Bästa hemförsäkringen – så hittar du rätt

Alla som har ett eget hem behöver också en hemförsäkring för att kunna få hjälp vid oförutsedda händelser. Det kan gälla allt från att dina glasögon går sönder till fuktskador i källaren. I hemförsäkringen har du oftast en inbyggd reseförsäkring. Men vilken hemförsäkring är egentligen bäst för dig? Vi guidar dig.

Vilken hemförsäkring är bäst?

Det finns olika hemförsäkringar för olika typer av boenden – hyresrätt, bostadsrätt, hus och fritidshus. Vilken som är bäst för dig beror på hur du bor, eftersom ditt behov av försäkringsskydd är olika för olika typer av boenden.

Bor du i hyresrätt ska du inte behöva betala för skydd som ingår i fastighetsägarens ansvar och försäkring. Därför ingår inte det i en försäkring för hyresrätt. För att hitta bästa hemförsäkringen för hyresrätt behöver du jämföra de delar som har med till exempel lösöre och reseskydd att göra, välja en som passar dig.

Bor du i bostadsrätt behöver du kunna få ersättning för skador där du har ett ansvar mot bostadsrättsföreningen, till exempel i ytskikten på lägenhetens tak, väggar och, golv och på den fasta inredningen.Ofta finns det skyddet i form av ett bostadsrättstillägg som du adderar till den vanliga hemförsäkringen. Undersök dessa olika delar för att hitta den bästa hemförsäkringen för bostadsrätt.

Är du husägare behöver du också ett skydd som gäller hela byggnaden och tomten. Det är vanligt att man köper en försäkring där den vanliga hemförsäkringen och huset är paketerat till en försäkring. I många försäkringsbolag kan du också försäkra villan separat från hemförsäkringen. Nackdelen med att ha försäkringarna uppdelade är att du kan behöva betala dubbla självrisker om du vill utnyttja båda försäkringarna vid samma skada, till exempel om både lösöre och byggnaden blir skadade vid samma tillfälle.

Hemförsäkring – bäst i test

För att ta reda på vilken hemförsäkring som är bäst i test just nu, kan du ta hjälp av Konsumenternas Försäkringsbyrå. De sätter betyg på de olika delarna i de hemförsäkringar som finns på den svenska marknaden. Där hittar du snabbt vilken som är den bästa hemförsäkringen för bostadsrätt, hyresrätt eller villa – just nu.

Du kan filtrera topplistan utifrån ”grundprodukter” respektive ”stor- och tilläggsförsäkringar”, beroende på vad du som är mest relevant för dig. Du kan också få en ”hel översikt”, där du kan jämföra del för del vad olika försäkringsbolag ersätter och till vilka belopp.

ICAs hemförsäkring är bäst i test just nu när det gäller grundskyddet, det som de allra flesta väljer.

Jämför dina försäkringar med våra

Vi kan hjälpa dig få koll på dina försäkringar och jämföra pris och villkor med våra.