Vanliga hundsjukdomar

Hundar
Hundar

Bra djurförsäkring till schysst pris

ICAs hund- och kattförsäkring är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår veterinärbesök hos den digitala veterinärkliniken FirstVet. 

› Läs mer och köp djurförsäkring

Köp hundmat på ICA Online

Nästan alla hundägare kan skriva under på att livet med sin fyrfotade bästis är toppen. Lika härligt som det är att ha hund är det tufft när den är sjuk. Du kanske inte kan skydda din pälskling mot allt, men det kan vara bra att ha koll på vilka sjukdomar din hund kan drabbas av. Här listar vi de vanligaste hundsjukdomarna, och vilka symptom du ska vara uppmärksam på. 

Rabies

Rabies är en vanlig sjukdom i bland annat Afrika och Mellanösternen, men finns tacksamt inte i Sverige. Det kan ändå vara bra att ha koll på sjukdomen eftersom den är dödlig och inte går att bota. Det går däremot att förebygga genom vaccination. Det är därför viktigt att din hund är vaccinerad om ni ska åka utomlands, och att du som köper hund utomlands ser till att hunden är fullt vaccinerad. 

Läs mer om att resa med hund.

Symptom på rabies

Det framförallt vanligaste symptomet på att din hund är smittad av rabies är en radikal förändring i beteendet. En blyg hund kan plötsligt vara närgången, och tvärt om. Det är viktigt att du vid första misstanke om rabies kontaktar veterinär. Sjukdomen är nämligen anmälningspliktig.

Hudproblem/klåda

Hudproblem eller klåda kan bero på en hel rad anledningar som parasiter, allergi, kronisk hudsjukdom eller exempelvis svamp, och är inget ovanligt. Det är däremot ofta svårt och tidskrävande att få rätt diagnos och hjälp, så se till att söka hjälp tidigt om du misstänker att din hund lider av klåda eller hudproblem.

Symptom på hudproblem

Om din hund börjar slicka sig i pälsen ovanligt mycket, biter i tassarna eller börjar rulla sig på ett sätt som den inte tidigare gjort, kan det vara läge att uppsöka veterinär.

Kräkning och diarré

Kräkningar och diarré hos din hund är förstås jobbigt, och vad som orsakar tillståndet varierar. Orsaker kan vara att hunden exempelvis har fått i sig något den inte ska, blivit magsjuk eller något så enkelt som att du har bytt foder. Om problemen inte går över eller är återkommande är det alltid bäst att uppsöka veterinär.

Livmoderinflammation

Livmoderinflammation är en av de vanligaste sjukdomarna för äldre tikar. Sjukdomen innebär att livmodern förstoras och fylls med var. Livmoderinflammation kan vara allvarligt och måste behandlas.

Symptom på livmoderinflammation

Symptomen för livmoderinflammation är många och ibland diffusa, men håll utkik efter om din tik

  • har nedsatt allmäntillstånd
  • äter dåligt
  • har kräkningar eller diarré
  • plötsligt dricker mer än vanligt
  • verkar ha ont eller är svullen i buken
  • har feber
  • har variga/illaluktande/brunröda flytningar.

Om din tik uppvisar något av nämnda symptom behöver du uppsöka veterinär.

Förgiftning hos hund

Hundar kan faktiskt bli förgiftade av en hel del livsmedel som finns i hemmet. Bland annat är choklad, russin och lök i stora mängder farligt för din hund. Eftersom många hundar snabbt är framme och smakar på det som finns på golvet är det tyvärr lätt hänt att hunden får i sig något den inte ska. Även många växter och läkemedel är giftiga för hundar. Om din hund badar mycket på somrarna, kan det vara bra att veta att alger är giftigt för hundar om de sväljer för mycket vatten. 

Symptom på förgiftning hos hund

Symptomen för en förgiftad hund varierar beroende på hund och vad som orsakat förgiftningen. Symptom att hålla koll på är bland annat om din hund får feber, blir väldigt hängig, darrig, vinglig eller svår att få kontakt med. Misstänker du förgiftning behöver du uppsöka veterinär direkt.

Källa: jordbruksverket.se och evidensia.se

Mer läsning

› Första hjälpen för hund och katt
› Träffa veterinären online
› Fästingar på hund och katt
› Stora guiden inför hundköpet

Bra djurförsäkring till schysst pris

ICAs hund- och kattförsäkring är utan karenstid när du byter till oss. Dessutom ingår veterinärbesök hos den digitala veterinärkliniken FirstVet. 

› Läs mer och köp djurförsäkring

Köp hundmat på ICA Online

Artikeln publicerad 2022-04-19

Fler nyheter


Hund i bakluckan på en bil.
Djur 2024-05-27

Hund i bil

Har du ofta en lurvig medpassagerare i bilen? Hund i bil är ett smidigt, ofta enkelt sätt att ta sig fram. Oavsett om du planerar på en längre resa eller om du kör ofta och korta sträckor har vi tipsen för dig som ofta åker bil med din pälskling. Dessutom har vi pratat med bilfantasten och djurvännen Isabell. Hon jobbar som affärsutvecklare inom bilhandeln och ett av hennes uppdrag är att hitta bra lösningar för bilkunder som också är djurägare.  

› Det här är bra att tänka på när du åker med hund i bil
Katt med nöjt ansiktsuttryck inbäddad i mjuk filt
Djur 2024-04-05

Köpa katt – vad är bra att tänka på?

Funderar du på att köpa eller adoptera en katt och undrar vad som egentligen gäller med vaccinering, id-märkning, registering och försäkring? Här går vi igenom det viktigaste du behöver veta när du skaffar katt eller kattunge.

› Läs mer
Hundvalp i högt gräs
Djur 2024-03-21

Fästingar på hund och katt

Fästingar kan vara en riktig plåga för både dig som djurägare och ditt husdjur. Här får du veta mer om vilka sjukdomar de kan sprida till hund och katt och hur du kan minska risken för fästingbett. 

› Så förebygger du fästingbett
Valp nosar på kvinna
Djur 2024-01-29

Att tänka på när du ska köpa hund

Vilken hundras passar dig? Vad gäller för vaccinering av hundvalp? Och var köper man ens en hund? Detta och mycket mer får du svar på i vår guide inför hundköpet.

› Råd till dig som ska välja och köpa valp
Digitala veterinärbesök ingår i ICAs djurförsäkring.
Djur 2023-08-07

Träffa veterinären online

När du köper en hund- eller kattförsäkring genom ICA Försäkring ingår digitala veterinärbesök i din försäkring. Men hur går egentligen ett besök till och vad kan man få hjälp med?

› Så träffar du veterinären direkt från soffan
Ledsen hund som ligger på golvet
Djur 2022-11-28

Så hjälper du din hund och katt att klara nyårsraketerna

Många djur blir skrämda av smällare och fyrverkerier. Ungefär trettio procent av alla hundar är skotträdda, men också många katter. Vi tipsar om hur du kan göra nyårsafton lättare för ditt husdjur.

› Läs våra tips
Hund i bil
Djur 2022-03-07

Resa med hund

Funderar du på att ta med din pälskling på utlandssemestern? Idag blir det allt vanligare att ta med sin fyrfotade familjemedlem på resan. Men hur funkar det rent praktiskt? Och vad ska man tänka på? Vi har samlat tips för dig som vill resa med hund.  

› Läs våra tips om att resa med hund
Veterinärvård för hund och katt
Djur 2021-04-13

Välj rätt belopp för veterinärvård och självrisk när du försäkrar din hund eller katt

Veterinärvård för din hund eller katt kan kosta mycket. Hur stor del av kostnaden du behöver stå för själv beror på vilka val du gör när du tecknar försäkringen. Det kan vara ett svårt beslut – både känslomässigt och ekonomiskt. Vi hjälper dig på vägen och ger exempel på vad olika veterinärbesök kan kosta.

› Läs mer om veterinärvårdsbelopp och självrisk
Hund i bur, om smuggelhundar, ICA Försäkring
Djur 2020-04-27

Därför ska du aldrig köpa en smuggelhund

Varje år smugglas minst 600 hundar in i Sverige. De säljs ofta på några av våra vanligaste köp- och säljsajter, med annonser där hundarnas bakgrund inte avslöjas. Även om de här hundarna är lika söta som andra, innebär de en hälsofara för dig – men också för andra människor och djur. Du riskerar dessutom att stödja brottslig verksamhet med ditt köp. Fredrik Livijn och André Andersson på tjänsten Skaffa Hund berättar hur man avslöjar oseriösa säljare.

› Så avslöjas bedragare
Hund under filt
Djur 2019-06-12

Första hjälpen för hund och katt

Skärsår, förgiftning, ormbett och värmeslag är bara några av de saker som kan drabba din hund eller katt. Här kan du läsa mer om hur du ska agera och vad du behöver ha hemma.

› Om olyckan är framme
Katt och hund äter tillsammans
Djur 2018-05-08

Byta foder – vad ska man tänka på?

Att byta foder är något man normalt gör några gånger under hundens och kattens liv, inte minst för att näringsbehovet förändras efter ålder. En annan anledning kan vara att hunden inte verkar må helt bra av det den äter. Vi bad de ansvariga för ICAs djurmat om råd kring vad man ska tänka på vid foderbyte.

› Så gör du - steg för steg
Husse med kattunge
Djur 2018-01-25

ID-märkning – säkraste sättet att få tillbaka din katt

Varje år försvinner många katter hemifrån. En del av dem kan lyckligt återförenas med sina ägare, medan andra förblir olösta försvinnanden. För att inte drabbas av detta kan du ID-märka din katt, antingen med chip eller tatuering.

› Så funkar tatuering och chip
ICA Försäkrings hundförsäkring får höga betyg av Konsumenternas Försäkringsbyrå
Djur 2017-03-17

Konsumenternas höga betyg till vår hundförsäkring

ICA Försäkrings hundförsäkring placerade sig bland de topprankade i Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse av försäkringar för hundar.

› Läs mer om jämförelsen av hundförsäkringar
Nu kan du köpa kattförsäkring hos ICA Försäkring
Djur 2017-02-08

Välj den bästa kattförsäkringen!

Med ICA Försäkrings kattförsäkring får du en prisvärd försäkring och precis som vår hundförsäkring har den ett omfattande innehåll redan från grunden.

› Läs mer om vår nya kattförsäkring
Hundförsäkring till bra pris finns nu hos ICA Försäkring
Djur 2017-02-03

Välj den bästa hundförsäkringen!

Vi utökar nu vårt försäkringsutbud med djurförsäkringar och först ut är vår hundförsäkring. Tanken med vår hundförsäkring är att ge dig och din pälskling ett prisvärt alternativ där du redan från början får ett omfattande innehåll.

› Läs mer om vår nya hundförsäkring