Försäkringar vid skilsmässa och separation

Artikelbild
Artikelbild

Är du rätt försäkrad?

Vi kan kontakta dig för en försäkringsgenomgång och se till att du är rätt försäkrad eller hjälpa dig att räkna fram ett pris på en ny försäkring.

› Fyll i dina kontaktuppgifter här

Förutom alla känslor som ska hanteras vid en skilsmässa eller separation ställs man också inför mycket praktiskt som ska tas tag i. För att ge en hjälpande hand i det som redan kan vara nog svårt och krångligt har vi sammanställt vad som gäller för olika försäkringar när ni går skilda vägar. Vad händer till exempel med hemförsäkringen vid skilsmässa och separation? Och går det att få rättshjälp via hemförsäkringen när man tillhör samma hushåll? 

Hemförsäkring

Ska någon av er bo kvar i er gemensamma bostad efter skilsmässan kan hemförsäkringen fortsätta gälla. Samma sak gäller fritidshus. Se bara till att den som är folkbokförd på adressen är den som står på försäkringen och att rätt antal medförsäkrade är inskrivna. Läs också om hur hemförsäkringen gäller för barnen vid varannan vecka-boende, exempelvis olycksfalltillägget och reseskyddet. Om ni flyttar från er gemensamma bostad, kom ihåg att säga upp den nuvarande hemförsäkringen samtidigt som ni tecknar nya på varsitt håll. 

Vanligtvis ingår ett rättskydd i hemförsäkringen som kan ersätta advokat- och rättegångskostnader vid vissa tvister, men det gäller inte vid tvist med exempelvis make/maka eller sambo. I ICAs hemförsäkring ingår däremot ett omställningsskydd vid våld i hemmet.

Fordonsförsäkring

Den som står på fordonsförsäkringen måste vara samma person som den registrerade ägaren. Det gäller också andra fordon. Därför är det viktigt att bilen registreras på den av er som ska behålla den. Det gör du enkelt i Transportstyrelsens app Mina Fordon och ägarbytet sker samma dag. Så snart det är gjort blir den tidigare bilförsäkringen ogiltig och avslutas automatiskt. En ny försäkring måste tecknas direkt – antingen helförsäkring bil, halvförsäkring bil eller trafikförsäkring.

Om ert barn har en moped behöver ni föräldrar göra upp om vem som ska ansvara för mopedförsäkringen och hur ni delar upp försäkringskostnaden.

Barnförsäkring

Det är alltid bara den ena föräldern som står på barnförsäkringen. Efter separationen är det viktigt att någon av er tar ansvar för försäkringen och fortsätter betala den, så att ni behåller skyddet för exempelvis medicinsk och ekonomisk invaliditet samt kan få ersättning vid sjukskrivning och sjukhusvistelse.

Om ni får ersättning från barnförsäkringen framöver gäller att större utbetalningar sätts in på ett förmyndarspärrat konto. Mindre utbetalningar görs till den vårdnadshavare som står på försäkringen och ni får sedan fördela pengarna själva.

Livförsäkring

Vid separation eller skilsmässa behöver du fundera på om du vill behålla din livförsäkring eller om du vill ändra försäkringsbeloppet. Ta också ställning till vem eller vilka som i så fall ska stå som förmånstagare, alltså den eller de personer vi betalar ut försäkringsbeloppet till om du skulle avlida. Om du inte har gjort ett aktivt val är det make/maka eller sambo eller registrerad partner som är förmånstagare i första hand tills separationen eller skilsmässan är klar. Därefter blir det automatiskt dina arvingar enligt arvslagen. Om du aktivt har valt förmånstagare i försäkringen behöver du själv meddela förändringar till oss.                     

Olycksfallsförsäkring

Har hela familjen ingått i samma olycksfallsförsäkring? Kontakta oss, så kan vi hjälpa er med att anpassa skyddet utifrån er nya situation. Bra att veta är att barn och bonusbarn måste vara folkbokförda på samma adress som den som står på olycksfallsförsäkringen.

Djurförsäkring

Vem av er ska katten eller hunden bo hos efter separationen? Tänk på att meddela oss om ni vill byta försäkringstagare för djurförsäkringen.

Bolåneskydd

Bolåneskyddet påverkas oavsett om du köper nytt boende eller löser ut din sambo, make eller maka från er nuvarande bostad i samband med separationen. Kontakta kundservice för att se över och uppdatera försäkringen.

Låneskydd privatlån

Eftersom vårt låneskydd är direkt knutet till ett privatlån hos ICA Banken påverkas försäkringen av hur ni gör med lånet. Skulle du/ni välja att lösa lånet avslutas försäkringen automatiskt. Vill ni dela upp ett gemensamt lån, eller låta den ena av er ta över hela den återstående lånesumman, behöver ni kontakta ICA Banken för att lösa det nuvarande lånet med ett nytt/nya lån. Då kan ni även komplettera med nytt låneskydd.

Läs mer:

De fem viktigaste försäkringarna du kan ha
ICA Bankens tips vid skilsmässa och separation

 

Är du rätt försäkrad?

Vi kan kontakta dig för en försäkringsgenomgång och se till att du är rätt försäkrad eller hjälpa dig att räkna fram ett pris på en ny försäkring.

› Fyll i dina kontaktuppgifter här

Artikeln publicerad 2023-08-23

Fler nyheter


Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken
Familj 2023-03-10

Så gäller försäkringen på skidresan

Många åker till fjällen så här års och både på väg dit eller på plats kan det hända saker där en försäkring hjälper till. ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjélmer delar med sig av några tips på försäkringar som kan vara extra bra att ha på fjällsemestern.

› De här försäkringarna kan vara bra att ha
blomma
Familj 2022-12-13

Livförsäkring eller bolåneskydd - vad är skillnaden?

Ibland tar livet nya, oplanerade vägar framåt. En försäkring kanske inte kan ändra på din livssituation, men den kanske kan underlätta den. Både livförsäkring och bolåneskydd är till för att hjälpa dig eller dina närstående ekonomiskt när det som mest behövs. Det kan handla om andra förutsättningar i vardagen som gör att ekonomin påverkas, som dödsfall, sjukdom, skada eller annat. Vi reder ut skillnaden mellan livförsäkring och bolåneskydd, och i vilka situationer försäkringarna är bra att ha.

› Så skiljer sig försäkringarna
Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken
Familj 2022-12-03

5 försäkringar du inte ska vara utan

Vilka försäkringar behöver man för att ha ett bra skydd när något händer som slår hårt mot ekonomin, till exempel arbetslöshet eller långtidssjukskrivning? Här svarar Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken, på vilket grundskydd som är bra att ha.

› Dessa är de viktigaste försäkringarna
barn som cyklar
Familj 2022-04-14

Lära barn att cykla – så gör du

När solen tittar fram och gruset på gatorna har sopats bort är det många som blir extra sugna på att plocka fram cykeln. Att cykla är en viktig färdighet och ett stort steg för den som ska lära sig. Men hur lär man någon hur man gör egentligen? Här kommer några tips för dig som vill lära ditt barn att cykla.

› Läs mer om hur du lär ditt barn cykla
Artikelbild
Familj 2022-01-21

Varför ska man ha en livförsäkring?

Nu kan du skaffa en livförsäkring hos oss. Men när kan man egentligen behöva en livförsäkring? Med hjälp av vår produktansvarige Per Täckenström, reder vi ut när och varför det kan vara läge att skaffa en livförsäkring.

› Läs om när man kan behöva en livförsäkring
Artikelbild
Familj 2021-10-15

Samtalsterapeut online via BlueCall – så kan du få hjälp

Om du har en försäkring hos oss har du möjlighet att få samtalsstöd via BlueCall – en app för digitala stödsamtal. Här ger BlueCall fem konkreta tips för att hantera oro.

› Så fungerar samtalsstöd hos BlueCall
Baby som håller i en vuxens finger - om ICA Försäkrings barnförsäkring
Familj 2020-12-10

5 vanliga frågor om att försäkra barn

Hur stor skillnad är det på olika barnförsäkringar? Och går det att byta barnförsäkring till ett annat bolag? Per Täckenström på ICA Försäkring ger svar på några vanliga frågor om att försäkra barn.

› Varför behöver man en försäkring för barn?
Läkare och patient
Familj 2020-12-03

Vad är ekonomisk invaliditet?

Skulle du bli skadad eller sjuk så att du inte längre kan jobba fullt ut kan det få stor inverkan på din ekonomi, både under ditt arbetsliv och efter. Med rätt försäkring kan du få ersättning för ekonomisk invaliditet.

› Om skador och ersättningar
Babyhand i vuxen hand
Familj 2020-02-10

Skaffa barn – vilka försäkringar behövs?

Försäkringar innebär ekonomisk trygghet om något skulle hända. När ni bildar familj kan den tryggheten kännas viktigare än tidigare. Här listar vi de viktigaste försäkringarna för den blivande barnfamiljen.

› Från gravidförsäkring till låneskydd
Person med jordglob under armen
Familj 2019-08-12

Tips till dig som vill studera utomlands

Att studera utomlands ger dig eller ditt vuxna barn en fantastisk möjlighet att lära känna en annan kultur, träna språk och knyta värdefulla kontakter. Men det är ofta mer jobb än man kan tro att ordna utlandsstudier. Vi ger dig bra tips för att komma igång.

› Så kommer du igång
Barn med flytväst på bräda
Familj 2019-06-12

Guide – välj rätt flytväst till barnen

Den bästa flytvästen för barn behöver inte vara den dyraste. Här får du veta vad du ska tänka på när du väljer flytväst till baby, småbarn och äldre barn.

› Livsviktiga råd
Små barn som leker på stranden
Familj 2019-05-22

Tips för dig som ska resa utomlands med barn

Här tipsar vi om hur du reser utomlands tryggt och säkert med barn. Du får veta vad du ska tänka på när du bokar resan, vilka vaccinationer och försäkringar som kan vara bra och hur du gör om barnet råkar ut för magsjuka eller behöver läkarvård.

› Läs våra tips inför utlandsresan med barnen
Barn på skateboard
Familj 2018-08-24

Så får du barnen att släppa skärmen och röra sig mer

Det finns många stillasittande aktiviteter som lockar i barnens vardag. Samtidigt visar all forskning att barnen mår bättre både fysiskt och psykiskt av att röra på sig. Så här får du små och stora barn att hitta rörelseglädjen.

› Tjata mindre – aktivera mera
Gravidförsäkring box ICA Försäkring
Familj 2018-08-23

Gravidförsäkringen som skyddar både föräldrarna och bebisen

Det senaste tillskottet i ICAs försäkringsfamilj är vår gravidförsäkring. Den ger ett bra skydd för den gravida, bebisen och partnern från tidigast gravidvecka 22 och fram tills bebisen fyller sex månader.

› Så fungerar den
Barn som hjälper till att laga mat
Familj 2018-08-01

Hur försäkrar man bonusfamiljen?

Hur gäller försäkringarna när barn bor växelvis hos sina föräldrar? Och täcker de hela familjen med både mina och sambons barn och husdjur? Här reder vi ut vad som gäller för hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och husdjursförsäkring när du har bonusfamilj eller bor med barnen varannan vecka.

› Läs vad som gäller för olika försäkringar
Julklappar vid granen
Familj 2017-12-05

Årets julklappstips – rimmade och klara!

För dig som känner att en elcykel inte är årets julklapp för dina nära och kära – eller för din ekonomi – kommer här några andra, bra tips. För att spara tid åt dig i julruschen bjuder vi dessutom på rimförslag.

› Fem säkra presenttips