Fästingar på hund och katt

Hundvalp i högt gräs
Hundvalp i högt gräs Fästingar som fastnar i pälsen utomhus kan lätt följa med hunden eller katten in i ditt hem.

Bra djurförsäkring till schysst pris

ICAs djurförsäkring för katt och hund är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår fria veterinärbesök på den digitala veterinärkliniken FirstVet.

› Läs mer och köp djurförsäkring

Köp hundmat på ICA Online

Fästingmedel för ditt djur

Skydda din hund eller katt med förebyggande behandling under fästingsäsongen.

› Till Apotek Hjärtats djurvård

Fästingar kan bli en sommarplåga för både dig som djurägare och ditt husdjur. Här får du veta vilka sjukdomar fästingarna kan sprida till hund och katt och hur du kan minska risken för fästingbett.

Fästingsäsongen är lång, i södra delarna av Sverige från mars till november. Fästingarna är ofta extra många i högt gräs, ris och låga buskar där vilda djur passerar, som harar, fåglar och rådjur. Det är också favoritställen för hundar och katter.

Fästingbett och sjukdomar

De tre sjukdomar som kan smitta från fästing till hund och katt i Sverige är borrelia, TBE och anaplasma. Skulle ditt husdjur bli sjukt kan veterinärvården bli dyr. Se därför till att ha en bra hundförsäkring eller kattförsäkring.

Borrelia

Både hundar och katter kan bli smittade av Borrelia, men väldigt få blir sjuka. Framför allt katter har visat sig mycket motståndskraftiga.

TBE

TBE är en typ av hjärnhinneinflammation som sprids av fästingar. Även om många katter och hundar bär på TBE-virus är det ovanligt att de får symtom. Sjukdomen är ännu ovanligare hos katter. De husdjur som trots det blir sjuka kan visa olika symtom: hög feber, vinglighet, kramper eller förändrat beteende. Det finns inget TBE-vaccin för katt och hund. Sjukdomen kan bli mycket allvarlig och det finns ingen effektiv behandling. TBE kan däremot inte smitta mellan hund och människa.

Anaplasma

De flesta husdjur som blir sjuka av fästingar har fått anaplasma. Både hund och katt kan drabbas, men anaplasma är ovanligare hos katt. Smittan förs över när fästingen sugit blod i minst ett dygn. Sedan tar det en till två veckor innan djuret blir sjukt. Symtomen kan till exempel vara slöhet, dålig aptit, feber, stelhet eller hälta som kommer och går. Kontakta en veterinär direkt om hunden får hög feber, eller om tillståndet är kraftigt försämrat. När man behandlat anaplasma hämtar sig djuret ofta snabbt.

Objudna gäster

Även om hundar och katter sällan blir sjuka av fästingar, riskerar de att ta med dem in till oss människor. Fästingar som kryper i soffan och sängen kan bli en otrevlig överraskning. Därför är det viktigt att gå igenom pälsen på din hund dagligen. Då minskar du också risken för att ditt husdjur ska hinna bli smittat.

  • Kamma eller borsta igenom pälsen ofta, helst efter varje promenad. Titta noga efter krypande fästingar. Tänk på att de kan vara mycket små.
  • Leta igenom pälsen varje dag för att hitta fästingar som bitit sig fast.
  • Ta bort dem med fästingplockare så fort som möjligt.

Tänk på!

Använd aldrig nagellack, fotogen, smör eller liknande för att ta bort fästingar. Då är risken större att ditt husdjur får i sig smitta. Försöka inte heller ta bort fästingen med fingrarna eller en pincett, eftersom delar av den kan bli kvar och irritera huden.

Förebyggande medel mot fästingar

På apoteket finns olika metoder att slippa få fästingar på ditt husdjur: halsband, spot-on-medel och sprej. De innehåller olika verksamma ämnen mot fästingar. En del behandlingar räcker hela säsongen och andra behöver upprepas med några veckors mellanrum. Håll koll på om ditt djur får biverkningar och byt i så fall till ett annat medel. Det kan till exempel vara klåda, håravfall eller hudrodnad. Tänk på att vissa fästingmedel för hund kan vara mycket giftiga för katter!

Mer läsning

Läs om vad du behöver tänka på när du ska resa med hund.

Här listar vi vanliga hundsjukdomar och hur du upptäcker dem.

Källor: FirstVet, Brukshundsklubben, Evidensias djurvårdsguide

Bra djurförsäkring till schysst pris

ICAs djurförsäkring för katt och hund är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår fria veterinärbesök på den digitala veterinärkliniken FirstVet.

› Läs mer och köp djurförsäkring

Köp hundmat på ICA Online

Fästingmedel för ditt djur

Skydda din hund eller katt med förebyggande behandling under fästingsäsongen.

› Till Apotek Hjärtats djurvård

Artikeln publicerad 2019-05-17

Fler nyheter


Digitala veterinärbesök ingår i ICAs djurförsäkring.
Djur 2023-08-07

Träffa veterinären online

När du köper en hund- eller kattförsäkring genom ICA Försäkring ingår digitala veterinärbesök i din försäkring. Men hur går egentligen ett besök till och vad kan man få hjälp med?

› Så träffar du veterinären direkt från soffan
Ledsen hund som ligger på golvet
Djur 2022-11-28

Så hjälper du din hund och katt att klara nyårsraketerna

Många djur blir skrämda av smällare och fyrverkerier. Ungefär trettio procent av alla hundar är skotträdda, men också många katter. Vi tipsar om hur du kan göra nyårsafton lättare för ditt husdjur.

› Läs våra tips
Hundar
Djur 2022-04-19

Vanliga hundsjukdomar

Nästan alla hundägare kan skriva under på att livet med sin fyrfotade bästis är toppen. Lika härligt som det är att ha hund är det tufft när den är sjuk. Du kanske inte kan skydda din pälskling mot allt, men det kan vara bra att ha koll på vilka sjukdomar din hund kan drabbas av. Här listar vi de vanligaste hundsjukdomarna, och vilka symptom du ska vara uppmärksam på. 

› Läs mer om de vanligaste hundsjukdomarna
Hund i bil
Djur 2022-03-07

Resa med hund

Funderar du på att ta med din pälskling på utlandssemestern? Idag blir det allt vanligare att ta med sin fyrfotade familjemedlem på resan. Men hur funkar det rent praktiskt? Och vad ska man tänka på? Vi har samlat tips för dig som vill resa med hund.  

› Läs våra tips om att resa med hund
Veterinärvård för hund och katt
Djur 2021-04-13

Välj rätt belopp för veterinärvård och självrisk när du försäkrar din hund eller katt

Veterinärvård för din hund eller katt kan kosta mycket. Hur stor del av kostnaden du behöver stå för själv beror på vilka val du gör när du tecknar försäkringen. Det kan vara ett svårt beslut – både känslomässigt och ekonomiskt. Vi hjälper dig på vägen och ger exempel på vad olika veterinärbesök kan kosta.

› Läs mer om veterinärvårdsbelopp och självrisk
Hund i bur, om smuggelhundar, ICA Försäkring
Djur 2020-04-27

Därför ska du aldrig köpa en smuggelhund

Varje år smugglas minst 600 hundar in i Sverige. De säljs ofta på några av våra vanligaste köp- och säljsajter, med annonser där hundarnas bakgrund inte avslöjas. Även om de här hundarna är lika söta som andra, innebär de en hälsofara för dig – men också för andra människor och djur. Du riskerar dessutom att stödja brottslig verksamhet med ditt köp. Fredrik Livijn och André Andersson på tjänsten Skaffa Hund berättar hur man avslöjar oseriösa säljare.

› Så avslöjas bedragare
Hund under filt
Djur 2019-06-12

Första hjälpen för hund och katt

Skärsår, förgiftning, ormbett och värmeslag är bara några av de saker som kan drabba din hund eller katt. Läs om hur du ska agera och vad du behöver ha hemma.

› Om olyckan är framme
Valp nosar på kvinna
Djur 2019-02-14

Stora guiden inför hundköpet

Vilken hundras ska jag välja? Hur vet jag att valpen är frisk? Och vad ska en bra hundförsäkring innehålla? Detta och mycket mer får du svar på i vår guide till valpköpet.

› Råd till dig som ska välja och köpa valp
Katt och hund äter tillsammans
Djur 2018-05-08

Byta foder – vad ska man tänka på?

Att byta foder är något man normalt gör några gånger under hundens och kattens liv, inte minst för att näringsbehovet förändras efter ålder. En annan anledning kan vara att hunden inte verkar må helt bra av det den äter. Vi bad de ansvariga för ICAs djurmat om råd kring vad man ska tänka på vid foderbyte.

› Så gör du - steg för steg
Husse med kattunge
Djur 2018-01-25

ID-märkning – säkraste sättet att få tillbaka din katt

Varje år försvinner många katter hemifrån. En del av dem kan lyckligt återförenas med sina ägare, medan andra förblir olösta försvinnanden. För att inte drabbas av detta kan du ID-märka din katt, antingen med chip eller tatuering.

› Så funkar tatuering och chip
ICA Försäkrings hundförsäkring får höga betyg av Konsumenternas Försäkringsbyrå
Djur 2017-03-17

Konsumenternas höga betyg till vår hundförsäkring

ICA Försäkrings hundförsäkring placerade sig bland de topprankade i Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse av försäkringar för hundar.

› Läs mer om jämförelsen av hundförsäkringar
Nu kan du köpa kattförsäkring hos ICA Försäkring
Djur 2017-02-08

Välj den bästa kattförsäkringen!

Med ICA Försäkrings kattförsäkring får du en prisvärd försäkring och precis som vår hundförsäkring har den ett omfattande innehåll redan från grunden.

› Läs mer om vår nya kattförsäkring
Hundförsäkring till bra pris finns nu hos ICA Försäkring
Djur 2017-02-03

Välj den bästa hundförsäkringen!

Vi utökar nu vårt försäkringsutbud med djurförsäkringar och först ut är vår hundförsäkring. Tanken med vår hundförsäkring är att ge dig och din pälskling ett prisvärt alternativ där du redan från början får ett omfattande innehåll.

› Läs mer om vår nya hundförsäkring