Köpa hus-guide: De vanligaste problemen med olika hustyper

Villor på gata med blommande träd
Villor på gata med blommande träd
Villa- och husförsäkring

Bo tryggare med ICAs husförsäkring

Med ICA Försäkrings husförsäkring har du ett bra skydd om olyckan skulle vara framme. Bl.a. ingår lösöre på en miljon kronor och allriskförsäkring. Dessutom får du ICA-bonus på hela försäkringskostnaden om du är ICA-kund.

› Mer om vår husförsäkring

Varje tid har sitt husmode när det kommer till byggmetoder, något som ofta lett till problem senare. Här får du veta vad du ska se upp med när du letar efter drömhuset, så att du inte råkar ut för obehagliga överraskningar efter köpet.

Hustyper – vilka risker finns?

Går du i husköpartankar? Grattis, det finns många villor och radhus av bra kvalitet som underhållits väl av kärleksfulla ägare. Men det är också viktigt att du är medveten om de risker och problem olika hustyper kan ha. Vissa bör du undvika helt och andra kan du välja att lägga in i kostnadsberäkningen.

På det sättet blir risken betydligt mindre att du i efterhand tvingas lägga ner en massa pengar och tid på renoveringar som du inte hade räknat med.

De flesta villor och radhus har renoverats en eller flera gånger. Därför vill vi rekommendera att du alltid är noga med att kolla ålder och kvalitet på våtutrymmena innan köp, oavsett byggår. Vattenskador är tyvärr vanliga i både badrum och kök. När de väl upptäcks kan skadorna vara stora och dyra. Se till att det finns våtrumsintyg för badrummet, så att du har möjlighet att få ersättning från din husförsäkring.

Gamla hustyper – över 100 år

Efter hundra år och ett antal olika ägare har mycket hunnit hända. Även om huset ursprungligen fungerade bra har senare renoveringar kanske inte varit helt lyckade. Vissa kan till och med kan ha skadat huset.

Exempelvis kan giftiga material ha använts. Så länge huset eldades fungerade ventilationen och fukten hölls borta. I takt med att husen från den här tiden fått modern värmepanna, tilläggsisolering och tätare fönster har ventilationen ofta blivit för dålig och fuktproblemen har ökat, inte minst i källar- och vindsutrymmen.

Taket är också ett riskområde där vatten kan läcka in, särskilt om huset har vindskupor. Ta reda på när taket, dräneringen, avloppsrören och elsystemet bytts senast, så att du kan ta med det i kostnadsberäkningen.

30-talhus – problem som är vanliga

Den här perioden blev egnahemsvillan med inredningsbar källare vanlig. För att källaren ska fungera som boyta idag behöver huset ha bra dränering, ventilation och utvändig isolering. Annars riskerar du att få stora kostnader för att komma tillrätta med fukt- och mögelproblem.

Precis som när det gäller sekelskifteshusen kan skicket skilja sig mycket åt beroende på hur tidigare ägare tagit hand om huset se ovan. Fuktskador på grund av isolering och självdrag som slutat fungera är inte ovanliga – och kan bli dyra att åtgärda.

Från 30-talet började man använda så kallad blåbetong, som kan innehålla radon. Kanske börjar det bli dags att lägga om taket eller byta dränering och avloppsrör? Behövs nytt elsystemet eller ny värmepanna?

50- och 60-talshus – problem som är vanliga

Under 50-talet blev enplansvillor med krypgrund populära. Just krypgrunden är en känd riskkonstruktion. Uppemot varannan krypgrund drabbas någon gång av fuktskador där mögel kan tränga upp och ge hälsoproblem inomhus. Om det inte upptäcks i tid kan det dessutom innebära dyra skador.

Platta tak, som blev vanligare under 60-talet, utsätts för stora påfrestningar av snö och regn och drabbas oftare av fuktskador än andra tak. Användningen av asbest hade sin topp under den här perioden, till exempel i ventilation, kakelfogar, rör- och brandskyddsisolering och i eternit på fasader och tak. Också PCB och radonhaltig blåbetong användes flitigt.

Utöver detta gäller samma risker för fuktskador efter tilläggsisolering och inredning av källare som för äldre hus, se ovan. Tänk också på att takbeläggningen, dräneringen, avlopps- och elsystemet har bäst före-datum.

70-talshus – problem som är vanliga 

Redan under 60-talet började man bygga hus med ”platta på mark” och på 70-talet blev det standard. Eftersom plattan saknade isolering mot marken har fuktproblemen varit mer regel än undantag i hus från den här tiden. Man experimenterade också med nya byggmaterial, till exempel plaster, flytspackel och tryckimpregnerat trä, som senare visade sig vara giftiga.

Blåbetong och asbest användes fram till 1975, därefter minskade det. Många av 70-talshusen har uppvärmning med el-element. För att sänka elkostnaderna byggdes husen ofta väldigt täta, vilket förvärrade problemen med röta och mögel ytterligare.

De platta taken som var på modet har dessutom varit mer drabbade av läckage än tidigare taktyper. Kanske är det dags för ny takläggning? Om inte dränering, avloppsrör och elsystem har bytts ut är det hög tid att göra det.

80-talshus – problem som är vanliga

Under 80-talet förbättrades byggmetoderna, vilket gjorde att fuktproblemen från grundplattan minskade. Nu blev också ingjutna värmeslingor vanliga, något som senare legat bakom fuktskador i betongen när golvvärmen stått avstängd under sommaren.

Samtidigt fortsatte man att bygga hus med krypgrund, vilket lett till stora problem, se 50-talshuset. Nu började man bygga in mekanisk frånluftsventilation för att kunna bygga energisnålt och ändå få ett bra inomhusklimat. Tyvärr har det visat sig att byggmetoderna haft brister. Många av husen har mögel i grunden, på vinden eller i ytterväggarna.

Det kom också larm om gifter i byggmaterial, till exempel ftalater i plast. Om tidigare ägare inte har underhållit löpande kan du behöva göra större renoveringar av el, avlopp och tak. Det kan också vara dags att byta värmepannan, eller se över uppvärmningen om huset värms av direktverkande el.

Vanliga problem i 2000-talshuset

De nya byggmetoderna från slutet av 90-talet visade sig snart ge problem med inbyggd fukt i väggarna. Många av husen byggda runt år 2000 har fått problem med mögel. Att byta fasad kan kosta stora pengar för dig som villaägare. Ett hus som är byggt de senaste åren är så pass nytt att det förmodligen inte kräver så mycket underhåll till att börja med. Samtidigt kan det finnas byggfel och problem som inte har hunnit visa sig ännu.

Mer läsning om hus

Här hittar du fler artiklar om vad du kan behöva tänka på i samband med husköp eller renovering:

Köpa hus med källare – läs vår guide 

Så lång livslängd har de olika delarna av ditt hus

Koppla säkert – undvik farlig el hemma

Vattenskada i köket – så minskar du risken

Översvämning i hus – så skyddar du dina saker

Lycka till med husköpet önskar vi på ICA Försäkring!

Källor: Boverket, Anticimex

Villa- och husförsäkring

Bo tryggare med ICAs husförsäkring

Med ICA Försäkrings husförsäkring har du ett bra skydd om olyckan skulle vara framme. Bl.a. ingår lösöre på en miljon kronor och allriskförsäkring. Dessutom får du ICA-bonus på hela försäkringskostnaden om du är ICA-kund.

› Mer om vår husförsäkring

Artikeln publicerad 2019-11-20

Fler nyheter


Översvämning i hus
Hus och hem 2021-09-01

Översvämning i hus – så skyddar du dina saker

Klimatförändringarnas konsekvenser blir alltmer påtagliga i vår del av världen. Extrema regnväder som orsakar översvämningar kommer bli allt vanligare i framtiden, spår meteorologerna. Vi kanske inte kan stoppa regnet, men det finns saker du kan göra att förebygga och begränsa skadorna. 

› Läs mer om vad du kan göra
Villagata
Hus och hem 2021-02-27

Köpa hus med källare – undvik och förebygg skador

En inredd källare kan vara mysig och ge utrymme för både gäster, jobb, träning och avkoppling. Men den kan också ställa till stora problem, om renoveringen inte är gjord utifrån dagens byggnormer och kunskap.

Här får du veta vad du behöver vara vaksam på när du köper hus med inredd källare.

› Läs våra tips om hus med källare
Smältande snö i takränna
Hus och hem 2021-01-12

Stor risk för extrema snöfall i delar av Sverige

Nu faller kraftiga snömängder i stora delar av Sverige. Det i kombination med lågtryck gör att SMHI utfärdar en klass 2-varning. Läs om vad du kan göra för att skydda dig och dina tillhörigheter. 

› Så förbereder du dig
Caroline Farberger, vd ICA Försäkring
Hus och hem 2020-10-26

Försäkringsskydd för våld i nära relationer

I dagsläget gäller inte de flesta hemförsäkringars överfallsersättning och krishjälp om gärningspersonen är av samma hushåll. Detta undantag har ICA Försäkring tagit bort. Hemförsäkringen innehåller dessutom ombudshjälp och ett omställningsskydd vid exempelvis behov av flytt till skyddat boende. 

› Läs mer om vad försäkringsskyddet innebär
Lämna över nycklar - ICA Försäkring om dolda fel-försäkring
Hus och hem 2020-10-14

Dolda fel-försäkring – vad innebär det för dig som köpare?

I bostadsannonser är det lätt att få uppfattningen att en dolda fel-försäkring är en trygghet för köparen, trots att den snarare är till för säljaren. Här får du veta vad försäkringen innebär, vad som räknas som dolda fel och hur din undersökningsplikt gäller som köpare.

› Om dolda fel och undersökningsplikt
Nyrenoverad och orenoverad fasad - ICA Försäkring
Hus och hem 2020-07-27

Livslängd hus – så länge håller olika delar

Hur länge håller taket, fönstren, dräneringen och värmepumpen? Här får du en uppfattning om vilken ungefärlig livslängd du kan räkna med, del för del.

› Planera underhållet i tid
Stulen plånbok - ICA Försäkring
Hus och hem 2020-07-09

5 tips som hjälper dig få tillbaka stulna saker

Oavsett om du råkar ut för inbrott eller blir av med väskan på stan finns det en chans att få tillbaks dina stulna prylar. Här är fem tips som ökar dina möjligheter.

› Förberedelser som ökar dina chanser
Ljussling i trädgård - tips från ICA Försäkring
Hus och hem 2020-06-16

Så fixar du högre mysfaktor i sommarstugan

Börjar fritidshuset kännas lite slitet och trist? Här får du fem enkla tips på hur du höjer mysfaktorn, utan att det behöver bli dyrt.

› 5 fixartips för fritidshuset
Elkablar och fiberkablar
Hus och hem 2020-06-15

Koppla säkert och slipp farlig el hemma

Alldeles för många skadas allvarligt av dåliga och farliga elinstallationer varje år. Ofta är det hemmafixade ellösningar som ligger bakom olyckorna. Därför har Elsäkerhetsverket lanserat webbtjänsten Koppla säkert, som ska göra det enklare att göra rätt när det ska installeras el i hemmet.

› Hjälp vid elinstallationer
hand med nyckelknippa
Hus och hem 2020-06-10

Hyra ut i andra hand – hur gäller försäkringen?

De senaste åren har det blivit allt vanligare att hyra ut sin bostad tillfälligt, till exempel via Airbnb eller Blocket. Vad många inte vet är att hemförsäkringen så gott som aldrig gäller automatiskt vid den typen av uthyrning. Vi förklarar vad du ska tänka på för att vara rätt försäkrad vid andrahandsuthyrning.

› Detta behöver du ha koll på
hur vet man om man har vägglöss?
Hus och hem 2020-01-11

Varning för vägglöss i bagaget

De senaste tjugo åren har vägglöss blivit allt vanligare och antalet saneringar har ökat i snabb takt. Lössen kan följa med i begagnade möbler, framför allt sängar, men det vanligaste är att vi tar med dem hem i resväskan. New York och London är exempel på omtyckta resmål som har stora problem med vägglöss.

› Hur vet man om man har vägglöss?
Motorsåg - om att hyra ut saker
Hus och hem 2020-01-10

Låna eller hyra ut dina prylar – vilket skydd har du?

Många av våra saker står oanvända en stor del av tiden. Att låna eller hyra dem ut till andra kan vara ett sätt att spara på jordens resurser – och kanske få lite extra i plånboken. Här får du veta hur försäkringen gäller vid utlån och uthyrning, så att du slipper få en otrevlig överraskning om något händer.

› Så gäller försäkringen när du vill hyra ut saker
stöldbegärlig hemelektronik, t ex hörlurar och surfplatta
Hus och hem 2019-11-25

Därför håller DNA-märkning tjuven borta

Hur fungerar DNA-märkning, hur säker är den och kan tjuven skrapa bort den från dina värdesaker? Här får du veta mer om fördelar och nackdelar med MärkDNA.

› Frågor och svar om MärkDNA
En inbrottstjuv med en kofot
Hus och hem 2019-10-01

Inbrott i huset – så minskar du risken

Att drabbas av inbrott är ofta en värre upplevelse än man kan föreställa sig. Förutom att du blir av med värdefulla saker, så är känslan av att någon okänd gått omkring och rotat bland dina tillhörigheter kanske det svåraste. Som grädde på moset kanske alla lådor och garderober är tömda och allt är en enda röra. Här är tips på hur du gör det svårt för tjuvarna.

› Så minskar du inbrottsrisken
Johan Nilsson och Caroline Farberger presenterar nyheten i husförsäkringen
Hus och hem 2019-10-01

Nu med skydd för den som investerat i förnyelsebar energi

Idag investerar fler och fler småhusägare i förnyelsebar energi. Fram tills idag har inget försäkringsbolag försäkrat utebliven elproduktion. Detta gör nu ICA Försäkring från och med den 1 oktober 2019.

› Läs mer om nyheten i husförsäkringen
Par tar emot nycklar
Hus och hem 2019-05-15

Byta bostad på semestern

De senaste åren har allt fler upptäckt fördelarna med bostadsbyte på semestern. Det ger möjlighet att upptäcka nya delar av Sverige, Europa och världen – med gratis boende. Men kolla att din bostad är fullt försäkrad när du lånar ut den!

› Detta gäller när du lånar ut din bostad
Iskristaller på fönsterruta
Hus och hem 2019-02-13

5 tips för en effektivare luftvärmepump

För att din luftvärmepump ska fortsätta att hålla ner elkostnaden år efter år behöver den din hjälp. Här är några enkla knep som ger dig mer värme för pengarna.

› Underhåll som du kan göra själv
Person som sågar ett nedfallet träd
Hus och hem 2019-01-11

Stormskador på villan eller fritidshuset?

Det har varit en stormig start på 2019. Många villor och fritidshus har skadats och ännu fler har blivit strömlösa. Här får du veta vad du ska göra om du har drabbats.

› Till checklistan
Person torkar upp läckande vatten med trasa
Hus och hem 2019-01-07

Vattenskada i köket allt vanligare

De senaste åren har andelen vattenskador i kök ökat drastiskt. Anledningen är att vi kopplar in allt fler apparater i våra kök, samtidigt som kraven på fuktskydd är betydligt lägre än i badrummet. Det gör att vatten från läckande ledningar eller kopplingar kan hinna ge stora skador på golv, väggar och bjälklag innan läckan upptäcks.

› Så minskar du risken för vattenskador
Ett litet barn undersöker en byrålåda
Hus och hem 2019-01-04

Hur barnsäkrar jag mitt hem?

Varje år skadar sig många barn i hemmet helt i onödan. Här får du tips på hur du förebygger olycksfall och gör hemmet tryggare och säkrare för de yngsta familjemedlemmarna.

› Så barnsäkrar du ditt hem
Adventsljusstake med levande ljus
Hus och hem 2018-12-13

Tänk på brandsäkerheten kring jul

Runt tredje advent är det extra många bränder som startas av levande ljus. Vi pratade med Lovisa Seward, skadechef på ICA Försäkring, om hur man kan njuta av juleljus hemma utan att råka ut för eldsvåda.

› Säkra tips i advent
Brinnande kastrull på spisen
Hus och hem 2018-12-04

”Det luktar bränt!” Så brandsäkrar du studentlyan

Under den mörkaste tiden av året startar extra många bränder. Se till att du har koll på brandsäkerheten – det kan rädda liv. Vi har säkra tips för både studentkorridor och lägenhet.

› Brandskydd för studentboendet
Badrum som renoveras
Hus och hem 2018-10-17

Renovera badrum – så undviker du fällorna

En badrumsrenovering är ofta ett stort och dyrt projekt. Vår byggtekniker Daniel Olsson hjälper dig undvika besvärliga fallgropar, som att golvvärmen inte fungerar, eller att det nya badrummet får vattenskador.

› Läs byggteknikerns tips
barn leker med dockhus
Hus och hem 2018-10-17

Har du vuxit ur din hemförsäkring?

Reser du mer än tidigare? Har du fått barn, byggt om eller flyttat? Anledningarna till att se över sin hem- eller husförsäkring kan vara många och det är extra viktigt när du befinner dig i en ny livssituation. Här är några bra tips och råd.

› Fixa rätt skydd till rätt pris
Sommarstuga i höstskog
Hus och hem 2018-10-17

Checklista när du ska stänga sommarstugan

När du ska lämna sommarstugan obebodd under en längre tid gäller det att vara noggrann för att slippa allt från vattenskador till möss och andra skadedjur. Vi har samlat några tips för att fritidshuset ska klara vintern på bästa möjliga sätt.

› Så slipper du problem i vinter
Ytterdörr på glänt
Hus och hem 2017-10-11

Varför ska jag köpa en säkerhetsdörr?

Bor du i en lägenhet kan en säkerhetsdörr vara en riktigt bra och till och med livsviktig investering.  Det kan ge mindre risk för inbrott, tystare lägenhet och ge ett framför allt betydligt bättre brandskydd.

› Läs om vilka krav som gäller
Mysig brasa i kaminen
Hus och hem 2017-09-19

Elda rätt i din eldstad

När hösten börjar smyga sig på ser många av oss fram emot mysiga kvällar framför brasan, medan andra eldar för att få värme i huset. Tyvärr är det också många bränder som startar kring eldstäder, men det finns sätt att minska riskerna. Vi har samlat några tips och råd hur du eldar säkert och effektivt, men också med omtanke om miljön.

› Så undviker du brand i eldstaden
Kackerlacka i köket
Hus och hem 2017-09-19

Skadedjur i köket? Så här blir du av med dem

Plötsligt en dag upptäcker du att det flyttat in objudna gäster hemma i köket. Då gäller det att agera, annars kan de snabbt bli många fler. Här lär du dig känna igen fem vanliga skadedjur. Du får också veta vad du kan göra för att bli av med ohyran.

› Läs mer
Sjukvård på resan - hur gör man?
Hus och hem 2017-06-26

Sjukvård utomlands – hur gör man?

Många svenskar vet inte vem de ska kontakta när de behöver vård utomlands utan frågar sig runt. Det kan leda till att du inte får rätt hjälp. Det hela är egentligen väldigt enkelt.

› Så gör du om du skadar dig på utlandsresan
Åskskydda hemelektroniken
Hus och hem 2017-06-05

Åskvarning – så skyddar du hemelektroniken

Sommaren är högsäsong för åskväder. Åska och blixtnedslag står varje år för en mängd skador på hus och hemelektronik, ofta på grund av överspänning i elkablarna. Vill du slippa oroa dig? Här får du veta hur du åskskyddar ditt hem och dina elprylar.

› Läs frågor och svar om åskskydd
Om det börjar brinna
Hus och hem 2017-05-27

Om det börjar brinna

Har du otur och det ändå börjar brinna, trots att du vidtagit alla åtgärder du kan för att förhindra en eld så kan du oftast släcka mindre bränder själv.

› Läs mer om hur du gör om det börjar brinna
Spisen är det vanligaste stället där en brand uppstår hemma
Hus och hem 2016-12-12

Nu är eld uti var spis

Precis som en av refrängerna antyder i den traditionella Staffansvisan, så är det på spisen de flesta bränder startar i våra hem. Detta kan lätt undvikas genom att man inte lämnar spisen obevakad när man lagar mar eller installerar en spisvakt.

› Mer hur du undviker och släcker en spisbrand
Artikelbild
Hus och hem 2016-03-02

Har du en brandsläckare i köket?

Köket är den vanligaste startplatsen för bränder i hemmet och det är på spisen som branden oftast uppstår. Trots att 75 % känner till att de flesta bränderna startar i köket är det bara 15 % i Sverige som har en brandsläckare i köket.

› Läs våra tips för ett säkrare kök
Studenthemförsäkring
Hus och hem 2016-02-16

Därför ska du som student ha en hemförsäkring

Att stå utan en hemförsäkring när olyckan slår till kan leda till en ekonomisk katastrof. Du behöver inte äga massor av dyra prylar för att motivera kostnaden för en hemförsäkring.

› Mer om vikten av att ha en hemförsäkring