ensam de första månaderna.

Bra djurförsäkring till schysst pris

ICAs djurförsäkring för katt och hund är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår fria veterinärbesök på den digitala veterinärkliniken FirstVet.

› Läs mer och köp djurförsäkring

Köp hundmat på ICA Online

Vilken hundras ska jag välja? Hur vet jag att valpen är frisk? Och vad ska en bra hundförsäkring innehålla? Detta och mycket mer får du svar på i vår guide till valpköpet.

Hur mycket tid har du för din hund?

Innan du börjar titta på valpannonser är det viktigt att du försäkrar dig om att du och din familj har tillräckligt med tid att ta hand om en hund. Den ska trots allt vara en familjemedlem de närmaste åren. Räkna med att en liten hund lever ca 16 år, en medelstor eller stor hund i 10-13 år, och en del stora hundraser upp till 8 år.

Hur mycket tid en vuxen hund kan vara ensam hemma varierar mycket mellan olika raser och från hund till hund. Vissa hundar vill inte alls bli lämnade, medan andra kan tränas att vara själva upp till fem-sex timmar. En valp ska inte lämnas ensam mer än korta stunder. Jordbruksverkets föreskrifter säger att en vuxen hund ska rastas minst var sjätte timma.

Vilken ras passar dig?

Din hund behöver aktiveras både fysiskt och psykiskt varje dag för att må bra. Här skiljer sig olika hundraser mycket åt. På webben finns mycket att läsa om olika hundraser och deras typiska drag. För att göra det lite enklare är alla hundraser indelade i tio grupper utefter vilka egenskaper de avlats fram för, till exempel jakthundar, vallhundar och sällskapshundar. För att du och din hund ska trivas ihop behöver du välja minst lika mycket efter rasegenskaper som utseende.

Planera för valptiden

När valpen kommer till dig är den väldigt liten och hjälplös. Planera så att du inte behöver lämna den ensam de första månaderna, antingen genom att ta ut ledighet eller engagera hela familjen, släkt och vänner.

Från ungefär sex månaders ålder kommer valpen i puberteten. Då kan den bland annat bli mer intresserad av att jaga och vakta, och lyssna mindre på dig. Kom ihåg att din hund inte blir lugn och förståndig av sig själva, utan att du behöver träna den i vad som är tillåtet och – och inte tillåtet.

Se det första året som en möjlighet att bygga en stark och trygg relation. Du behöver utrusta dig med gott om tid och tålamod för att lugnt och metodiskt lära valpen allt ni behöver för en fungerande vardag tillsammans, till exempel att gå i koppel, komma när du kallar, vara ensam hemma och åka bil.

Att välja valp

Var noga med att träffa valpen i uppfödarens hem, så att du ser att hundarna kommer från en trygg miljö och mår bra. Är uppfödaren seriös svarar hen gärna på dina frågor om hundarnas beteende och ursprung. Du ska också se till att träffa valpens mamma och gärna pappa, så att du kan kontrollera att de är friska och sociala. Om valpen eller föräldrarna är sjuka eller rädda ska du avbryta köpet och leta efter en annan uppfödare. Även om det känns svårt – köp aldrig en valp för att du tycker synd om den!

Många hundraser har problem med medfödda sjukdomar. Även om de inte märks på valpen kan de orsaka lidande för hunden senare och bli dyra för dig som hundägare. Be uppfödaren om information eller dokumentation om valpens föräldrar och deras hälsa. Du kan också själv gå in på SKKs e-tjänster Hunddata och Avelsdata, där det finns information om fysisk och mentala hälsa på alla hundar de har registrerat.

Köp aldrig en smuggelhund

Se upp med insmugglade hundar! Om säljaren vill mötas på en parkeringsplats eller liknande, är det en varningssignal. Åk inte dit bara för att titta – det är väldigt svårt att säga nej till en värnlös liten valp!

Tänk på att det finns stora risker med att köpa en hund som smugglats från utlandet:

 • Den kan aldrig få en lika bra försäkring som en svenskfödd
 • Du vet inte vilka medfödda sjukdomar hunden har i familjen
 • Försäkringen gäller aldrig för fel som fanns innan den tecknats

Avtal och intyg

När du hämtar valpen ska du få med dig:

 • Registreringsbevis
 • Köpeavtal
 • Veterinärbesiktningsintyg som är max sju dagar gammalt
 • Vaccinationsintyg (om valpen är vaccinerad)
 • Ägaranmälningsblankett med hundens uppgifter ifyllda som visar att valpen är id-märkt med chip eller tatuering

Rätt försäkring för din hund

En bra hundförsäkring är en trygghet för dig som hundägare om din hund behöver vård eller rehabilitering. När du väljer försäkring är det viktigt att titta på vad som ingår och vilka tillval som finns. ICAs hundförsäkring är omfattande, med få krångliga undantag. Dessutom är den karensfri, så att din hund är rätt försäkrad från dag 1. Här är ett smakprov på vad som ingår i grundförsäkringen:

 • Fri flytträtt
 • Kostnader för receptbelagd medicin upp till ditt valda försäkringsbelopp
 • Rehabilitering upp till 6 000 kr
 • Tillgång till den digitala veterinärkliniken FirstVet – helt kostnadsfritt
 • Dolda fel om hunden varit försäkrad hos oss sedan före fyra månaders ålder och veterinärbesiktigad utan anmärkning mellan 7 och 12 veckors ålder

Veterinärvårdsbelopp och självrisk väljer du själv. Här får du guidning kring vad veterinärvård kan kosta och hur beloppen påverkar försäkringens pris. Läs också om vanliga hundsjukdomar.

Lycka till med hundköpet!

Källa: Svenska Kennelklubben

Bra djurförsäkring till schysst pris

ICAs djurförsäkring för katt och hund är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår fria veterinärbesök på den digitala veterinärkliniken FirstVet.

› Läs mer och köp djurförsäkring

Köp hundmat på ICA Online

Artikeln publicerad 2019-02-14

Fler nyheter


Digitala veterinärbesök ingår i ICAs djurförsäkring.
Djur 2023-08-07

Träffa veterinären online

När du köper en hund- eller kattförsäkring genom ICA Försäkring ingår digitala veterinärbesök i din försäkring. Men hur går egentligen ett besök till och vad kan man få hjälp med?

› Så träffar du veterinären direkt från soffan
Ledsen hund som ligger på golvet
Djur 2022-11-28

Så hjälper du din hund och katt att klara nyårsraketerna

Många djur blir skrämda av smällare och fyrverkerier. Ungefär trettio procent av alla hundar är skotträdda, men också många katter. Vi tipsar om hur du kan göra nyårsafton lättare för ditt husdjur.

› Läs våra tips
Hundar
Djur 2022-04-19

Vanliga hundsjukdomar

Nästan alla hundägare kan skriva under på att livet med sin fyrfotade bästis är toppen. Lika härligt som det är att ha hund är det tufft när den är sjuk. Du kanske inte kan skydda din pälskling mot allt, men det kan vara bra att ha koll på vilka sjukdomar din hund kan drabbas av. Här listar vi de vanligaste hundsjukdomarna, och vilka symptom du ska vara uppmärksam på. 

› Läs mer om de vanligaste hundsjukdomarna
Hund i bil
Djur 2022-03-07

Resa med hund

Funderar du på att ta med din pälskling på utlandssemestern? Idag blir det allt vanligare att ta med sin fyrfotade familjemedlem på resan. Men hur funkar det rent praktiskt? Och vad ska man tänka på? Vi har samlat tips för dig som vill resa med hund.  

› Läs våra tips om att resa med hund
Veterinärvård för hund och katt
Djur 2021-04-13

Välj rätt belopp för veterinärvård och självrisk när du försäkrar din hund eller katt

Veterinärvård för din hund eller katt kan kosta mycket. Hur stor del av kostnaden du behöver stå för själv beror på vilka val du gör när du tecknar försäkringen. Det kan vara ett svårt beslut – både känslomässigt och ekonomiskt. Vi hjälper dig på vägen och ger exempel på vad olika veterinärbesök kan kosta.

› Läs mer om veterinärvårdsbelopp och självrisk
Hund i bur, om smuggelhundar, ICA Försäkring
Djur 2020-04-27

Därför ska du aldrig köpa en smuggelhund

Varje år smugglas minst 600 hundar in i Sverige. De säljs ofta på några av våra vanligaste köp- och säljsajter, med annonser där hundarnas bakgrund inte avslöjas. Även om de här hundarna är lika söta som andra, innebär de en hälsofara för dig – men också för andra människor och djur. Du riskerar dessutom att stödja brottslig verksamhet med ditt köp. Fredrik Livijn och André Andersson på tjänsten Skaffa Hund berättar hur man avslöjar oseriösa säljare.

› Så avslöjas bedragare
Hund under filt
Djur 2019-06-12

Första hjälpen för hund och katt

Skärsår, förgiftning, ormbett och värmeslag är bara några av de saker som kan drabba din hund eller katt. Läs om hur du ska agera och vad du behöver ha hemma.

› Om olyckan är framme
Hundvalp i högt gräs
Djur 2019-05-17

Fästingar på hund och katt

Fästingar kan bli en sommarplåga för både dig som djurägare och ditt husdjur. Här får du veta vilka sjukdomar fästingarna kan sprida till hund och katt och hur du kan minska risken för fästingbett.

› Så förebygger du fästingbett
Katt och hund äter tillsammans
Djur 2018-05-08

Byta foder – vad ska man tänka på?

Att byta foder är något man normalt gör några gånger under hundens och kattens liv, inte minst för att näringsbehovet förändras efter ålder. En annan anledning kan vara att hunden inte verkar må helt bra av det den äter. Vi bad de ansvariga för ICAs djurmat om råd kring vad man ska tänka på vid foderbyte.

› Så gör du - steg för steg
Husse med kattunge
Djur 2018-01-25

ID-märkning – säkraste sättet att få tillbaka din katt

Varje år försvinner många katter hemifrån. En del av dem kan lyckligt återförenas med sina ägare, medan andra förblir olösta försvinnanden. För att inte drabbas av detta kan du ID-märka din katt, antingen med chip eller tatuering.

› Så funkar tatuering och chip
ICA Försäkrings hundförsäkring får höga betyg av Konsumenternas Försäkringsbyrå
Djur 2017-03-17

Konsumenternas höga betyg till vår hundförsäkring

ICA Försäkrings hundförsäkring placerade sig bland de topprankade i Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse av försäkringar för hundar.

› Läs mer om jämförelsen av hundförsäkringar
Nu kan du köpa kattförsäkring hos ICA Försäkring
Djur 2017-02-08

Välj den bästa kattförsäkringen!

Med ICA Försäkrings kattförsäkring får du en prisvärd försäkring och precis som vår hundförsäkring har den ett omfattande innehåll redan från grunden.

› Läs mer om vår nya kattförsäkring
Hundförsäkring till bra pris finns nu hos ICA Försäkring
Djur 2017-02-03

Välj den bästa hundförsäkringen!

Vi utökar nu vårt försäkringsutbud med djurförsäkringar och först ut är vår hundförsäkring. Tanken med vår hundförsäkring är att ge dig och din pälskling ett prisvärt alternativ där du redan från början får ett omfattande innehåll.

› Läs mer om vår nya hundförsäkring