Ställa på bilen – så gör du

Dags att ställa på bilen? Vi har koll på vad som ska göras.


Vit bil parkerad nära skog. Backluckan är öppen och en man lägger in ryggsäcken medan en kvinna sitter med öppen bildörr i passagerarsätet.

Hur ställer man på en bil?

När det är dags att ställa på bilen behöver du först se till att du har en aktiv trafikförsäkring. Men så snart du fått din anmälan registrerad och godkänd är det i de flesta fall bara att tuta och köra.

När det är dags att börja köra med en bil som stått avställd en tid behöver du som är ägare först anmäla hos Transportstyrelsen att du vill ställa på den. Det är kostnadsfritt att ställa på ett fordon, oavsett vilket av dessa sätt du väljer för att göra din anmälan:

  • E-tjänst på Transportstyrelsens webbsida

  • Via appen Mina fordon (finns i App Store och Google play)

  • Självbetjäningstjänst dygnet runt på telefon 0771-25 25 25

  • Skriftligen på ditt registreringsbevis

Hur lång tid tar det att ställa på en bil?

Påställningen gäller från den dag anmälan registreras hos Trafikverket, eller ett senare datum som du valt. Då kan du alltså börja använda din bil igen.

Ställa på bil vid ägarbyte

Det är alltid den aktuella ägaren till bilen som är skattskyldig. Det betyder att om du säljer en avställd bil och anmäler ägarbytet samtidigt som du ställer på bilen, är det den nya ägaren som betalar fordonsskatt.

Det här händer med försäkring och skatt

I samband med påställningen får du hem en avi på fordonsskatten, som ska betalas inom tre veckor från påställningsdagen. Om du hade helförsäkring eller halvförsäkring hos ICA Försäkring innan bilen ställdes av ligger den vilande. När du ställer på bilen ändras försäkringen automatiskt tillbaka till den tidigare nivån och du behöver inte kontakta oss. 

En trafikförsäkring kan inte ligga vilande, utan avslutas när du går över till avställningsförsäkring i samband med att du ställer av din bil. Hade du bara en trafikförsäkring tidigare behöver du därför kontakta oss för att aktivera din försäkring igen.

Körförbud – trots att du ställt på bilen

Även avställda bilar måste besiktigas. Skulle du ha missat detta kan bilen ha fått körförbud. Då får den inte köras trots att du ställt på den. Det gäller också om du skulle ha obetald fordonsskatt för bilen sedan tidigare, men då kallas det användningsförbud. I Transportstyrelsens e-tjänst och app kan du se om din bil har kör- eller användningsförbud i samband med att du ställer på den. Tänk på att du som ägare är ansvarig för att se till att din bil är besiktigad, skattad och försäkrad.


Tre försäkringsboxar, bil-, hem- och husförsäkring fyllda med köttbullar, pasta och sallad för att visa att du får med att handla för när du samlar dina försäkringar.

Samla dina försäkringar – få upp till 500 kronor i bonus

Förutom riktigt bra och prisvärda försäkringar vill vi ge dig som är stammis lite mer. Du får därför bonus på hela din försäkringskostnad. Har du dessutom fler försäkringar hos oss kan du få upp till 500 kronor i extra bonus, varje år.

Så funkar det