Ställa av din bil

Är det dags att ställa av bilen? Så gör du!

Hur ställer man av en bil?

För att ställa av ett fordon behöver du anmäla till Transportstyrelsen att du inte längre kommer använda det i trafik. Det finns olika sätt att göra en anmälan:

  • E-tjänst på transportstyrelsen.se
  • Appen Mina fordon (finns i App Store och Google play)
  • Självbetjäningstjänst dygnet runt på telefon 0771-25 25 25
  • Skriftligen på ditt registreringsbevis (del 1, del blå delen)

Avställningen gäller från tidigast den dag då anmälan kommit in till Transportstyrelsen. Du kan inte göra anmälan för ett datum som redan passerat. Tänk på att ett fordon inte räknas som avställt även om det får körförbud, eller om det inte är i körbart skick. Som ägare måste du aktivt göra en anmälan om avställning för att slippa fordonsskatt och trafikförsäkring. Skulle du missa detta kan bland annat du bli skyldig att betala en avgift för varje dag du inte haft trafikförsäkring. Samma regler gäller för bil, motorcykel, buss och lastbil. Du kan när som helst ställa på fordonet igen.

Så funkar försäkringen när du ställer av bilen

När du ställt av bilen har du inte längre användning för trafikförsäkringen. Däremot kan bilen råka ut för till exempel brand, stöld eller skadegörelse även när den är avställd. Har du helförsäkring eller halvförsäkring hos ICA Försäkring och ställer av bilen hos Transportstyrelsen ändras försäkringen automatiskt till en avställningsförsäkring, som inte innehåller någon trafikförsäkring. Du behöver alltså inte höra av dig till oss. Den fortsätter sedan gälla till avtalsperiodens slut och förnyas automatiskt. Har du endast trafikförsäkring avslutas den automatiskt när du ställer av bilen. Läs också om vad som gäller när du ska ställa på bilen.

Vilka regler gäller för en avställd bil?

Ett avställt fordon får bara köras till och från besiktning. Det ska vara närmaste möjliga besiktningsställe och du måste köra den kortaste vägen dit och tillbaka. I övrigt får du inte köra fordonet alls, inte ens bogsera det.

Kostar det att ställa av bilen?

Det kostar inget att ställa av eller på ett fordon.

En avställd bil får bara köras till och från närmaste besiktningsställe. I övrigt får den inte köras alls, inte ens bogseras.

Ställa på bilen

Så ställer du på bilen

Här hittar du allt du behöver veta när det är dags att ställa på din bil.

Bonus på ICA Försäkring

Samlingsbonus på dina försäkringar

Du som har flera försäkringar hos oss kan få en extra bonusutbetalning i januari varje år, på upp till 500 kr. Härligt va?

› Läs mer om hur det funkar

Stödsamtal via BlueCall ingår

När du har någon av våra försäkringar ingår stödsamtal via BlueCall. Genom appen kan du chatta eller ringa och prata med en terapeut för att öka välmåendet och förebygga psykisk ohälsa.

› Mer om samtalsstödet