Vad är ekonomisk invaliditet?

Läkare och patient
Läkare och patient För den som tappar arbetsförmågan är det skyddet i socialförsäkringen svagt.

Toppenbetyg till ICAs barnförsäkring

Tummen uppVår barnförsäkring hamnar på delad förstaplats i jämförelsen hos Konsumenternas Försäkringsbyrå. Den ger ett bra skydd vid sjukdom, olycksfall och invaliditet.

› Barnförsäkring – läs mer och köp

Skulle du bli skadad eller sjuk så att du inte längre kan jobba fullt ut kan det få stor inverkan på din ekonomi, både under ditt arbetsliv och efter. Med rätt försäkring kan du få ersättning för ekonomisk invaliditet.

Detta är ekonomisk invaliditet

Om du har råkat ut för en bestående sjukdom eller skada bedömer läkaren först vilken grad av medicinsk invaliditet det innebär. Utifrån det avgör Försäkringskassan om din arbetsförmåga har blivit nedsatt och i så fall hur mycket, räknat i procent av full arbetsförmåga. Om du har en olycksfallsförsäkring eller barnförsäkring kan du få ersättning för ekonomisk invaliditet enligt Försäkringskassans bedömning. Skulle du till exempel ha förlorat hälften av din arbetsförmåga, får du 50 procent av maxbeloppet för ekonomisk invaliditet i försäkringen.

Ekonomisk invaliditet i ICAs försäkringar

I många olycksfallsförsäkringar är skydd vid ekonomisk invaliditet ett tillval, eller saknas helt och hållet. Med ICAs olycksfallsförsäkring ingår alltid skydd vid ekonomisk invaliditet – upp till 1 miljon kronor i engångsersättning. I ICAs barnförsäkring är maxersättningen 5 miljoner kronor vid högsta försäkringsbelopp. För att få ersättningen behöver du ha tecknat försäkringen innan du fick skadan eller sjukdomen.

Varför är skyddet viktigt?

I Sverige är det ekonomiska skyddsnätet starkt på många områden, men för den som blir handikappad eller tappar arbetsförmågan är det långsiktiga skyddet i socialförsäkringen svagt. Maxersättningen från Försäkringskassan är låg, vilket i förlängningen också leder till en sämre pension. 

När barn drabbas av invaliditet efter skada eller sjukdom kan det senare bli svårt att komma in på arbetsmarknaden. Aktivitetsersättningen för den som aldrig jobbat är ännu lägre än för den som hunnit komma in i arbetslivet. Högsta garantiersättningen för en 29-åring är 9 775 kronor före skatt (2020). Den engångsersättning som barn- och olycksfallsförsäkringarna betalar för ekonomisk och medicinsk invaliditet kan därför göra stor skillnad för livskvaliteten på kort och längre sikt – både för dem som drabbats och deras familjer.

Bra att veta

Om du har flera olycksfallsförsäkringar får du ersättning från dem alla om du råkar ut för invaliditet.

 

Källa: Försäkringskassan

Toppenbetyg till ICAs barnförsäkring

Tummen uppVår barnförsäkring hamnar på delad förstaplats i jämförelsen hos Konsumenternas Försäkringsbyrå. Den ger ett bra skydd vid sjukdom, olycksfall och invaliditet.

› Barnförsäkring – läs mer och köp

Artikeln publicerad 2020-12-03

Fler nyheter


Baby som håller i en vuxens finger - om ICA Försäkrings barnförsäkring
Familj 2020-12-10

5 vanliga frågor om att försäkra barn

Hur stor skillnad är det på olika barnförsäkringar? Och går det att byta barnförsäkring till ett annat bolag? Per Täckenström på ICA Försäkring ger svar på några vanliga frågor om att försäkra barn.

› Varför behöver man barnförsäkring?
Babyhand i vuxen hand
Familj 2020-02-10

Skaffa barn – vilka försäkringar behövs?

Försäkringar innebär ekonomisk trygghet om något skulle hända. När ni bildar familj kan den tryggheten kännas viktigare än tidigare. Här listar vi de viktigaste försäkringarna för den blivande barnfamiljen.

› Från gravidförsäkring till låneskydd
Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken
Familj 2019-10-04

5 försäkringar du inte ska vara utan

Vilka försäkringar behöver man för att ha ett bra skydd när något händer som slår hårt mot ekonomin, till exempel arbetslöshet eller långtidssjukskrivning? Här svarar Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken, på vilket grundskydd som är bra att ha.

› Dessa är de viktigaste försäkringarna
Person med jordglob under armen
Familj 2019-08-12

Tips till dig som vill studera utomlands

Att studera utomlands ger dig eller ditt vuxna barn en fantastisk möjlighet att lära känna en annan kultur, träna språk och knyta värdefulla kontakter. Men det är ofta mer jobb än man kan tro att ordna utlandsstudier. Vi ger dig bra tips för att komma igång.

› Så kommer du igång
Barn med flytväst på bräda
Familj 2019-06-12

Guide – välj rätt flytväst till barnen

Den bästa flytvästen för barn behöver inte vara den dyraste. Här får du veta vad du ska tänka på när du väljer flytväst till baby, småbarn och äldre barn.

› Livsviktiga råd
Små barn som leker på stranden
Familj 2019-05-22

Resa med barn på semestern

Här tipsar vi om hur du reser tryggt och säkert med barn. Du får veta vad du ska tänka på när du bokar resan, vad som gäller för vaccinationer och försäkringar samt hur du gör om barnet råkar ut för magsjuka eller behöver läkarvård.

› Smarta och säkra tips
Barn på skateboard
Familj 2018-08-24

Så får du barnen att släppa skärmen och röra sig mer

Det finns många stillasittande aktiviteter som lockar i barnens vardag. Samtidigt visar all forskning att barnen mår bättre både fysiskt och psykiskt av att röra på sig. Så här får du små och stora barn att hitta rörelseglädjen.

› Tjata mindre – aktivera mera
Gravidförsäkring box ICA Försäkring
Familj 2018-08-23

Gravidförsäkringen som skyddar både föräldrarna och bebisen

Det senaste tillskottet i ICAs försäkringsfamilj är vår gravidförsäkring. Den ger ett bra skydd för den gravida, bebisen och partnern från tidigast gravidvecka 22 och fram tills bebisen fyller sex månader.

› Så fungerar den
Barn som hjälper till att laga mat
Familj 2018-08-01

Hur försäkrar man bonusfamiljen?

Hur gäller försäkringarna när barn bor växelvis hos sina föräldrar? Och täcker de hela familjen med både mina och sambons barn och husdjur? Här reder vi ut vad som gäller för hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och husdjursförsäkring när du har bonusfamilj eller bor med barnen varannan vecka.

› Läs vad som gäller för olika försäkringar
Julklappar vid granen
Familj 2017-12-05

Årets julklappstips – rimmade och klara!

För dig som känner att en elcykel inte är årets julklapp för dina nära och kära – eller för din ekonomi – kommer här några andra, bra tips. För att spara tid åt dig i julruschen bjuder vi dessutom på rimförslag.

› Fem säkra presenttips