Rabies
Rabies är en vanlig sjukdom i bland annat Afrika och Mellanösternen, men finns tacksamt inte i Sverige. Det kan ändå vara bra att ha koll på sjukdomen eftersom den är dödlig och inte går att bota. Det går däremot att förebygga genom vaccination. Det är därför viktigt att din hund är vaccinerad om ni ska åka utomlands, och att du som köper hund utomlands ser till att hunden är fullt vaccinerad.
Läs mer om att resa med hund.
Symptom på rabies
Det framförallt vanligaste symptomet på att din hund är smittad av rabies är en radikal förändring i beteendet. En blyg hund kan plötsligt vara närgången, och tvärt om. Det är viktigt att du vid första misstanke om rabies kontaktar veterinär. Sjukdomen är nämligen anmälningspliktig.
Hudproblem/klåda
Hudproblem eller klåda kan bero på en hel rad anledningar som parasiter, allergi, kronisk hudsjukdom eller exempelvis svamp, och är inget ovanligt. Det är däremot ofta svårt och tidskrävande att få rätt diagnos och hjälp, så se till att söka hjälp tidigt om du misstänker att din hund lider av klåda eller hudproblem.
Symptom på hudproblem
Om din hund börjar slicka sig i pälsen ovanligt mycket, biter i tassarna eller börjar rulla sig på ett sätt som den inte tidigare gjort, kan det vara läge att uppsöka veterinär.
Kräkning och diarré
Kräkningar och diarré hos din hund är förstås jobbigt, och vad som orsakar tillståndet varierar. Orsaker kan vara att hunden exempelvis har fått i sig något den inte ska, blivit magsjuk eller något så enkelt som att du har bytt foder. Om problemen inte går över eller är återkommande är det alltid bäst att uppsöka veterinär.
Livmoderinflammation
Livmoderinflammation är en av de vanligaste sjukdomarna för äldre tikar. Sjukdomen innebär att livmodern förstoras och fylls med var. Livmoderinflammation kan vara allvarligt och måste behandlas.
Symptom för livmoderinflammation
Symptomen för livmoderinflammation är många och ibland diffusa, men håll utkik efter:
- Nedsatt allmäntillstånd
- Om hunden äter dåligt
- Kräkningar
- Diarré
- Om hunden plötsligt dricker mer än vanligt
- Verkar ha ont i buken
- Är svullen i buken
- Har feber
- Har variga/illaluktande/brunröda flytningar
Om din tik uppvisar något av nämnda symptom behöver du uppsöka veterinär.
Förgiftning hos hund
Hundar kan faktiskt bli förgiftade av en hel del livsmedel som finns i hemmet. Bland annat är choklad, russin och lök i stora mängder farligt för din hund. Eftersom många hundar snabbt är framme och smakar på det som finns på golvet är det tyvärr lätt hänt att hunden får i sig något den inte ska. Även många växter och läkemedel är giftiga för hundar. Om din hund badar mycket på somrarna, kan det vara bra att veta att alger är giftigt för hundar om de sväljer för mycket vatten.
Symptom för förgiftning hos hund
Symptomen för en förgiftad hund varierar beroende på hund och vad som orsakat förgiftningen. Symptom att hålla koll på är bland annat om din hund får feber, blir väldigt hängig, darrig, vinglig eller svår att få kontakt med. Misstänker du förgiftning behöver du uppsöka veterinär direkt.
Källa: jordbruksverket.se och evidensia.se
Mer läsning
›Första hjälpen för hund och katt
›Träffa veterinären online
›Fästingar på hund och katt
›Stora guiden inför hundköpet