Köpa katt – vad är bra att tänka på?

Katt med nöjt ansiktsuttryck inbäddad i mjuk filt
Katt med nöjt ansiktsuttryck inbäddad i mjuk filt Tänk igenom beslutet noga innan du skaffar katt

Bra djurförsäkring till schysst pris

ICAs hund- och kattförsäkring är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår veterinärbesök hos den digitala veterinärkliniken FirstVet. 

› Läs mer och köp djurförsäkring

Köp hundmat på ICA Online

Funderar du på att köpa eller adoptera en katt och undrar vad som egentligen gäller med vaccinering, id-märkning, registering och försäkring? Här går vi igenom det viktigaste du behöver veta när du skaffar katt eller kattunge.

Har du tid att ta hand om en katt?

Även om katter kan anses vara mer självständiga än hundar så behöver de fortfarande mat, umgänge, lek och träning och de kan inte lämnas ensamma större delen av dagen. Det gäller framför allt om du har en innekatt eftersom en utekatt klarar sig mer på egen hand. Oavsett bör du tänka igenom beslutet att skaffa katt noggrannt eftersom de kan leva i upp till 15 år.

Vilken katt ska du köpa?

Att skaffa katt kan skilja sig en del beroende på var i landet och hur du bor, och vilken typ av katt du vill ha. Det finns många olika raser och prisklasser, och de kan vara både innekatter, utekatter eller både och. Här vet bara du vad som blir bäst för dig och katten utifrån din boendesituation. Vad det kostar att ha katt beror också på en rad olika faktorer. 

Vilken ras ska du välja?

När du ska välja vilken ras din katt ska vara bör du först fundera på om du vill ha en raskatt eller en blandras. En raskatt har normalt sett en stamtavla där kattens föräldrar och förfäder finns registerade. Dessa katter avlas fram för att framhäva vissa rasspecifika egenskaper såsom lång päls eller en viss form på huvud, svans och öron. Även kattens personlighet, temperament och beteende påverkas av vilken ras den är. Denna typ av framavling kan tyvärr innebära en viss risk för inavel och därmed genetiska problem – samtidigt som dessa katters specifika karaktärsdrag är just det som många kattälskare vill åt. Raskatter kostar från cirka sju tusen kronor och uppåt. 

Hos blandraskatter och huskatter är risken för ärftliga genetiska avvikelser mindre eftersom genpoolen blir större ju fler raser som korsas. Blandraskatter kan vara betydligt mer oförutsägbara i sitt temperament och beteende, vilket av många anses vara charmigt och inte nödvändigtvis något negativt. 

Hankatt eller honkatt?

Om du ska köpa en hankatt eller honkatt kan spela större roll om du väljer en blandras än en raskatt. Skillnaden mellan könen hos raskatter anses vara mindre framträdande medan den kan vara större hos blandraser. En hankatt av blandras sägs vara mer avspänd och tolerant med större tendenser att ge sig ut på egna strövtåg, medan en hona sägs föredra att hålla sig nära sitt hem. Det kan innebära att en honkatt är mer dominant hemma, så om du har andra katter eller husdjur i hemmet kan det vara värt att tänka på. Dock är alla katter egna individer och deras personlighet påverkas så klart av flera faktorer. 

Var kan man köpa en katt?

Var och hur du skaffar din katt beror återigen på vilken typ av katt du är intresserad av. De flesta raskatter köps direkt av uppfödare, men kan även finnas på omplaceringshem för katter. Blandraskatter kan komma från olika ställen såsom katthem eller en oplanerad kull hos en vän eller en granne. Många katter ges också bort. 

Köpa kattunge av uppfödare

Om du ska köpa en katt från en uppfödare bör du vara noga med att se till att uppfödaren är seriös och pålitlig. Fråga om uppfödaren gör alla viktiga hälsotester utifrån rasspecifika problem och kontrollera att katterna både har avmaskats, vaccinerats och registrerats. Se också till att få besöka uppfödaren för att se hur katterna mår och tas om hand. 

För att hitta en bra och seriös uppfödare kan du kolla med exempelvis kattförbundet SVERAK.

Köpa kattunge av privatperson

Att köpa en kattunge av en annan privatperson är fortfarande det vanligaste sättet att skaffa katt. Då bedrivs oftast inte uppfödning i någon större skala och parningen kan ha skett både avsiktligt och oavsiktligt. I det senare fallet vet man sällan vem pappan till ungarna är. Om du köper en kattunge av en privatperson bör du kolla upp att den 

  • är veterinärbesiktigad för max sju dagar sedan
  • har blivit vaccinerad under vecka åtta eller nio
  • är avmaskad
  • är ID-märkt och registrerad hos Jordbruksverket
  • kommer från ett förtroendeingivande hem.

Du ska få med dig både veterinärintyg, vaccinationsintyg och ett signerat köpeavtal hem. Om du köper en raskatt ska du också få med dig kattens stamtavla. 

OBS! Om kattungen inte redan har blivit ID-märkt när du köper den måste du se till att den blir det så fort som möjligt när du hämtat hem den. Sedan den 1 januari 2023 är det nämligen lag på att alla katter ska vara ID-märkta och registrerade i Jordbruksverkets kattregister. ID-märkning är också det säkraste sättet att få tillbaka din katt om den skulle springa bort. 

Att köpa innan kattungen kommer

Förutom att göra ditt hem säkert för en kattunge såsom att ta bort giftiga krukväxter och gömma undan elkablar som kattungen kan tugga på, finns det några saker som är bra att införskaffa innan du hämtar hem din nya familjemedlem. Några exempel är

  • transportlåda
  • sovplats
  • mat- och vattenskålar
  • kattfoder
  • leksaker
  • kattlåda
  • klöspelare

Adoptera katt

Det finns många katter som av olika anledningar hamnar på katthem, som en tillfällig lösning tills någon vill adoptera och ge dem ett mer permanent hem. Det finns både fördelar och utmaningar med att adoptera en katt från ett katthem. Till exempel är katten vanligtvis redan rumsren, undersökt, kastrerad och vaccinerad när du hämtar upp den - för att inte tala om den goda gärning du gör. Men katten kan också ha svåra upplevelser i bagaget som gör den svår att hantera. Det behöver dock inte bli ett problem så länge du ger katten tid och utrymme att komma till rätta i sitt nya hem. 

Fodervärd katt

Att vara fodervärd åt en katt innebär att du tar hand om den åt en uppfödare som till exempel vill kunna avla på katten men inte har möjlighet att ta hand om fler katter. Ett fodervärdsavtal innehåller därför ofta information our många kullar katten ska få och i vems regi innan fodervärden får den fulla äganderätten om katten. Först när alla delar i fodervärdsavtalet är uppfyllda blir du kattens ägare på pappret. Avtalet ska också ange vad som gäller om katten blir sjuk och vem som ska stå på försäkringen.

Hos kattförbundet SVERAK finns mer information om fodervärdsavtal

Varför det är viktigt att försäkra katten 

En bra kattförsäkring är en trygghet för dig som kattägare om din kisse skulle behöva vård. Genom att ha en försäkring kan du undvika höga kostnader om katten skulle råka ut för något. 

När du väljer försäkring är det viktigt att titta på vad som ingår och vilka tillval som finns. ICAs kattförsäkring är omfattande och har få krångliga undantag. I den ingår bland annat

  • veterinärvård
  • receptbelagd medicin om din katt blir sjuk eller skadad
  • digital rådgivning via FirstVet
  • ersättning för tandsjukdomen tandresorption, om katten varit försäkrad hos oss sedan två års ålder
  • dolt fel, om katten är veterinärbesiktigad utan anmärkning och har varit försäkrad sedan fyra månaders ålder.

Veterinärvårdsbelopp och självrisk väljer du själv. Du kan också lägga till en livförsäkring för din katt.

Lycka till med kattköpet!

Bra djurförsäkring till schysst pris

ICAs hund- och kattförsäkring är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår veterinärbesök hos den digitala veterinärkliniken FirstVet. 

› Läs mer och köp djurförsäkring

Köp hundmat på ICA Online

Artikeln publicerad 2024-04-05

Fler nyheter


Hundvalp i högt gräs
Djur 2024-03-21

Fästingar på hund och katt

Fästingar kan vara en riktig plåga för både dig som djurägare och ditt husdjur. Här får du veta mer om vilka sjukdomar de kan sprida till hund och katt och hur du kan minska risken för fästingbett. 

› Så förebygger du fästingbett
Valp nosar på kvinna
Djur 2024-01-29

Att tänka på när du ska köpa hund

Vilken hundras passar dig? Vad gäller för vaccinering av hundvalp? Och var köper man ens en hund? Detta och mycket mer får du svar på i vår guide inför hundköpet.

› Råd till dig som ska välja och köpa valp
Digitala veterinärbesök ingår i ICAs djurförsäkring.
Djur 2023-08-07

Träffa veterinären online

När du köper en hund- eller kattförsäkring genom ICA Försäkring ingår digitala veterinärbesök i din försäkring. Men hur går egentligen ett besök till och vad kan man få hjälp med?

› Så träffar du veterinären direkt från soffan
Ledsen hund som ligger på golvet
Djur 2022-11-28

Så hjälper du din hund och katt att klara nyårsraketerna

Många djur blir skrämda av smällare och fyrverkerier. Ungefär trettio procent av alla hundar är skotträdda, men också många katter. Vi tipsar om hur du kan göra nyårsafton lättare för ditt husdjur.

› Läs våra tips
Hundar
Djur 2022-04-19

Vanliga hundsjukdomar

Nästan alla hundägare kan skriva under på att livet med sin fyrfotade bästis är toppen. Lika härligt som det är att ha hund är det tufft när den är sjuk. Du kanske inte kan skydda din pälskling mot allt, men det kan vara bra att ha koll på vilka sjukdomar din hund kan drabbas av. Här listar vi de vanligaste hundsjukdomarna, och vilka symptom du ska vara uppmärksam på. 

› Läs mer om de vanligaste hundsjukdomarna
Hund i bil
Djur 2022-03-07

Resa med hund

Funderar du på att ta med din pälskling på utlandssemestern? Idag blir det allt vanligare att ta med sin fyrfotade familjemedlem på resan. Men hur funkar det rent praktiskt? Och vad ska man tänka på? Vi har samlat tips för dig som vill resa med hund.  

› Läs våra tips om att resa med hund
Veterinärvård för hund och katt
Djur 2021-04-13

Välj rätt belopp för veterinärvård och självrisk när du försäkrar din hund eller katt

Veterinärvård för din hund eller katt kan kosta mycket. Hur stor del av kostnaden du behöver stå för själv beror på vilka val du gör när du tecknar försäkringen. Det kan vara ett svårt beslut – både känslomässigt och ekonomiskt. Vi hjälper dig på vägen och ger exempel på vad olika veterinärbesök kan kosta.

› Läs mer om veterinärvårdsbelopp och självrisk
Hund i bur, om smuggelhundar, ICA Försäkring
Djur 2020-04-27

Därför ska du aldrig köpa en smuggelhund

Varje år smugglas minst 600 hundar in i Sverige. De säljs ofta på några av våra vanligaste köp- och säljsajter, med annonser där hundarnas bakgrund inte avslöjas. Även om de här hundarna är lika söta som andra, innebär de en hälsofara för dig – men också för andra människor och djur. Du riskerar dessutom att stödja brottslig verksamhet med ditt köp. Fredrik Livijn och André Andersson på tjänsten Skaffa Hund berättar hur man avslöjar oseriösa säljare.

› Så avslöjas bedragare
Hund under filt
Djur 2019-06-12

Första hjälpen för hund och katt

Skärsår, förgiftning, ormbett och värmeslag är bara några av de saker som kan drabba din hund eller katt. Här kan du läsa mer om hur du ska agera och vad du behöver ha hemma.

› Om olyckan är framme
Katt och hund äter tillsammans
Djur 2018-05-08

Byta foder – vad ska man tänka på?

Att byta foder är något man normalt gör några gånger under hundens och kattens liv, inte minst för att näringsbehovet förändras efter ålder. En annan anledning kan vara att hunden inte verkar må helt bra av det den äter. Vi bad de ansvariga för ICAs djurmat om råd kring vad man ska tänka på vid foderbyte.

› Så gör du - steg för steg
Husse med kattunge
Djur 2018-01-25

ID-märkning – säkraste sättet att få tillbaka din katt

Varje år försvinner många katter hemifrån. En del av dem kan lyckligt återförenas med sina ägare, medan andra förblir olösta försvinnanden. För att inte drabbas av detta kan du ID-märka din katt, antingen med chip eller tatuering.

› Så funkar tatuering och chip
ICA Försäkrings hundförsäkring får höga betyg av Konsumenternas Försäkringsbyrå
Djur 2017-03-17

Konsumenternas höga betyg till vår hundförsäkring

ICA Försäkrings hundförsäkring placerade sig bland de topprankade i Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse av försäkringar för hundar.

› Läs mer om jämförelsen av hundförsäkringar
Nu kan du köpa kattförsäkring hos ICA Försäkring
Djur 2017-02-08

Välj den bästa kattförsäkringen!

Med ICA Försäkrings kattförsäkring får du en prisvärd försäkring och precis som vår hundförsäkring har den ett omfattande innehåll redan från grunden.

› Läs mer om vår nya kattförsäkring
Hundförsäkring till bra pris finns nu hos ICA Försäkring
Djur 2017-02-03

Välj den bästa hundförsäkringen!

Vi utökar nu vårt försäkringsutbud med djurförsäkringar och först ut är vår hundförsäkring. Tanken med vår hundförsäkring är att ge dig och din pälskling ett prisvärt alternativ där du redan från början får ett omfattande innehåll.

› Läs mer om vår nya hundförsäkring