5 försäkringar du inte ska vara utan

Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken
Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken

Vilka försäkringar behöver man för att ha ett bra skydd när något händer som slår hårt mot ekonomin, till exempel arbetslöshet eller långtidssjukskrivning? Här svarar Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken, på vilket grundskydd som är bra att ha.

Vilka är de fem viktigaste försäkringarna?

– För de flesta av oss är det svårt att bygga upp en så stor buffert att ekonomin klarar exempelvis längre sjukskrivning eller invaliditet, vattenskador på huset eller sjuktransport hem från semesterorten. De här försäkringarna tycker jag är självskrivna:

Hemförsäkring
 – Det här är generellt en bra och bred försäkring som täcker hela familjen. Förutom att du får ersättning om något allvarligt händer med boendet ingår många andra delar. Ett exempel är att du kan få ersättning för rättegångskostnader och skadeståndskostnader om du skulle bli stämd. Också reseskyddet är viktigt. Blir någon i familjen till exempel akut sjuk på semestern och ni behöver ordna sjuktransport till Sverige kan det gå på hundratusentals kronor. Viktigt att kolla upp när du jämför hemförsäkringar är reseskyddet och allriskdelen, som gäller för prylar som du tar med dig hemifrån, som laptopen eller golfbagen.

Bilförsäkring
– Har du bil måste du enligt lag ha minst trafikförsäkring, men om du råkar ut för en olycka ger den ingen ersättning för skador på din egen bil. Om du funderar på ifall du behöver hel- eller halvförsäkring tycker jag att du ska utgå från bilens värde. Är bilen till exempel värd 15 000 kanske det inte är värt att kosta på den en helförsäkring.

Sjuk- och olycksfallsförsäkring
– Även om du är försäkrad via jobbet har du troligtvis inget skydd på din fritid. Kollektivförsäkringar som erbjuds av facket är ofta billiga, men kanske inte heller ger så mycket i ersättning, så glöm inte att jämföra olika försäkringar. Om du råkar ut för svåra skador eller sjukdomar så att du får svårt att jobba kan privatekonomin påverkas ordentligt. Där går den här typen av försäkring in och stöttar.

Inkomstförsäkring
– Om du har höga löpande kostnader, eller familj, kan det vara skönt att exempelvis slippa flytta om något händer och du förlorar jobbet eller blir sjukskriven. Har du ingen inkomstförsäkring tycker jag att du ska skaffa det, till exempel via facket. För att den ska gälla behöver du vara med i a-kassan.

Barnförsäkring
– Det kan hända mycket när barnen växer. En skada eller sjukdom som inte märktes till att börja med kan ge problem längre fram. Därför är mitt råd att skaffa barnförsäkringen så tidigt som möjligt. Om barnet senare skulle få svårt att jobba på grund av den här skadan eller sjukdomen kan försäkringen gå in och stötta ekonomin.

Om jag vill ha större trygghet än det allra nödvändigaste, vad behöver jag då?

– Det finns några andra försäkringar som jag tycker man ska fundera över, beroende på vilken situation man är i:

Låneskydd – Tror jag att det blir svårt att betala lånekostnaderna om räntorna går upp och jag förlorar jobbet? Då är låneskydd ett alternativ. Till skillnad från inkomstförsäkring innehåller låneskyddet också en livförsäkring, så att min respektive ska klara boendet om jag dör.

Djurförsäkring – Veterinärbesök är väldigt dyra!

Livförsäkring och efterlevandeskydd – Så länge barnen bor hemma är en livförsäkring ofta avgörande för att du kunna behålla bostad och klara ekonomin ifall din partner går bort. Men om barnen är utflugna och ekonomin är god är det exempelvis kanske inte lika viktigt med efterlevandeskyddet i pensionsförsäkringen. I så fall skulle jag välja att ta bort det skyddet, så att det inte äter upp ditt pensionssparande i onödan.

Vilken försäkring skulle du aldrig ta?

– Jag tycker inte att man ska tacka ja till försäkring när man står i butiken och ska köpa tv eller liknande. Ofta har vi redan det här skyddet genom hemförsäkringen och konsumentskyddslagen.

Artikeln publicerad 2019-10-04

Fler nyheter


Baby som håller i en vuxens finger - om ICA Försäkrings barnförsäkring
Familj 2020-12-10

5 vanliga frågor om att försäkra barn

Hur stor skillnad är det på olika barnförsäkringar? Och går det att byta barnförsäkring till ett annat bolag? Per Täckenström på ICA Försäkring ger svar på några vanliga frågor om att försäkra barn.

› Varför behöver man barnförsäkring?
Läkare och patient
Familj 2020-12-03

Vad är ekonomisk invaliditet?

Skulle du bli skadad eller sjuk så att du inte längre kan jobba fullt ut kan det få stor inverkan på din ekonomi, både under ditt arbetsliv och efter. Med rätt försäkring kan du få ersättning för ekonomisk invaliditet.

› Om skador och ersättningar
Babyhand i vuxen hand
Familj 2020-02-10

Skaffa barn – vilka försäkringar behövs?

Försäkringar innebär ekonomisk trygghet om något skulle hända. När ni bildar familj kan den tryggheten kännas viktigare än tidigare. Här listar vi de viktigaste försäkringarna för den blivande barnfamiljen.

› Från gravidförsäkring till låneskydd
Person med jordglob under armen
Familj 2019-08-12

Tips till dig som vill studera utomlands

Att studera utomlands ger dig eller ditt vuxna barn en fantastisk möjlighet att lära känna en annan kultur, träna språk och knyta värdefulla kontakter. Men det är ofta mer jobb än man kan tro att ordna utlandsstudier. Vi ger dig bra tips för att komma igång.

› Så kommer du igång
Barn med flytväst på bräda
Familj 2019-06-12

Guide – välj rätt flytväst till barnen

Den bästa flytvästen för barn behöver inte vara den dyraste. Här får du veta vad du ska tänka på när du väljer flytväst till baby, småbarn och äldre barn.

› Livsviktiga råd
Små barn som leker på stranden
Familj 2019-05-22

Resa med barn på semestern

Här tipsar vi om hur du reser tryggt och säkert med barn. Du får veta vad du ska tänka på när du bokar resan, vad som gäller för vaccinationer och försäkringar samt hur du gör om barnet råkar ut för magsjuka eller behöver läkarvård.

› Smarta och säkra tips
Barn på skateboard
Familj 2018-08-24

Så får du barnen att släppa skärmen och röra sig mer

Det finns många stillasittande aktiviteter som lockar i barnens vardag. Samtidigt visar all forskning att barnen mår bättre både fysiskt och psykiskt av att röra på sig. Så här får du små och stora barn att hitta rörelseglädjen.

› Tjata mindre – aktivera mera
Gravidförsäkring box ICA Försäkring
Familj 2018-08-23

Gravidförsäkringen som skyddar både föräldrarna och bebisen

Det senaste tillskottet i ICAs försäkringsfamilj är vår gravidförsäkring. Den ger ett bra skydd för den gravida, bebisen och partnern från tidigast gravidvecka 22 och fram tills bebisen fyller sex månader.

› Så fungerar den
Barn som hjälper till att laga mat
Familj 2018-08-01

Hur försäkrar man bonusfamiljen?

Hur gäller försäkringarna när barn bor växelvis hos sina föräldrar? Och täcker de hela familjen med både mina och sambons barn och husdjur? Här reder vi ut vad som gäller för hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och husdjursförsäkring när du har bonusfamilj eller bor med barnen varannan vecka.

› Läs vad som gäller för olika försäkringar
Julklappar vid granen
Familj 2017-12-05

Årets julklappstips – rimmade och klara!

För dig som känner att en elcykel inte är årets julklapp för dina nära och kära – eller för din ekonomi – kommer här några andra, bra tips. För att spara tid åt dig i julruschen bjuder vi dessutom på rimförslag.

› Fem säkra presenttips