Checklista för att bila utomlands

Kvinna bredvid bil med öppen bagagelucka full av packning
Kvinna bredvid bil med öppen bagagelucka full av packning Att bila utomlands innebär en skön frihetskänsla.

Det blir alltmer populärt att bila utomlands istället för att flyga. Restiden ökar givetvis men genom att bila blir också själva resan en del av upplevelsen. Det finns dock flera saker som kan vara bra att ha koll på i god tid innan du åker iväg. Vad gäller exempelvis för grönt kort, vägavgifter och miljözoner i Europa? Vi ger dig några tips på vägen för att minska risken för obehagliga överraskningar på bilresan.

Checklista inför bilsemestern

Några saker du behöver ha med dig i bilen och förbereda innan avresa:

 • Giltigt körkort.
 • Giltig resehandling såsom nationellt id-kort eller pass.
 • Europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort) från Försäkringskassan.
 • Bilens registreringsbevis (den blå delen) från Transportstyrelsen som visar att bilen är din.
 • Mat och dryck för att klara längre sträckor, gärna extra vatten i reserv. 
 • Stenskottsplåster, för att minska risken för större sprickor ifall du skulle få ett stenskott.
 • Se över din bilförsäkring så att du har en nivå som ger tillräckligt skydd.
 • Se till att din bil är servad och reparera sådant som skulle kunna orsaka ett driftstopp. Är du osäker, rådfråga en auktoriserad verkstad innan du ger dig iväg. 
 • Ett första hjälpen-kit, en reflexväst och en varningstriangel, då det är lag på att ha detta i bilen i flera EU-länder.
 • Några enklare verktyg, bogserlina, extra glödlampor till strålkastarna om du har sådana som går att byta själv och en ficklampa kan vara bra att ha.
 • Ett servicekort från din hemförsäkring är bra att med på en utlandsresa, eller att notera viktiga telefonnummer till försäkringsbolaget. Detta eftersom de flesta hemförsäkringar innehåller en reseförsäkring.
 • Om du kör en lånad bil: Ha med en fullmakt från bilens ägare som intygar att du fått låna bilen.
 • Eventuellt Grönt kort.

Bilresa i Europa

Många väljer att resa igenom just EU-länder när de ska bila utomlands eftersom det är tillåtet att resa fritt inom de 27 medlemsländerna och Schengenområdet. Dock är det viktigt att komma ihåg att du måste kunna identifiera dig som EU-medborgare med en giltig id-handling för att kunna nyttja denna frihet.

Resa med körkort inom EU

Ett svenskt körkort är ingen giltig resehandling eftersom det inte visar vilket medborgarskap du har. Därför är det viktigt att du, utöver ditt körkort, har med dig pass eller nationellt id-kort på resan som visar att du är EU-medborgare Du kan behöva visa upp din nationella id-handling vid exempelvis en poliskontroll eller om ett land inför tillfälliga gränskontroller. 

Vilka länder kräver grönt kort?

I de flesta europeiska länder behöver du inte ha med dig något så kallat Grönt kort. Hos Trafikförsäkringsföreningen kan du se i vilka länder svenska trafikförsäkringar gäller och i vilka du behöver ha med dig ett Grönt kort. Skulle du behöva ett Grönt kort behöver du kontakta ditt försäkringsbolag minst en vecka innan avresan, det måste nämligen skickas hem till dig med post.

De länder som för närvarande kräver att du kan uppvisa ett Grönt kort är Albanien, Azerbajdzjan, Marocko, Moldavien, Nordmakedonien, Tunisien, Turkiet och Ukraina.

Vägavgifter i Europa

Många länder i Europa tar ut avgifter för passage i tunnlar, på broar samt på såväl motorvägar som andra vägar. Dessa avgifter betalas på olika sätt men oftast går det att betala med ett vanligt betalkort. I vissa fall kan du i förväg behöva köpa ett klistermärke som sätts i vindrutan som är kopplat till en betallösning, så kolla upp vad som gäller i de länder och på de vägar du tänkt passera. Många som bilar från Sverige tar sig ut i Europa via Öresundsbron, då kan det vara smart att köpa en biljett online i förväg till ett något lägre pris än på plats. 

Miljözoner i Europa

Allt fler länder inför också miljözoner, framför allt i stadskärnorna i större städer. Det innebär att du behöver en dekal på din bil som visar vilken miljöklassning bilen har baserat på partikelutsläpp. Detta krav gäller oftast även elbilar. Kolla återigen upp vad som gäller i de länder och städer du tänkt köra igenom. Många miljözoner har totalförbud mot dieselbilar och kan ha övervakning via vägkameror.

Läs mer om vägavgifter och miljözoner i europeiska länder hos Riksförbundet M Sverige.

Mobiltelefon och bilkörning

I de flesta europeiska länder är det förbjudet att använda mobilen medan du kör. Blir du upptäckt riskerar du böter. I Spanien är det till och med förbjudet att använda hörlurar medan du kör, istället måste du koppla upp mobilen till bilens högtalarsystem för att kunna ta ett samtal. 

Bra att veta när du ska köra bil utomlands

Utöver alla regler som gäller när du ska bila utomlands finns ytterligare några saker som kan vara bra att känna till när det kommer till packning och försäkring. 

Packa smart i bilen

Om du ska ha med dig hela familjen på bilresan kan det vara värt att lägga lite extra tid på att packa smart. Några tips på hur du gör det är:

 • Lägg tunga saker längst ner och i mitten av bagageutrymmet och försök använda hela bagageutrymmets yta innan du staplar ovanpå.
 • Packa textilier såsom lakan och handdukar i vacuumpåsar.
 • Undvik att ha massa lösa prylar och försök att samla packningen i väskor eller påsar – eller lägg små lösa föremål inuti andra saker såsom cykelhjälmar och skor.
 • Använd en takbox om bagageutrymmet inte räcker till, men tänk på att det också gör att bilens bränsleförbrukning ökar. Läs våra tips om hur du packar takboxen på rätt sätt.

Tänk på att risken för stöld och inbrott i bilen är högre när du är utomlands. Bilar med utländska registreringsskyltar är extra intressanta för tjuvarna, speciellt vid populära utflyktsmål. Se till att lägga undan stöldbegärliga saker i bagaget eller eventuell takbox innan du gör ett längre stopp, om du inte kan ta med dig dem. Läs mer om hur du kan undvika bilstöld och bilinbrott

Hur gäller försäkringen när man ska köra bil utomlands?

Om du kör utomlands med din svenskregistrerade bil gäller din bilförsäkring i de flesta länder i Europa. Efter 180 dagar utomlands kan bilens hel- eller halvförsäkring komma att upphöra men trafikförsäkringen gäller fortsatt.

Du som har ICAs bilförsäkring behöver oftast inte kontakta något försäkringsbolag i landet du befinner dig i om du råkar ut för en skada. Kontakta istället SOS International på telefon +46 33 78 60 569, så hjälper de dig. För att få hjälp på plats eller med hemtransport vid en eventuell skada krävs att du har halvförsäkring eller helförsäkring på bilen. Har du vår hyrbilsförsäkring kan du fortsätta resan med en hyrbil om din bil skulle gå sönder. 

Innan du ger dig ut i Europa är det viktigt att ta reda på vad som gäller i just det land eller länder du tänkt besöka. Ska du exempelvis köra till Turkiet finns särskilda regler du behöver förhålla dig till. Till exempel behöver du som förare skriva ut ditt fordon ur ditt pass när du lämnar landet och vid lokala reparationer kan du behöva kontakta tullen. 

Behövs någon extra försäkring för att bila utomlands?

Det kan finnas begränsningar i din bilförsäkring när du ger dig iväg med bilen utomlands. Kontakta ditt försäkringsbolag och kolla vad som gäller innan du bilar iväg utanför Sveriges gränser, och lägg till exempelvis en hyrbilsförsäkring om du vill vara på den säkra sidan. Kontrollera också om du behöver höja din registrerade körsträcka inför resan. 

Läs mer om vilka försäkringar som kan vara bra att ha när du ska resa.

Ha en trevlig bilsemester och kör försiktigt!

Artikeln publicerad 2024-05-14

Fler nyheter


Kvinna som laddar svart elbil ute i naturen
Fordon 2024-02-15

Köpa elbil – guide och tips inför köpet

Även om det var få svenskar som planerade att köpa en ny bil förra året var det hela 64 procent av de köpsugna som angav att de föredrog att köpa en elbil, enligt undersökningen EY Mobility Consumer Index. Trots mindre köputrymme och slopad klimatbonus verkar alltså elbilen vara här för att stanna. Är du nyfiken på om eldrift är något för dig? Vi går igenom några bra saker att tänka på inför elbilsköpet.

› Våra tips när du ska köpa elbil
Artikelbild
Fordon 2023-12-08

Teckna bilförsäkring på helgen

Många som köper en ny bil gör sitt köp just på helgen. Det många inte tänker på är att försäkringsbolagets kundservice vanligtvis håller stängt då, och därför går det inte att teckna en bilförsäkring via telefon på helgen. Men det finns givetvis andra sätt att göra det på!

› Läs mer
Byte av filter i bilmotor
Fordon 2023-03-16

5 anledningar att serva bilen

Det är visserligen inte lag på att serva bilen regelbundet, men även om kostnaden tillfälligt kan kännas tuff finns det åtminstone fem anledningar till att det lönar sig i slutändan. Här läser du mer om vad som ingår i en bilservice och hur du ska tänka kring att lämna in bilen eller serva den själv.

› Därför tjänar du på att serva bilen
Lagning av stenskott
Fordon 2022-11-24

Laga stenskottet för 200 kronor

Ett stenskott i vindrutan kan vara nog så irriterande, inte minst eftersom det kan vara början till en rejäl spricka. Genom att laga skadan så snabbt som möjligt kan du slippa byta hela framrutan. Det sparar du både tid och pengar på – för att inte tala om att en reparation ger betydligt lägre koldioxidavtryck än att byta hela rutan.

› Kostnad och tid för att laga stenskott
Djuren är mest aktiva från skymningen till gryningen
Fordon 2022-09-15

Viltolycka – risken ökar under hösten

Under hösten är risken för viltolycka extra stor. Vi ger dig tips på hur du kan undvika en olycka. Du får också veta vad du gör om du skulle krocka med en älg eller annat vilt.

› Fem tips på hur du kan undvika en viltolycka
Vinterförvara husvagnen
Fordon 2022-08-21

Vinterförvaring av husvagn och husbil

Nu är det dags att förbereda din husvagn eller husbil för vintern om du inte ska använda den. Vi ger dig tipsen som gör att du kommer fortare ut på vägarna till våren och sommaren.

› Bästa tipsen inför vinterförvaringen av husvagnen
Artikelbild
Fordon 2022-05-12

Tips för en härligare husbilssemester

Är det dags att låta drömmen om husbil slå in i sommar? Ta vara på den svenska sommaren och alla smultronställen i vårt avlånga land med en husbilssemester.

› Tips för din husbilssemester
Artikelbild
Fordon 2022-05-03

Moped eller elcykel – vad väljer du?

Vill du som många andra minska ditt beroende av bil och kollektivtrafik, men vill ha lite draghjälp? Du kanske har långt till jobbet eller affären och drar dig för att gå eller cykla för egen maskin. Elcyklar och mopeder av olika slag blir alltmer populära. Vi reder ut begreppen och hjälper dig att välja det fordon som passar dig bäst.

› Moped eller elcykel – läs guiden
Ung kvinna på moped
Fordon 2022-04-11

Köpa moped – här är allt du behöver veta

Att skaffa moped är drömmen för många unga. Moppen kan också vara ett smidigt färdmedel för dig som är vuxen, till exempel för att ta dig till och från jobbet. Men vilken moped ska du köpa? Den frågan hjälper vi dig med i denna köpguide, tillsammans med viktiga saker att tänka på.

› Detta ska du tänka på när du väljer och köper
Artikelbild
Fordon 2022-01-24

Så kan du undvika bilstöld och bilinbrott

Bilstölder och bilinbrott förändras, och vårt sätt att stöldskydda våra bilar behöver följa med i utvecklingen. Nutidens tjuvar är ofta ute efter bildelar som airbags, moderna rattar, katalysatorer, aluminiumfälgar, avancerade backspeglar, strålkastare, sensorer och kameror. Och ofta utnyttjas den elektroniska bilnyckeln för att ta sig in i bilen. Här får du tips om hur du skyddar din bil – och din bilnyckel. 

› Läs våra tips
Artikelbild
Fordon 2021-10-19

Ecodriving – så kör du miljövänligare

Att bilkörning påverkar miljön och klimatet negativt, vet vi. Fordon som går på fossila bränslen släpper ut koldioxid och är de största miljöbovarna på vägarna. Men oavsett om du kör på el eller biogas finns det vits att köra sparsamt för att utnyttja energin maximalt. 

› Läs våra 7 tips för sparsam körning
Husvagn i grönska
Fordon 2021-06-22

Köpa husvagn – din guide inför husvagnsköpet

Längtar du efter att upptäcka Sverige med en husvagn i sommar? Du är inte ensam. Intresset för husvagnssemester har ökat enormt det senaste året. Det kan vara mycket nytt att tänka på när du ska köpa din första husvagn. Vi guidar dig genom beslutet.

› Läs guiden
Bil på väg i motljus - ICA Försäkring om miltal i bilförsäkringen
Fordon 2020-10-09

Har du rätt miltal i din bilförsäkring?

Har du kört längre än vad du är försäkrad för? Om du råkar ut för en olycka kan du i så fall få lägre ersättning. Men bara lugn, genom att ändra körsträckan i försäkringen kan se du till att du får rätt skydd.

› Det här gäller för körsträckan
Någon vilar i bakluckan på en skåpbil
Fordon 2020-05-22

Tips för bästa Sverigesemestern

Funderar du på hur årets semester ska bli, nu när alla utlandsresor är inställda? Då är det kanske dags att upptäcka Sveriges sevärdheter och mer okända smultronställen. Med husvagn, husbil eller båt har du stor frihet att välja sommarens äventyr.

› Upptäck Sverige på väg och vatten
Tanka bilen, se upp för feltankning - ICA Försäkring
Fordon 2020-04-27

Tankat fel bränsle i bilen? Gör så här!

Skulle du råka tanka fel bränsle i bilen är du inte ensam. Varje år sker ungefär 20 000 feltankningar i Sverige. Om du vet vad du ska göra slipper du både att drabbas av panik och dra på dig stora kostnader. Här är vår guide för hur du ska agera vid en feltankning. 

› Läs vår guide
Man i kostym på elcykel
Fordon 2019-08-16

Guide till dig som ska köpa elcykel

Är du trött på att vänta på bussen eller fastna i bilkö på väg till jobbet? Då kanske det är dags att hoppa på elcykeltrenden. Här får du veta vad du ska tänka på inför köpet av elcykel.

› Allt inför elcykelköpet
Bil vid blomsteräng
Fordon 2019-05-04

Köpguide begagnad bil

Det ska kännas bra i magen när man köper en bil. Men hur vet man vad som är viktigt att tänka på? Vi reder ut lite bra tips på vägen.

› Till vår köpguide när du ska köpa en begagnad bil
Båtar med utombordare i hamn
Fordon 2019-04-09

Rätt stöldskydd för din båtmotor

Nu är det hög tid att förbereda din båt för sjösättningen. Om du har en båt med utombordare kan det samtidigt vara bra att fundera över stöldskydd. Här får du veta mer om motorlås, spårsändare och stöldskyddsmärkning.

› Så skyddar du din utombordare
Biltvätt
Fordon 2019-03-20

Tvätta bilen – en ren bil förlänger livet på den

När det snöar och är minusgrader den ena dagen och soligt och plusgrader den andra, då tar det inte lång stund innan din bil blir smutsig. Tycker du att det är onödigt att tvätta bilen på vårkanten – tänk till en extra gång om du vill att den ska hålla sig i bra skick längre.

› Läs mer om vikten av tvätta bilen på vintern
Packa takboxen på rätt sätt
Fordon 2019-02-05

Packa takboxen på rätt sätt

När du åker iväg på långresa med bilen ska du inte bara få med hela familjen, utan även all packning i bilen. Då brukar många montera på takboxen för att få lite extra packutrymme. När du packar en takbox finns det flera saker att tänka på, som vilka och hur tunga saker du lägger i den.

› Tips när du ska packa takboxen
tonåring på moped
Fordon 2018-10-09

Minska risken för olyckor på mopeden

Är ditt barn i mopedåldern? Vår försäkringsexpert ger råd om hur du hjälper barnet att köra säkert och varför du aldrig ska låta ditt barn ha en trimmad moped. Du får också veta vilka lagar och regler du ska hålla reda på. 

› Råd som skyddar både barn och moped
Person som meckar med sin MC
Fordon 2018-10-02

Tips inför vinterförvaringen av din MC

Är du lite händig kan du utan större problem göra i ordning din MC inför vinterförvaringen och spara in ett verkstadsbesök. Det kan vara bra att ha instruktionsboken nära till hands. Där finns ofta bra råd och instruktioner. Här får du veta hur du kan ta hand om din MC på bästa sätt och hur försäkringen gäller på vintern.

› Så här gör du
Vattenskadad bil
Fordon 2017-09-05

Ska du köpa bil – tips vid bilköp

När man ska köpa bil och framför allt begagnad bil, så är det inte bara viktigt att gå igenom bilen och se att allt funkar. Det är också viktigt att kolla upp bilens historia, speciellt om den är privatimporterad.

› Så kan du göra ett säkrare bilköp
Bil med övningskörningsskylt
Fordon 2017-09-01

Övningskörning med personbil – vad gäller?

Ska du börja övningsköra för att ta körkort, eller ska du vara handledare för någon som ska övningsköra? Vad spännande! Övningskörningen är en viktig del i utbildningen när det gäller att lära sig hantera olika trafiksituationer. Här har vi gjort en lista på vad du behöver tänka på samt vad som gäller för bilen och bilförsäkringen.

› Tips inför övningskörningen
Båtförsäkring finns nu hos ICA Försäkring
Fordon 2017-04-25

Nu är det vind i seglen hos ICA Försäkring

Utbudet av försäkringar som vi nu erbjuder växer och för dig som inte märkt det ännu, så har vi smygstartat försäljningen av båtförsäkringar. Vi har paketerat den med ett omfattande och prisvärt innehåll redan från start.

› Läs mer om vår nya båtförsäkring
Stenskott på framrutan är ett av de vanligaste försäkringsärendet
Fordon 2017-02-01

Minska risken för stenskott på bilen

Över 300 000 glasskador rapporteras in varje år och merparten av skadorna har sitt ursprung i att man fått ett stenskott mot framrutan på bilen. I skiftet mellan vinter och vår är risken extra stor för stenskott, men det finns sätt att minska risken.

› Mer om stenskott och vad du kan göra för undvika det
Tjuvarnas bästa tid är nu
Fordon 2016-12-08

Risk för inbrott i bilen ökar under julen

Julen står snart för dörren och det innebär att många kommer trängas i shoppingcentrum runt om i landet för att köpa julklappar till nära och kära. Detta vet tjuvarna, som slår till när du som minst anar det.

› Bra att tänka på när julhandeln nu kör igång
Bilar på en parkering
Fordon 2016-09-26

Bästa bilförsäkringen för just dig

När du ska försäkra bilen ställs du inför flera val, som vilken försäkringsnivå du ska välja. Men det finns också annat som påverkar ditt pris på bilförsäkring, till exempel årsmodell, din ålder och var du bor. Här får du veta mer om de olika bilförsäkringarna och hur försäkringspremien räknas ut.

› Så väljer du rätt bilförsäkring
Lämna aldrig djur i bilen
Fordon 2016-04-25

Lämna inte djur eller små barn i bilen

Oavsett om du är på bilsemester eller bara ute med bilen för att göra ärenden – lämna aldrig hundar eller barn i bilen på sommaren, inte ens i skuggan!

› Mer om varför du inte ska lämna djur och små barn i bilen