Fästingsäsongen är lång, i södra delarna av Sverige från mars till november. Fästingarna är ofta extra många i högt gräs, ris och låga buskar där vilda djur passerar, som harar, fåglar och rådjur. Det är också favoritställen för hundar och katter.
Fästingbett och sjukdomar
De tre sjukdomar som kan smitta från fästing till hund och katt i Sverige är borrelia, TBE och anaplasma. Skulle ditt husdjur bli sjukt kan veterinärvården bli dyr. Se därför till att ha en bra hundförsäkring eller kattförsäkring.
Borrelia
Både hundar och katter kan bli smittade av Borrelia, men väldigt få blir sjuka. Framför allt katter har visat sig mycket motståndskraftiga.
TBE
TBE är en typ av hjärnhinneinflammation som sprids av fästingar. Även om många katter och hundar bär på TBE-virus är det ovanligt att de får symtom. Sjukdomen är ännu ovanligare hos katter. De husdjur som trots det blir sjuka kan visa olika symtom: hög feber, vinglighet, kramper eller förändrat beteende. Det finns inget TBE-vaccin för katt och hund. Sjukdomen kan bli mycket allvarlig och det finns ingen effektiv behandling. TBE kan däremot inte smitta mellan hund och människa.
Anaplasma
De flesta husdjur som blir sjuka av fästingar har fått anaplasma. Både hund och katt kan drabbas, men anaplasma är ovanligare hos katt. Smittan förs över när fästingen sugit blod i minst ett dygn. Sedan tar det en till två veckor innan djuret blir sjukt. Symtomen kan till exempel vara slöhet, dålig aptit, feber, stelhet eller hälta som kommer och går. Kontakta en veterinär direkt om hunden får hög feber, eller om tillståndet är kraftigt försämrat. När man behandlat anaplasma hämtar sig djuret ofta snabbt.
Objudna gäster
Även om hundar och katter sällan blir sjuka av fästingar, riskerar de att ta med dem in till oss människor. Fästingar som kryper i soffan och sängen kan bli en otrevlig överraskning. Därför är det viktigt att gå igenom pälsen på din hund dagligen. Då minskar du också risken för att ditt husdjur ska hinna bli smittat.
- Kamma eller borsta igenom pälsen ofta, helst efter varje promenad. Titta noga efter krypande fästingar. Tänk på att de kan vara mycket små.
- Leta igenom pälsen varje dag för att hitta fästingar som bitit sig fast.
- Ta bort dem med fästingplockare så fort som möjligt.
Tänk på!
Använd aldrig nagellack, fotogen, smör eller liknande för att ta bort fästingar. Då är risken större att ditt husdjur får i sig smitta. Försöka inte heller ta bort fästingen med fingrarna eller en pincett, eftersom delar av den kan bli kvar och irritera huden.
|
Förebyggande medel mot fästingar
På apoteket finns olika metoder att slippa få fästingar på ditt husdjur: halsband, spot-on-medel och sprej. De innehåller olika verksamma ämnen mot fästingar. En del behandlingar räcker hela säsongen och andra behöver upprepas med några veckors mellanrum. Håll koll på om ditt djur får biverkningar och byt i så fall till ett annat medel. Det kan till exempel vara klåda, håravfall eller hudrodnad. Tänk på att vissa fästingmedel för hund kan vara mycket giftiga för katter!
Mer läsning
Läs om vad du behöver tänka på när du ska resa med hund.
Här listar vi vanliga hundsjukdomar och hur du upptäcker dem.
Källor: FirstVet, Brukshundsklubben, Evidensias djurvårdsguide