Vårrusta båten – checklista för en njutningsfull båtsäsong

Tillhör du båtfolket? Nu börjar uppladdningen inför en efterlängtad säsong på vattnet. Bädda för maximal njutning och minimalt med problem genom att ge båten en ordentlig genomgång innan du sjösätter och tar premiärturen.

Här tipsar vi om de viktigaste sakerna på vårens att-göra-lista som båtägare.

Se över motorn

Inför en ny båtsäsong ska du kunna känna dig trygg i att allt fungerar som det ska, så du minimerar risken för ett plötsligt motorhaveri under sommarens båtturer.

Om du inte har koll på motorer, se till att en mekaniker kollar så el-, kyl- och bränslesystemet fungerar som det ska. Du kan till exempel behöva byta impeller om den är sliten eller trasig, för att kylningen ska fungera.

Om du inte fick oljan och oljefiltret bytta i höstas behöver du göra det nu på våren. Använd alltid motortillverkarens egen motorolja. Du behöver också se över drev, propeller, styrning och reglage.

Viktigt att byta bränslefilter på båten

Mellan bränsletanken och motorn finns ofta ett vattenavskiljande filter som behöver bytas varje säsong. Du kan också behöva byta det bränslefilter som sitter inne i motorn. Det kan vara lite knepigt, så ta hjälp om du inte vet hur du går tillväga.

Passa också på att undersöka bränsletanken, så det inte finns smuts eller klumpar i den.

Tvätta båten – med såpa och högtryckstvätt

Det bästa är att rengöra skrovet direkt när du tagit upp båten ur vattnet på hösten, helst innan den hunnit torka, för att lättast få bort alger.

För att tvätta en plastbåt utvändigt kan du använda högtryckstvätt tillsammans med en mjuk borste eller svamp. Alger kan tvättas bort med färskvatten och såpa eller annat alkaliskt rengöringsmedel. Missfärgningar på en plastyta kan du få bort med oxalsyra.

Teakytor kan du rengöra med färskvatten och en mjuk borste eller svamp. Om du behöver rengöringsmedel finns det särskilda sorter avsedda för just teak.

Rengöra aluminiumbåt – ha koll på vad den tål

Ytor av aluminium kan vara känsliga för vissa rengöringsmedel. Innan du använder ett rengöringsmedel på din aluminiumbåt eller aluminiumyta, kontrollera så det inte innehåller alkohol, lösningsmedel eller syror som oxalsyra och fosforsyra.

Kapell kan du rengöra med vatten och tvättmedel.

Vaxa och polera båten – med maskin eller för hand

Innan du sjösätter båten, skydda skrovet med ett vax som är avsett för ytan. Den vaxade och polerade ytan tål sol och salt bättre. Det i sin tur minskar risken att ytskiktet torkar ut och spricker.

För aluminiumbåtar finns särskilt vax.

Det finns särskilda maskiner för att göra vaxningen och poleringen enklare, men det går förstås också bra att polera för hand med en trasa. Det viktiga är att du bort allt överflödigt vax.

Innan du vaxar är det viktigt att ytorna är rena och torra.

Kvinna står i garage/verkstad med båt i bakgrunden och hund bredvid sig.

Kolla in ICAs båtförsäkring

Hos ICA Försäkring får du mycket båtförsäkring för pengarna. Du får skydd för skador båten får på sjön och under uppläggningen, skadegörelse och mycket mer.

Läs mer om vår båtförsäkring

Tvätta segel själv

För att tvätta stora segel behöver du hitta en relativt ren, stor och jämn yta att vara på, där du kan veckla ut seglet. Sedan tvättar du med vatten, tvättmedel eller såpa, och en borste. Låt gärna tvättmedlet verka en stund innan du skrubbar och sköljer.

Mindre segel kan du tvätta i badkaret eller duschen.

Laga segel – sy, tejpa eller lämna in

Mindre revor i segel kan du ofta laga själv, med hjälp av nål, segeltråd och kanske en instruktionsvideo på YouTube. Tejp och självhäftande segelduk kan också fungera utmärkt för att laga mindre revor.

Vill du känna dig extra trygg med att lagningen håller för alla väder under lång tid, kan du lämna in det till en segelmakare.

Bottenmåla båt – nödvändigt eller miljöfarligt?

Många väljer att bottenmåla sin båt för att slippa påväxt av havstulpaner och alger. Men eftersom bottenfärgen innehåller miljöfarliga gifter som hamnar i sjön eller havet där du har din båt, är det inte att rekommendera.

Även om det finns godkända bottenfärger, betyder det inte att de är miljövänliga. Och förutom att de lämnar giftiga rester i vattnet, är de också hälsofarliga för dig som målar.

Det allra bästa är att hitta alternativa sätt att få bort påväxten, till exempel genom borsttvätt, högtryckstvätt eller skyddsduk. Du kan också försöka hålla koll på när havstulpanerna börjar sätta sig just där du är, till exempel genom tjänsten Havstulpanvarningen, och tvätta båten i samband med det.

Rengöra båten invändigt

Torka bort smuts och damm invändigt med färskvatten och milt rengöringsmedel eller såpa. Skölj bort rester av rengöringsmedel med vatten.

Om du blandar ättika i sköljvattnet neutraliseras tvålresterna, samtidigt som det motverkar dålig lukt.

Rengöra båtdynor effektivt

Dammsug och tvätta av dynorna med ljummet vatten och en svag tvållösning, om du inte rengjorde dem inför vinterförvaringen.

Om båtdynorna fått vara kvar i båten under vintern behöver de förmodligen tvättas ordentligt. Mögelprickar kan vara i stort sett omöjliga att bli av med, men prova att gnugga ättika på dem och låt dra i minst en timme innan du maskintvättar klädseln.

Belöningen efter slitet

Vi vet att det ibland kan kännas slitigt att vårrusta båten, men håll fokus på belöningen – en ljuvlig sommar på sjön i en hel och ren båt. Vi på ICA Försäkring önskar dig nu lycka till med vårrustningen, och en härlig båtsäsong när det väl blir dags att kasta loss.

Läs gärna våra tips för en trygg sommar på sjön:

Livsviktiga tips för sommar på strand och båt

Guide – välj rätt flytväst till barnen

Tips för bästa Sverigesemestern

Källor:

Städbloggen.se, hamnen.se, livetombord.se, båtguide.nu, yamarin.se, buster.fi, havochvatten.se och batmiljo.se.